Krasojezdkyně na tygru

17. 12. 2012 / Lubomír Brožek

čas čtení 7 minut

Motto: Jak chutná moc?
Odpovím vám lakonicky -
jako vždycky:
Moc.

Úvahy na téma, proč se Karolína Peake tak nekompromisně přesunula z pozice vicepremiérky pro boj s korupcí na post ministryně zodpovědné sice rovněž za bojové akce, ale především za bezpečnost státu, se různí. Svůj názor jsem si dovolil vyjádřit výše uvedeným čtyřverším. Je-li před novou ministryní nějaké další zcela konkrétní poslání v tomto citlivém resortu, zajisté ukáže čas. Premiér Nečas již ukázal -- a sice to, že s takovým jmenováním nemá zásadní problém, neb ten by si teprve způsobil, kdyby paní vicepremiérku nejmenoval a pohněval tak nikým nevolenou leč utilitárně pevně zakotvenou koaliční ministranu LIDEM.

Předvánoční scéna na jedné české poště

17. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

Zákaznice: "Pani, máte nějaké vánoční známky? Potřebuju je nalepit na tyhle vánoční pohledy. Nemáte? Jen Klause? No proboha, přece nebudu na vánoční pohledy lepit prezidenta!"

Co se (ne)blíží

17. 12. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

Blíží se Vánoce. Co pro nás znamenají a jaké myšlenky nás pár dnů před Štědrým večerem napadají? Mě například napadá, že pro mnoho lidí o žádný štědrý večer nepůjde a že řada lidí tyto svátky rozhodně nebude prožívat ve znamení klidu a míru. Zatímco se média rozplývají nad plnými nákupními košíky, vánoční pohodičkou a veselením, jsou mezi námi lidé, kteří nevědí, jak zítra vyjdou s penězi, o dárkách si mohou nechat tak leda zdát a bezstarostné žvatlání o vánoční pohodě je dohání k nepříčetnosti. Jenom proto, že se tito lidé se svými problémy nedostanou do médií, neexistují?

Hospodářská restrikce -- na čí úkor?

17. 12. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Hospodářská restrikce je všude na denním pořádku. Jistě, existují prozatím zdánlivé výjimky, v několika zemích -- Číně, Brazílii, státech Zálivu, možná v několika dalších. Jsou to ale výjimky z požadavku, který dnes prostupuje celý světosystém. Zčásti je tento požadavek absolutně falešný. Zčásti odráží skutečný ekonomický problém. O co jde?

Egyptská opozice tvrdí, že referendum o ústavě bylo zmanipulované, islamisté argumentují, že vyhráli

17. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Egyptské Muslimské bratrstvo tvrdí, že zvítězilo v prvním kole ostře kontroverzního referenda o ústavě, opoziční síly si stěžují na falšování volebních výsledků ve velkém měřítku.

Z neoficiálních výsledků prvního kola referenda o egyptské ústavě, které se konalo v sobotu, uvádějí, že ústavu schválilo 56 procent volič, 43 procent ji odmítlo. Účast v referendu však byla nízká, 33 procent, a v Káhiře byla egyptská ústava jasně odmítnuta. Referendům se konalo tuto sobotu v 10 volebních okrscích. V dalších 17 okrscích se bude konat příští sobotu. V nich jsou vyhlídky na přijetí ústavy vyšší.

"Diktátor" demaskuje Arabské jaro a jeho (americké) patrony

17. 12. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

Právě jsem zhlédl film Diktátor a jsem unesený. Sasha Baron Cohen, parodující Arabské jaro, hurónským způsobem opět doslova rozkopává veškerou politickou korektnost (například Wadiyi na začátku geograficky explicitně umisťuje do Eritreje -- podobně jako dříve Borata umístil do Kazachstánu) a způsobem, který je o třídu drsnější než například Simpsonovi, napaluje samotné Spojené státy. Kdyby to udělal někdo, kdo je americký rodák, byl bych ještě nadšenější, ale je to tradice: tento Diktátor je dle mnoha rysů (dvojníci, závěrečný projev) do jisté míry pendant k Diktátorovi z roku 1940, který natočil jiný Angličan vychovaný v židovské komunitě, Charlie Chaplin.

Neviditelní mrtví v Gaze a izraelská taktika provokace k ospravedlnění masivních vojenských útoků

17. 12. 2012 / Jana Ridvanová

čas čtení 16 minut

Listopadové události v Gaze Česká televize opět bezezbytku zahalila do roucha izraelského propagandistického projektu hasbara. Anšel Pfeffer, novinář renomovaného izraelského deníku Harec, hasbaru (hebrejský termín pro "veřejnou diplomacii", v praxi však spíše pro informační operaci, pozn. red.) označil za nové židovské náboženství. Zároveň ale říká, že demagogie izraelské propagandy boj na univerzitách, sociálních sítích a blozích po celém světě jasně prohrává. Česká republika k této většině samostatně uvažující světové veřejnosti zatím bohužel nepatří. Její velká část si pohled na blizkovýchodní konflikt stále nechává utvářet vysíláním České televize.

Výzkumníci žádají ukončení bezvýsledných klimatických summitů

17. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Po léta jsou pořádány ohromné klimatické summity OSN, které ovšem přinesly jen velmi skromné výsledky. Experti na klima, kteří jsou přesvědčeni, že prakticky neexistuje šance dosáhnout mezinárodní dohody o snížení emisí, navrhují stávající systém zrušit zkusit něco nového.

Rusko vyvíjí novou globální strategickou raketu

17. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Rusko vyvíjí novou strategickou raketu s globálním dosahem, která by měla být také schopna nasazení s konvenční hlavicí pro ničení menších stacionárních cílů. Oznámila to ruská armáda ústy generála Sergeje Karakajeva. Podle tohoto zdroje již proběhlo několik úspěšných zkušebních odpálení tohoto prostředku, poslední 24. října z kosmodromu Kapustin Jar v jižním Rusku.

Scio nevytváří sociální bariéru, naopak se ji snaží aktivně zmírňovat

17. 12. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

V prvé řadě: rád bych se vyhnul zbytečnému a sáhodlouhému obviňování z toho, kdo se v diskusi o přijímacím řízení dopouští argumentačních faulů. Stačí si vedle sebe položit, co bylo napsáno. Tedy jen ve zkratce: pisatel, který se představuje jako Matěj Petřina, tvrdí, že se nestavím k diskusi čelem. To je pozoruhodný úsudek, vzhledem k tomu, že neznám na českém internetu otevřenější platformu než jsou Britské listy. Diskutovat zde znamená v pravém slova smyslu "čelit", nicméně názory se mohou lišit.

Rozbíječi strojů II

17. 12. 2012 / Ondřej Šteffl

čas čtení 4 minuty

"Vnímám dnes proto internet jako nejvážnější hrozbu v procesu vzdělávání, jako neduh horší než Dobešové, drogy či jiné závislosti. Internet je totiž legální, ne-volitelný, zdarma a všude dostupný," napsal Anthony Tun v polemickém článku. Lépe bych situaci vystihnout neuměl.

Autor je ředitel společnosti Scio

Kde jsou všechna občanská hnutí?

17. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Máme advent a slušelo by se v klidné atmosféře s pokorou očekávat svátky vánoční a myslet na všechny bližní a těm, kteří to potřebují, pomoci i skutkem. V přátelském prostředí, které i BL vytvářejí ,se problémy s určitou dávkou dobré vůle řeší daleko snadněji, píše Václav Marek.

Nikoli o radní Baborové, ale o demokracii a o nás samotných to celé je

15. 12. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 4 minuty

Před řadou lidí vyvstávají otázky, co a kdo asi tak stojí za nátlakem v Jihočeském kraji. Za prapodivným nátlakem, za kterým stojí snahy o deformování výsledků voleb. Tyto snahy v prvním kroku znamenají úsilí o odstoupení řádně zvolené radní. Za tímto vytrvale stupňovaným úsilím, počínajícím demonstracemi studentů, pokračujícím nápady ohledně bivakování před bydlištěm paní radní a proklamačním vyhlášením hladovky a končícím doposud ještě neznámo čím, stojí jeden, jediný argument. Protože je členkou KSČM. Dodejme, členkou strany, která se umístila v příslušných volbách na druhém místě.

Dovolím si v tomto článku použít, (dle mého mínění smysluplný), komentář nejmenovaného čtenáře Parlamentních listů:

Česká republika: Běsi odpoutáni, rozum na dovolené

15. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Vítězslava Baborová, učitelka a členka KSČM, která se po krajských volbách stala jihočeskou radní pro školství a kulturu, dostává anonymní výhrůžky, skupina protestujících plánovala tábořit před jejím domem, a údajně prý nakonec obdržela policejní ochranku. Karlovarský radní pro totéž Václav Sloup, v tomto případě bývalý politruk pohraničníků, který dodnes veřejně hájí střílení do zad lidí opuštějících reálsocialistický ráj, čelí kritice i ze strany koaliční ČSSD a už proběhl jeden pokus o jeho odvolání. Pro jedny jsou protesty "proti komunistům" ve veřejných funkcích všeobecně svatou povinností, pro druhé jde pokaždé o případy hysterického antikomunismu. Co však mají oba zdánlivě protichůdné přístupy společného je paušalizace a naprostá absence rozlišování rozdílných okolností.

Informace od zdroje

Schwarzenberg má z Franze strach

15. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

To, na co upozorňuje Daniel Řezníček, není spekulace, ale fakt. Protože Schwarzenbergův tým ví, že Franz je pro mladší voliče přitažlivější než senilní a Kalouskem zkompromitovaný kníže, a přitom často, vzhledem k ideologickému milieu, berou ze stejného elektorátu, nechal knížecí tým vyrobit trika, na nichž je Schwarzenberg vyobrazen jako punker, píše velmi dobře informovaný zdroj, který musíme zachovat v anonymitě. Je to naprostá zhovadilost a symbolický oxymorón, je-li člověk, který doposud čerpal politické body pouze a jedině za svou příslušnost k aristokracii (vzpomeňme na billboardy, na nichž byl kníže vyobrazen jako "mocnář" na známce), vyobrazen jako kulturně či politicky alternující renegát.

Taberyho pitomé vývody o tom, proč by právě Franz neměl být prezidentem, jsou zcela evidentně motivovány tímtéž. Samozřejmě mu nejde o to, zda má či nemá být prezidentem, protože ve všelidové volbě Franz nemá - vzhledem k vysoce rozšířenému maloměšťáctví těch, kdo skutečně přijdou volit - šanci. Jde pouze o strach, že Schwarzenbergovi ubere důležité hlasy. Respekt tedy prokazatelně píše na politickou objednávku.

Politika jako medicína: Dokážeme se zbavit stádovitého myšlení?

15. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je těžké být optimistou a věřit ve smysluplné směřování země, které vládne Nečasova vláda, jež navíc není jenom nějakou odcizenou vrstvou společnosti, která kdyby byla odstavena od moci, všechno by bylo zase fajn. Nečasova vláda a její chování mají mnohem hlubší kořeny v naší společnosti, než si možná myslíme. Ostatně naše společnost generuje stále tytéž politiky i vlády, chtělo by se říci.

Stejně tak je obtížné dát nějaký jednoznačný smysl slovu "optimista". Může být člověk optimistou ve světě, kde umírají lidé na devastující nemoci a není jim pomoci? Nebo je optimismus výrazem snahy jim pomoci i přes všechny překážky?

The Onion: "Jako dodatek k americké Ústavě bylo právě přidáno právo žít v absolutní, šokované hrůze"

15. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Po včerejším hrůzném hromadném masakru, který si vyžádal životy 27 lidí, včetně 20 dětí, ratifikovaly Spojené státy nový ústavní dodatek, který zaručuje americkým občanům právo žít svůj život v trvalém stavu zoufalé hrůzy, píše americký satirický časopis The Onion. "Ustanovení osmadvacátého dodatku k Ústavě bude plně ochraňovat právo všech jednotlivců trávit všechny okamžiky svého života při vědomí v absolutní hrůze, že je střelbou usmrtí šílený neznámý ozbrojený poloautomatickou bojovou zbraní," zdůraznil mluvčí Sněmovny John Boehner (R-OH). Vysvětlil, že nové opatření také umožňuje Američanům stávat se obětí útoků paniky, kdykoliv se jejich blízcí vydají do práce, do školy, do nákupního střediska nebo kamkoliv na veřejnost. "Nový dodatek také zakazuje vládě, aby kdy porušila občanovo nezcizitelné právo ležet v noci vzhůru a představovat si, jak jsou plačící děti odváděny ze školy a děsit se, kde se to stane příště." Nový ústavní dodatek byl schválen poté, co byla předložena řada dalších četných navrhovaných změn amerického práva, včetně vysoce kontroverzního návrhu zákona, který by chránil právo Američanů ignorovat široce rozšířený, vražedný problém, až do doby, kdy bude už dávno příliš pozdě."

Zdroj v angličtině ZDE

Arcibiskup canterburský kritizoval, že společnost pohrdá staršími lidmi a zachází s nimi hrubě

15. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Staří lidé nejsou břemenem pro společnost a záporný postoj vůči nim vytváří ve společnosti atmosféru, kdy je pak se starými lidmi hrubě zacházeno, varoval anglikánský arcibiskup canterburský Rowan Williams ve svém posledním projevu v britské Horní sněmovně před odchodem z funkce. Williams poukázal na to že až čtvrtina starší populace je vystavována hrubému zacházení v nějaké formě a apeloval na vládu, aby jmenovala celostátního komisaře pro starší lidi.

Williams dodal: "Tolerujeme velmi výstřední názor na tzv. ideální život, je to jen život mezi řekněme 18 a 40 lety." Veřejnost si nebezpečně zvyká na řeči, podle nichž jsou starší lidé břemenem pro státní i soukromé finanční zdroje, navzdory tomu, že polovina lidí starších 60 let v Británii vykonává dobrovolné práce v hodnotě více než 50 miliard liber.

Skončil další v podstatě neúspěšný eurosummit

15. 12. 2012

čas čtení 3 minuty

Vedoucí představitelé Evropské unie v pátek uzavřeli svůj poslední summit roku 2012 stejným způsobem, jak jednali po celý rok - odložili řešení krize v eurozóně do budoucna, hrají o čas, drží si palce a doufají, že nejhorší je za nimi. Od začátku řecké krize v únoru 2010, která se pak rozšířila kolem hranic eurozóny Evropská unie nikdy krizi nevyřešila, navzdory tomu, že se konalo 22 vrcholných schůzek a nesčetná jednání ministrů financí EU, píše Ian Traynor v deníku Guardian.

Nynější dvou denní summit v Bruselu tento vzorec opakoval. Měl vypracovat centrální plán a rozvrh pro reformu a stabilizaci euro prostřednictvím celé řady federalizujících politických a fiskálních rozhodnutí. Ve skutečnosti však byl přípravný dokument prezidenta EU Hermana Van Rompuyho uprostřed rozporů mezi Berlínem a Paříží odmítnut a ještě ambicioznější dokument prezidenta Evropské komise Barrosa byl prostě ignorován.

Další vraždění v Americe

15. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Asi nejde v těchto chvílích nepřemýšlet nad tím, co se včera stalo v Newtownu, v malém, bohatém městě v liberální, kultivované Nové Anglii. Cituji:

"Newtown je malé město v Connecticutu severně od New Yorku. Je považováno za velmi bohaté město, lidé mají velké domy s rozsáhlými pozemky. Mnozí obyvatelé místo až dosud považovali na nejbezpečnější v USA."

Dvacetiletý mladík Adam Lanza zastřelil několika střelnými zbraněmi, které legálně držela jeho matka, 26 lidí, zejména dětí, na místní základní škole. Zbraně, údajně používané ve válce v Afghánistánu, mu umožnily děti ve školních třídách "pokropit kulkami". Proto si říkám, když čtu slova guvernéra Connecticutu "navštívilo nás zlo", že správněji by se mělo říci, že zlo se projevilo, neboť vstoupilo do Newtownu přece už s těmi děsivými zbraněmi.

O euroskeptických iluzích

15. 12. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Dnes v Evropě existující problém příliš silného Německa se nedá vyřešit rozpuštěním Evropské unie, ale úsilím udělat z Evropské unie konečně nadnárodní a nadstátní evropský demokratický spolek, který bude dost silný nato, aby dokázal obhájit evropské sociální a politické ideály aspoň pro Evropany. To by ale potřebovalo nejen skutečně evropské politické strany, ale i politiky, ktří nesní o tom, aby si vylepšili pozici v rámci čistě národních států, až získají plnou nezávislost na svých sousedech, a lidi, kteří dokážou pochopit, že rovnost není věcí národnosti. A zapomenout na to, že existuje nejen dnes převládající moc americká a rostoucí moc čínská, ale i velká moc ryze finančních oligarchických společností, by byla obrovská chyba, protože právě vůči ní by byly malé osamocené státy zcela bezmocné.

Je to vážné. Kdyby se rozpadla Evropská unie, za několik let bude existovat imperiální Německo v dnešních hranicích Německa, ČR a Rakouska. A to ne po nějaké válce, ale poté, co politikové obou zemí požádají, aby jejich země byly včleněny do Německa

Přísně tajné!

14. 12. 2012 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

Možná z jakési nostalgie mne na jaře napadlo, že všem svým spolužákům ze střední školy v letošním roce popřeju k narozeninám.

Na škole mi sdělili celkem bez problémů příslušné údaje a já začal naplňovat svůj záměr. S někým jsem kontakt nezískal, ale s většinou ano. Reakce byly různé. Od potěšeně kladných až po chladně překvapených. Teď s odstupem se podivuji, jak relativně snadno mi bylo umožněno tento plán nastartovat. Následně ukáži proč.

Podle řeči poznáte je...

14. 12. 2012 / Jan Sláma

čas čtení 7 minut

Je to již delší čas kdy v rádiu vysílali záznam starého rozhovoru s mistrem továrny Koh-i-Noor v Českých Budějovicích. Vyprávěl o výrobě tužek a jeho vyprávění byl doslova koncert. Mluvil tak krásnou češtinou, srozumitelně s dokonalou dikcí a jak se ty všechny věci vážící se k přednesu jmenují. Jeho projev by mu museli závidět všichni dnešní herci.

Die Welt: Václav Klaus, jeho vicekancléř a služebník ďáblův

14. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

Německý list Die Welt přinesl delší článek o knize Klausova vicekancléře Petra Hájka, v níž označuje Václava Havla za "služebníka ďáblova" a Evropskou unii za "vězení národů". Češi, kteří ještě nekoupili vánoční dárek, si mohou oddechnout. Hájkovu knihu jim totiž doporučuje Václav Klaus. Ten Hájkovu knihu označil za pozoruhodné dílo, které by se mělo stát "povinnou četbou". Německý reportér dodává, že Hájek i Klaus ve funkci končí v novém roce, takže bude mít Petr Hájek dost času, aby psal další "povinnou literaturu".

Zdroj v němčině ZDE

DEBATNÍ KLUB:

Ivo Vašíček - Aleš Šatánek

13. 12. 2012

čas čtení 1 minuta



Bývalý místopředseda Pirátů a současný prezident Českého institutu manažerů informační bezpečnosti Ivo Vašíček a bývalý ředitel finančního a investičního odboru ministerstva zahraniční Aleš Šatánek, otevřeli témata zaměřená na problematiku bankovní - hospodářské a dluhové krize, na porovnání hospodářského modelu (anglosaského v konfrontaci se sociálně tržním), na regulaci finančního sektoru, měnovou politiku, a na Piráty jako novou politickou sílu.

Předchozí debaty:

Jiří Payne a Petr Drulák debatují o mezinárodních vztazích ZDE

Stanislav Štech a Ondřej Šteffl debatují o školství ZDE

Karel Randák a Petr Gazdík debatují o korupci ve státní správě ZDE

Jiří Svoboda a Kamil Fila debatují o českém filmu a o televizi ZDE

Vojtěch Razima - Martin Kubů: Jaké jsou výhody a nevýhody biopaliv? ZDE

Debata Jan Paul - Boris Cvek: O umění ZDE

Debata Ludvík Hovorka - Ondřej Dostál: Zdravotnictví jako oběť chtivosti pojišťoven ZDE

Jakub Kříž - Milan Valach debatují o církevních restitucích ZDE

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Daniel Veselý a Roman Joch diskutují o Izraeli, Palestincích a o Blízkém VýchoděZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

Taberyho novinařina

14. 12. 2012 / Daniel Řezníček

čas čtení 2 minuty

Erik Tabery se nedávno nechal slyšet, že Vladimír Franz by neměl být prezidentem.

I když ponecháme konkrétní sympatie nebo antipatie vůči Franzovi stranou, zaslechl jsem obavy, že inkriminovaný článek je další z důkazů o tom, že prezidenta nakonec zvolí místo občanů média. Čtenáři Respektu prý přijmou osvícený názor pana šéfredaktora za svůj a budou podle toho volit. Záležitost "svobody" první přímé prezidentské volby se v souvislosti s tímto článkem staví opět do popředí. Je to jistě velké téma a mělo by se o něm mluvit.

Kdy už konečně někdo odvolá Henycha?

14. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jak může mít Václav Henych takovou drzost, že ještě i po jednoznačném rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), ve kterém je ukázáno, že ministerstvo vnitra použilo při vyhodnocování chybovosti zcela absurdní a nepřijatelný přístup, tvrdí, že postupoval správně?

Cituji:

"Nejvyšší správní soud se přiklonil k jinému výkladu, já jeho právo nebudu nikdy zpochybňovat. Ano, takto to rozhodl, tak to tak uděláme. Ale určitě bych se bránil tomu, že to byla zásadní chyba."

O čí hlasy Zeman vlastně stojí?

14. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Jsem přesvědčený, že by kandidát na prezidenta měl mít elementární znalost o všem k čemu se vyjadřuje. Tedy i o problematice sociálních dávek, vyplácených sociálně potřebným na území naší vlasti. Kandidát Zeman je podle mého soudu nemá. Jinak by na setkání s podnikateli v jistém slova smyslu neprohlásil, že by jim rád zvýšil daně do podoby skandinávského modelu, ale se stejnou radostí by snížil i sociální dávky. Tuto myšlenku uzavřel povýšenou prognostickou úvahou, že tímto názorem naštve příjemce sociálních dávek. Povýšenou proto, neboť tímto, podle mne anti-skandinávským názorem, dává najevo, že o sociální "ohleduplnosti" našich sociálních dávek vůbec nic neví a že o hlasy těch nejbezbrannějších, zřejmě proto, že si "koaličně" myslí, že to jsou flákači, vůbec nestojí. Někdo by mohl namítnout, že nestojí ani o hlasy podnikatelů, když by jim chtěl zvýšit daňové odvody, píše František Štván.

Boehner: Obama je ochoten nechat USA "spadnout z fiskálního útesu"

14. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéf Sněmovny reprezentantů, republikánský poslanec za Ohio John Boehner prohlásil, že rozhovory s Bílým domem o rozpočtu na finanční rok 2013, nikam nevedou a Washington směřuje k "fiskálnímu útesu" v podobě automatického zvyšování daní a škrtů ve veřejných výdajích.

Zachováme mír. Navždy.

14. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Evropská unie byla letos oceněna Nobelovou cenou za mír. Někteří se prsí, jiní rozhořčují; ale možná je obojí špatně a spíše jde o to ptát se, jaký že mír vlastně EU na kontinentě udržuje. Jde o mír v tom smyslu, jak ho kdysi chápal Aurelius Augustinus, tedy pokojnou a spravedlivou spořádanost nejen navenek, ale i uvnitř společnosti? Nebo o pouhou absenci války? Či snad dokonce o stav konečné rezignace na jakýkoliv vážně míněný odpor proti nespravedlnosti, kdy nad každým pokusem změnit status quo bedlivě bdí pistole míru?

Podrazáctví se bohužel nevyhýbá ani levicovým stranám

14. 12. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 8 minut

Podrazáctví se bohužel nevyhýbá ani levicovým stranám. Není sice natolik běžným a vyhraněným jevem, jako dnes vídáme na pravici, nicméně existuje. Při hlasování o zdanění poslaneckých náhrad se hlasem proti tomuto zdanění, ke třiceti třem poslancům ODS, k devíti poslancům TOP09, k pěti nezařazeným a dvěma poslancům LIDEM, přidalo i jedenáct poslanců ČSSD a devět poslanců KSČM. Chtějí-li obě tyto strany budit před voliči alespoň zdání věrohodnosti a chtějí-li omezit ve vlastních řadách pravičácké pokrytectví a manýry, měly by rozhodně pečlivěji zvažovat, komu, jakým lidem dávají důvěru. ČSSD do dnešní doby sklízí plody podrazu na Miloše Zemana. A jak vidno z počtu chamtivých hlasů, z počínání Melčáka a Pohanky si žádné ponaučení nevzala.

Je vize Evropské unie skutečně tak pochmurná?

14. 12. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Opět musím zdůraznit, že nesdílím pochmurnou vizi umrtvené Evropské unie, kterou líčí Karel Dolejší. Na základě zkušenosti z kontaktů s mnoha lidmi v různých západních zemí Evropské unie prostě vidím, že blahobyt západoevropských států a demokratický potenciál je stále velmi vysoký a bude trvat dosti značnou dobu, navzdory všem dnešním problémům, než se promrhá a prošustruje. Stejný pocit mám i co se týče velmi podstatné demokratické odolnosti Evropské unie vůči nejrůznějším krizím. Postoj anglických i českých euroskeptiků je iracionální, pramení podle mě i z neznalosti. Nemyslím, že je Evropská unie nekritizovatelná, ani si nemyslím, že nemá možnost své instituce napravit směrem k větší demokratičnosti.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36350