Hartzování Evropou Gastarbeiterů, aneb Nesouhlasný, leč chápavý hold Katalánsku

30. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Poláci se bouří proti zhoršování sociální situace. Tak jako ve všech ostatních zemích, kde se teď demonstruje, se ale na náměstích sešla jen menšina rozhořčených. Ve Španělsku, které má přes 46 milionů obyvatel, vyšlo do ulic zhruba sto tisíc lidí. Nikoliv nevýznamná část z nich však požaduje konec nadvlády Madridu v regionech.

Poláci jsou nespokojení s pravicovou vládou Občanské platformy, jejíž ideologie se opírá o svéráznou kombinaci ekonomického liberalismu a křesťanského konzervativismu. Konkurenční konzervativní strana Právo a spravedlnost, která vládla před ní, se opírala o minimální paternalistický křesťansko-sociální program, kdežto současná Tuskova vláda především dereguluje pracovní trh. Žádná opravdu významná levicová strana v Polsku v tuto chvíli nepůsobí, pakliže za ni nepovažujeme antiklerikální Ruch Palikota, jenž se profiluje na platformě kulturní a náboženské politiky.

Španělsko je otřeseno drsným chováním pořádkové policie

30. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Muž středního věku sedící na lavičce na nádraží chrání obětím rukama mladšího muže a zuřivě křičí na policisty v helmách a s obušky, kteří běhají po nástupištích nádraží Atocha v Madridu.

"Styďte se! Styďte se! Styďte se!" křičí opakovaně na videu, zaznamenávajícím, jak policie zaútočila minulý týden na nádraží během násilných demonstrací, které otřásly Madridem.

Na druhé straně bariéry, kde se kontrolují jízdewnky, mlátí dva policisté obušky mladého muže. "Nevím, jestli to byl cestující nebo demonstrant," přiznává jeden z nich. Třetího muže, čekajícího na vlak, odvádějí hrubě policisté z nástupiště, cestou se ptá: "Co jsem jako provedl?" Mladík s krvácející tváří na ni ukazuje a říká: "Co je zatraceně tohle?"

Desetitisíce Poláků protestovaly v sobotu ve Varšavě proti nezaměstnanosti a proti "levicovému spiknutí"

30. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Sobotní demonstrace byla největší za několik posledních měsíců, napsala tisková agentura Reuters. Někteří demonstranti měli růžence a obrazy Panny Marie. Před demonstrací se konala katolická mše.

Transparenty požadovaly lepší starobní důchody a licenci pro televizní stanici, kterou provozuje konzervativní duchovní, který je proti vládě. Tvrdil, že v důsledku "levicového spiknutí v médiích" je situace v Polsku nyní horší než v roce 1980.

Jeden demonstrant řekl tiskové kanceláři Reuters, že komunistická mafie, která vláda v Polsku před pádem komunismu, byla nahrazenou novou mafií, která teď káže tržní ekonomiku.

"Nezaměstnanost je tak vysoká," uvedl, a zvedl transparent ultrapravicové Strany práva a spravedlnosti. "Za komunismu nás mlátili obušky, dneska se obuškem stala ekonomika."

Bývalý polský prezident Lech Walesa zdůraznil, že podle jeho názoru byla sobotní demonstrace ve Varšavě protidemokratická, protože většina Poláků zastává opačný názor než demonstranti a podporuje vládu.

Vláda Donalda Tuska má před sebou ještě tři roky funkčního období. Podle průzkumů veřejného mínění má Tuskova vládní strana stále ještě podstatný náskok před opozicí, i když se rozdíl zmenšuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Atentát na svatýho Václava, čili Netopýr

29. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Svatý Václav se proslavil, když se nechal zapíchnout - pročež ho Češi, jimž dodnes zůstává zářným vzorem, tak rádi oslavují. Jenže veřejná scéna teď namísto mučednického dramatu připomíná popletenou operetu a zdá se, že je pouhým zadním dvorkem Hudebního divadla v Karlíně. Politici předstírají, že pečují o blaho lidu, ochranka předstírá, že pečuje o politiky. Mladý muž, který předstírá střelbu na prezidenta, než se jej chopí policie, odchází na bál - a jen tak mezi řečí při zatýkání poskytuje "rozohovor" o tom, kterak a proč způsobil dosluhující titulární hlavě státu několik "pohmožďěnin". (Překlepy cituji.) - Ještě je třeba vyčkat informace, kdo komu sebral hodinky a kdo se proto rozvede.

PŘEČETLI JSME...

Svatý Václave, vyžeň fašisty...

30. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Zvláštní státní svátek: Jen obtížně bylo jeho zavedení v českém parlamentu prosazeno; většina národa ho vnímá jako příležitost spustit na chalupě sekačky; ale v posledních letech ho Václav Klaus využívá k nacionalistickým kázáním stejně, jako je k nim ochoten využít shromáždění DOSTu; a světcova lebka, jejíž uctívání bylo donedávna věcí těch nejnostalgičtějších milovníků předmoderní katolické kultury, je do Staré Boleslavi slavnostně převážena prezidentskou limuzínou. Dobrá příležitost pokusit se podívat na konzervativně-nacionálně-náboženský obrat, k němuž v jisté části české společnosti v posledních letech dochází. A když svátek připomínající historickou osobnost -- tedy v historických souvislostech. Půjde však o historii nedávnou, píše Martin Putna.

Celý článek ZDE

Zlikvidují viry pandemii, jíž je člověk?

29. 9. 2012

čas čtení 5 minut

Člověk je v historii savců výjimečným tvorem. Žádný jiný primát kdy neměl na planetě Zemi tak velký dopad jako člověk. Z ekologického hlediska jsme paradoxem: máme velké tělo a žijeme dlouho a je nás groteskně obrovské množství. Jsme pandemií. A charakteristickým rysem pandemií je, že končí. Někdy až po mnoha letech, jindy velmi rychle. V některých případech končí pozvolna, v jiných okamžitě.

Astrid Joosten byla jednačtyřicetiletá holandská podnikatelka, která se se svým manželem v červnu 2008 vydala do Ugandy a navštívila tam jeskyni hroznýšů, kteří se tam spokojeně živili netopýry. Deset dní po návratu do Holandska onemocněla něčím, co zpočátku vypadalo jako chřipka, avšak velmi rychle to ochromilo veškeré její tělesné funkce. Joostenová rychle zemřela, píše v ukázce ze své nové knihy Spillover: Animal Infections and the Next Human Pandemic (Přesun: Zvířecí infekce a příští lidská pandemie) David Quammen. Usmrtil ji virus Marburg, který poprvé identifikován r. 1967 a který se vyskytuje u netopýrů. Případ Astrid Joostenové, a několik dalších, dokázalo, že se virus Marburg dokáže se smrtícími účinky přesunout ze zvířete na člověka. Když přeskočí virus ze zvířete na člověka a usadí se v něm jako infekční faktor a někdy způsobí nemoc či smrt, říká se tomu zoonóza.

Na Václava Klause vystřelil muž plastovou pistolí, údajně zblízka

28. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

V pátek krátce před patnáctou hodinou vystřelil na Václava Klause v Chrastavě při otevírání mostu muž v maskáčích. Přiložil mu k boku plastovou pistoli sedmkrát vystřelil. Klaus byl přijat do nemocnice s pohmožděným loktem. Jeho ochranka zřejmě selhala - jde zřejmě o další důkaz rozkladu českého státu.

Francie zveřejnila nový státní rozpočet

Nejbohatším 10 procentům obyvatelstva stoupnou daně

28. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault zdůraznil, že devadesáti procentům francouzských občanů nestoupnou podle ustanovení nového státního rozpočtu daně.

Potvrdil ale, že francouzská vláda zavádí novou daň ve výši 75 procent pro osoby, které vydělávají více než 1 milion eur ročně.

Francouzští boháči emigrují do Belgie

29. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Francouzští boháči neoblibují politiku Francoise Hollandeho. Stále více jich míří do Belgie, kde jim daňový ráj slibuje štědřejší časy. Když předvolební průzkum poprvé ukázal vedení socialistického kandidáta, realitní agenti v Bruselu začali zaznamenávat až dvacet hovorů denně. Většina Francouzů se snažila najmout dům se čtyřmi nebo pěti ložnicemi v nejžádanějších bruselských čtvrtích s náklady kolem 3 500 eur měsíčně.

Ekvádor plánuje zařídit pro Assange na londýnském velvyslanectví operační sál

28. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Uvedl to ekvádorský ministr zahraničních věcí. Tento týden oslovil Julian Assange Valné shromáždění OSN prostřednictvím videlinku z ekvádorského velvyslanectví v Londýně. Obvinil Spojené státy z potlačování svobody informací. Vypadal bledý, nemocný a měl kruhy pod očima.

Ekvádorský ministr zahraničních věci Ricardo Patino se dotazoval britského ministra zahraničí Williama Haguea, zda Británie povolí Assangemu cestu do nemocnice, pokud by potřeboval operaci. V minulých dnech Hague sdělil Ekvádoru, že Británie neupustí od svého rozhodnutí deportovat Assangeho do Švédska. Británie podle Haguových slov neuznává diplomatický azyl na velvyslanectví. Jeden britský diplomat se vyjádřil: "Ekvádorci si na to měli pomyslet, že bude možná potřeba operace, než Assangovi poskytli azyl." Dodal, že Británie Assnge zatkne okamžitě, jakmile vkročí do ulice mimo půdu velvyslanectví.

Podrobnosti ZDE

Španělská vláda se snaží zavést další drastické škrty, Francie zavádí pětasedmdesátiprocentní daň pro milionáře

27. 9. 2012

čas čtení 2 minuty



Španělská vláda oznámila, že radikálně sníží rozpočty svých ministerstev, aby Španělsko dostalo další záchranný balíček z EU. Ve středu stouply úrokové míry z desetiletých španělských obligací opět na 6 procent, což je dlouhodobě neudržitelné. Ve Španělsku je však nejvyšší nezaměstnanost v Evropě, více než 25 procent, a občané v obrovských počtech demonstrují proti vládním škrtům. Argumentují, že další škrty už nesnesou. Hovoří se široce o tom, že španělská vláda jedná proti vůli občanů a chová se jako někdejší diktátor Franco. Podle reportéra Channel Four News Alexe Thompsona, jehož reportáž z Madridu byla ve čtvrtek večer hlavní zprávou, pokračují před španělským parlamentem velké protesty. Mnozí zpochybňují legitimitu dnešní španělské vlády.

Ve strachu před obrovskou zadlužeností některých západoevropských zemí zavádějí pod tlakem EU vlády další škrty, které dále likvidují místní ekonomiky, vedou k propouštění lidí z práce, snižují jejich kupní sílu a to vede k zvyšování zadluženosti. Je to nesmírně nebezpečná cesta, protože zároveň, jak konec konců vidíme i na případu České republiky a na nepokryté nenávisti mnoha občanů vůči ministru financí Kalouskovi (i fóra deníku IDnes, která bývala zaplněna nesmyslivým antikomunismem, jsou dnes překvapivě plná nenávisti vůči dnešní české pravicové vládě, to už je co říct) prosazováním dalších a dalších škrtů a zvyšování daní ztrácejí vlády legitimitu. Je to nesmírně nebezpečné, protože není vyloučeno, že to povede k výbuchu lidového hněvu.

Francie oznámila, že od zítřka zavádí nejvyšší míru zdanění pro milionáře. Vyděláváte-li milion euro ročně, ve Francii budete platit daně ve vyši 75 procent. Avšak Francie zavádí i další škrty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dvacáté století jako válka. A jednadvacáté?

28. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Esej Václava Bělohradského Masarykovo dvacáté století v Salonu Práva lze jistě číst různými způsoby. Namátkou vybírám: Jako kritiku Masarykových myšlenkových konstrukcí podkládajících existenci první československé republiky - tedy i "ideálů, na nichž stát vznikl" a jimiž by se podle otřepané fráze měl udržovat. V druhém plánu, který není výslovně tematizován, je však esej zrovna tak kritikou havlovské zahraniční politiky, která s masarykovstvím sdílela stejné zásadní omyly. A konečně je celý esej, ač to autor nikde nevysloví, zásadní polemikou s každou konstruktivistickou "filosofií (českých) dějin".

Co už Bělohradský nedořekl

28. 9. 2012 / Vít Klíma

čas čtení 2 minuty

Nenastal čas nalít si čistého vína a otevřeně říci, že jsme nezvládli vybudovat ani první republiku, ani socialismus, ani restaurovat kapitalismus. Nenastal čas si otevřeně říci, že obě ikony českého národa -- Tomáš Masaryk a Václav Havel - se ve svých předpokladech hluboce mýlili. Oba vycházeli z toho, že existuje zlo, které způsobilo politický, ekonomický, mravní a kulturní úpadek českého národa. Předpokládali, že bude-li odstraněno - v případě TGM nadvláda Rakouska -- Uherska a v případě Václava Havla komunismus - zákonitě nastane období ekonomické, politické mravní a kulturní obrody českého národa. Z Čech se stane "země zaslíbená", nebo jinak, "zemský ráj to na pohled". Rakousko -- Uhersko bylo poraženo, komunismus byl poražen a ráj nikde....

Zabíjel Západ při srbské válce ze zlé vůle?

28. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Mělo se bojovat proti nacismu? Češi mají domácí mýtus, že jsou holubičí povahy a že nikdy proti nikomu energicky nebojovali (není to pravda, viz spektakulární vojenské úspěchy českých legií v Rusku za první světové války i boje českých vojáků - i když to především byli židi - na frontách druhé světové války). Byla válka NATO vedená proti Srbsku v devadesátých letech tupým, kriminálním vražděním?

Setkal jsem se osobně s Madeleine Albrightovou a neudělala na mě příliš velký dojem. Uvědomil jsem si na základě jejích reakcí, jak jednají politikové. Osobně bych asi politikem nikdy být nemohl, protože si jsem vědom, že skutečnost je nesmírně složitá a je často obtížné zaujmout jednoznačný, vyhraněný postoj a jednat. Politikové ale jednat musejí, a tak si skutečnost, která je obklopuje, jsou nuceni zjednodušit do černobíla. Albrightová má apriorně dané, zjednodušené názory, na jejichž základě jedná. Zřejmě tak jedná většina politiků: rozhodnou se zcela arbitrárně, co je pravda a co je správná cesta, obklopí se poradci, kteří je ujišťují, že tomu tak skutečně je, a pak tuto politiku tupě prosazují činy. Jaké jsou výsledky, vidí každý. Jenže alternativou je asi nečinnost.

TOTO JE TISKOVÁ ZPRÁVA ČT, NIKOLIV VTIP

Petr Dvořák: Jeden rok za námi - pět dalších před námi

28. 9. 2012

čas čtení 12 minut

Michaela Fričová, tisková mluvčí

Milí kolegové, v pondělí 1. října 2012 to bude přesně rok, kdy se nově zvolený generální ředitel České televize Petr Dvořák ujal své funkce. Za tu dobu se podařilo nastartovat změny ve všech klíčových oblastech definovaných v jeho kandidátském projektu -- programu, vlastní tvorbě (vývoj a výroba), zpravodajství a v oblasti ekonomiky a financí. V návaznosti na probíhající změny představil v průběhu prvního roku generální ředitel Radě ČT dlouhodobou rozvojovou strategii, která počítá s úsporami v režijních a osobních nákladech a navýšením investic a rozvojem v oblasti původní tvorby. Součástí schválených plánů byl i start dětského vzdělávacího kanálu. Symbolicky přesně v den prvního výročí generálního ředitele ve funkci uvidí diváci též výsledky proměny vlastní prezentace televize na obrazovce -- kromě návratu modernizovaného loga České televize do levého horního rohu obrazovky se v novém představí i vizuální podoba programů ČT1 a ČT2. Další informace k využití máte v přiložené tiskové zprávě.

Bude česká protivzdušná obrana schopna plnit úkol?

28. 9. 2012 / Milan Hlobil

čas čtení 13 minut

...v minulosti jsem absolvoval celou řadu cvičení PVO včetně ostrých bojových střeleb PVO a mohu říci, že něco tak otřesného jsem nezažil.

V roce 2011 schválila vláda ČR tzv. "Bílou knihu obrany" [1] [2], kterou zpracovával zvláštní stopadesátičlenný tým [3]. Kniha je vydávána za zásadní koncepční dokument, který má určit směřování české armády v dalších 10 letech. Podle ministra obrany Vondry patří mezi hlavní problémy udržení potřebného počtu vojáků, vysoký vnitřní dluh resortu obrany nahromaděný v minulosti, deficit investic potřebných pro rozvoj vojenských schopností v příštím desetiletí. Dokument má podle ministra obrany popisovat bez "příkras" současný stav, ve kterém se nacházejí naše ozbrojené síly. Po uplynutí více než jednoho roku považuji za vhodné uvést malou bilanci současného stavu z hlediska plnění úkolů protivzdušnou obranou Armády České republiky při obraně teritoria.

Bobošíková, Legát a jiní

29. 9. 2012 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Na reklamě Suverenity-SZR je jedna pikantnost, totiž absence fotografie lídra kandidátky v Plzeňském kraji Zdeňka Legáta. To je známá postava i pro BL.

Podle autora Pečínky je Legát bývalým členem Republikánské strany. Někteří členové po jejím rozpadu vstoupili do Strany Zelených a udělali v ní dost škody. Legát a jeho základní organizace SZ Plzeň 2 byli po dlouhých tahanicích vyloučeni teprve někdy na jaře tohoto roku. Tato ZO SZ tím zanikla.

Totéž se odehrálo před více než dvěma lety se základní organizací SZ na Domažlicku v Klenčí pod Čerchovem.

Vyloučení přešli pod křídla Demokratické strany zelených a kandidují nyní, jaké překvapení, pod Legátem na dalších místech kandidátky Suverenity-SZR v Plzeňském kraji: 6. Jiří Anderle, 13. Jan Sladký, 20. Josef Tumpach, 49. Roman Kastl. Nehodnotím, zdali jsou zmínění rasisté nebo extremisté. Podle svých funkcí v zastupitelstvech a Legát v předsednictvu ČFS jsou to vážení občané.

Jako děti jsme s oblibou zvedali ploché balvany v trávě, pod nimiž se hemžila všelijaká havěť, hlavně tzv. sviňky. Dnes vím, že jsou tito broučci užiteční. V noci vylézají na stromy a žerou mšice. Tak ten balvan zase přiklopíme a necháme sviňky sviňkami...

O jednom triumfu vůle

30. 9. 2012 / Radek Mikula

čas čtení < 1 minuta

Soudím, že bylo chybou neuveřejnit inzerát Suverenity v původním znění, tedy včetně slov "nepřizpůsobiví nám diktovat nebudou". Část zahraničního programu této strany je mi sympatická a nevylučuji, že bych jí dal svůj hlas.

Zamítnutá čtyři slova mě a další voliče s podobnými názory mohla varovat, že se zařadíme do elektorátu, který by Roza Luxemburgová jistě charakterizovala jako "maloměšťáckou lůzu" s jejím militantním oslavováním přizpůsobivosti. Čtenáři Britských listů zároveň byli ochuzeni o ukázku, jakou v této straně zřejmě má myšlení jejího ex-sládkovského křídla, míní Radek Mikula.

Porušily Britské listy zveřejněním reklamy na Suverenitu etické principy?

28. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Dobrý den, chápu že provoz BL stojí hodně peněz (drobnými částkami jsem párkrát přispěl) a proti politické reklamě v principu nic nemám. Myslíte si ale, že je etické zveřejňovat reklamu na Suverenitu, která láká voliče mimo jiné skytě rasistickým billboardem "nepřizpůsobiví nám diktovat nebudou?" ptá se Petr Břeň.

Odpověď Jana Čulíka: Pane Břeň, řešil jsem to. Tu větu o nepřizpůsobivých jsem v reklamě odmítl a museli to předělat. Teprve dnes jsem zjistil, že reklama Suverenity odkazuje na totéž na jejich stránkách. Je zjevné, že zneužívání protiromského rasismu pro politické cíle je integrální součástí předvolebního programu této strany. Mají v takovém případě Britské listy dávat reklamě Suverenity prostor? Je to dilema. Na jedné straně je to pouhá reklama, jinými slovy s názory BL to nemá co společného, na druhé straně si opravdu nejsem jist, zda máme odmítat reklamu pro česká politická seskupení nebo politické strany, jen proto, že mají program, s nímž slušný člověk nesouhlasí. Je fakt, že v tom případě bychom asi nemohli reklamu zveřejňovat nikomu. Je ovšem možné, že rasismus Suverenity je za hranou základních etických civilizačních norem.

Rád bych se zeptal čtenářů, co si o věci myslí. Pokud si myslí, že politický program Suverenity porušuje základní etické a civilizační principy a Britské listy tomuto seskupení reklamu neměly publikovat , reklamu zrušíme a Suverenitě vrátíme ony 3000 Kč, které za reklamu zaplatila.

Ale pozor: Otázka je přesná: Není přípustné odmítat názory nějakého politického seskupení, protože s nimi nesouhlasíme. V demokracii mají právo na prostor i názory, s nimiž nesouhlasíme nebo které považujeme za šokující. Jde o to, zda se útokem na "nepřizpůsobivé" ve snaze získat podporu voličů chová Suverenita neférově, postihuje tím i lidi, kteří se ničím neprovinili. Jen v tom případě by byl její program za hranicí etiky.

Reakce ŠOK: Jsem toho názoru, že názorově liberální, nedoktrinální list by měl uveřejňovat veškerou reklamu, která není v rozporu se zákony země, v níž má list jurisdikci. Britské listy mají jako státem registrovaný periodický tisk jurisdikci v České republice, musejí se řídit svobodou slova limitovanou platnými zákony v této zemi - mj. zákonem o reklamě, tiskovým zákonem a zákonem o některých službách informační společnosti. A samozřejmě lex generalis - občanským a obchodním zákoníkem a nedikriminačními ustanoveními práva EU. Nabídka reklamního prostoru BL nemůže být omezena nad rámec všeobecně platných zákonů, stejně jako do hospody či obchodu musí pustit a musí obsloužit i Cikána nebo černocha. Jelikož je Suverenita řádně registrovanou politickou stranou, účastnící se ústavně zaručené svobodné soutěže politických stran, není možné ji diskriminovat jen proto, že jsou její názory šéfredaktorovi nebo i mně nepříjemné.

Kde jsou hranice svobody projevu?

28. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

K Vašemu článku "Porušily Britské listy zveřejněním reklamy na Suverenitu etické principy?" bych rád poznamenal toto, píše Petr Meluzín:

Jako váš pravidelný čtenář se nebojím, že by Bobošíková mohla reklamou na BL získat mnoho příznivců, pokud vůbec nějaké. Rovněž mne tato reklama neodradí od četby BL. Pan Čulík vyjádřil postoj redakce slovy: "Na jedné straně je to pouhá reklama, jinými slovy s názory BL to nemá co společného, na druhé straně si opravdu nejsem jist, zda máme odmítat reklamu pro česká politická seskupení nebo politické strany, jen proto, že mají program, s nímž slušný člověk nesouhlasí."

Jenže v tomto postoji vidím nejméně jeden pořádný "háček".

Posezení U Suchánků, aneb Strefovat se netřeba

27. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Exministr John si včera ve sněmovně dovolil konstatovat, že metanolová aféra má příliš velké rozměry, než aby ji mohli způsobit "dva packalové", kteří byli zatím chyceni. Ministr Kalousek hned propadl černému hněvu a obvinil Johna, že na ministerstvu vnitra "s bídou trefil na toaletu". "To je taková sprosťárna, jako kdybych řekl, že pan ministr Kalousek se s bídou trefí do toalety," opáčil John. A účelu bylo dosaženo: Namísto nepostižitelné lihové mafie teď média rozebírají klozetový spor politiků.

Festival za demisi vlády II ve znamení tématických diskusí a známých osobností

20. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Iniciativy za demisi vlády

Dne 22. 9. 2012 od 14 do 20 hodin se na Karlově náměstí v Praze bude konat už druhá reprezentativní přehlídka protivládní a opoziční scény pod názvem Festival za demisi vlády. Občané, iniciativy a malé mimoparlamentní strany, které odmítají vládu Petra Nečase, ti všichni se sejdou v rámci diskusního a tvůrčího shromáždění, aby uspíšili konec této vlády, jejích dusivých reforem a aby zároveň pomohli najít impulsy a způsoby ohledně toho, jak najít lepší vládu.

Parlament schválil ztišení hlasitosti reklamy - ale je to právní paskvil

28. 9. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 12 minut

Skupina poslanců všech stran (opozice a koalice ruku v ruce společně) v čele s předsedou volebního (mediálního) výboru Václavem Menclem (ODS) předložila sněmovně 2. 2. 2012 návrh novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, který měl zajistit ztišení hlasitosti reklamy v televizi. Účelem této novely bylo, aby úroveň hlasitosti reklamy byla přiměřená hlasitosti předchozího navazujícího vysílání. Text novely psal pro Mencla místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Bouška (ODS). Předsedkyně RRTV Kalistová (ČSSD) neměla s předlohou zákona problém, ačkoliv je právnička. Návrh (tisk 592/0) prošel oponenturou na volebním výboru (zpravodaj PhDr. Walter Bartoš, Ph.D., ODS) a byl nakonec výborem i sněmovnou 26. 9. 2012 hladce a bez jakýchkoliv protestů kohokoliv ve znění pozměňovacích návrhů schválen. Pro bylo 122 poslanců, proti nikdo.

Sněmovnou schválená podoba je ale právní paskvil, v praxi naprosto nepoužitelný.

Tzv. restituce

28. 9. 2012 / Václav Jumr

čas čtení 3 minuty

Stejně jako tisíce mých spoluobčanů, i já s rostoucím pobouřením a obavami sleduji snahy vládní koalice o provedení tzv. vyrovnání s církvemi. Koalice, která ztratila důvěru drtivé většiny Čechů a Moravanů, se pouhou těsnou většinou v Poslanecké sněmovně usilovně snaží prosadit vlastizrádný zákon, schopný natrvalo ohrozit samu existenci českého národa.

Britský premiér nebyl schopen odpovědět na otázky o britské kultuře v americké televizi

27. 9. 2012

čas čtení 1 minuta



Dojem Jana Čulíka, že čelní britští politikové jsou omezení nedovzdělanci, kteří nerozumí ničemu a působí ve funkcích jako malí kluci, kteří svými nekompetentními rozhodnutími zemi ničí, byl do určité míry potvrzen ve středu večer, kdy britský premiér David Cameron během své návštěvy v USA víceméně selhal při rozhovoru v americké televizi v pořadu Late Show Davida Lettermana. Jak píše ironicky deník Guardian, Cameron bude mít asi problémy při návratu do Británie u pasové kontroly, protože selhal při zkoušce britského občanství. Deník Daily Telegraph upozorňuje, že Cameron loni rozhodl, že žadatelé o britské občanství budou muset skládat zkoušku z britských reálií. Zkouška obsahuje i otázky o dokumentu Magna Carta.

"Přistihl jste mě. To je blbé. Myslím, že ve vašem pořadu moje kariéra dnes skončila," řekl v americké televizi Cameron.

Cameron nervózně poposedával v křesle a dostal se poprvé do potíží, když se ho Letterman zeptal, kdo složil hudbu k slavné nacionalistické anglické písni Rule Britannia (je to tak trochu asi jako kdyby se zeptal Nečase, jestli ví, kdo složil hudbu k české hymně Kde domov můj). "Elgar", řekl Cameron. "Vy mě zkoušíte." Ve skutečnosti je ta píseň mnohem starší, složil ji v osmnáctém století Thomas Arne (1710-1778), autor krásné barokní hudby. Lépe se Cameronovi dařilo, když vysvětloval irskou historii a historii britsko-irských vztahů.

Výslech se potom obrátil k dokumentu Magna Carta, slavné listině práv ze třináctého století. 1215, řekl správně a rychle Cameron, jenže pak se ukázalo, že netuší, co slova Magna Carta znamenají (Velká listina).

Podrobnosti v angličtině ZDE

KRIZE:

V britských supermarketech dostanete slevu, pokud máte drzost smlouvat

27. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vysoce populární server MoneySavingExpert Martina Lewise zjistil, že většina britských supermarketů je ochotna vám poskytnout kupované zboží za nižší než inzerovanou cenu, pokud v sobě naleznete odvahu smlouvat.

Ochotny akceptovat žádost o nižší cenu jsou i obchody s elektronikou a domácími potřebami.

Zde je seznam firem, a procento zákazníků, kteří požádali o snížení ceny prodávaného zboží a slevu dostali. První čtyři firmy jsou obchody s elektronikou či s domácími potřebami, John Lewis je všeobecný obchodní dům, další řetězce jsou převážně supermarkety s potravinami:

Hrdinka Arabského jara zatčena v New Yorku za to, že poškodila protiislámský billboard

27. 9. 2012

čas čtení 1 minuta



Slavná americko-egyptská aktivistka Mona Eltahawy byla zatčena v New Yorku za to, že nastříkala barvu billboard v metru, který označil muslimy protestující proti politice Izraele jako "divošské".

Eltahawyová se od doby, kdy ji loni během protestů proti Mubarakovu režimu brutálně zmlátili promubarakovští gangsteři, stala prominentní komentátorkou. Poté, co v New Yorku v metru poškodila billboard, ji odvedla newyorská policie v poutech.

ČRo: Respondenti předvolebních průzkumů "s nulovou vahou"

27. 9. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

reakce na nejnovější článek matematika Michala Škopa "Člen rady ČRo: Předvolební průzkumy jsou jako předpověď počasí" a zveřejněného vysvětlení metodiky ČRo/ppm factum z pera vedoucího oddělení výzkumu ČRo Hradeckého "Metodika práce s výsledky předvolebních výzkumů v krajích" jako odpověď na otázky z článku Štěpána Kotrby "UPDATE: I manipulovat se musí umět..."

Jsem rád, že mé podezření ohledně 39% z 1004 respondentů potvrdil i matematik Škop. Ač sám nejsem matematik, všímám si detailů. Zvlášť těch, psaných malým písmem. Jsem analytik... Ač nejsem sociolog, nejsem ani ovce, která se nechá stříhat až na kůži bez odporu. A nejsem ani ve vylhané omáčce vařené skopové. Do chvíle, než jsem dostal do rukou článek pana Hradeckého, ve kterém tvrdí ředitel ppm factum Herzmann (jako dlouholetý praktický sociolog), že "respondenti, kteří na otázku VP1 uvedli odpověď "neví" nebo "nešel by volit", vstupují do volebního modelu s nulovou vahou. Výsledná váha je přenásobena koeficienty vyjadřujícími ochotu volit", jsem si myslel, že "odborníci" v Českém rozhlase byli panem Herzmannem z ppm factum manipulováni stejně, jako my všichni. Věřil jsem. Doufal jsem. I malé dítě ví, že kde nic není (nulová váha hlasu respondenta), ani čert nevezme (přenásobení koeficienty). Na konci nicu je furt nic. Ne tak ovšem ve volebním modelu ppm factum.

Televize veřejné služby ovlivňuje nadcházející volby

27. 9. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 14 minut

O liberálně pravicové orientaci drtivé většiny pracovníků zpravodajství veřejnoprávní, tedy České televize pochybuje dnes už málokdo. Nicméně je to každého osobní věc... Pokud ovšem svůj názor netransformuje do práce, ve které je názor zakázán zákonem.

Princip „zákazu názoru“ je nejen součástí etického kodexu ČT jako prováděcí podzákonné normy k zákonu o České televizi, nýbrž i základním atributem kvalitní žurnalistiky (myšleno zpravodajství – „news“) a základním atributem nezávislosti média, na jehož provoz solidárně přispívají (až na výjimky) všichni občané nemalým finančním poplatkem – bez rozdílu politického přesvědčení.

Je proto nepochopitelné a skandální, že ve vysílání pořadu Studio 6 České televize proběhla jakási demonstrace projevů nespokojenosti a neskrývané nevole pracovníků veřejnoprávní televize nad názory respondentů výzkumu veřejného mínění, který zadala a platila sama ČT.

Předvolební průzkumy ČT: zavře někdo nakonec generálního ředitele Dvořáka?

27. 9. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 26 minut

Podnět Radě České televize na prošetření možného porušení § 2 zákona o České televizi, Kodexu a Pravidel předvolebního a volebního vysílání, jakož i dalších právních předpisů generálním ředitelem České televize, případně odpovědnými osobami redakce zpravodajství ČT a útvaru komunikace ČT; Stížnost na porušení zákona 106/1999 Sb. generálním ředitelem České televize

Shrnutí na úvod pro čtenář Britských listů: Obcházení zákona o zadávání veřejných zakázek je trestný čin. Česká televize zadala předvolební průzkumy dvěma agenturám bez výběrového řízení - uzavřela s nimi smlouvy na vytvoření autorského díla dle autorského zákona. Smlouvy neplatné, protože protizákonné. Nelze uzavřít s právnickou osobou autorskou smlouvu, protože společnost s ručením omezeným nemá ani ručičky, ani nožičky, ani hlavičku a v ní mozeček, aby autorské dílo silou génia vytvořila. Česká televize se zavázala takto bez výběrového řízení zaplatit za průzkumy na 1000 respondentech dvěma agenturám zhruba dvojnásobek, co Český rozhlas, který výběrové řízení vypsal. Kvalitu průzkumů nelze nezávisle ověřit, protože ČT ve svých vyjádřeních lže nebo zatajuje klíčové údaje.

Děsivá úroveň českých médií

27. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Server IDnes si všímá, že bulvárně pitomým způsobem se v pořadu Václava Moravce hovořilo i o olomouckých tykadlech, viz níže. Děsí mě, že šokující skutečnost, že je Roman Smetana protiprávně vězněn, nechává Moravce a česká média chladným. Jak to, že nikdo nepoukazuje na to, že v dnešní ČR může justiční moloch nespravedlivě semlít někoho, jako je Roman Smetana. Svoboda je nedělitelná. Až zatknou a odsoudí do vězení Václava Moravce za nějakou prkotinu, bude možná litovat, že se ve svých pořadech nezabýval principy spravedlnosti. (JČ)

Na rozehřátí se s kandidátem komunistů Alexanderem Černým mimo záznam začal bavit o známých olomouckých tykadlech, která se nyní objevují na předvolebních plakátech. "Mně se ta tykadélka nesmírně líbí, některým kandidátům dodávají sex-appeal," mínil Černý.

Moravcovi ale nahrál na smeč. "Myslíte i sebe," rozesmál moderátor publikum. Černý se nenechal zviklat a snad i trochu smutně odvětil, že nemá žádný billboard. Od tykadel většího formátu je tak uchráněn.

Zdroj: ZDE

Británie zaznamenala rekordní deficit běžného účtu

27. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Britský statistický úřad oznámil, že v druhém čtvrtletí roku 2012 se zvýšil čtvrtletní deficit britského běžného účtu na dosud nejvyšší míru 20,8 miliard liber. Je to dosud nejvyšší čtvrtletní deficit, jaký byl kdy zaznamenán. Britská vláda se snaží restrukturalizovat britskou ekonomiku tak, aby se zaměřila především na vývoz, nynější katastrofální výsledek však dokazuje, že jí to moc nejde. Britský ministr financí George Osborne však tvrdí, že jeho politika škrtů stále funguje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Madridu pokračují velké demonstrace proti škrtům

27. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Velké protesty proti škrtům pokračují v Madridu i dnes. Španělská vláda však hodlá schválit další škrty a zvýšení daní v hodnotě 39 miliard euro. Navzdory hněvu veřejnosti zdůraznil španělský premiér Rajoy, že jsou "škrty nutné". Škrty zřejmě posílí separatistické tlaky v Katalánsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Český herec, žijící v Británii, zemřel ve věku 95 let

27. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Herbert Lom, český herec, který se proslavil především svou rolí vedle Petera Sellerse ve filmech o růžovém panterovi, avšak který během své kariéry hrál ve více než 100 filmech, zemřel ve věku 95 let. Lomovu hereckou kariéru v ukázkách naleznete ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak se vláda (ne)ptá

27. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Z českých politických debat se sice nedozvíme, jaké kroky je třeba učinit, abychom (když už se ode dna neodrážíme) aspoň nepadali hloub, zato můžeme sledovat novou reality show, jež by se mohla jmenovat "O titul socialista roku". Vládní politici se totiž předhánějí v tom, kdo z nich je více pravicový, a naopak, kdo z nich inklinuje k "socialismu". Tento pojem je v jejich představách něco jako nadávka. Adeptů na vítěze je celá řada, do užšího výběru se dostali Petr Nečas, Václav Klaus a Evropská unie.

Petr Nečas s levicovým smýšlením údajně nic společného nemá, zato patrně dokonale okoukal chování bývalých mocenských elit. Za škůdce státu označí bez váhání všechny, kdo si dovolí cokoli kritického na adresu vládních počinů špitnout. V jednom pytli bez ladu a skladu se tak ocitnou Eliška Wagnerová, ČSSD, KSČM, odbory, ale i Václav Klaus.

Občanské fórum a plány na lepší politiku v Británii a v Česku

27. 9. 2012 / Josef Mrázek

čas čtení 9 minut

Článek "Vzít věci do vlastních rukou" nás informuje, že Andreas Whittam Smith, zakladatel britského deníku Independent založil, v reakci na všeobecný hněv britských občanů na politiku a politiky, hnutí Demokracie 2015. V roce 2015 totiž mají být v Británii parlamentní volby, které chce Smith zásadním způsobem ovlivnit pomocí zcela nového způsobu politiky. Na otázku, zda něco podobného by nebylo možné také v České republice, již v předstihu odpověděl článek "Co dělat, než budou volby" Je sledován stejný cíl, jako v případě Whittama Smitha, ale nezávisle na Smithovi a trochu odlišnou cestou. Obdobnou úlohu jako Demokracie 2015 v Britanii má v našem případě občanské politické hnutí Spojení 12, blíže viz www.spojeni.org . Povšimněme si toho, v čem jsou oba plány podobné a v čem se liší.

Metanolová aféra - podobnost čistě náhodná?

27. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Dovoluji si upozornit na nápadnou podobnost současné "metanolové aféry" s jinou, která se odehrála v roce 1981 ve Španělsku a je známa též jako "syndrom toxického oleje" (TOS), píše Tomáš Lajbl.

V tom roce se v okolí Madridu objevilo přes deset tisíc případů záhadného onemocnění, postihujícího nejprve dýchací cesty, doplněné často o vyrážku, svědění, křeče, horečky a bolesti hlavy. V další fázi se objevovala u pacientů trombóza velkých cév a plicní hypertenze. Zaznamenáno bylo přes 800 úmrtí, přičemž většina pacientů pocházela z chudých vrstev obyvatelstva. Ti, kteří přežili, nesli velmi často trvalé následky, např. v podobě zkroucených prstů na rukou nebo poškození kůže a jater.

Čím asi uvažuje tato vláda, jestli vůbec uvažuje?

27. 9. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Aféra se závadným alkoholem sice pomalu končí, ale nelze tvrdit, že konečná opatření mají optimální charakter. Vláda především neví, jak naložit s 15 tisíci litry zabaveného pančovaného alkoholu (o charakteru a míře obsahu na přítomnost metanolu nemají ponětí) a už vůbec ne, co s alkoholem, zadrženým v prodejnách, provozovnách, restauracích a jinde. Toho je snad o něco méně, zato jeho cena je (pro obchodníky a prodejce) závratná. Podstatné však je, jak obecně vyřešit zadržený alkohol, o kterém nelze prohlásit že je nebo není závadný. Nově vyrobený a do distribuce dodávaný alkohol už je jen třešničkou na dortu opatření, které by mělo vyřešit bezpečnost a kvalitu alkoholu. Tedy alespoň si to myslím!

Náš život po smrti multikulturalismu

27. 9. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 12 minut

Toto setkání, stejně jako celý festival, je zasvěcen myšlence etna. Etno, tedy národ, rozeznáváme podle toho, že nese určité distinktivní kulturní znaky. Základem jeho definice tudíž je to, co jej, v jeho jednotlivých formách, odlišuje. Mám ale takové tušení, že nosnou ideou, nejen tohoto festivalu, ale civilizace jako takové, je nacházet to, co nás spojuje. V této jednoduché ambivalenci je skryt v podstatě celý civilizační problém: protiklad mezi odlišným a shodným vytváří neustálou tenzi: na jedné straně stojí ideologie zdůrazňující to odlišné, na straně druhé ideologie stavící na tom, co je shodné.

28151

Každý košík má svůj příběh - poslechněte si pozoruhodný pořad na stanici Vltava

26. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

< Dominika Švecová

Spolupracovnice Britských listů dokumentaristka Dominika Švecová natočila pozoruhodný radiodokument o košíkáři, který žije a pracuje na jednom ze vzdálených aranských ostrovů u pobřeží Irska.

Zaposlouchejte se v tomto pořadu do pletení košíku a šumění moře, které vás vtáhne do ostrovní atmosféry, kde všechno dění určuje nevyzpytatelné počasí a všudypřítomný oceán.

Pořad se vysílá na stanici Vltava ve středu 3. října 2012 ve 21.45 minut. Další podrobnosti ZDE

Evropská unie nyní vyrábí více než 100 gigawattů elektřiny z větrné energie

27. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Evropská unie se podle deníku Financial Times stala rekordně největším světovým výrobcem elektřiny z větrné energie. Má nyní vybudovanou kapacitu na výrobu více než 100 gigawattů elektřiny prostřednictvím větrných elektráren. Nahradí to výkon 39 jaderných elektráren. Bez větrníků by se muselo v Evropě ročně spalovat v tepelných elektrárnách na výrobu elektřiny 72 milionů tun uhlí. Větrníky vyrábějí elektrickou energii pro 57 milionů domácností.

Největší množství větrných elektráren má instalováno Německo (29 GW), Španělsko (21 GW) a Francie (6,8 GW). Velká Británie nyní staví větrné elektrárny především v moři. Skotsko intenzivně buduje baterie větrných elektráren.

Podrobnosti v ZDE

Reportér íránské Press TV zastřelen v Damašku v přímém přenosu

27. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Třiatřicetiletý Syřan Maja Násir, který pracoval pro íránskou Press TV, byl včera zastřelen povstaleckým odstřelovačem, právě když informoval o dvou explozích nedaleko objektu generálního štábu v Damašku. Jeho kolega Husajn Murtada, který řídí arabskojazyčnou televizi al-Alam, byl při útoku zraněn.

Kdo do tebe karikaturou, ty do něj - karikaturou?

27. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

< Text nad obrázky zní: "Tvrdit, že muslimové jsou divoši, je SVOBODA PROJEVU. Protestovat proti tomu už svobodou projevu není."

Egyptský list al-Watan prosazuje civilizovanou reakci na západní urážky islámu. Vydal proto vlastní karikatury jako odpověď na ty západní. Naznačují, že Západ dokáže na islámském světě vidět jen to nejhorší, kdežto toho, co je v pořádku, si nevšímá.

Španělský premiér pochválil "mlčící většinu", která neprotestuje

27. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Španělskému premiérovi Marianu Rajoyovi se nelíbí, že jeho americká kampaň zaměřená na obnovení důvěry ve španělskou ekonomiku byla zničena obrazy policejního násilí proti demonstrantům u budovy kongresu a že se kampaň katalánského prezidenta Artura Mase podepsala na trzích s dluhopisy. V této souvislosti kritizoval hnutí Indignados a ocenil "mlčící většinu" Španělů. Mezitím však protesty pokračovaly druhým dnem, byť s nižší účastí než 25. září.

Anglická média jsou posedlá sexuálním skandálem žákyně s učitelem

27. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Megan Stammers, patnáctiletá žákyně školy Biskupa Bella v anglickém Orpingtonu uprchla do Francie se svým třicetiletým učitelem matematiky Jeremym Forrestem. Policie po nich nemá jedinou stopu a policie ve Francii případ nevyšetřuje, neboť sex s patnáctiletými je tam legální.

V Británii je sex legální až od šestnácti, ale na případu je možná zajímavé, že podle anglického Zákona o sexuálních trestných činech je trestným činem, aby osoba starší 18 let měla sexuální styk s dítětem mladším 18 let, i když jde o konsensuální vztah, pokud je starší partner vůči dítěti v postavení autority nebo respektu (například v postavení jeho učitele).

Odborníci vysvětlují, že mladiství ve věku 16-18 let jsou podle zákona považováni za zranitelné. Jde totiž o asymetrický mocenský vztah.

"Ve společnosti existuje obrovské tabu a obava, aby děti nebyly v sexuálních vztazích zneužívány. Proto vznikla tak silná reakce. Dítě se totiž lehce stává obětí manipulace od dospělého, už prostě tím, že je na něho emocionálně vázáno," vysvětluje školský psycholog Alan McLean. Ve školách nicméně navzdory všemu vznikají občas sexuální vztahy mezi učitelem a žákem a v Anglii bylo v letech 1991-2008 celkem odsouzeno do vězení 129 učitelů za sexuální styk s žáky, většinou na dobu od dvou do tří let nepodmíněně.

Ve čtvrtek byl na učitele Jeremyho Forresta vydán evropský zatykač kvůli podezření ze spáchání trestného činu "únosu dítěte proti vůli jeho rodičů".

Podrobnosti v angličtině ZDE

* * *

27. 9. 2012 / Aleš Čermák

čas čtení < 1 minuta

Každý

člověk po vzoru celého lidstva
by si přál vytvořit svůj vlastní kalendář
a kupředu tlačit představivost

Každý

člověk po vzoru celého lidstva
by si přál
ledacos přetvořit k obrazu svému


Každý

člověk po vzoru celého lidstva
by si přál

Každý

člověk po vzoru celého lidstva
by si přál
netočit se zády a utíkat kdykoliv se něco výrazněji pohne

Každý

člověk po vzoru celého lidstva
by si přál
alespoň v myšlenkách udržovat krok s těmi kteří ho ještě neztratili

Každý

člověk po vzoru celého lidstva
by si přál
hýčkat si řeč
jenž se nechce vzdát svých zpráv

Česká realita a pozitivní východiska

26. 9. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 9 minut

Současná česká realita, jak bylo mnohokrát i zde na Britských listech analyzováno, vykazuje řadu zásadních selhání, která zhoršují kvalitu života, ale i reálné šance většiny českých občanů. Pouhá konstatování tohoto faktu však, jakkoli je podstatné na něj upozorňovat, nestačí. Je vhodné se zabývat tím, proč tomu tak je a jak z toho -- bude-li konsensus -- ven. K tomu ovšem nestačí pouze ekonomie a ekonomické motivace, jakkoli jsou důležitým podkladovým materiálem a základní ekonomická racionalita je samozřejmě pro jakékoli další změny neopominutelná. Jsou zde, ovšem, i faktory jiné.

Polsko -- na rozdíl od ČR -- má vlastní energickou zahraniční politiku

Radosław Sikorski: Náš soumrak není předurčen

26. 9. 2012

čas čtení 27 minut

Dovedete si představit, že by takovýto projev přednesl Karel Schwarzenberg? Není vám stydno, že ČR nemá efektivní zahraniční zastoupení?

A neměli by Češi s Poláky v zahraniční politice spolupracovat? (JČ)

Je dobré, že jste zveřejnili R. Sikorského. Jen možná není nutný titulek "Překvapení" -- například po jeho berlínském projevu, který vyšel česky mj. v Listech 6/2011 a který připojuji. Polsko skutečně vlastní zahraniční politiku MÁ, napsal nám Václav Burian, editor Listů z Olomouce a připojil svolení publikovat Sikorského projev, který vyšel v Listech. Na webu ho zatím nemají, ale Listy najdete ZDE.

Řecko: Celonárodní protesty proti škrtům, 200 000 účastníků generální stávky

26. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

V Athénách dnes během protestů doprovázejících generální stávku proti dalším rozpočtovým škrtům došlo k násilným střetům demonstrantů s policií. Ta do menšinové, radikalizované části davu pálila plastovými projektily, když po ní vrhal kamení a lahve se zápalnou směsí. Kolem parlamentu byly rozmístěny neprůstřelné bariéry a centru Athén je rozmístěno 3 000 policistů. Obecně však demonstrace probíhala spíše pokojně.

Noam Chomsky považuje Spojené státy a Izrael za největší hrozbu pro mír

25. 9. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Stále považuji 83-letého Noama Chomskyho za klíčovou osobnost americké intelektuální levice přesto nebo právě proto, že s ním v různých záležitostech nesouhlasím. Jeho opakované návštěvy míst, které se staly terčem amerického nebo Amerikou či Izraelem podporovaného násilí (Kurdistán, okupovaná palestinská území, Kolumbie, Laos ZDE, Vietnam...), zjevně udržují jeho radikální percepci a kritiku mocenských aparátů (především) ve Washingtonu a Tel Avivu v duchu litery jeho přelomové eseje The Responsibility of Intelectuals ZDE, a to v obdivuhodné bdělosti a trefnosti. Chomskyho aktuální text Why America and Israel Are The Greatest Threats to Peace ZDE považuji za brilantní shrnutí současného dění v Perském zálivu.

Bez světla na konci tunelu?

25. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 14 minut

Na aktuálně.cz lze najít stať Erika Besta nazvanou "Noví disidenti se musí od nových komunistů ještě učit". "Pokud mezi námi žije milion "nových komunistů", kteří i dnes sedí na podobných místech jako za starého režimu, a pokud nás vedou podobně destruktivní cestou jako jejich předchůdci, znamená to, že zbytek populace buď tuto staronovou mentalitu umožňuje vytvářet, nebo je její obětí," píše Best. Systém elit uzurpujících moc produkuje disidenty.

Zpráva MMF: Globální finanční systém je ve stejně labilním stavu jako v roce 2008

26. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Global Financial Stability Report, zpráva vydávaná dvakrát ročně Mezinárodním měnovým fondem, upozorňuje, že navzdory novým regulačním opatřením je mezinárodní finanční systém stále zranitelný. Banky jsou stejně veliké, navzájem propojené a stejně spoléhají na krátkodobé financování (spíše než na vklady středatelů), jako před finančním krachem v roce 2008. Ačkoliv některé země, zejména USA, podnikly kroky k omezení závislosti na krátkodobém financování, celková struktura systému se nezměnila.

Literatura, otevřenost, politika

25. 9. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 6 minut

1.

René Descartes pravil "larvatus prodeo" - "postupuji zakuklen".

(Bylo by zábavné a chtěl bych to Literárním novinám doporučit, zkusmo rozdávat desetistránkové ukázky z budoucích knih kritikům bez udání autora a nutit je psát hodnocení na jejich základě. Divili bychom se pak asi velice velmi.)

Jenže, jak ty kritiky znám, obávali by se natolik nějakého profláknutí, že by buď všechno pro jistotu velebili, anebo všechno sprdli, aby vypadali, když už nic jiného, jako literární Attila, bič boží.

"Poslanci a senátoři jsou debilové"

26. 9. 2012 / Ladislav Stalmach

čas čtení 3 minuty

Těmito slovy mne chtěl uklidnit jeden člen zákonodárného sboru, když mi vysvětloval, proč nebyl schválen pozměňovací návrh k Občanskému soudnímu řádu, který by uvítala většina občanů a pro ty nejchudší to mohlo být světlo na konci tunelu. Jednalo se totiž o napravení neslýchaného stavu, kdy hrstka exekutorů řádí po celé zemi a využívá špatného zákona a místo aby byli úředníky napravujícími křivdy na věřitelích jsou to bezskrupulózní podnikatelé a vydřiduši.

Společné prohlášení

Poslední příležitost zastavit připravené rušení nemocnic

25. 9. 2012

čas čtení 4 minuty


Asociace českých a moravských nemocnic
Asociace krajských nemocnic
Svaz pacientů ČR
Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Lékařský odborový klub -- Svaz českých lékařů
ale i další organizace

dlouhodobě upozorňují veřejnost na mocné zájmové skupiny uvnitř státních i ekonomických struktur včetně zdravotních pojišťoven, které připravují zásadní omezení sítě zdravotní péče jako jednu z podmínek plné komercializace zdravotnictví a přenesení podstatné části nákladů na občany.

Pod označením "restrukturalizace sítě nemocnic" je připravováno jak přímé rušení regionálních nemocnic, tak zrušení klíčových oddělení v řadě dalších nemocnic. Omezení úhrad za zrušenou péči podlomí jejich ekonomickou stabilitu a v krátké době povede k zániku dalších desítek nemocnic.

Příprava tohoto záměru se stupňuje. Jen v předvolebním období je utlumena a překrývána řadou skutečných nebo jen mediálních afér. Mezi ty skutečné patří i hromadné otravy metanolem. Selhání státu a jeho preventivních a kontrolních funkcí nahrazují nemocnice, samy se potácející v nejistotě vyvolané tímtéž státem a z jeho popudu zdravotními pojišťovnami.

Každý může bojovat s korupcí

25. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Ekologického právního servisu

Brno, 25. 9. 2012 -- Setkali jste se někdy ve vaší obci s podivným hospodařením nebo rozhodováním? Máte podezření, že by v tom mohla být korupce? Pomůže vám právě vydaná příručka Právem proti korupci.

Každý občan může něco udělat pro omezení korupce v České republice. Tvrdí to autoři právě vydané aktualizace příručky *Právem proti korupci*, právníci sdružení Ekologický právní servis. Vychází přitom z předpokladu, že korupci se nejlépe daří tam, kde občané nevidí do hospodaření, a veškeré rozhodování probíhá za zavřenými dveřmi.

"Z naší zkušenosti víme, že úplatky, výhodné obchody pro spřízněné subjekty, nehospodárná rozhodnutí a další nepravosti se jednodušeji provádějí v okamžiku, kdy se nikdo přímo nezainteresovaný na nic neptá, nikdo nemusí nic vysvětlovat a nehrozí žádná kontrola," říká editorka příručky, právnička Ekologického právního servisu, Jana Kravčíková.

Právě vydaná aktualizace příručky Právem proti korupci poskytuje laikům právní návody, jak se ptát na informace a nenechat se přitom odbýt, jak se účastnit rozhodování o důležitých věcech a jak požadovat odpovědnost úředníků a státu.

Od prvního vydání v roce 2005 ji autoři podstatně rozšířili, obsahuje také 11 vzorů právních podání.

Příručka je volně ke stažení na webu Ekologického právního servisu: ZDE

Obyčejné (neúspěšné) lidi čeká splácení za přežírání úspěšných

25. 9. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Podle předsedy TOP 09 mohou za nízkou podporu jeho strany nepopulární reformy a stranické i vládní kauzy. "To tak bývá, že když člověk dělá nepříjemné věci, není populární. My jsme před volbami upozorňovali občany, že musíme šetřit. Každý ale očekává, že se bude šetřit u někoho jiného, ne u něho," řekl Schwarzenberg. Jeho slova záhy upřesnil místopředseda TOPky Miroslav Kalousek.

Čína prohlásila souostroví Senkaku/Tiao-jü za součást vlastního území

26. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Čínská vláda vydala obsáhlou deklaraci, v níž historickými argumenty zdůvodňuje své nároky na sporné souostroví Senkaku/Tiao-jü ve Východočínském moři, o něž právě vede vyhrocený spor s Japonskem. Prohlašuje toto území za neoddělitelnou součást vlastního teritoria "ve všech historických, geografických a právních ohledech" a nárokuje si nad ním plnou suverenitu.

Nad metanolem z ostřikovačů se zavře voda?

25. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Jak Britské listy informovaly na základě dobře informovaného zdroje už v pátek 14. září, metanol se do českých lihovin dostal zřejmě z polských ostřikovačů. Nynější Červíčkovo "vysvětlení", že metanol lili "zločinci" do alkoholických nápojů "schválně", je nepřesvědčivé. Jen idiot by chtěl vraždit své zákazníky, na nichž vydělává miliony. Police by snad měla vědět, že zločin musí mít motivaci. Nebo ne? :)

Daleko přesvědčivější je vysvětlení, že lidé, kteří v ČR pančovali alkohol polskými kapalinami do ostřikovačů, netušili, že Poláci začali do těchto kapalin přidávat jedovatý metanol.

Zdá se však, že se nad skutečným zdrojem skandálu v ČR díky nekompetenci Policie ČR zavře voda.

Dobře informovaný zdroj Britských listů píše:

"Z článku na Novinkách vyplývá to, co jsem celou dobu tvrdil, cituji:

"Firma FROS ZPS míchala pro jednoho z obviněných vodu s dodaným metylalkoholem, prý do směsi do ostřikovačů. Podle Macalíkové obvinění nejprve směsi sami míchali v areálu mimo prostory FROS ZPS. Podle Fládra podnikatel nádrže vyvážel na rampu před budovou a tam dával do metanolu látky, "které náplně do ostřikovačů obsahují". Takový koncentrát pak dával zpět k naředění vodou a následnému stáčení z barelů do menších nádob."

Osobně se domnívám, že to bylo trošku jinak, ale každý se v rámci trestního stíhání může hájit po svém.

Nicméně si myslím na rozdíl od policie, že matanol dali do podloudně vyráběného alkoholu omylem. Myslím si, že ani nevěděli, že etanol byl nahrazen metanolem. To je asi tak vše. Jen se bojím, že se nad problémem metanolu v kapalině do ostřikovačů zavře voda."

Strašáci vyrazili do boje o politické mauzoleum

26. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Je podzim a strašáci zase vyrazili do boje. Tentokrát ale nemyslím strašáky polní, kteří mají za úkol plašit zvěř a ptáky, aby nesežrali úrodu majitelům políček. Do boje vyrazili strašáci politiky, kteří chtějí urvat koryto pro sebe, a tak slibují většinou nesplnitelné. "Když mně nezvolíte, budou větší daně, nezaměstnanost, ještě více korupce," straší ti panáci z billboardů kolem silnic. Ale všichni dobře víme, že po volbách "skutek utek", píše Petr Hynek.

POZVÁNKA:

Krize, nebo konec kapitalismu

26. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dovolujeme si Vás upozornit na setkání s autory sborníku "Krize, nebo konec kapitalismu" editovaného Jiřím Pehem, do něhož přispěli mj. i někteří členové Poradního sboru CESTY (V. Bělohradský, P. Barša, J.P. Árnason či M. Potůček). Knihu vydalo nakladatelství Prostor. Vernisáž knihy a setkání proběhne ve středu 26. září 2012 od 14:00 v kavárně Krásný ztráty (Náprstkova 10, Praha 1); knihu uvede šéfredaktor Richard Štencl.

Anketa Romano hangos:

Dá se od nového ministra školství Petra Fialy očekávat i lepší začleňování a integrace většiny romských dětí do hlavního vzdělávacího proudu?

26. 9. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Arnošt Goldflam
Režisér, scénárista, Brno.
Co se týká nového ministra školství Petra Fialy, jak znám jeho a práci která za ním zůstala, že přinejmenším se na to nevykašle. Třeba se bude i snažit a třeba - snad - se mu i něco podaří!

Jarka a sirotci v Kambodži

26. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Jarce je 13 let a od narození je českou občankou. Až donedávna ale mluvila khmérsky a vietnamsky, trochu anglicky. První české slovo slyšela, když jí bylo dvanáct let, kdy se po těžko uvěřitelných průtazích, významně podpořených ignorancí českých úřadů, dostala poprvé v životě do České republiky. Poprvé viděla ledničku, vysavač, poprvé měla svou vlastní postel. Svůj předchozí život strávila v naprosté bídě na pomezí Kambodži a Vietnamu, spala na zemi v chatrči, kde se jako malé dítě sama musela starat o své ještě mladší sourozence. Do školy chodila jen chvíli, většinu svého života musela pracovat, aby přežila. Ve dvanácti letech se poprvé mohla cítit jako dítě, kterému někdo projevuje lásku.

Předseda ČMKOS Zavadil se Nečasovi omlouvat neměl!

26. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Premiér Nečas na Zavadilův názor, že jsme horší vládu od roku 1950 neměli, reagoval účelově hystericky. Musel nepochybně vědět, že při svém výroku Zavadil nemyslel na politické procesy končící popravou režimu nepohodlných lidí, ale že ho vyslovil v kontextu stále se zhoršujícího sociálního postavení lidí bez práce, nemocných a důchodců. Mám pocit, že kdyby řekl, že horšího premiéra tato zem neměla, což si lidé běžně říkají, že by se Nečas uraženě bránil, že přeci není horší než Gottwald či Štrougal, napsal František Štván.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

93074