Zpráva MMF: Globální finanční systém je ve stejně labilním stavu jako v roce 2008

26. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Global Financial Stability Report, zpráva vydávaná dvakrát ročně Mezinárodním měnovým fondem, upozorňuje, že navzdory novým regulačním opatřením je mezinárodní finanční systém stále zranitelný. Banky jsou stejně veliké, navzájem propojené a stejně spoléhají na krátkodobé financování (spíše než na vklady středatelů), jako před finančním krachem v roce 2008. Ačkoliv některé země, zejména USA, podnikly kroky k omezení závislosti na krátkodobém financování, celková struktura systému se nezměnila.

V některých zemích - například v Británii - byly problematické banky převzaty konkurencí a trh je tedy ještě koncentrovanější než před rokem 2008. A právě velikost finančních institucí zůstává podle MMF zvlášť rizikovým faktorem, vedle vzájemného propojení. Používání některých finančních derivátů a zavádění nových by mohlo strukturu dále zkomplikovat a vést ke špatnému ocenění rizika.

MMF je také znepokojen potenciálními riziky dlouhodoého spoléhání na nízké úrokové sazby a další radikální opatření centrálních bank na obou stranách Atlantiku, které jsou výsledkem snah dostat ekonomiky z pokračující krize. Pokud nebudou tyto aktivity doprovázeny restrukturalizací nefunkčních segmentů finančního systému a řešením hluboce zakotvených problémů finančních institucí, mohou ochromit přizpůsobení struktury bankovnictví potřebám reálné ekonomiky.

Bankovní regulátoři by měli monitorovat nebankovní finanční instituce jako hedgeové fondy a podporovat banky, aby nabízely jednodušší finanční produkty. Také by mělo být zváženo, zda bankám některé rizikové aktivity vůbec nezakázat - misto toho, aby se doufalo, že je odradí zvýšená kapitálová náročnost, doporučuje MMF.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Global Financial Stability Report. October 2012 ZDE

0
Vytisknout
7579

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2012