EU zakáže transfer dat do Spojených států

17. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

V reakci na odhalení whistleblowera Edwarda Snowdena připravuje Evropská unie nové předpisy, které zakáží pochybné přesuny dat od evropských občanů do Spojených států. Nové předpisy o ochraně evropských dat mají být schváleny příslušnými výbory Evropského parlamentu v pondělí. Podle návrhu těchto předpisů by v budoucnosti mělo být obtížnější pro velké americké internetové servery a sociální sítě, aby předávaly evropská data do třetích zemí. Evropská data by byla podřízena evropskému právu a nikoliv příkazům tajných amerických soudů. Kdo předpisy nebude dodržovat, bude pokutován částkami ve výši mnoha miliard euro.

Předvolební herecká hysterie

17. 10. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 5 minut

V. Bělohradský by, tuším, popsal tuto situaci jako identitární paniku. Ta je ostatně jedním ze základních prvků všech voleb po roce 1989. Pavelka dává do pohybu český pravicový antikomunismus s veškerým balastem, který se kolem něj nakumuloval v posledních 20 letech. Negativní pojem lež je v českém antipolitickém kýči považován za protiklad "pravdy", kterou si nárokuje česká pravice a apel na něj je jasnou snahou o diskreditování. Pikantní je ale, že je tato strategie použita na politický subjekt, který má více méně pravicovou identitu. Vylučovací metodou lze dojít lehce k názoru, že Pavelka klipem podporuje ty o kterých v klipu nemluví. Ještě pikantnější je to, jak se tu zase díky exponování pojmů jako "lež" a komunistická minulost u Babiše zapomíná na to mnohem podstatnější. Tím je propojení velkého byznysu a politiky, včetně kontroly podstatné části médii, které tu v případě Babiše jsou zcela jasně přítomné.

Herci se začali opět veřejně angažovat. Zvláštní je, že konjunktura jejich politické angažovanosti většinou začíná a končí s volbami a tato angažovanost se většinou nějak vztahuje k moci a mocným, mnohem méně k potřebným nebo k těm, kdo moc nemají, píše Veronika Sušová-Salminen.

VOLBY JAKO DIVADELNÍ FRAŠKA? PŘINÁŠÍME NÁZOR ČLENA HNUTÍ STAROSTOVÉ:

"Voliče NEVYMĚNÍŠ. Budou číst Blesk a sledovat přiblblé seriály, pít pivo a grilovat maso. Hlavně klídek a pohoda..."

17. 10. 2013

čas čtení 13 minut

Názor jednoho člena hnutí Starostové, které kandiduje v nadcházejících všeobecných volbách spolu s TOP 09:

Volební kampaň musí zasáhnout nejen rozum, ale i city voličů. Placka s KARLEM není blbá, pivo s Karlem funguje. Myslíš si, že bych ze sebe dělal JEHOVISTU od DVEŘÍ ke DVEŘÍM, hrál na city voličů tentokrát JÍZDOU NA PONÍCÍCH.....?

Voliče NEVYMĚNÍŠ. Budou číst Blesk a sledovat přiblblé seriály, pít pivo a grilovat maso. Hlavně klídek a pohoda.

Prosím Tě vydrž a v těch dalších parlamentních můžeš aspirovat na poslance či ...

Nech nás dohrát VOLEBNÍ DIVADLO. (...) BOBONÁCKOVÉ v záři ÚSVITU TOMIA OKAMURY neříkají nic už teď, pouze hrají na nejnižší city až pudy.

Zveřejňujeme materiál, který jsme obdrželi od člena sdružení Starostové a nezávislí, spojeného s TOP 09. Publikujeme ho ve veřejném zájmu. Jak uvádí Zákon na ochranu osobních údajů č. 2001/200 Sb. v platném znění,"Působnost zákona se nepoužije k výkonu kontroly, dozoru, dohledu a regulace spojených s výkonem veřejné moci v případech uvedených v písmenech c), d), e) a f),10)".

Jako člen celostátního výboru Starostů a nezávislí jsem se pravidelně zúčastňoval schůzí tohoto uskupení a trpěl jsem, píše jeden starosta, jehož totožnost je redakci známa. Pokračuje:

Poslanci Gazdík a Polčák, instruováni Kalouskem, nám bez přípravy předhazovali jeden nesmysl za druhým a my měli jen zvedat ruce.

Někteří čtenáři Erika Besta budou volit TOP 09

17. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Přibližně 20 procent čtenářů bulletinu Final Word, který vydává Erik Best, bude volit především TOP 09. Vyplývá to z průzkumu, který bůhvíproč vydala agentura Donath Business & Media. Usuzuje se, že cca 6300 čtenářů Bestova bulletinu jsou manažeři. Ze všech těchto oslovených čtenářů však v průzkumu odpovědělo pouze 1442 osob. Z nich hodlá tato hrstka manažerů hlasovat takto: Pro TOP 09 (55,3 %), pro ANO 2011 (20,1 %) a pro  ODS (18,0 %). Skupinka manažerů hodnotí velmi negativně prezidenta Miloše Zemana, "Přímo negativně" jej hodnotí 57,8 % respondentů a spíše negativně 21,2 %.

Za nejúčinnější považují respondenti kampaň hnutí ANO 2011 (41,9 %), kterou s velkým rozdílem následují SPOZ (15,7 %) a ČSSD (11,3 %).

Podle názorů respondentů reaguje na potřeby českého hospodářství nejlépe TOP 09 (29,7 %), ANO 2011 (15,6 %), Svobodní (11,3 %) a ODS (11,1 %).

"Běh proti totalitě"

17. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

REÁLNĚ HROZÍ PŘEVZETÍ VEŠKERÉ POLITICKÉ MOCI POUZE LEVICÍ A VLÁDA VE SPOLUPRÁCI S KSČM. NECHCEME OPAKOVÁNÍ HISTORIE. NECHCEME, ABY LIDÉ Z ČESKÉ REPUBLIKY MUSELI ZNOVU UTÍKAT. PROTO BĚŽÍME ZA SVOBODU. BĚŽÍME PROTI TOTALITĚ. PŘIDEJTE SE K NÁM.

22.10.2013 od 17:00

START ALBERTOV

PATOLOGICKÝ ÚSTAV

Není nutné běžet, pojďte se s námi i jen projít, hlavně přijďte!!!

STAČÍ POUZE JÍT a přidat se!!!

Zdroj: ZDE

PŘEČETLI JSME:

Získá KSČM za antikomunistické útoky velké finanční odškodné?

17. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Antikomunismus může být zdrojem peněz pro KSČM nebo pro osoby či skupiny nařčené z komunismu jako zločinné ideologie. Podle paragrafu 198 trestního zákoníku se totiž hanobení přesvědčení kvalifikuje jako trestný čin se sazbou odnětí svobody až na tři roky. Všechny polistopadové pokusy postavit KSČM mimo zákon ztroskotaly, neboť nikdo nebyl schopen doložit, že KSČM se rozchází s ústavou nebo zákony. Jestliže nikdo nedokáže prokázat, že KSČM je zločinecká, pak podle mého názoru lze prokázat tomu, kdo ji obviňuje ze zločinnosti, hanobení přesvědčení. KSČM by se nejspíš spokojila s finančním odškodněním a za nějaký čas by z ní byla nejbohatší strana v zemi.

Zdroj: Michal Hauser ZDE

PRÁVNÍ STÁT V ČR:

Ženy nedlužily ani korunu, přesto od nich byly "pohledávky" deset let vymáhány

17. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

"Případ mých klientek paní Malíkové a Hahnové je ojedinělý tím, že přestože nic společnosti Provident Financial nedluží, ta je přes deset let uhání o zaplacení částek v rozsahu třiceti až bezmála čtyřiceti tisíc korun, a to prostřednictvím inkasních společností, jako byly Logicall, Intrum Justitia a naposledy EOS KSI," napsal Právu advokát Miloš Vašenda.

Zdroj: ZDE

Jak čeští správci politicky cenzurují Facebook

17. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Parta lidí z "demokratického" hnutí ANO se poté, co jsem rozporoval vícero jejich výroků, sesypala na můj profil a tak dlouho mě nahlašovala, že porušuju pravidla diskuse, až mi Facebook znemožnil komentovat cokoli mimo mou vlastní zeď. Nemůžu nikam vložit ani link, ani komentář.

Namísto věcných odpovědí se mě zástupci hnutí dotazovali na mé duševní zdraví, když jsem se ohradil, znemožnili mi cokoli publikovat. Jsem znechucenej.

Fakt hodně znechucenej a nasranej. Ale zase se proslýchá, že Babiš je prý hodně nervózní, že návratnost jeho investice do kampaně nebude moc velká, což mě trochu uklidňuje, píše na Facebooku Martin Waldmann.

Jak bude brzo vypadat český tisk?

Dnešní vydání Babišova 5plus2 vypadá takto: první 3 strany rozhovor s Babišem, dále negativní článek proti TOP 09 a ODS. Negativní rozhovor proti SPOZ, Komiks proti TOP09, "nezávislé" komentáře Martina Komárka, 8! stran inzerce ANO. TV program, dodává Martin Waldmann.

Homo politicus a jiné katastrofy

17. 10. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Politikem se za jistých okolností může stát každý, bez ohledu na odbornost, stejně jako se může každý stát rodičem. Rozdíl je v tom, že to druhé se většinou vykonává nezištně a s láskou.

Jacob van Blom

Kabarety v České televizi už nejsou, co bývaly. Ne, že by se při jejich sledování člověk vůbec nezasmál, ale není to, věru, smích radostný a uvolněný. Spíše škleb, řekl bych, jakási křeč lícních svalů, při níž úsměv ztuhne kdesi mezi trapností a soucitem. Dobří komici se zkrátka někam vytratili a vystřídal je homo politicus. Postmoderní Brouk Pytlík. Tvor, který mluví do všeho, všemu rozumí, ale zábava je s ním jako v márnici.

Müllerův mlýn

16. 10. 2013 / Přemysl Janýr

čas čtení 12 minut

V Krakově na Pijarské 8 je muzeum rodu Czartoryských. Dokonale zařízené a vedené, vstup volný, noblesse oblige. Poněkud nesourodé, od antických nálezů, kořistí z dávných válek, zbraní, oděvů a nábytku, porcelánových servisů a korespondence s někdejšími mocnými až po obrazy včetně jednoho Leonarda da Vinciho. Co se prostě v takové rodině za staletí sejde. Až dodatečně mi to začalo vrtat hlavou: jak to vlastně zrestituovali? Jak se restituuje takové středověké brnění či dopis královny Alžběty? K tomu v zemi s nesrovnatelně turbulentnějšími osudy, než ty naše, po všech těch válkách a revolucích, děleních, okupaci, komunismu? Zeptal jsem se přítele -- polského novináře. Ale on jim to přece nikdy nikdo nesebral, vysvětlil mi.

Müllerův mlým je mou fikcí. Ne tak jeho osudy. Jsem si jist, že si ji leckteří čtenáři nahradí reálnými objekty, které osudy toho mého fiktivního sdílely.

Invaze vetřelců

17. 10. 2013 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Vetřelci nejsou žádní dobráci, to ví každý. Také jste si ve svém okolí všimli, že se kolem vás děje něco velmi podezřelého? Dávejte pozor! Nesmíte to nechat na sobě znát. Chovejte se nenápadně jako ostatní. Jinak vám hrozí vážné nebezpečí. Vetřelci z jiných světů se totiž s nikým nemazlí.

Pohybujte se těžce. Kulhejte. Tvařte se zachmuřeně. Pěstujte blbou náladu. Pokud přijde příkaz z médií, nepříčetně plesejte. Sledujte reklamy, abyste mohli žít. Jásejte nad novými výrobky a službami, které nahrazují vaše životní funkce a orgány. Předstírejte optimismus, víru, naději a pozitivní myšlení! Posmívejte se odlišným.

Názor: Washington je největším rizikem americké ekonomiky

17. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Na poslední chvíli byl nalezen konsensus v Kongresu, takže bankrot federální vlády USA se ani tentokrát nekoná; avšak řada korporátních manažerů a ekonomů se přesto shoduje na jedné věci: Největším rizikem největší světové ekonomiky jsou její volení zástupci.

Proč vše, co se děje ve Washingtonu, bude vždycky špatně

17. 10. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle některých komentátorů z ekonomické sféry je Washington největším rizikem americké ekonomiky - kvůli neustálým sporům o rozpočet a dluhové stropy. A to přesto, že nebýt obrovských státních výdajů během krize, americká ekonomika by byla v ještě podstatně horším stavu, než je dnes.

Co by se ovšem stalo, kdyby se Obamova administrativa a Kongres pokusili situaci kolem deficitu skutečně řešit?

Osobní obrázky z Ruska

17. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta





Ema Čulík-Sibikin, filmová kritička Britských listů, natáčí v současnosti v Petrohradě krátké "Minute Cakes", šedesátivteřinová lyrická zamyšlení o každodenním životě kolem sebe, v dnešním Rusku ZDE

Zajímavá informace o Rusech?

Ke klipu Minute Cake č. 9 poznamenává jeden čtenář:

Ten videoklip vaší dcery působí zvláštním způsobem lidsky. U nás v České republice by sýkorka nezobala z dlaně, ale přesně vířeným poselstvím z bezpečné výšky by se trefila do vlasů nebo přinejmenším na oděv. Jsem váš pravidelný čtenář a proto mne to napadlo.

Pozn. JČ: Je to zajímavá informace o Rusech, že? Během pobytu v Petrohradě jsem si mnohokrát všiml, že se ptáci v tamějších parcích lidí nebojí. Proč tomu tak je?

BRITÁNIE:

David Cameron požaduje, aby parlament začal vyšetřovat deník Guardian

16. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Britský premiér tvrdí, že informace, zveřejněné deníkem Guardian, "poškodily bezpečnost státu" a doporučuje, aby poslanci Dolní sněmovny "záležitost zkoumali a učinili příslušná doporučení".

Britský premiér David Cameron doporučil, aby parlamentní výbory zkoumaly, zda deník Guardian porušil zákon anebo poškodil bezpečnost státu tím, že zveřejnil informace od amerického whistleblowera Edwarda Snowdena.

Gottwald, Komárek, Babiš a Mafra

16. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

V žáru předvolebního boje kdosi vyvěsil v Liberci transparenty s článkem Martina Komárka, bývalého reportéra z Mladé fronty a Mladé fronty Dnes, jímž před pádem komunismu Komárek oslavoval komunistického diktátora Klementa Gottwalda.

Článek v IDnes dává Komárkovi, Babišovu leaderu v severních Čechách, určitou možnost, aby se ospravedlnil. Přitom však k článku nutně přidává formulaci "Andrej Babiš vlastní vydavatelství MAFRA, do kterého patří i portál iDNES.cz - pozn. red." Je to celé velmi ztrapňující. Ukazuje se, viz ostré komentáře čtenářů, že lidem vadí, chybí-li novináři integrita, a problémem začíná být i střet zájmů v důsledku Babišova vlastnictví Mladé fronty Dnes, i když opakovaně přiznávanému. Je to problém. Babiš tu MAFRU zjevně neměl kupovat... Záležitost vlastnictví médii oligarchy zřejmě bude veřejnosti vadit stále víc...

Koutek reklamní tuposti

Rozkaz otázkou

17. 10. 2013 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

Nejenom, že otázka v levém horním rohu billboardu je nesmyslně psána v rozkazovacím způsobu (zeptali byste se někoho "Přines mi noviny?"). Celý billboard navíc bůhvíproč pracuje proti firmě, které má pomáhat ke kšeftům. Dát si na plakát čupr kočku s nabídkou ve stylu "Překryj mě něčím jiným" je přeci z principu idiotské. Zvlášť pokud vám to "něco jiného" má vydělávat peníze. Nebo ne?

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

V Číně monitoring internetu zaměstnává více lidí, než celá armáda

17. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Čína zaměstnává dva miliony osob monitorujících internet, informoval server Beijing News. Tito lidé sledují online komentáře a kompilují zprávy pro státní představitele nebo soukromé firmy. Čínská lidová osvobozenecká armáda jako celek má půldruhého milionu příslušníků vojenského personálu.

Nizozemsko žádá vysvětlení poté, co byl v Moskvě zmlácen jeho diplomat

16. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Nizozemí žádá po ruské straně vysvětlení incidentu, při němž byl v Moskvě zmlácen jeden z jeho diplomatů. Vláda premiéra Rutteho povolala ruského velvyslance v Haagu k podání vysvětlení poté, co byl druhý nejvyšší diplomat velvyslanectví v Moskvě napaden neznámými útočníky, kteří se vydávali za elektrikáře.

Rusko by se mělo konečně vypořádat s vlastními ultrapravicovými extrémisty

16. 10. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Úterní bezprecedentní násilný útok na nizozemského diplomata v Moskvě spojený s malováním rtěnkou na zrcadlo nese výrazný rukopis ruských krajně pravicových "politických performerů". Předpokládám, že pokud ruské orgány incident skutečně vyšetří, stopy je přivedou buď k národním bolševikům, nebo k Duginovu Hnutí Eurasia. Kult šokujícího násilí doplněný o zkopírované prvky západního "politického umění" je totiž přesně tím nezaměnitelným modem operandi, který obě polonacistická uskupení charakterizuje ze všeho nejvíce.

Američané si neuvědomují, že rychle ztrácejí globální vliv

16. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Američané netuší, jak drasticky oslabila současná domácí rozpočtová krize vliv USA ve světě, píše v deníku Guardian Timothy Garton Ash. Konstatuje: Strávil jsem léto ve Spojených státech a s rostoucím znepokojením jsem sledoval zemi, která zahájila proces sebepoškozování, který, kdyby ho zahájil teenager, by vedl k tomu, aby "byl okamžitě zavolán lékař".

Americká moc ve světě se rozkládá rychleji, než většina z nás předpovídala - zatímco politikové ve Washingtonu se chovají jako jeleni v říji.

"Úspěšný" protest na rakousko-českých hranicích

16. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Abriss der Thayatalbahn from muk on Vimeo.



Sdružení Thayatalbahn, Za obnovení železniční tratě mezi rakouským městem Fratres a českým městem Slavonice v údolí Dyje (chybí jen 7 kilometrů, odstraněných v době studené války) uspořádalo v úterý 15.října blokádu hranice a zablokovalo silniční provoz.

Hnutí za obnovu sedmikilometrové tratě mezi městy Fratres a Slavonice usiluje o vybudování této tratě už celých třiadvacet let od pádu komunismu. Rakouská vláda železnici slíbila obnovit, ale příslib nesplnila.

Další protest se má konat 25. 10. 2013. Sdružení vyzývá občany, aby se účastnili, pod heslem Demokratie macht Spaß! (Demokracie baví!)

Historie protestů a další informace ZDE

Krátký dokument požadující obnovení trati v Podyjí ZDE

Brazílie plánuje bezpečné emailové služby

16. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Brazílie potvrdila, že připravuje projekt bezpečných emailových služeb jako reakci na odhalení kybernetických výzvědných technik využívaných USA a velkou Británií. Prezidentka Dilma Rousseffová během víkendu informovala na Twitteru, že vývojovými pracemi bude pověřena Federální služba pro zpracování dat (Serpro). Cílem je předejít možné špionáži.

Rozvojový model:

Etiopská "socialistická" vesnice mimořádně prosperuje

16. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Po desítky let se západní vlády a neziskové organizace snažily objevit způsob, jak zlomit závislost na zahraniční pomoci ve velké části postkoloniální Afriky. Takže když vesnice Awra Amba s 500 obyvateli na severu Etiopie našla ten správný vlastní recept, jak omezit chudobu a podpořit rozvoj, objevil se velký zájem o to, jak toho dosáhla.

Představujeme kandidáty:

Jan Korytář, lídr politického hnutí ZMĚNA, Petr Sadílek, ODS, Jiří Koubek, TOP09, Jiří Valenta, KSČM

16. 10. 2013 / Viktor Vereš

čas čtení 27 minut

Kandidáti jsou před volbami ochotni odpovídat na velmi osobní otázky:
Otázky pro přehlednost postupně kráceny.
Vhodné jako jeden z podkladů k rozhodování o volebním kroužkování. Na útoky proti své osobě nereaguji, věřím, že si čtenář úsudek o někom, kdo se místo argumentace snižuje k osobním útokům, udělá sám.

Jan Korytář, lídr politického hnutí ZMĚNA, Liberecký kraj

1)Jste pro rychlé zavedení referend, přímé volby starostů a odvolatelnosti politiků občany?
Jsem pro uvážlivé zavedení.

Soumrak evropské reformistické levice

16. 10. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Když vloni v květnu nastupoval do funkce francouzský prezident Francois Hollande, mnoho lidí - včetně autora těchto řádků - chtělo věřit, že v evropské politice konečně nastal odvrat od dlouhodobě neúnosné politiky Angely Merkelové. Následujících sedmnáct měsíců však přineslo řadu fatálních deziluzí, na jejichž konci stojí současné preference francouzských politických stran: Ultrapravicová Národní fronta 24%, pravicová UMP 22%, socialisté 21%.

Národní fronta přebírá socialistům bílé dělnické voliče, slibuje jim vystoupení z evropské měnové unie, záchranu francouzského sociálního modelu a omezení imigrace.

Hollande naproti tomu po pár symbolických gestech rezignoval na konfrontaci s Merkelovou i vlastní podnikatelskou lobby a de facto se tak rozhodl držet pravidel, podle nichž nemůže jinak, než prohrát. Výsledek vypadá přiměřeně jeho výkonu.

Naprostá většina socialistických stran evropského kontinentu je přitom odhodlána při nejbližší příležitosti spáchat obdobnou politickou sebevraždu, jakou právě provádí Hollande.

Sociální spravedlnost se bez celé levice realizovat nedá

16. 10. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 4 minuty

„Budu letos ČSSD volit, ale bojím se, že budu zklamán jako minule. Kdo bude ČSSD držet pohromadě a donutí ji reformovat současný systém ve prospěch obyčejných lidí proti brutální moci mafiánského pseudokapitalismu východního typu, jaký u nás je? Nemám bohužel jinou odpověď než: komunisté. Největší nebezpečí současné KSČM vidím v tom, že v tomto úkolu selže a nechá se současným systémem zkorumpovat,“ napsal Boris Cvek.

Nemyslím, že autorovy obavy jsou namístě a uvedu proč:

Kdybych se narodil jako černoch

16. 10. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Pokaždé znovu mne iritují xenofobní poznámky "diskutujících", kteří se na českých zpravodajských serverech vyjadřují k situaci uprchlíků, jejímž koncentrovaným výrazem je exodus směr Lampedusa.

Příznačné je, že je tito polovzdělaní Evropané šmahem nazývají "černochy", "lůzou", "odpadem" a automaticky předpokládají, že imigranti do jejich Evropy přicházejí pouze s vidinou čerpání sociálních výhod a nicnedělání.

V čem spočívá nebezpečí KSČM

15. 10. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Chtěl bych napsat článek o tom, v čem vidím dnes nebezpečí KSČM. Mnohokrát jsem psal o tom, jak je podle mého názoru komunistická ideologie bývalého sovětského bloku zločinná, a na tom trvám. Nicméně normalizační režim v Československu, tedy režim před rokem 1989, vykazuje v některých důležitých rysech velkou míru podobnosti s dnešním režimem a já vnímám stále silněji kontinuitu mezi KSČ a ODS a nikoli mezi KSČ a KSČM.

Jak britské banky vysály a zlikvidovaly stovky podniků

15. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Televize BBC vysílala v pondělí ve svém pravidelném investigativním pořadu Panorama pod názvem "Britain's New Banking Scandal" (Nový britský bankovní skandál) šokující dokument o tom, jak britské banky drsně parazitovaly na stovkách středních i malých podniků. Při poskytování podnikatelských půjček je totiž donutily, aby zároveň s půjčkou od banky přijaly závazek v rámci tzv. "interest rate swaps", složitý a nákladný instrument, o jehož podmínkách podnikatele banky řádně neinformovaly.

Důsledkem bylo, že i když byla podnikatelská půjčka splacena, instrument umožňující "záměnu úrokových měr" postupně účtoval podnikům stále horentnější poplatky, až firmu přivedl k bankrotu. Podniky bankám tak zaplatily statisíce až miliony liber na poplatcích, a to v době, kdy vláda od bank požadovala, aby liberálním poskytováním půjček soukromému sektoru podpořily v ekonomické krizi hospodářské oživení. Banky naopak způsobily agresivním vymáháním horentních poplatků krach mnoha firem. Státní regulační orgán má donutit banky, aby poškozeným podnikatelům vyplatily odškodné ve výši více než miliardy liber, avšak proces náhrady funguje špatně. Pořad televize BBC Panorama upozornil zejména na šokující skutečnost, že banky samy mají právo najímat právníky, kteří mají rozhodovat o tom, zda v jednotlivých případech banka pochybila.

Potržněnec horší trhovce

15. 10. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD) - který však své tvrzení nepodložil žádnými daty - prý kritika stavu lidských práv v Rusku a Číně vede ke ztrátě pracovních míst. Týž muž nedávno na ruském velvyslanectví vyvolával "Zvítězíme!", takže by jeho názory zahraniční politiku, kterou chce zemanovské křídlo jeho strany kompletně ztržnit, neměly nikoho překvapovat - neboť celkem vzato veřejně nevystupuje jako český ministr. Jeho strana hodlá i vysoké školy platit podle tržní uplatnitelnosti absolventů, pročež se zřejmě brzy dočkáme toho, že největší ekonomické úspěchy zaznamená nově vzniklá Univerzita sexuálních služeb.

Bývaly doby, kdy skandinávští sociální demokraté, k nimž se ČSSD dosud občas verbálně hlásí, považovali za hlavní kritérium lidské důstojnosti dekomodifikaci - tedy vymanění lidí z čistě tržních pravidel. A bývaly taktéž doby, kdy bylo každému víceméně jasné, že země velikosti České republiky si jistě nemůže hrát na velmoc, je však v jejím životním zájmu prosazovat striktní dodržování pravidel v mezinárodních vztazích.

Za kolik by byl Jindřich Šídlo ochoten napsat článek kritický k Bakalovi?

15. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Na Facebooku proběhla mírně zuřivá diskuse, týkající se integrity novinářů zaměstnávaných miliardářem Bakalou. Jindřich Šídlo z Bakalových Hospodářských novin se pokusil pozornost odvrátit kritikou Britských listů. Milan Mikuláštík mu veřejně položil několik otázek:

Milan Mikuláštík: Tak se Vás ptám já, pane Šídlo. Do Britských listů nepíšu, takže bych měl být OK, doufám. Kdy začnete psát o Bakalovi?

Milan Mikuláštík: Pane Šídlo, jaká je Vaše cena? Za kolik byste napsal kritický článek o Bakalovi?

Milan Mikuláštík: Pane Šídlo, za kolik byste přešel do médií vlastněných panem Babišem?

Milan Mikuláštík: tak ještě jednou: PANE ŠÍDLO, ZA KOLIK (KORUN, EURO, DOLARŮ) BYSTE BYL OCHOTEN NAPSAT KRITICKÝ ČLÁNEK O BAKALOVI? Třeba bychom se na to složili, myslím, že zájemců by se našlo dost.

Zdroj: ZDE

PŘEČETLI JSME:

Maďarsko se noří do tmy

15. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Odhady OSN tvrdí, že v Maďarsku žije až 35 tisíc bezdomovců, přičemž osm tisíc z nich je v Budapešti. Metropole má ale pro tyto účely vyčleněno jen 5500 lůžek, a tak některým lidem bez domova nezbývá než přespávat přímo na ulicích, jiní si začali budovat primitivní obydlí v kopcích nad Budou. A to není dobré pro turistický ruch.

Vládní pravicový blok Fidesz premiéra Viktora Orbána podle všeho ani nezkusil hledat humánní řešení tohoto problému. Primátor Budapešti István Tarlós nejprve vykázal bezdomovce z veřejných prostranství, což se zalíbilo členům vlády a rozhodli se podobné pravidlo uplatnit zákonem pro celou zemi. Trestem za neuposlechnutí mělo být vězení nebo pokuta v přepočtu až 12 tisíc korun. Snaha dostat peníze z někoho, kdo sotva přežívá, je hloupost, snaha věznit lidi za to, že nemají střechu nad hlavou, je nelidské. Ale to bylo loni a v listopadu ústavní soud zákon zrušil. Mezitím už byla většina soudců vyměněna za členy nebo sympatizanty Fideszu, a tak už by nyní takový verdikt možný nebyl, tím spíš, že do ústavy byla nyní včleněna pasáž zakazující život na veřejných prostranstvích "ve jménu udržení veřejného pořádku, veřejné bezpečnosti, veřejného zdraví a kulturních hodnot".

Zdroj: ZDE

anebo si můžete Literárky koupit na stánku za 36 Kč, nebo si je předplatit za roční cenu 1650 Kč. Myslíme, že stojí zato podpořit tento týdeník, který dnes přináší do ČR často jinak nedostupné informace. (JČ)

Český rozhlas: Pracujte pro nás zadarmo!

15. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Nabízíme:

  • odbornou neplacenou stáž do konce roku 2013 s perspektivou nabídky stálého pracovního poměru od 1.1.2014
  • nástup ihned
  • místo výkonu práce - Praha (bez výjimek)

Důležité upozornění: Po dobu neplacené stáže ČRo NEBUDE poskytovat náhrady žádného charakteru.

Zdroj: ZDE

Exekuce může čekat až 100 tisíc seniorů. Drtí je dluhy z předváděček i pomoc příbuzným

15. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Počet seniorů, kteří žijí ve strachu, že jim u dveří zazvoní exekutor, v Česku prudce roste. Za posledních deset let se počet důchodů zatížených exekucí zvedl skoro čtyřikrát. Podle odborníků na dluhové poradenství může být koncem letošního roku nebezpečně zadlužených seniorů kolem 100 tisíc. Za posledních 10 let se počet důchodů zatížených exekucí zvedl skoro čtyřikrát.

Zatímco v roce 2008 vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) 40 710 důchodů s exekuční srážkou, v polovině letošního roku čelilo exekuci na důchod už 68 125 seniorů. Průměrný dluh seniora se podle údajů inkasních agentur pohybuje kolem 50 tisíc korun.

Zdroj ZDE

"Rež a rúbaj do krve..."

15. 10. 2013

čas čtení 5 minut

Takhle "lidumilně" se zpívá v jisté slovenské písni. Její bohužel dodnes živé protičeské a protižidovské mutace vycházejí z textů, které vznikly ve "zlatém období" slovenské kultury -- za Tisova Slovenského štátu. Však v nich také aktivisté a mládežníci příležitostně oslavovali jejího židobijeckého ministra vnitra Alexandera "Šaňa" Macha.

Podnikání podle Bakaly

15. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Užasl jsem nad "návodem" k "podnikání" ve večerejších Hospodářských novinách . Jaké téma bude mít příloha "Podnikání" příště?: "Jak podnikat na černém trhu?" ptá se Jiří Jandík.

Čínský hospodářský zázrak je založen na povinných brigádách studentů

15. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Harmonické spojení autoritářského komunismu a agresivního manažerského kapitalismu: Co si může lidstvo přát lepšího?

Britští vládní politikové z Konzervativní strany jsou v těchto dnech na návštěvě v Číně a vychvalují tam čínského podnikatelského ducha a rozvoj čínské ekonomiky, který "pomůže všem". Jak napsal v deníku Guardian komentátor Aditya Chakrabortty, vůbec však nehovoří o povinných dlouhodobých brigádách čínských středoškoláků v západních podnicích v Číně. Ty vypovídají o tom, jakou cenu musejí platit obyčejní Číňané za hospodářské styky mezi Čínou a Západem daleko výmluvněji než fráze ministrů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37438