Realitní bublina č. 2 může skončit jen ještě hůře, než ta první

4. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Existuje široká shoda na tom, že globální finanční krizi z let 2008-2009 vyvolaly kolabující investiční bubliny na trhu s bydlením, spolu s vážnou recesí, která následovala, napsal v Guardianu Nouriel Roubini. I když nejznámějším případem jsou Spojené státy, kombinace laxní regulace, bankovního dohledu a politiky nízkých úrokových měr nafukovala podobné bubliny v Británii, Španělsku, Irsku, na Islandu a v Dubaji.

Teď, pět let na to, se známky pěnění, pokud ne přímo bublin, znovu objevují na trhu s bydlením ve Švýcarsku, Švédsku, v Norsku, Finsku, ve Francii, v Německu, Kanadě, Austrálii, na Novém Zélandě a také opět v Británii. Na rozvíjejících se trzích se bubliny vynořují v Hongkongu, Singapuru, Číně a v Izraeli, a v hlavních městských centrech v Turecku, Indii, Indonésii a Brazílii.

Ministři zahraničí zemí NATO odsoudili potlačování protestů na Ukrajině

4. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Ministři zahraničí zemí NATO v úterý na jednání v Bruselu odsoudili užití "přehnané síly" proti ukrajinským demonstrantům.

Americký ministr John Kerry navíc Ukrajinu vyzval, aby "naslouchala hlasům svého lidu". Předtím se ukrajinský premiér Mykola Azarov v parlamentu za policejní násilí vůči protestujícím omluvil.

Evropská unie pokutuje banky

4. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

Evropská unie pokutuje osm bank celkovou částkou 1,7 miliardy eur. Jde o historicky přelomové opatření a týká se údajné tajné dohody ohledně falšování dvou referenčních úrokových sazeb.

Opatření se týká údajných aktivit obchodníků jedněch z největších světových bank, včetně Citigroup, Royal Bank of Scotland a Deutsche Bank. Banky byly obviněny ze zfalšování referenčních úrokových sazeb na londýnském interbankovním trhu: sazby Libor týkají se japonského jenu a Euribor týkající se eura.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Mali: Úřady otevřely masový hrob

4. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Maliské úřady nalezly masový hrob, který zřejmě obsahoval těla vojáků. Stalo se tak týden poté, co bývalý šéf vojenské junty byl zadržen v souvislosti s podezřením ohledně trestných činů, jichž se měla armáda dopustit.

Zdroj uvnitř justice tvrdí, že 21 těl bylo nalezeno poblíž vesnice Diago nedaleko posádkového města Kati (viz mapa). Kati leží asi 30 km severně od hlavního města Bamaka.

Sestřel si svého policejního prezidenta!

4. 12. 2013 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Máme dva policejní prezidenty. Policejní prezident měl být původně politiky obtížně odvolatelný a manipulovatelný, z pochopitelných důvodů. Na základě informací z Generální inspekce bezpečnostních sborů však bývalý ministr vnitra Kubice bleskově vyloučil tehdejšího policejního prezidenta Lessyho z policejního sboru a zbavil ho tak funkce. Člověk by řekl, že tak mimořádný čin musel být opravdu řádně zdůvodněn a že se nemůže stát, že soudy ukážou Lessyho nevinu. Nicméně podle pravomocného rozsudku je Lessy opravdu nevinen a současný ministr vnitra Pecina musel zvrátit rozhodnutí o jeho vyloučení z policie. Bude za tohle někdo hnán k zodpovědnosti? Poučení: Kubice nám ukázal, jak snadno se lze zbavit policejního prezidenta a jak dlouho trvá, než je takový policejní puč usvědčen z protiprávnosti.

29153

Koutek reklamní tuposti:

"Ježíšku, je čas na Nesboho!"

4. 12. 2013 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Firma Alza.cz (která v tomto období podporuje zkonzumerizování vánočních svátků sloganem: "Ježíšku, už je čas!" , který vykřikuje její maskot, jímž je charakteristicky zelený mimozemšťan -- tomto případě navíc se staniolovou svatozáří) nabízí ve formě audioknihy román Lovci hlav od dnes velice populárního norského autora jménem Jo Nesbø (jehož příjmení se v zahraničí pro větší jednoduchost většinou píše ve formě Nesbo). V češtině sice nemáme znak, který by v latinské abecedě neexistoval (při mezinárodní distribuci českých jmen a slov nám stačí odstranit diakritiku), zato ale slova ohýbáme (skloňujeme a časujeme). Stejně jako v případě země, která u nás není, mi stačil pětiminutový telefonát na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český, abych si potvrdil, že 2. pád od příjmení "Nesbo" nezní "Nesboho" (jak je uvedeno v reklamě), ale "Nesboa". Mně osobně k určení správného tvaru (kromě telefonního čísla na Jazykovou poradnu) stačilo, když jsem si uvědomil, že dramatik, herec a šansoniér Igor Šebo se ve 2. pádě mění nikoli v Igora Šeboho, ale v Igora Šeba...

Za tip děkuji panu Petru Šístkovi.

Totální vítězství maloměšťáckého školometství

4. 12. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nechci říci, že vzdělání je k ničemu. Je mimo jiné k tomu, aby studenti a žáci pochopili význam geniálních osobností, který opravdu nespočívá v tom, že se "dobře učily" nebo že žily vzorně maloměšťácky. To, že studenti nymburského gymnázia odmítají pojmenování svého ústavu po Bohumilu Hrabalovi, je pro mne šok. Ukazuje to, že jsou nevzdělaní. Setkával jsem se s tímto přístupem často u studentů i jejich rodičů, když jsem sám učil na gymnáziu: důležité jsou známky a každý, kdo se snaží, by měl mít jedničky. Není třeba chápat, myslet, narážet na složitost a náročnost poznání, která vždy nakonec ukazuje, že memorování a konformita jsou obyčejným hňupstvím, je naopak třeba uspět v čiré průměrnosti. Školství mělo k takovému pojetí "vzdělání" vždy sklony a bylo opravdovými vzdělanci a génii často kritizováno, odmítáno. Nicméně současná situace se zdá být vrcholem hrůzy. Místo, aby studenti četli Hrabala a pohrdali školometstvím, odmítají Hrabala proto, že se špatně učil a nežil dostatečně pokrytecký měšťácký život. Dějiny vzdělanosti a kultury jsou založeny na odmítání školometství, průměrnosti, pokrytectví a moralizujících lží o "správném životě" bez nárazů, troskotání, konverzí a konfliktů. Zdá se, že mnozí studenti nymburského gymnázia tohle nikdy neměli šanci pochopit.

Jak je krásné míti Číňany za naprosté pitomce

4. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Kyle Mizokami sepsal pro Foreign Policy zvláštní text: Rekapituluje v něm výsledky maření svého času počítačovou hrou Command: Modern Air/Naval Operations (C:MANO) a vyvozuje z průběhu hry důsledky pro zahraniční a vojenskou politiku Japonska a USA.

Textů podobné kvality dnes samozřejmě asi vzniká značné množství; otázka ovšem zní, proč zrovna renomované periodikum jako Foreign Policy dává takovým článkům prostor.

Mizokami se pomocí zmíněné počítačové hry pokusil simulovat průběh hypotetického leteckého střetnutí mezi Čínou, Japonskem a USA v prostoru nově vyhlášené čínské identifikační zóny protivzdušné obrany (Air Defense Identification Zone, ADIZ).

Řezník, aneb Zakažme rakovinu!

4. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Jakub Patočka v textu nazvaném Několik slov o svobodě slova tepe do kauzy "rapera" vystupujícího pod pseudonymem Řezník. Ukazuje podle něj limity svobody slova. Autor organizátory vyloučený ze soutěže Český slavík je podle Patočky "psychopat" a v normální zemi by byl buď vězněn, nebo léčen - ale v České republice se debatuje o tom, zda jeho "umělecké výkony" náhodou nespadají do kategorie svobody projevu.

Jak nám Evropská komise lže o obchodní dohodě, která bude mít katastrofální následky pro všechny

3. 12. 2013

čas čtení 6 minut

Plány na vytvoření jednotného trhu mezi Evropskou unií a USA umožní korporacím, aby žalovaly vlády u tajných panelů, které budou mít pravomoci větší než soudy a parlamenty

Panika se šíří v Evropské komisi jako fretky v systému zaječích nor, píše George Monbiot. Její plány na vytvoření jednotného trhu Evropy a Spojených států fungovaly tak dobře, když byly utajovány. Všechno nyní bylo prozrazeno. Po celé Evropě se lidé nyní ptají, proč se tohle děje, proč jsme nebyli konzultováni a v čím zájmu se to děje.

Nedělní chvilka poezie: Potřeba Stalina

3. 12. 2013 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Plešatý soused, důchodce bydlící v našem pečlivě a draze zatepleném a díky tomu plesnivém paneláku, jehož betonové panely se tiše ve skrytu umělých hmot a krásné omítky drolí, a jejichž železnou armaturu požírá nelítostná koroze, se dnes po ránu strašně rozčílil.

Havlem posmívané králíkárny dvojnásobně přesluhují. V neděli ráno k nám jedné takové přijela policie a hledala sousedova bezprizorného syna. Byl z toho moc krásný skandál, který vyhnal osazenstvo okolních paneláků z postelí do oken.

České století v půlce končí -- další důkaz nestandardní dramaturgie ČT

3. 12. 2013 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

Čtenáři BL byli v tuto dobu zvyklí na mou pravidelnou týdenní recenzi aktuálního dílu seriálu scenáristy Pavla Kosatíka a režiséra Roberta Sedláčka České století. Ještě v neděli odpoledne jsem spěchal, abych dorazil včas domů z návštěvy, a mohl tentokrát ještě v neděli večer zhlédnout další díl a napsat recenzi anoncovaného pokračování "Musíme se dohodnout", které bude pojednávat o pookupačním moskevském jednání v srpnu 1968. Přítel, u kterého jsem byl na návštěvě, maně otevřel televizní program, a sdělil mi, že v tradičních 20 hodin vysílá ČT 1 televizní film Tchyně a uzený podle knihy nedávno zemřelé spisovatelky Simony Monyové.

Česká advokátní komora nechala lidi okradené advokátem bez pomoci

3. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Česká advokátní komora není nějakým zájmovým spolkem, charitou nebo podpůrnou organizací. Roční rozpočet ČAK činí zhruba 70 milionů korun, tedy asi tolik, kolik i k naší lítosti zpronevěřil advokát Mgr. Miloš Vlasák svým klientům.

ČAK samozřejmě nemá prostředky na to, aby za několik, byť vážně chybujících advokátů odškodňovala podvedené klienty.

Kde by na to měla vzít? Mají se na odškodnění složit ostatní advokáti, kteří své klienty nepodvádějí a neokrádají? Na základě čeho?

Zdroj: ZDE

Klienti pražské společnosti Reality 21, loni okradení dnes už bývalým advokátem Milošem Vlasákem o desítky milionů korun, které inkasoval do advokátní úschovy z prodejů jejich nemovitostí, se žádné právní pomoci od České advokátní komory (ČAK) nedočkali.

Ještě v létě se zdálo, že ČAK se bude s lidmi, tak bezprecedentně okradenými advokátem, o pomoci alespoň bavit. ČAK ale nakonec v tichosti zcela poslala k ledu ne jen prosby poškozených o nějakou právní pomoc, ale i osobní žádost Jana Rosáka, majitele české master franšízy Century 21, známé mezinárodní sítě realitek, kam Reality 21 spadá.

Sociální deprivace kapitalismem

3. 12. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 4 minuty

V roce 1999 vznikl pod rukama bratří Dardennových film Rosetta, který ve své době ukazoval na okraj společnosti a po uplynutí téměř patnácti let ukazuje stále více na stav většinové společnosti. Hlavní postavou filmu je sedmnáctiletá Rosetta, která se snaží získat zaměstnání a domoci se tak klidného života, kde zajištěnost základních potřeb je samozřejmostí. Film oceněný Zlatou palmou z filmového festivalu v Cannes. Je potřeba si neustále připomínat takovéto filmy, abychom neupadli v mylné přesvědčení, že je všechno v jakéms takéms pořádku, a proto není třeba nic měnit.

Sevastopolský zastupitel sbírá podpisy pod zvací dopis Putinovi

3. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Sevastopolský městský zastupitel za vládní Stranu regionů Sergej Smoljaninov organizuje sběr podpisů místních obyvatel pod výzvu adresovanou prezidentu Ruské federace Vladimiru Putinovi. Jejím obsahem je žádost "poskytnout vojenskou pomoc na obranu suverenity Ukrajiny". Informuje o tom dopisovatel agentury IA Regnum.

Londýnská rozhlasová stanice poněkud zničila Borise Johnsona v interview po jeho kontroverzním projevu

3. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Londýnský konzervativní primátor Boris Johnson v minulých dnech konstatoval ve veřejném projevu, že někteří lidé se v životě neuplatní, protože mají nízké IQ. V rozhovoru pro londýnskou rozhlasovou stanici LBC v úterý pak katastrofálně selhal. Nejenže nevěděl, kolik stojí jízdenka londýnským metrem ze stanice Angel do stanice London Bridge, kde pracuje, ale nepodařilo se mu ani zodpovědět tři položené otázky z IQ testu. První z nich zněla:

Policie neumí vypátrat advokátem ukradených 70 000 000 korun

3. 12. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 4 minuty

Uvažoval jsem ze všech možných stran, jakým postupem by mohla Česká advokátní komora pomoci lidem, které okradl advokát Mgr. Miloš Vlasák o 70 000 000 korun. Nechci hovořit o této otřesné věci z hlediska dopadu takového zločinného jednání. Lidé zde přišli o majetek, jsou ožebračeni a to jen proto, že své nemovitosti svěřili k prodeji realitní kanceláři, pro kterou advokát Vlasák pracoval. Došel jsem k závěru, že to, co k případu jako odpověď na článek Jindřicha Gintera v deníku Právo uvedla ve svém vyjádření mluvčí advokátní komory PhDr. Iva Chaloupková, je zhodnocení zcela adekvátní, plně odpovídající tomu, co se stalo. Advokátní komora plní určité funkce, členství v ní je povinné a zákon určuje meze, v nichž může působit.

Ukrajina: Janukovyč míří do Číny. Chce půjčky pro kolabující ekonomiku

3. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč navzdory vyhrocené domácí situaci odjíždí do Číny, kde chce získat půjčky a investice.

Protestující mezitím dále blokují hlavní vládní budovu v Kyjevě a zablokovali i dopravu. Usilují o pád vlády a rezignaci Janukovyče. Od neděle statisíce lidí zejména ze západní části země protestují proti prezidentovu rozhodnutí nepodepsat asociační dohodu s Evropskou unií a místo toho se integrovat s Ruskem.

PŘEČETLI JSME:

Tony Judt: Pobijme ekonomy!

3. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Je demokracie zárukou dobré společnosti? A je to vůbec nejlepší možné společenské zřízení? Mají USA blíž k Číně, nebo k Evropě? Bude základní osou 21. století napětí mezi strachem a bezpečím? "Zprivatizoval" Izrael odkaz holocaustu? Kde se v tom všeobecném zmatku nacházíme my, v České republice? Lze se vyrovnat s minulostí? A může to nějak ovlivnit intelektuál? Málokdo uvažoval o těchto otázkách tak hluboce a inspirativně jako jeden z nejzajímavějších "veřejných intelektuálů" posledního půlstoletí, historik Tony Judt.

Myslím, že by nám vcelku prospělo, kdybychom -- řečeno volně se Shakespearem -- "pobili všechny ekonomy": jen málokteří přispívají k našemu sociálnímu či vědeckému poznání, podstatná většina profese se však aktivně podílí na tom, že mate spoluobčany a brání jim uvažovat sociálně," říká Tony Judt v knižním rozhovoru s kolegou historikem Timothy Snyderem Intelektuál ve dvacátém století.

Zdroj: ZDE

Článek vyšel v aktuálním čísle Literárních novin viz prodejní místa. Rovněž je můžete zakoupit v  elektronické podobě na čtečce Kindle. Jsme přesvědčeni, že stojí zato tento kvalitní týdeník podpořit, míní šéfredaktor Britských listů Jan Čulík.

Miroslav Štěpán: Světoví politikové si v roce 1989 se situací v Československu nevěděli rady, a tak vsadili na Václava Havla

2. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 15 minut

Štěpánova kniha je důležitým příspěvkem k úvahám o tom, jak by Češi měli vstupovat do vztahů se zahraničními mocnostmi, které určují poměry v Čechách, a jakou by si pro to měli vypracovat strategii. Jinými slovy: Víme, že vždycky nám vnutí změnu domácích poměrů zvnějšku svět, ale uvažujme nad tím, jak to aspoň trochu z Česka systematicky ovlivňovat. Ze Štěpánovy knihy vyplývá, že čeští politikové nikdy neměli takovou strategii žádnou, a dodnes ji ke své škodě nemají a ani o ní neuvažují.
Miroslav Štěpán/Petr Holec, Můj život v sametu, aneb Zrada přichází z Kremlu. Praha, nakladatelství Malý princ, 2013

Poměry v Československu se vždycky určovaly ze zahraničí, a tak tomu bylo i v roce 1989, tvrdí ve svém právě vydaném knižním rozhovoru s redaktorem týdeníku Reflex Petrem Holcem Miroslav Štěpán, někdejší druhý nejmocnější činitel autoritářské Komunistické strany Československa před rokem 1989. Na rozhovory, ať knižní či časopisecké, se dívám většinou velmi skepticky, protože ono se toho v českém prostředí nakecá ("Názory, ty mi jdou," přiznal se kdesi nedávno bezelstně spisovatel Ludvík Vaculík), publikace, které jsou založené na věcné analýze faktů dají samozřejmě daleko větší práci. Nicméně Miroslav Štěpán byl jedním z nejvýznamnějších představitelů KSČ před listopadem 1989, a měli bychom proto jeho svědectví z této doby i jeho subjektivním názorům na to, co se tehdy odehrálo, asi věnovat určitou pozornost.

Únikový film Křídla Vánoc

2. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Se zvědavostí jsem se šel v Praze podívat na nový film Karin Babinské Křídla Vánoc, protože v roce 2007 natočila hluboký a citlivý ženský film Pusinky, pojednávající o třech maturantkách, které spolu tráví čas během posledních letních prázdnin kdesi na severu Čech a vydají se "na cestu bez cíle". Pusinky jsou v podstatě pikareskní film, zdánlivě bez konkrétního příběhu, soustřeďující se na mezilidské vztahy a na tápání, psychologickou neohrabanost, frustraci a nespokojenost, která se projevuje u mladých lidí.

Radosław Sikorski o Ukrajině:

Poprvé jsem viděl stát, který si chce sám omezit suverenitu

2. 12. 2013

čas čtení 7 minut

Ukrajinské úřady chtěly jednat o integraci své země s Evropskou unií spolu s Ruskem. Poprvé jsem viděl stát, který si chce sám omezit suverenitu, říká v rozhovoru pro Gazetu Wyborczu polský ministr zahraničí Sikorski.

Paweł Wroński: Jak hodnotíte situaci na Ukrajině a tam probíhající demonstrace? O čem jste mluvil na schůzce s ukrajinským velvyslancem na ministerstvu zahraničí?
Radosław Sikorski: Ukrajinský velvyslanec v Polsku převzal naše stanovisko, že užití síly proti pokojné demonstraci je nepřijatelné. Omluvil se nám za zbití polských občanů v sobotu nad ránem. Slíbil objektivní a důkladné vyšetření této záležitosti.

Situace na Ukrajině je velmi výbušná. Vyzýváme k vyvarování se násilí, neboť situace se každou chvíli může vymknout kontrole. Dialog je vždy lepší, než konfrontace.

Předseda strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński řekl, že je překvapen tím, že na místě nejste osobně Vy a šéf švédské diplomacie Carl Bildt. Jaká je odpověď?
Východní partnerství, díky němuž je možný podpis přístupové smlouvy s Ukrajinou, bylo polským nápadem. Žádná jiná země, žádná jiná vláda a žádný jiný ministr zahraničních věcí nevložil do sblížení Ukrajiny s Evropou tolik úsilí, jako Polsko, prezident Komorowski, vláda premiéra Donalda Tuska a já osobně.

Alca, aneb Pomník nekompetenci

2. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Armáda prý možná konečně odprodá alespoň 24 nadbytečných podzvukových bitevníků L-159 Alca. Zákazníkem má být americká firma Draken International a měla by zaplatit 15,5 milionu korun (770 000 dolarů) za kus v základní verzi, nebo 20,3 milionu (1 009 000 dolarů) za kus s funkčním radarem a výstražným radiolokačním přijímačem.

České letectvo objednalo tyto lehké bitevníky počátkem 90. let a začalo je dostávat v roce 2000. V roce 2003 stál L-159 13 milionů dolarů. Letectvo jich nakoupilo 72 kusů, ale nikdy jich nepotřebovalo více, než 24.

Například cena základní verze nadzvukového víceúčelového letounu F-16A Fighting Falcon v roce 1998 činila 18,8 milionu dolarů.

Kdyby letectvo počátkem 90. let dokázalo řádně definovat své skutečné potřeby, mohlo dostat za poloviční cenu podstatně výkonnější letouny schopné plnit úkoly i v rámci PVO. Alca teoreticky unese 2 340 kg výzbroje, F-16 až 7 700 kg.

BRITÁNIE:

Šokující příběh o deportaci hladovkáře

2. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Britská konzervativní ministryně vnitra Theresa May se ocitá pod sílícím tlakem ohledně zpackaného pokusu deportovat vážně nemocného muže z Británie do Nigérie soukromým letadlem.

Ifa Muaza, který na protest proti rozhodnutí britských úřadů deportovat ho zpět do Nigérie, kde mu hrozí smrt, drží 100 dní hladovku, je proto ve vážném zdravotním stavu a je na nosítkách. Přesto rozhodla Theresa Mayová, že muže nechá deportovat do Nigérie. Komerční letecká společnost ho odmítla do Nigérie dopravit, neboť je v tak strašném zdravotním stavu, že podle jejího úsudku nemůže být dopravován komerčním letadlem. Lékaři také varovali, aby nebyl odvážen z nemocnice.

Dramaturgii České televize nerozumím

2. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

Dánský seriál Zločin se nedávno na ČT vysílal, nikdy nepochopím, proč v tak pozdní hodinu, píše Dagmar Zrucká. Musela jsem si všechny díly natáčet, jinak bych ho neviděla. Dramaturgie veřejnoprávní televize je mi záhadou. Nemít možnost nahrávat pořady, neviděla bych řadu zajímavých filmů a pořadů. A vykládání o malé sledovanosti, to jsou zrovna takové žvásty, jako že si Češi rádi kupují nekvalitní výrobky a vybírají jen podle ceny. Když nemáte na výběr, tak je výběr daný. U nás rozhodují exoti, kteří jsou dílem podpláceni , dílem jen pitomí, dílem plní do roztrhání těla i nevyslovená přání vrchností, třeba jen proto aby se zavděčili. Na občany, daňove poplatníky kašlou, protože je k tomu nikdo nevede. Myslet na jiné je totiž v těch zabedněných palicích "socialistické".

Ukrajina: Demonstranti obklíčili budovu vlády. V Chodorivě spatřen vlak s těžkou vojenskou technikou

2. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisíce protestujících dnes zablokovaly přístup do sídla vlády v Kyjevě a žádají odvolání premiéra a kabinetu. Narůstá hněv veřejnosti kvůli rozhodnutí prezidenta Janukovyče zmrazit přístupová jednání s Evropskou unií v dalších částech země a ohrožuje Janukovyčovu moc. V železničním uzlu Chodoriv na západě země byl spatřen vlak naložený obrněnými transportéry a samohybnými děly. Svědkové se obávají vyhlášení výjimečného stavu a propuknutí občanské války.

Česko mimo mezinárodní politický diskurs

2. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Pokusil jsem se na konferenci o televizi, která se konala v pátek v Bratislavě, upozornit na to, že se Česká republika octla mimo mezinárodní kulturněpolitický diskurs, protože vůbec nezná severské televizní seriály žánru nordic noir, což jsou většinou napínavé thrillery s podprahovými vazbami na aktuální společenské a politické otázky, jako třeba seriály dánské provenience Forbrydelsen (The Killing, Zločin) (ten se sice v ČT vysílal, ale ve čtvrtek v noci, takže ho skoro nikdo v ČR neviděl a nezná), The Bridge, anebo politický seriál Borgen, jehož třetí série se právě hraje v televizi BBC.

Bylo mi vysvětleno, že české televize sice tyto seriály nevysílají, prezentují veřejnosti jen komerční americké sračky, na něž je česká divácká obec zvyklá, ale že pod vlivem nordic noir vznikl v ČR netypický televizní seriál Cirkus Bukowski, který sice získává mezinárodní ceny, avšak jeho sledovanost v samotné České republice je nízká. A české televize se podřizují divácké obci, takže sorry.

No tak dobře. Zhlédl jsem dnes první dva díly třetí série dánského televizního seriálu Borgen, na který se mimochodem dívají čelní politici z celé (západní) Evropy, a témata, jimiž se zabýval, by nemohla být v českém kontextu aktuálnější. No, posuďte sami:

  • V ohnisku příběhu seriálu Borgen je tentokrát středolevicová politická strana, jejíž zoufalé úsilí dostat se do vládní koalice za každou cenu znamená, že strana zaprodá své základní principy a zapomene na svůj předvolební program. Schvaluje v parlamentě zákony, které porušují ústavu. (Že by to v ČR nemělo žádnou rezonanci?)
  • Bývalá premiérka levostředové politické strany, kterou vyšachovali kariéristé, kteří se chtějí spojovat s pravicí, je donucena založit novou politickou stranu. Uspěje?
  • Poslanci jsou ve svých stranách nuceni hlasovat, jak si přeje jejich stranické vedení. Mají s tím často vážný etický problém. Jeden poslanec je tak nucen schválit protiústavní zákon, který neférově může postihnout jeho vlastního syna. Najdou odvahu se vzepřít?
  • V nejsledovanější televizní stanici země je jmenován nový programový ředitel, bývalý zaměstnanec americké firmy Warner Brothers, kterého naprosto nezajímá veřjenoprávní funkce televize, chce omezit investigativní a publicistické pořady a nahradit je měkkým zábavným vysíláním

Česká televize jistě usoudí, že seriál s takovýmito tématy nemůže české diváky zajímat.

Někdy mi opravdu připadá, že komunismus r. 1989 nikdy nepadl a Česko dál funguje v úplně izolovaném, nereálném světě kdesi za železnou oponou...

Slepá skvrna v ohrožení

2. 12. 2013 / Marie Fareh

čas čtení 7 minut

Nedávno zavládla internetem panika ohledně osudu zahrádkářů kvůli chystanému evropskému nařízení. Cílem alarmujících zpráv bylo podepsání evropské petice. Ohlas byl vskutku nevídaný: během několika týdnů stoupl počet podpisů na více než 23 000. Do diskuze se tedy vložili i ti, kteří mají ono nařízení na pracovním stole. Europoslanec Pavel Poc z Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin ENVI svou argumentaci postavil na tvrzení, že zahrádkáři nejsou v ohrožení a zachování biodiverzity je v návrhu klíčové. Že se nařízení přesto může dotýkat i zahrádkářů, vysvětluje ve své reakci Marek Kvapil, který téma podrobněji zpracoval na svých stránkách. Nakonec sám pan poslanec, po hlubším prostudování návrhu, na schůzi svého výboru tento týden doporučil jeho vrácení Komisi.

O kyblíčkovi a lopatičce

2. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

"Jestlipak nás dnes Josífek vezme ven," zasnila se lopatička.

"A proč tě to tolik zajímá?", zeptal se znuděně kyblíček.

"Myslím, že v jeho životě hrajeme vlastně velkou roli," pronesla vážně. "Podle mě mu pomáhám nabírat nové zkušenosti."

"A já mám za to, že ho spíš začínám tak nějak formovat," namítl důležitě kyblíček.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2013

22. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

V září 2013 přispělo finančně na Britské listy 208 osob bankovním příkazem celkovou částkou 53 660,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červenci 2013 částkou 77 103,07 Kč.

Zůstatek byl koncem září 2013 457 529,80 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36670