33 procent Britů si nemůže dovolit jednu ze základních životních nutností: vytápět byt, pořádně jíst či koupit si řádné šaty či boty

28. 3. 2013

čas čtení 3 minuty

Čelní britští odborníci na sociální podporu poslali dopis konzervativní vládě, požadující, aby zrušila škrty sociální podpory, které začnou platit od příštího týdne. V jejich důsledku se octne dalších 200 000 britských dětí pod hranicí chudoby. V otevřeném dopise premiéru Cameronovi varuje 50 profesorů sociální politiky, že škrty budou znamenat, že nejchudší desetina obyvatelstva přijde o přibližně 38 procent svých příjmů.

Analýza, kterou vypracovali univerzitní odborníci ze šesti britských univerzit poukazuje na to, že nejchudší obyvatelé Británie jsou na tom dnes hůře, než na vrcholu škrtů Margaret Thatcherové v roce 1983.

Projekt o chudobě a vyloučenosti informuje, že 33 procentům britských domácností chyběly v roce 2012 alespoň tři základní podmínky k životu: bydlet v dostatečně vytápěném bytě, jíst zdravě a vlastnit základní oděvy a padnoucí obuv. V roce 1983 tak bylo postiženo 14 procent britských domácností.

Latinské impérium" by mělo vrátit úder

28. 3. 2013

čas čtení 3 minuty

Italský filozof Giorgio Agamben oživil myšlenku unie jihoevropských zemí. Je to návrh, s nímž poprvé přišel těsně po druhé světové válce jiný filozof, Alexandre Kojève. Toto "Latinské impérium" by mělo být protiváhou dominantní role, kterou hraje v Evropské unii Německo.

V roce 1945 napsal Alexandre Kojève, filozof a vysoký francouzský státní úředník, esej nazvanou: "Latinské impérium: nástin doktríny pro francouzskou politiku. Tato esej (bylo to vlastně memorandum napsané pro šéfa prozatímní francouzské vlády, generála Charlese de Gaullea), je dodnes nesmírně aktuální.

V rámci kampaně proti "cizím agentům" zasahuje Rusko proti mezinárodním lidskoprávním organizacím

28. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Německo a Francie si povolaly na kobereček ruské diplomaty v Berlíně a v Paříži poté, co Rusko zahájilo sérii razií proti mezinárodním nevládním organizacím. Cílem razií je vykořenit z Ruska "cizi agenty", tedy lidskoprávní a ekologické organizace, neortodoxní církve, charity, ženské organizace a nejméně jednu školu francouzštiny. Terčem razií byly v Moskvě i úřadovny organizací Amnesty International, Human Rights Watch a Transparency International.

"Je to plánovaná destrukce nevládního sektoru v Rusku," uvedl Lev Ponomarjov, šéf ruské organizace Za lidská práva, která se v pondělí také stala terčem útoku. "Je to válka proti nevládním organizacím a posílení autoritářského policejního státu."

Kauza Svoboda a čistá ODS

28. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

István Léko ve svém komentáři na České pozici vidí to, že policie obvinila v různých případech pražské radní a šéfku Českého energetického úřadu, jako boj mafie proti statečným ženám Vorlíčkové a Vitáskové. Zní to hezky. Statečná TOP09 a ODS se postaví za své zastupitele proti zlé policii.

Nějak mi však nehraje to, že by zrovna dnes policie mohla být takhle okatě ve službách mafie. Hlavně je tu však otázka, kde byly statečná ODS a TOP09, když primátor Svoboda dosadil do čela Dopravního podniku v Praze ředitele Liche?

CO PRÁVO ODMÍTLO VYDAT:

Viva Chávez? Viva!

28. 3. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek 21. března vyšel v deníku Právo komentář pana Mitrofanova reagující na seminář věnovaný osobnosti Huga Cháveze. V závěru článku položil otázky, na které jsem se snažila odpovědět. Poslala jsem hned druhý den reakci do deníku Právo. Obdržela jsem poděkování za reakci s tím, že mám článek ale zveřejnit jinde: a proto tak činím.

Čestmír Císař: Zamyslete se, přátelé a soudruzi!

28. 3. 2013 / Čestmír Císař

čas čtení 10 minut

Při nedávné, a nevěda že poslední, návštěvě u Čestmíra, s pár přáteli, mne požádal o přečtení, případně i zásahu do jeho úvahy, kterou by rád zveřejnil. Je to jeho vlastní zamyšlení vyjadřující starost, bolest ale i naději. Jakákoliv věcná či formální úprava není zvláště dnes, po jeho smrti vhodná, ale ani nutná. Zde je text tak, jak byl napsán: píše Miroslav Polreich.

Společenský vývoj v naší republice již příliš dlouho bloudí sítí nepromyšlených "reforem" z dílny pravicových vlád, až nyní vrcholí ve skutečnou vnitropolitickou krizi. Jejím potvrzením jsou zhoršující se materiální a morální poměry ve společnosti, ale i důsledky nedávných krajských a senátních voleb. Očividné oslabení podpory pravicových stran a vzestup sil zaměřených levicově není žádným překvapením pro zasvěcené pozorovatele, ani pro širokou veřejnost. Pokud byli překvapení "ti nahoře", pak to jen svědčí o jejich slepotě tváří v tvář nesnesitelným poměrům pro miliony občanů této země. Pravice je nyní v zajetí vzrušených nálad i rozpaků, ale nadále si v praxi počíná zbrkle a neuváženě, neschopná zbavit se vlastních propadajících neoliberálních dogmat -- jako by její "pravda" byla božím přikázáním. Ztratila schopnost sebekritiky (pokud ji vůbec kdy měla) a žene se dál do záhubné pasti. Svědčí o tom překotné a hanebně vynucené prohlasování balíku zákonů plných nových morových ran pro společnost, od církevních restitucí po zašantročení spolehlivosti důchodů pro vysloužilce.

Vědci odhalili genetické příčiny rakoviny prostaty, prsu a vaječníků

28. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Britské zdravotnictví zřejmě zavede celostátní testovací program pro muže ohrožené rakovinou prostaty poté, co byly zjištěny charakteristické genetické markery rakovin prostaty, prsu a vaječníků v rámci výzkumného projektu, na němž se podílelo více než 1000 vědců.

Lékaři uvádějí, že jednoduchý test slin, který bude stát přibližně 150 Kč, poskytne pacientům personalizovaný "rizikový profil" těchto nemocí a připraví individuální zdravotní kontrolu a péči pro osoby, jimž test prokáže, že jsou nejvíce ohroženi možným vznikem jedné z těchto rakovin.

Francouzská intervence v Mali bude pokračovat

Ban Ki-Moon: V Mali bude třeba 11 200 "Modrých přileb", počítá se však nadále s francouzskou přítomností

28. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Až 11 200 vojáků mírových jednotek OSN bude třeba na misi v Mali, oznámil generální tajemník OSN Ban Ki-Moon. Tento počet ale udrží bezpečnost pouze v hlavních velkých městech, která jsou vyhodnocena jako nejvíce ohrožená. Ban dodal, že bude "zásadní potřeba paralelní síly" v Mali a možná v sousedních zemích - což zjevně signalizuje, že francouzská účast na konfliktu zahájená na počátku roku bude navzdory opakovaným oznámením termínu stahování zřejmě pokračovat.

USA vyslaly do Jižní Koreje "neviditelné" bombardéry

28. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Spojené státy oznámily, že nasadily v Jižní Koreji dva "neviditelné" strategické bombardéry B-2 Spirit schopné nést jaderné zbraně. Umístění těchto strojů velmi špatně zachytitelných radarem má být odpovědí na výhružky jaderným útokem na Soul a USA ze strany KLDR. Dá se předpokládat, že nyní přijde další agresívní reakce Pchjongjangu.

STRATEGIE, KONCEPCE

ANALÝZA: Břidlicový plyn a trh se zemním plynem -- průzkum bojem

28. 3. 2013 / Jaroslav Ungerman

čas čtení 33 minut

Břidlicový zemní plyn v posledních několika letech zásadně změnil trh se zemním plynem nejen v Evropě. Dlouhou dobu byl břidlicový plyn obecně přijímán jako zajímavý pokus, svého druhu spíše atrakce, zvláštnost, která je výsledkem nějakého technologického experimentu, jak těžit zemní plyn z jiných - netradičních ložisek. Dnes břidlicový plyn znamená především zcela zásadní inovaci v technologii těžby, která vedla ke kvalitativnímu skoku v daném odvětví a která současně výrazně rozšiřuje dosavadní zdroje zemního plynu.

Němcové zmetky - náhoda nebo zákeřnost?

28. 3. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Po konzultacích s ústavními právníky a po doporučení organizačního výboru Poslanecké sněmovny se předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová rozhodla zaslat Senátu Parlamentu ČR správné schválené znění novely zákona o odpadech současně s žádostí, aby Senát toto platné znění znovu projednal. Podle mínění legislativních odborníků lze považovat předchozí jednání Senátu o této novele za nulitní, neboť nejednal o materiálu, který schválila Poslanecká sněmovna. Do textu novely se administrativním nedopatřením dostala úprava účinnosti, která nebyla při třetím čtení v Poslanecké sněmovně schválena. Tento postup, s nímž na organizačním výboru PS souhlasili zástupci všech poslaneckých klubů, je nejúčinnější z hlediska zachování ústavnosti legislativního procesu.

Tolik strohá tisková zpráva z Parlamentu. Není to poprvé, ale počtvrté za dobu, kterou pamatuji a podruhé v krátké době u předsedkyně Sněmovny za ODS, Němcové. A nejspíš to ani tentokrát není náhoda, ale skrytá agenda. Jinými slovy - výsledek lobbistických her a politická zákeřnost. Tonoucí se i stébla....

Britský bulvární deník The Sun zpoplatní své internetové stránky

28. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Uvedl to Mike Darcey, generální ředitel Murdochovy firmy News International, která vlastní deník The Sun. Internetové stránky listu budou zpoplatněny od září 2013. "Rozhodnutí pochází z pevného přesvědčení, že je neudržitelné, aby 2,4 miliony čtenářů platily 40 pencí denně za papírové vydání, zatímco jiní lidé mají přístup k vydání zadarmo," uvedl. Deník The Sun čte měsíčně asi 30 milionů čtenářů. Darcey to oznámil na neformální tiskové akci, která se konala ve středu v Londýně a jejímž cílem bylo rehabilitovat pověst společnosti News International a jejích "novinářů" poté, co více než 120 jejích zaměstnanců je trestně stíháno za podezření, že poskytovali úplatky veřejným činitelům za přístup k informacím.

Zemřel Jiří Drašnar

27. 3. 2013 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

V neděli 17. března zemřel v USA spisovatel Jiří Drašnar. Bylo mu 64 let.

Drašnarovy knihy vybočují z polistopadového českého písemnictví svými tématy, rozhledem i kvalitou. Každá z nich je zvláštním experimentem s vlastní i čtenářovou myslí a zkoumá svébytnou propast lidského osudu, ať už je jí láska (Venuše spící v krajině), zlo (O revolucích, tajných společnostech a genetickém kódu), nebo jazyk a tvorba (Noc na pláži). Už v prozaickém debutu Desperádos informačního věku se projevil Drašnarův nelítostný, deziluzivní přístup ke skutečnosti, spojený se zasahující citlivostí. Tvarově je každá jeho kniha studií jiné, do detailu zvládnuté formy.

Evropští představitelé vyjadřují pochybnosti o kyperském modelu finanční pomoci

27. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Evropští představitelé čelí záplavě obav, že model finanční pomoci uplatněný na Kypru může být modelem pro budoucí záchranné balíky. Evropská komise a Evropská centrální banka v úterý protiřečily šéfovi Euroskupiny Jeroenu Dijsselbloemovi, který prohlásil, že v případě Kypru jde o modelový případ.

Člen dozorčí rady ECB Benoit Coeure tuto ideu odmítl a řekl, že nizozemský ministr nemá pravdu, protože Kypr se svým přebujelým finančním sektorem byl naprosto atypickým případem.

Předčasný jásot příznivců silného státu

27. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V principu nelze nic namítat proti myšlence, že pokud se banky v některé zemi Evropské unie dostanou do potíží, neměl by jejich záchranu financovat stále dokola pouze daňový poplatník. Proto lze do jisté míry chápat i jásot některých příznivců státní regulace finančního sektoru nad modelem finanční asistence uplatněným na Kypru. Bohužel, tento přístup sebou nese i značné riziko, které tito nadšenci nevnímají. A tím je masivní odliv kapitálu z EU, pokud by investoři uvěřili nizozemskému ministru financí Dijsselbloemovi, že se podobné postupy mohou opakovat.

Jste připraveni na situaci, kdy se i na dveřích českých bank objeví cedule "Zavřeno"?

27. 3. 2013 / Vít Klíma

čas čtení 7 minut

Češi jsou hodným a milým národem, jen mě zlobí, jak málo odpovědně se staví k volbám. S železnou pravidelností volí vlády, na jejichž činnost pak musejí finančně doplácet. Jen pro ilustraci: za vlády "rozpočtové odpovědnosti" stoupne veřejný dluh řádově o 35 000 Kč na jednoho obyvatele.

Možná je to dáno i tím, že Češi raději řeší zástupné, než reálné problémy. Samozřejmě, že je mnohem jednodušší přít se koho zvolit prezidentem, zda "Zemana či Karla s čírem", než řešit rostoucí veřejný dluh. Pokud by se jej skutečně rozhodli řešit, možná, že by jim nepřišla až tak kacířskou myšlenka - funkci prezidenta úplně zrušit. Milosti by mohl udělovat ombudsman a zbytek jeho funkcí by si mezi sebe rozdělili předsedové Poslanecké sněmovny a Senátu. Možná, že by jim nepřišla až tak kacířská myšlenka nastavit pravidlo: pokud vláda "naseká" dluhy, měla by je také -- a to především ze svých soukromých kapes -- uhradit, nebo alespoň jejich část. Řada čtenářů by jistě přivítala možnost odvolat politiky, kteří slibují "nezvyšovat daně" a pak ve vládě dělají pravý opak.

Dva ostrovy a lodě bez přístavu

26. 3. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Pomalu se nám blíží "supervolební" rok 2014, v němž by kromě voleb parlamentních měly proběhnout i volby do části Senátu, do zastupitelstev obcí a do Evropského parlamentu. Proběhnou všechny volby v duchu odporu vůči stávající vládě, nebo budou akcentovat svou rozdílnou povahu? Lze očekávat, že volby do zastupitelstev obcí budou více o konkrétních kandidátech, a v ostatních typech voleb se spíše projeví hledisko stranické?

Utrpí vládní strany v Senátu další debakl, nebo naopak posílí?

Policie zasahuje proti rozkrádání veřejného majetku

26. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Je to poměrně překvapivé... nedávno seděl pražský primátor Svoboda s Jiřím Dienstbierem v Otázkách V. Moravce a notovali si, jak je Praha prožraná mafiemi, jak je třeba proti tomu bojovat, a dnes čteme o tom, že policie obvinila současné pražské radní, až na jednu výjimku, z trestné činnosti, spojené s Opencard.

Čili to zastupitelstvo, které primátor Svoboda pod svým vedením chápal jako protikorupční, čelí policejnímu obvinění z trestného činu "porušení povinnosti při správě cizího majetku".

Skoro by to mohlo vyznít tak, že ti, kdo Opencard vymysleli a založili, tedy zastupitelstvo za primátora Béma, byli nevinní, protože policie proti nim nijak nezasáhla, zatímco současní zastupitelé, jejichž většina zápasí s primátorem Svobodou a jeho spojencem Zdeňkem Tůmou o kontrolu nad Dopravním podnikem, jak se ukázalo v případu odvolání bývalého ředitele Liche, jsou vinni.

Víme však, že v dřívějších dobách prostě policie proti té nejstrašnější finanční kriminalitě nezasahovala, a můžeme doufat, že její dnešní "vpád" do problematiky pražského Dopravního podniku povede k rozplétání spletence zločinů až k těm skutečně hlavním viníkům.

Policie obvinila pražské radní kvůli projektu Opencard. Přímo při jednání na magistrátu ZDE

SÝRIE:

Děti z Aleppa: Krev jako voda...

26. 3. 2013

čas čtení 6 minut

"Když jsem sem poprvé přišel, byl jsem šokován a překvapen, co se děje v našem světě. A pak jsem prostě začal pracovat a pomáhat zraněným a lékařům. Po určité době mi to přišlo normální. Už jsem si na to zvykl. Den po dni jsme si na to zvykli a prostě pracujeme dál. Ať Bůh utěší všechny lidi."



Německý dokumentarista Marcel Mettelsiefen strávil několik týdnů ve společnosti dětí v syrském městě Aleppu, které pracují v místní nemocnici. "Původně jsem byl šokován, ale teď už jsem na to zvyklý," vysvětluje dvanáctiletý Mohamed Asaf. "Krev je pro mě jako voda." Do nemocnice přivážejí těžce zraněné osoby, mrtvé, bez hlavy, bez končetin. Chlapec věcně pracuje od osmi od rána do jedenácti v noci.

Mettelsiefenova reportáž z Aleppa začíná od 3. minuty tohoto zpravodajského bloku:

Jak nám z kritiky multikulturalismu vyrostla statná islamofobie

25. 3. 2013 / Michal Pavlásek

čas čtení 7 minut

Diskuze nad unesenými dívkami v Pákistánu odhalila velký problém, který toho prozrazuje hodně o vztahu naší společnosti k Cizímu, v tomto případě vůči islámské kultuře. Že uvolnila stavidla islamofobii, je víc než zřejmé, stejně tak to, že se vyrojily odmítající reakce. Situaci ale lze číst i jako karikaturu seriózní debaty, jež by se měla vést nad budoucností imigrační politiky a integrace cizinců.

Připadám si jak Cassandra

V rychle se destabilizující Evropě by měla Česká republika se středoevropskými spojenci zahájit projekt kulturní diplomacie

25. 3. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Tušil někdo v Evropě roku 1932, že se za deset let budou vraždit židé po milionech? Co bude v Evropě za deset let ode dneška?

Mám opravdu strach. V rychle se destabilizující a extremizující se Evropě budou za pár let znovu zcela pominuty české a středoevropské zájmy. Přes čtyři sta let je domácí česká politická a ekonomická situace určována ze zahraničí. Česká republika a ostatní středoevropské země by měly mít dlouhodobou a udržitelnou strategii kulturní diplomacie a financováním středoevropských kulturně-jazykových studií v zahraničí aspoň na jednom významném místě v západní Evropě si tak vytvářet v místních populacích západních i jiných zemí strategické spojence, lidi informované o poměrech ve středovýchodní Evropě a ochotné v době budoucích krizí ve svých zemích veřejně vystoupit na obranu Česka a středovýchodní Evropy. Opakuju to už asi rok, bohužel, česká politika je natolik sebestředná, že tohle čeští politikové zřejmě vůbec nechápou. Projekt nepodpořil nikdo, přitom každý, kdo ví, jak je na Západě a v jiných zemích vnímána (nevnímána, zcela pomíjena) střední Evropa, si uvědomuje, jak je to důležité. Je to dlouhodobá věc a Česká republika by opravdu měla - se středoevropskými spojenci - na těchto věcech pracovat. Jiné země to dělají.

Masaryk a Štefánik dobře věděli, jak je kulturní diplomacie prostřednictvím univerzitní výuky v západních zemích důležitá, a uměli to vynikajícím způsobem. Proto se jim podařilo vytvořit Československo.

Podrobnosti ZDE ZDE

Chudá církev

25. 3. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 3 minuty

František z Assisi naplnil Ježíšovu zvěst o návratu k pokoře. Svou proměnou František fascinoval současníky a inspiroval následníky. Význam osobnosti pro dějiny je vždy hodnocen nejen podle vlivu na dobu, kdy žila, ale i podle ozvuků přetrvávajících v dobách příštích. František z Assisi šel jinou cestou než později Jan Hus. Nekřičel po pravdě, ale splynul s ní. Jeho život po velké změně už byl prost utrpení i zápasů, byla to cesta lásky a vnitřní radosti. I církev svatá, vyčerpaná válkami a vnitřními spory, pochopila, koho ve Františkovi má a moudře jej delegovala mezi světce.

Politika škrtů povede v Evropě k extremismu

25. 3. 2013

čas čtení 5 minut

V eurozóně je prostě příliš mnoho zemí, které by tam vlastně neměly být, a byly do ní připuštěny jen proto, že politika převládla nad ekonomikou, píše v deníku Guardian Larry Elliott.

To, že Kypr byl daňový ráj, se v Evropě často ignorovalo, stejně tak jako neexistence konkurenceschopnosti v Řecku a vysoká zadluženost Itálie. Tuto absenci soudržnosti už nelze přehlížet, a má-li euro fungovat, bude to vyžadovat daleko větší centralizaci moci. V praxi to znamená, že země jako Řecko, Španělsko, Itálie a Kypr budou muset plnit příkazy z Německa a budou muset přijmout status regionů, nikoliv suverénních států.

To by bylo obtížné přijmout pro tyto hrdé národy i v dobrých časech. Skutečnost, že prožíváme v Evropě tvrdě špatné časy, je druhým největším problémem jednotné měny, protože ministři financí eurozóny se sice vytahovali, že krize v eurozóně už skončila, jenže ona zjevně neskončila pro ty občany eurozóny, postižené pomalým růstem, rostoucí nezaměstnaností a bolestivými škrty. A postihuje to většinu občanů eurozóny, protože problémy, které vznikly v jejích vzdálenějších částech, se nyní rozšířily do jejího centra. Francie má problémy, stejně tak Nizozemí a Německo začíná také trpět.

28750

MONITOR JANA PAULA:

O velké zemi a malých prostých lidech, aneb Nastává pašijový týden

25. 3. 2013 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

Vrátil jsem se z několika týdenního pobytu v Číně, přesněji řečeno z Čínské lidové republiky, kde jsem byl na pozvání přátel. Moc se mi odlétat do vzdálené země nechtělo, z morálních důvodů. Tibet, potlačování náboženských svobod, společenská hybridnost -- specificky čínský "komunismus" versus tržní hospodářství či kapitalismus, atd. Dokonce jsem ani nevěřil, že jako občasný kritik poměrů v Číně, o nichž se ovšem dovídám jen z našich médií, obdržím potřebné vízum. Jenomže na čínské ambasádě jsou jistě zaměstnáni mnohem důležitějšími věcmi, než sledováním článků někoho tak nevýznamného pro ně, jako jsem já.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2013

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V únoru 2013 přispělo finančně na Britské listy 217 osob bankovním příkazem celkovou částkou 61 486.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2012 částkou 4206.67 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč.

4 čtenáři Britských listů přispělo v únoru 2013 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 900 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 28. 2. 2013 byla 238 003.10 Kč, z toho na exekutorský projekt 166 375.59 Kč a na na provoz Britských listů 71 627.51 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38960