Němcové zmetky - náhoda nebo zákeřnost?

28. 3. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Po konzultacích s ústavními právníky a po doporučení organizačního výboru Poslanecké sněmovny se předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová rozhodla zaslat Senátu Parlamentu ČR správné schválené znění novely zákona o odpadech současně s žádostí, aby Senát toto platné znění znovu projednal. Podle mínění legislativních odborníků lze považovat předchozí jednání Senátu o této novele za nulitní, neboť nejednal o materiálu, který schválila Poslanecká sněmovna. Do textu novely se administrativním nedopatřením dostala úprava účinnosti, která nebyla při třetím čtení v Poslanecké sněmovně schválena. Tento postup, s nímž na organizačním výboru PS souhlasili zástupci všech poslaneckých klubů, je nejúčinnější z hlediska zachování ústavnosti legislativního procesu.

Tolik strohá tisková zpráva z Parlamentu. Není to poprvé, ale počtvrté za dobu, kterou pamatuji a podruhé v krátké době u předsedkyně Sněmovny za ODS, Němcové. A nejspíš to ani tentokrát není náhoda, ale skrytá agenda. Jinými slovy - výsledek lobbistických her a politická zákeřnost. Tonoucí se i stébla....

Poprvé to bylo při schvalování zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních před volbami ( sněmovní tisk 810 Jaroslava Krákory, jehož sněmovnou schválené znění usnesením č. 2186 postoupil Parlament Senátu 14. 2. 2006, senátní tisk 264/0, dnes zákon 245/2006 Sb.). Problém byl, že "omylem" vypadl ze zákona PO TŘETÍM ČTENÍ klíčový odstavec a schválený zákon byl předán KANCELÁŘÍ PŘEDSEDY SNĚMOVNY Senátu ve "zkriplené" podobě. Poté, co se díky pečlivosti parlamentního asistenta ministra zdravotnictví Ratha na "chybu" přišlo, že to byl "politováníhodný omyl" zaměstnance legislativního odboru... Právníci by byli opravdu k politování, kdyby... Kdyby nešlo o to, aby tím, těsně před volbami, měl být umožněn prodej nemocnic. Agelu a jiným podnikavcům se zdravím... Miliardový kšeft. To stojí za pokus, že?

Druhým takovým zmetkem byl Škromachův návrh euronovely zákoníku práce (sněmovní tisk 261, senátní tisk tisk 219/0, dnes zákon 46/2004 Sb.), který do Senátu přišel v podobě, jaká vznikla špatně nastaveným wordem jednoho legislativce. Přeházená čísla odstavců, chybějící text... Pithartem řízený Senát si dal načas a pak požádal Sněmovnu o nový text, a tím i o nový běh 30 denní lhůty. Opět snaha "nestihnout" projednání ve lhůtě.... Zákon byl vyhlášen 12.02. 2004 ve Sbírce zákonů.

Třetím zmetkem byla inaugurační listina nového prezidenta. Předsedkyni Sněmovny Němcové (ODS) bych věřil, že to byl "politováníhodný omyl" zaměstnance jejího sekretariátu, kdyby... Kdyby tím prezidentem nebyl Miloš Zeman, jehož inaugurace a další na ni navazující kroky by mohly bývaly být ex post zpochybněny s účinky nulity - neplatnosti od samého počátku....

0
Vytisknout
17271

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2013