Google: "Uživatelé Gmailu nemohou očekávat soukromí"

14. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Kritikové to nazvali "šokujícím přiznáním". Google to konstatoval u soudu ve snaze zabránit hromadné žalobě.

Uživatelé Gmailu nesmějí předpokládat, že jejich emaily jsou důvěrné, konstatovala firma Google v podání k soudu. Objevila to organizace Consumer Watchdog. Firma Google a jim podobné podniky jsou pod sílícím tlakem, aby vysvětlily svou účast na masovém špehování uživatelů internetu, které provádí americká National Security Agency.

"Google konečně přiznal, že nerespektuje soukromí," varoval John Simpson, ředitel projektu pro soukromí organizace Consumer Watchdog. "Lidé by je měli vzít za slovo: Pokud vám jde o to, aby vaše emaily byly soukromé, nepoužívejte Gmail."

Jak rozvíjet média veřejné služby

14. 8. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Média, nejen ta se statusem veřejné služby, mají být pod permanentní kritikou. Stejně jako politická scéna. Je to jediný nástroj, který může korigovat tendence dané pouhou lidskou subjektivitou, omezeností, ale i ekonomickými nebo mocenskými zájmy. Kritika by ale měla být spravedlivá a neměla by připomínat účelovou snahu naklonit vychýlené mediální váhy na stranu jiné mocenské nebo zájmové skupiny. Tak ovšem, škoda tomu, působí text pana Hrehy, v němž se autor snaží vylíčit Českou televizi a Český rozhlas jako zcela zaujaté a i ty nejmarkantnější atributy objektivity pošlapávající mediální instituce.

Jak nás česká pravice táhne na Východ

14. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

V Praze právě probíhají oslavy hrdosti gayů a leseb a transsexuálů na to, že jsou takoví, jací jsou, že jejich životy jsou plné a krásné a mohou ve svobodné společnosti vzkvétat. V Česku už platí registrované partnerství, které prosadily KSČM a ČSSD v roce 2006), přece ale vázneme za západem Evropy, kde se prosazuje naprostá rovnost manželství pro heterosexuály i homosexuály. Znamená to mimo jiné i to, že homosexuální manželé mohou adoptovat děti (takhle to je ve Španělsku, Francii, Anglii, Nizozemí, Belgii, Norsku, Švédsku -- v Německu na zrovnoprávnění registrovaného partnerství s manželstvím tlačí Ústavní soud).

Na Babišovy lepší časy

14. 8. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 8 minut

Když miliardář Andrej Babiš koupil vydavatelství MAFRA (vydavatel Mf DNES, Lidové noviny, lidovky.cz, iDNES aj.), svitla naděje, že produkty vydavatelství vybřednou z mainstreamové šedi tuzemských médií. Že snad Babiš nechce pokračovat v trendu klesajících nákladů i zisku, pravicových komentářů ohraných jak gramofon. Prvním varováním, že tomu tak býti nemusí, byla informace, že nový majitel kultivací svých médií pověřil novináře a spisovatele Karla Hvížďalu, který je jako doma všude, kde jeho vyčteninky z Der Spiegel ještě chtějí slyšet, např. v Rausově stanici Plus ve veřejnoprávním rozhlase či jako oblíbený host v ČT. Hvížďala patří k těm, kteří provozují kolovrátek dávno mrtvých idejí bez ohledu na realitu.

Egyptské bezpečnostní jednotky zmasakrovaly demonstranty za Mursího

14. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Egyptské bezpečnostní jednotky likvidují dva protestní tábory v Káhiře, okupované stoupenci svrženého prezidenta Mursího. Muslimské bratrstvo oznámilo, že při tom bylo usmrceno 100 osob, egyptské úřady odhadují počet mrtvých daleko nižší.

Státní televize ukázala, jak hlavní tábor před mešitou Rabaa al-Adawiya likvidují buldozery. Tábor na náměstí Nahda na západě Káhiry byl také zlikvidován.

Egyptské ministerstvo vnitra popřelo, že by na demonstranty střílelo ostrými náboji. Ministerstvo "nechce prolévat egyptskou krev", uvedlo. Podrobnosti v angličtině ZDE

Potvrzeno: Rusnokova vláda se surovinovou politikou zabývat nebude

14. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Greenpeace

Vláda dnes odložila projednávání surovinové politiky do konce letošního roku. Projednávání krajně problematického materiálu, který by ovlivnil životy stovek tisíců lidí, tak bude obnoveno až po řádných volbách. Rusnokovi ministři se dnes nakonec návrhem vůbec nezabývali. Neschválili tedy hlavní cíle surovinové politiky, jak původně navrhoval ministr průmyslu Cienciala, ale materiál dokonce ani nevzali na vědomí. Ekologické organizace, které návrh pocházející ještě z dílny ministra Martina Kuby dlouhodobě kritizují, rozhodnutí vlády přivítaly.

Čtenáři rychle pomohli občanovi, jehož ČEZ odmítnutím splátkového kalendáře mohl existečně zničit

13. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Na apel nejmenovaného čtenáře, jehož pravidelné měsíční platby za elektřinu po přestěhování do nového bytu se ukázaly příliš nízké a na vysoký nedoplatek, který mu pak ČEZ vypočítal, mu energetická firma odmítla poskytnout splátkový kalendář, reagovali čtenáři Britských listů rychle a vstřícně a čtenáře, jehož totožnost je redakci BL známa, před likvidační politikou ČEZu promptně zachránili. Patří jim náš dík a poslancům a politikům opakujeme otázku:

Kdy se zasadíte o zavedení takového zákona, který by donutil věřitele, aby dlužníkům povinně poskytovali splátkový kalendář, jaký je v jejich možnosti splácení tak, jak to funguje ve všech civilizovaných zemích?

Český exekutorský zákon koncept splátkového kalendáře "nezná"

14. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Děkuji za článek o pomoci občanovi, kterému ČEZ zrušil splátkový kalendář. Já jsem minulý týden pomáhala paní, které zrušil splátkový kalendář exekutor (tam šlo ale o částku řádově 50 tis. Kč). O splátkovém kalendáři se exekutor úplně odmítl bavit, takový institut zákon o exekutorech "nezná". přitom předchozí exekutor splátky stanovil, pak ale došlo k převodu případu na jiného exekutora, píše bilanční účetní, jejíž jméno je redakci známo.

Včera jsem byla na školení o novém občanském zákoníku a též jsem tam žádnou zmínku toho druhu nenašla. Jsou tam jen obecné odkazy na dobrou vůli, zdravý rozum apod., toho se ale laik u soudu nebude schopen domoci.

Nadační fond na pomoc lidem semletým dnešní dobou?

14. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Chtěl jsem se zeptat na jednu věc, Vaše články pomáhají spoustě lidem a nejen morálně, ale i finančně (viz již zmiňovaný pán s ČEZem) neuvažovali jste, že by Blisty založili nadaci Britských listů na podporu lidí "semletých" dnešní dobou? ptá se čtenář Pavel Slovák.

Reakce Jana Čulíka: Velmi oceňuji, že čtenáři Britských listů dosud vždycky finančně pomohli občanům, kteří se na nás obrátili s prosbou o pomoc v neřešitelné situaci. Přitom z toho mám vždycky špatný pocit, protože si uvědomuji, že jde o náhodné případy z mnoha stovek či tisíc obdobně tragických případů lidí, kteří se na nás neobrátili a jimž bychom v takových počtech nemohli pomoci.

O čem není třeba vůbec mluvit

13. 8. 2013 / Ondřej Lánský

čas čtení 2 minuty

Vládnutí pravice je prozatím v ČR konec. Předčasné volby budou. A budou asi v říjnu. Jaká nás čeká předvolební kampaň? Kromě primitivního zjednodušení ekonomických a sociálních důsledků vládnutí posledních vlád v podobě diskursu o zneužívání sociálních dávek, je možné, že se pravice pokusí přetavit svého intelektuálního maskota posledních dvaceti let -- antikomunismus -- do nového hávu boje za republiku a proti autoritářství prezidenta.

Pravice se dostala do problémů naprostou ignorací situace občanů

14. 8. 2013 / Michal Horák

čas čtení 3 minuty

Společnost v občanské i politické rovině se dostala na zajímavou křižovatku. V Česku se řeší pouze české problémy.

Není důležité co se stalo s levicí. Důležité je co se stalo s pravicovou politickou reprezentací a ne jenom v úrovni lídrů. O levici si můžeme myslet svoje, ale o pravici už toho dost víme a asi ještě nás různá překvapení čekají. Hlavním ale je to, že pravice svým dosavadním počínáním zcela zpochybnila uplatnění pravicového názoru v praktickém životě a způsobu vládnutí. Řada pravicových politiků se dostala do pasti arogance moci, materiálního prospěchu a klientelismu z vládnutí a v podstatě je vůbec nezajímala situace ve společnosti a životní problémy významné části občanů.

O filozofii přírodních věd

13. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 56 minut

Nabízím čtenářům Britských listů stručné skriptum k přednáškám z filozofie přírodních věd, které vedu už pátým rokem na Přírodovědecké fakultě olomoucké univerzity. Na skriptu jsem pracoval posledních několik měsíců v rámci projektu OPVK CZ.1.07/2.2.00/28.0066 "Rozvoj a internacionalizace chemických a biologických studijních programů na Univerzitě Palackého v Olomouci" (http://www.chembiolupol.cz), který je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Šovinismus Martina Putny

14. 8. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Narazil jsem na starší rozhovor (Literární noviny 2006/43 ZDE) s Martinem C. Putnou, který se na krátký čas stal jakousi mučednickou modlou, neboť ho prezident Zeman odmítl jmenovat univerzitním profesorem. Nechci hodnotit odbornou způsobilost pana Putny k získání tohoto titulu, to mi nepřísluší; nicméně za povšimnutí stojí některé jeho názory, jež mi připadají vyloženě vulgární a extremistické.

V eurozóně končí hospodářský útlum

14. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Očekává se, že oficiální údaje z Bruselu ukáží v druhém čtvrtletí roku 2013 návrat k mírnému růstu.

Osmnáct měsíců dlouhá dvojí hospodářská recese v krizí postižené eurozóně zřejmě ve středu skončí s vydáním oficiálních údajů v Bruselu, které mají ukázat návrat k mírnému růstu v druhém čtvrtletí roku 2013.

PŘEČETLI JSME:

Zmařený brigádnický sny o práci ve Spojeným království

13. 8. 2013

čas čtení 5 minut

Češi si pořád namlouvají, že do Anglie jezdí rozvíjet svý lengvič skilz, místo aby si konečně přiznali, že jsou stejnýma námezdnýma dělníkama jako Poláci a zbytek východního bloku.

Aby z toho sedřenejm východním proletářům nejeblo, vytváří si sofistikovaný adaptační strategie. To, co jim bylo doma nejdražší, přetavují do mentálního survival systému kombinujícího předsudky, potlačený úzkosti a kariérní ambice.

Kultura agresivní šikany v letecké společnosti Ryanair

13. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

"Levná" letecká společnost Ryanair je nyní největší leteckou společností v Evropě. Investigativní pořad televize Channel Four "Secrets from the Cockpit (Tajemství z pilotní kabiny)", který se vysílal v pondělí 12. 8., argumentoval, že na údajný nátlak manažerů společnosti jsou piloti Ryanairu nuceni létat jen s minimální zálohou leteckého paliva, což prý znamená, že letadlo není připraveno na mimořádné události.

Čínu ohrožuje obrovská realitní bublina

13. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Komunistická Čína vybudovala obrovským nákladem celá nová, hypermoderní města, v nichž však nikdo nebydlí, i když si byty v nich nakoupila nová čínská střední třída jako investice. Při stavbě měst byli ze stavebních oblastí vyhnáni původní místní, venkovští obyvatelé, kteří si samozřejmě nikdy nebudou moci dovolit příbytek ve středostavovských městech. Tato "města duchů" vznikla na mnoha místech v dnešní Číně. Je to obrovská realitní bublina, která hrozí prasknout a vyvolat katastrofu v čínském hospodářství.

Problému se věnuje dokument vysílaný v pořadu 60 minutes americké televize CBS ZDE

Nikdo se nebude zajímat o české zájmy

13. 8. 2013 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

Dokud čeští voliči a čeští politikové nepochopí, že jsou Evropané a že z toho důvodu by měl být jejich hlas slyšen v Evropě, nikdo se nebude starat o jejich zájmy, varuje z Hamburku Uwe Ladwig. Mám dojem, že i němečtí regionální politikové vystupují více v Evropě a jsou tam známější než celostátní politikové z ČR. Kdo ale chce být provincionální a jedná podle toho, ten se nemůže divit, že je pak jako takový viděn...

Nevinní v táboře v zálivu Guantánamo: Spojené státy to nepřiznají

13. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Asi před dvěma měsíci jsem se dozvěděl, že jsou mé knihy v táboře v zálivu Guantánamo zakázány, píše americký spisovatel John Grisham v New York Times a v deníku Guardian. Seznámil jsem se s tamějším vězněm, který měl rád mé knihy. Jmenuje se Nabil Hadjarab a je to čtyřiatřicetiletý Alžířan, který vyrostl ve Francii. Mluví francouzsky a má příbuzné a přátele ve Francii, ne v Alžírsku. Vyrostl nedaleko Lyonu. Už 11 let ho Američané bez soudu a bez jakéhokoliv obvinění vězní a mučí v táboře v zálivu Guantánamo.

Začíná Amerika stíhat novináře?

13. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Lze důvěřovat politikovi, když na tom závisí vaše svoboda? Americký generální prokurátor Eric Holder přislíbil Kongresu:

"Pokud jsem generálním prokurátorem, ministerstvo spravedlnosti nebude stíhat žádného reportéra, který dělá svou práci."

Reportér serveru Slate Ryan Gallagher publikoval článek o Sigurduru Thordarsonovi, který ve věku pouhých 17 let pracoval pro WikiLeaks a byl seznámen s podrobnými informacemi o chodu redakce. Pak se dobrovolně stal o WikiLeaks informátorem FBI.

K základnímu nepodmíněnému příjmu

13. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V závěru svého článku "Jak dál?" se pan Kyslinger zmiňuje o tom, že základní nepodmíněný příjem znamená osvobození lidí od například setrvávání v nevýhodném zaměstnaneckém poměru, a tedy demokratizaci. Myslím, že přesnější by byl pojem dekomodifikace (odzbožnění, odtržnění), který poprvé uvedl německý sociolog Claus Offe, píše Alena Šustrová.

Zachraňme manažery

13. 8. 2013 / Michal Rubáš

čas čtení 9 minut

Václav Moravec si poslední červencovou neděli pozval do svého pořadu tři renomované ekonomy, aby se vyslovili k otázce konkurenceschopnosti. Protože se v České republice obecně málo naslouchá odborníkům, nepřekvapuje, že i tentokrát zůstaly jejich názory bez odezvy. Troufám si říci, že je to v tomto případě škoda. Bankéř Tomáš Sedláček, automobilista Martin Jahn i Zdeněk Kudrna z vysoké školy totiž celou řadou svých vyjádření zcela revolučně otřásali stávajícím ekonomickým systémem a mainstreamovou hospodářskou teorií, jež po dvě dlouhá desetiletí mobilizovala tolik pravicových voličů k urnám.

Má policie lidem, kteří kradou v obchodem základní potraviny, dávat zdarma poukázky na jídlo?

13. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Když v anglickém městě Stoke on Trent chytí policie lidi, kteří v supermarketech kradou základní potraviny, vydá jim po zatčení vážné varování a propustí je poté, co jim dá zdarma poukázky na jídlo. V městě to vyvolalo kontroverzi, protože si někteří lidé myslí, že je to odměna za krádež, a šéf místní policie bude tuto praxi prověřovat, informovaly televizní zprávy Channel Four News. Jenže se ukazuje, že tuto praxi používá pravidelněji policie i v jiných anglických městech, protože to snižuje počet krádeží. Jde o lidi, kteří v obchodech kradou opravdu ty základní potraviny (chléb, mléko, vajíčka) a jsou to osoby, které se octly po nedávných drastických škrtech v sociální podpoře finančně na mizině.

Je šílené, že se v ČR na kulturní diplomacii programově kašle...

12. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Z diskuse na Facebooku k článku Jana Čulíka "Vystupme už, proboha, z ghetta"

Zdeněk Kropáček: Problém bude v tom, že naši politici se na něco takového necítí. Mluví jenom ke svému předem mediálně zpracovanému publiku. Jestliže nehájí národní zájmy v politice, nebudou je hájit ani mediálně, kde jim hrozí, že je nějaký necvičený cizí novinář zesměšní. Nemáme politiky vzdělané na evropské úrovni, jsou to jen partajní funkcionáři, kteří nic v životě nedělali. Zdá se, že je zajímá jen to, na čem se dá zbohatnout, nebo kde se dá něco ukrást.

Veronika Sušová-Salminen: Jen bych k tomu dodala Janu Čulíkovi, že kulturní diplomacie byla za Masarykova Československa poměrně hodně prosazovaná ze strany Zamini a Beneše, ale nebylo to nic platné. Otázka je, jakou kulturní diplomacii - vyprávění o tom, že "my taky", zřejmě nestačí, musela by obsahem jít proti západním stereotypům resp. Euro-orientalismu a být kombinovaná s aktivním přístupem v EU.

Alternativní fórum v Pardubicích

12. 8. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Média soudí, že příští volby budou voliči volit mezi Kalouskem organizovanými sirotky a Zemanem rozpolcenou levicí.

Dvě strany téže mince, řekl bych. Systém se nezmění a nemohu než zopakovat citaci Václava Bělohradského z článku Leopolda Kyslingera, ve kterém autor zmiňuje, že všem profesionálním politikům jde o to, aby moc zůstala zachována jako jejich výhradní vlastnictví, kteří je využívají ke svému prospěchu: "Funkcionáři všech stran si rozumějí."

Demokracii je potřebné budovat trvale - jen chtít

12. 8. 2013 / Josef Ludvík

čas čtení 17 minut

Skutečná demokracie má podle teoretiků stát na třech samostatných pilířích. Demokratické jsou v tom případě společnosti s vyváženými a nezávislými orgány moci zákonodárné, soudní a výkonné. V našich českých podmínkách zastupuje moc zákonodárnou Parlament, moc soudní soudy všech stupňů a moc výkonnou prezident a vláda. Parlament má zákony vydávat. Vláda a prezident mají podle těchto zákonů vládnout. A soudy mají řešit nejasnosti, porušení zákona a dbát na dodržování demokratických principů.

Mám však pocit, že o vyváženosti a vzájemné nezávislosti se nedá ani spekulovat. Je-li to pravda, neměla by se Česká republika zatím považovat za demokratickou. Posuďte sami.

Jak dál?

12. 8. 2013 / Leopold Kyslinger

čas čtení 8 minut

Následující článek pojednává o prvcích přímé demokracie. O tom, že nedostatky demokracie se neléčí jejím odstraněním, ale jejím naplněním. Neúnavným propagátorem prvků přímé demokracie byl Milan Valach (| 18. května 2013). Dovolte, abych mu svůj příspěvek, který čerpá z jeho myšlenek, věnoval.

Současné články napříč spektrem medií nás přesvědčují, že přišel čas standardní levice. A že ta levice není žádným samospasným činitelem, protože je provázaná s byznysem stejně, nebo jenom o poznání méně, než jsou provázány pravicové strany. Jako většina zpráv má i tato své racionální jádro.

Rozpor mezi realitou a mediální fikcí už připomíná stav z dob "reálného socialismu"

12. 8. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 10 minut

Poslední průzkumy veřejného mínění dokumentují prohlubování propasti mezi realitou života společnosti a jejím mediálním zprostředkováním. Potvrzují to i výsledky průzkumů veřejného mínění, uskutečněné po zvolení Miloše Zemana prezidentem ČR. Ve sféře privátních médií, jejichž hlavním cílem je prosazování vlivu a cílů svého majitele, i za cenu fikce, manipulace či dokonce ztrapnění autora, potažmo redakce příslušného média, to už jaksi patří ke smutným ,,standardům" žurnalistiky. Normální to však není a nemá být ve veřejnoprávních médiích.

Pořád bojujeme v minulých válkách

11. 8. 2013 / Josef Praks

čas čtení 2 minuty

Blížící se volby sleduji s mimořádně smíšenými pocity. Je jistě dobře, že volby (vůbec) budou. V demokracii nelze jinak řešit politickou krizi, než novým rozdáním karet. Leč může rozdáváním stále stejných karet vzniknout nová hra? Česko má velkou zkušenost v tom, že ve volbách se bojují minulé války. Bojuje se, aby se něco, někdo - nevrátilo, aby se zamezilo návratu: pravice, levice, řemdihu, Říma, sudlice (dle naturelu "kluka z plakátu").

Kdy budeme řešit problémy, jimž čelíme už teď a které na nás čekají za týden, rok, deset či padesát let?

Zásadní ideový střet v sociální demokracii?

11. 8. 2013 / Václav Adam

čas čtení 10 minut

V souvislosti s hlasováním o "úřednické" Rusnokově vládě probíhal velký boj uvnitř naší nejsilnější levicové strany o to, jak se má zachovat. Většina médií radila ČSSD, aby odmítla "diktát Hradu", zachovala si "nezávislost na Hradu", někteří autoři dokonce psali o "novém únoru 1948", pokud sociální demokraté podpoří "Zemanem vnucenou" Rusnokovu vládu. Autoři okolo Deníku Referendum, politologové Jiří Pehe či Lukáš Jelínek a další hovoří o "zemanizaci ČSSD", protože sociální demokraté se nakonec rozhodli podpořit vládu pana Rusnoka. A že prý je to cesta zpátky a odklon od cesty k moderní levici.

Kdo za demokracii (ne)bojuje

11. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

Kdo by byl čistě závislý na informacích mainstreamových médií, které by nekriticky přijímal jako Písmo svaté, mohl by nabýt dojmu, že problémem (dokonce jediným) demokracie v České republice je osoba prezidenta Miloše Zemana.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

39642