Pamatují si gayové a lesby, kdo prosazoval registrované partnerství?

11. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když tak čtu na Facebooku různé názory, kdo koho bude volit, dostal jsem se až k otázce: pamatují si ještě gayové a lesby, kdo prosazoval registrované partnerství? Byla to ČSSD a KSČM. Táňa Fischerová byla mezi navrhovateli, ale... podívejte se na počty poslanců. Cituji:

"V průběhu toho dne k nám docházely aktuální zprávy z klubů příznivců o tom, kolik jich je přítomno. Počítali jsme horečně, jaké máme naděje. Kolem oběda to vypadalo na 66 hlasů z ČSSD, 23 z KSČM, 7 z Unie svobody-DEU a 1 hlas dával i nezařazený poslanec Vrbík. (Nakonec ho nedal!!!) S 13 hlasy z ODS (těch, kteří nám byli vždy nakloněni) to mohlo být 110 hlasů.

Jenomže! ODS už předem deklarovala, že na protest proti razantnímu postupu premiéra rozhodně všechny hlasy nedá. Ale kolik jich zůstane? Po hodině jsme se dozvěděli, že ODS donutila všechny naše příznivce ze svých řad, aby své hlasy nedali. Zdůvodnění, že premiér si přivlastnil zákon, bylo alibistické -- ČSSD má prosazení zákona v předvolebním programu a čestně tak plnila slib voličům. Proto byl tento krok klubu ODS nemorální, až ubohý, snažící se pomoci křehkému vetu čestného předsedy ODS na Hradě.

Ale co teď? Rázem máme pouze 97 hlasů. A to je málo. Zavolali jsme poslankyni Konečné, zda by mohli poslanci KSČM, kteří se zdržovali hlasování -- vypárovat ty z ODS, kteří zradili. Slíbila, že udělá, co bude umět. Teď už nebylo možné dělat nic jiného, než čekat, jak to dopadne.

Hlasování přišlo na řadu po sedmnácté hodině. V rozpravě jednoznačně odmítli poslanci ČSSD, že hlasují pod tlakem, závazně jednotně. (KDU-ČSL jednotně hlasuje proti neustále a nic se neděje!) A pak to přišlo.

První hlasování - sál zahučel: 97 hlasů!!! To by byl konec.

Ale nebyl. Poslanec Vymětal vstal a zpochybnil hlasování -- seděl na místě a hlasovací zařízení hlásilo absenci.

Tak znovu - druhé hlasování: 102 hlasy!!! Všichni jsme vyletěli ze svých míst na balkóně sněmovny. Vítězství... Ne, ještě ne. Poslankyně Šojdrová namítla, že bylo špatně uvedeno, že hlasovala pro. Nikdo ji nemohl podezírat, že by to udělala -- je z KDU-ČSL.

Takže opět vteřiny zoufalého napětí - třetí hlasování: 101!!!

Opozice kontrolovala hlasování. Nic nenašla. Hlasování platilo. Definitivně."

Zdroj: ZDE

0
11683

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2013