Eurovolby jsou důležitější než volby národní

19. 5. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Fungování Evropské unie a tedy evropský parlament a volby do něj jsou pro budoucnost národů Evropy mnohem důležitější než národní parlamentní volby. Evropu nezávislých států a jejich parlamentů jsme tu již měli a vedla ke dvěma světovým válkám. Zejména pro malé postkomunistické Česko s jeho historickou zkušeností bezvýznamné hračky v rukou velmocí je EU jak zárukou stability, tak možností "pozápadnění" čili vývoje k civilizovanějšímu stavu společnosti, co se týká míry korupce, prosperity, sociálních standardů atd.

Čína hromadí jednotky na hranici s Vietnamem

19. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Vojáci, tanky, kamiony, dělostřelectvo a obrněné transportéry čínské armády 16. - 17. května směřovali na hranici s Vietnamem. Svědčí o tom fotografie pořízené obyvateli jihočínských měst poblíž hranice.

Válka bloků? TTIP a TPP aneb Pokus o udržení hegemonie

19. 5. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 16 minut

Dohoda TTIP, neboli v originále Transatlantic Trade and Investment Partnership (Transatlantické obchodní a investiční partnerství) vzbuzuje především na levici velké vášně a rozeznívá velkou vlnu kritiky. Účel tohoto článku je podívat se na některé obecnější otázky, které návrh této dohody (a také dohody TPP) otevírá. Především, a to je v českém prostoru prozatím dosti nepovšimnuto, se ovšem jedná o dosti podstatnou geopolitickou změnu, posun, který nezůstal bez odezvy ani u dalších aktérů mezinárodních vztahů, kterým se budu věnovat v dalších částech.

Předvolební dotaz

19. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Mí milí, chytří, moudří a vzdělaní FB přátelé, ptá se Eleni Akriditu z Jeseníku na Facebooku. Já nevím, koho mám volit. Poradíte mi prosím? Berte prosím v potaz, že: Už čtyři roky podnikám v regionu s vysokou nezaměstnaností, na který každý politik zvysoka kašle. Zaměstnávám čtyři lidi a další pracovní místo v současnosti vytvářím. Jsem velmi znepokojená úřednickými obstrukcemi, které z nás podnikatelů už předem dělají ksindly a vytvářejí umělou pracovní morálku pro (tedy z velké většiny) lidi, kteří by si v konkurenčním prostředí ztěží vydělali na slanou vodu. Podnikám, to ano, ale přesto jsem ráda, že náš stát (prozatím) se dokáže postarat o slabší a o ty, kteří neměli tolik štěstí a ráda na to ze svých daní přispěju (raději než na teplá místa úřednická)..kdo tedy v tom EU bude za mě bojovat?

Muslimové ve Skotsku organizují běh pro dobročinné účely

19. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Muslimská komunita ve Skotsku zve veřejnost k účasti na běhu či procházce pro dobročinné účely. Koná se od 10 hodin dopoledne v neděli 1. června v glasgowské čtvrti Kelvinside, u univerzity. Účelem je shromáždit finanční prostředky pro dětskou nemocnici v glasgowské čtvrti Yorkhill. Akci organizuje muslimská asociace www.mercy4mankind.org (Milosrdenství pro lidstvo). Členové této muslimské organizace darují krev, navštěvují nemocné v nemocnicích, připravují jídlo pro bezdomovce, navštěvují přestárlé občany a vysazují stromy.

"Cikánská rakovina zasahuje i Česko a hned za ní se šíří ta židovská"

19. 5. 2014 / Jiří Kalát

čas čtení 4 minuty

Titulek hezký, že? Řekl bych tak nějak rasisticko-antisemitiský. Nebo ne? Pokud bych ho myslel vážně, tak by v žádném soudném médiu nebyl publikován. Kdybych ho dal na blog (tedy kdyby ho nesmazal admin), tak bych měl brzy na krku mnoho lidskoprávních aktivistů a případně i trestní stíhání. Přesto podobně laděné články vycházejí a jsou publikovány i médii, která jsou některými lidmi považována za relativně seriozní. Jeden z nich byl napsal Petr Adler a publikoval ho server Neviditelný pes, odkazují na něj i webové stránky Lidových novin a nese název "Muslimská rakovina zasahuje i Česko"

Škoda "dobrých" zvyků?

19. 5. 2014 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

Pan ministr Babiš se v nedělní Partii negativně vyjadřoval o zrušení poplatků za pobyt v nemocnici. To už ostatně sdělil dříve i tisku, který nelenil aby národu zopakoval to, co pravili zastupitelé pravice již dříve.

O "vytěžování" tématu pravicového extrémismu na Ukrajině (studeno)válečnou propagandou

19. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Když měla jedna z evropských zemí, Rakousko, naposledy podobnou vládu s účastí pravicových extrémistů, jakou má dnes Ukrajina, stala se terčem mezinárodních diplomatických sankcí. Ačkoliv volební potenciál ukrajinské strany Svoboda a tím spíše Pravého sektoru činí jen několik málo procent a Češi s otevřeně rasistickým Okamurou v parlamentu se nemají na Ukrajince co vytahovat, jeden rozdíl tu je. V Evropě můžete najít extrémisty v parlamentu, ale až dosud nesměli do vlád. V Kyjevě tedy nesedí žádná evropská vláda a podepisovat s ní byť jen preambuli asociační smlouvy je ze strany Bruselu přinejmenším na hraně.

Ukrajinská krize v kosmu

19. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Dokonce i během období paranoie a antagonismů studené války se USA a SSSR podařilo najít v kosmu společnou řeč. V červnu 1975 obě země oslavovaly společný let orbitálních modulů Sojuz-Apollo, astronauti a kosmonauti se usmívali na kamery, když si potřásali rukama.

Avšak zdá se, že duch spolupráce zahynul. Mezinárodní kosmická stanice ISS, výzkumná laboratoř v ceně 150 miliard dolarů, je nyní fyzicky rozdělena podle linií studené války. Stává se lanem, o něž se přetahují američtí a ruští politici.

Švýcaři odmítli schválit nejvyšší minimální mzdu na světě

19. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

75 procent švýcarských voličů odmítlo návrh Švýcarské odborové federace, podporovaný Socialistickou stranou a Stranou zelených, na vytvoření minimální mzdy ve výši 22 švýcarských franků, tedy asi 483 Kč za hodinu, za pětatřicetihodinový pracovní týden. Vláda návrh kritizovala a poukazovala, že by vedl k bankrotu menších podniků.

Při přepočtení na dvaačtyřicetihodinový týden by to bylo podle OECD přibližně 275 Kč na hodinu. Stejným způsobem vypočítaná minimální mzda je podle OECD nejvyšší v Lucembursku (209 Kč/hod), ve Francii (208 Kč/hod), v Austrálii (200 Kč/hod), v Belgii (195 Kč/hod) a v Holandsku (186 Kč/hod).

Někteří Britové se znovu objevili na retro festivalu v nacistických uniformách

19. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Pro nadšence zabývající se druhou světovou válkou se koná každoročně v yorkshirském městě Haworth festival o čtyřicátých letech dvacátého století. I letos, už napotřetí, se octl v ohnisku kontroverze, protože i letos na něj přišla skupina místních lidí oblečená do nacistických uniforem. Občané oslavující hrdinství britských vojáků za druhé světové války byli zděšeni, když se mezi nimi objevili někteří vesničané s hákovými kříži na rukou a v nacistických uniformách.

Celá řada obchodů v městě vyvěsila varování, že osoby v nacistických uniformách nebudou obsluhovat. Stephen King z Asociace britských válečných veteránů vysvětlil, že vystupování v nacistických uniformách z druhé světové války je urážlivé pro oběti nacistů. Dodal: "Nemůžeme lidem zakázat, aby si oblékli nacistickou uniformu, ale snažíme se je vždycky přesvědčovat, aby to nedělali. Někteří lidé však mají pocit, že si prostě musejí nacistické uniformy obléci." Organizátoři akce, kteří letos oslavují 70. výročí dne D, vylodění se Spojenců na francouzském pobřeží, přiznávají, že v Británii neexistuje zákon proti nošení nacistických uniforem, takže je nemožné to zakázat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Blokáda byla úspěšná: Komunikujeme!

19. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Celkem 5 dní, počínaje 13. květnem 2014 aktivisté protestovali před vstupní branou do velkovýkrmny prasat v Letech u Písku. Podle katastrálních map haly ve kterých jsou chována prasata stojí z části přímo v místě, kde docházelo během druhé světové války ke genocidě. Protest si kladl vysoké cíle, nakonec se podařilo dosáhnout posunu. V sobotu 17. května došlo k prvnímu jednání mezi aktivisty a představenstvem akcionářům farmy. Akcionáři jsou ochotni se finančně spolupodílet na přesunu farmy.

Helmut Schmidt: Evropa ukrajinskou krizí náměsíčně směřuje k situaci před 1. světovou válkou

18. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinská krize připomíná rok 1914 těsně před vypuknutím první světové války, varoval bývalý německý kancléř Helmut Schmidt (95) v rozhovoru s deníkem Bild. Evropské vlády a Amerika riskují, že náměsičně vstoupí do vojenského konfliktu. "Nechci podporovat třetí světovou válku a zejména nechci podporovat apely na větší investice do zbraní pro NATO," řekl Helmut Schmidt. "Avšak nebezpečí, že situace eskaluje jako v roce 1914, každodenně roste. Evropa, Američané a také Rusko se chovají jak náměsíčníci, způsobem, jakým začala první světová válka, jak to popisuje Christopher Clark ve své velmi zajímavé knize, kterou by si měl každý přečíst," řekl Schmidt.

Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu dodává František Řezáč: Kniha Charlese Clarka Náměsíčníci (Sleepwalkers) je k dostání v českém překladu. ZDE. V této souvislosti bych chtěl poukázat na román Rogera Martina du Gard Thibaultové (Les Thibault), na který mě ve svých pamětech upozornil Václav Černý. Podle ní byl vytvořen i výpravný televizní seriál.

Kromě rodinné ságy je v románě popsána i role hloupých žurnalistů, kteří štvali národy Evropy do války bez jakékoli odpovědnosti. Jako dneska v českém prostředí. Proč se francouzský seriál u nás nedává. Právě nyní by to bylo třeba.

BRITÁNIE:

Independent on Sunday: Nigel Farage drtivě zvítězí v nacházejících eurovolbách

18. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Podle průzkumu týdeníku Independent on Sunday zvítězí strana Nigela Farage UKIP v nadcházejících eurovolbách drtivou většinou, přestože ji i pravicový bulvární deník Ruperta Murdocha The Sun na základě Faragova rozhovoru v rozhlasu LBC označil za stranu rasistickou. Murdochův The Sun zastává ostře kritické stanovisko proti přistěhovalectví do Británie, abšak po pátečním rozhovoru Nigela Farage v rozhlase LBC otiskl The Sun redakční komentář, v němž zdůrazňuje, že je rasistické tvrdit, že jsou rozdíly mezi přistěhovalci z Německa a z Rumunska. ("Rumuni" jsou pro Farage synekdochou pro všechny Středo-a Východoevropany, tedy i Čechy a Poláky...)

Průzkumná společnost ComRes zjistila, že z těch občanů, kteří v eurovolbách budou určitě hlasovat, tedy z asi 49 procent jejich vzorku dotazovaných respondentů, UKIP získá 35 procent. Na druhém místě je Labouristická strana s 24 procenty, konzervativci jsou na třetím místě s 20 procenty. Strana zelených dostane 7 procent a liberální demokraté 6 procent. Problémem - stejně jako v celé Evropě - bude malá účast, která umožní vítězství extremistům. Účast v posledních eurovolbách před pěti lety byla však jen 34 procent!

Jedním z důvodů podpory anglických voličů pro UKIP (ve Skotsku si strana ani neškrtne, ovšem Skotů je v Británii méně než 10 procent) je odpor Angličanů proti principu volného pohybu v Evropské unii. Jen 25 procent voličů souhlasí, že "všichni občané jiných zemí EU by měli mít právo žít a pracovat ve Spojeném království". 54 procent Angličanů s tím nesouhlasí.

Potíž myslím je,dodává Jan Čulík, že Angličané nemohou příliš konkurovat ostatním Evropanům na pracovních trhu v jiných evropských zemích, protože na rozdíl od Evropanů neumějí žádné jazyky.

Nigel Farage mj. systematicky podporuje Vladimíra Putina.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Voliči a politikové, kteří budou hlasovat pro EU, jsou zrádci a měli by být oběšeni"

18. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Politikové ze tří hlavních britských stran by měli být oběšeni a voliči, kteří pro ně hlasují, by měli být postaveni před soud za zradu, konstatoval kandidát strany UKIP.

Labourističtí, konzervativní a liberálně-demokratičtí politikové způsobili, že je Británie "zotročena uvnitř diktatury Evropské unie" a musejí být popraveni, napsal Gordon Ferguson, kandidát strany UKIP pro nadcházející eurovolby, ve svém oficiálním dopise, adresovaném voličům ve svém volebním okrsku.

Věnováno Adéle Dražanové z IDnes

Jak se dělá interview

18. 5. 2014

čas čtení 27 minut



Adéla Dražanová z IDnes publikovala "rozhovor" s novinářem z ruské Nové gazety, v němž porušila naprosto základní princip novinářské práce - že totiž interviewující s interviewovaným NEMŮŽE SOUHLASIT, ale musí mu vždy dávat otázky z OPAČNÉ ČÁSTI POLITICKÉHO SPEKTRA. Adélin "rozhovor" je strašný. Jí to zřejmě nikdo nikdy nevysvětlil. Adéla ve svém produktu interviewovanému PŘITAKÁVÁ! Britské listy - jen pro ni - uvádějí rozhovor, který právě uskutečnil reportér londýnské rozhlasové stanice LBC s šéfem euroskeptické strany UKIP Nigelem Faragem, aby Adéla viděla, co to je novinářská práce. Jak uvidíte, kulturní rozdíl mezi novináři v Česku a v Británii bývá obrovský, přitom je odděluje sotva vzdálenost dvou hodin cesty letadlem... Je to jak cestovat z Prahy do Brna. Jenže...

Rozhovor Jamese O'Briena s Nigelem Faragem do soboty večer zhlédlo na YouTube 200 000 lidí....(JČ)

James O'Brien: Máme dnes dopoledne ve studiu velmi vítaného, avšak neočekávaného hosta. Nevím, jestli jste poslouchali rozhovor Nigela Farage s posluchači s Nickem Ferrarim minulý týden, ale pokud ano, tak byste bývali slyšeli tohle:

Nigel Farage: "Ano. To je zdejší politický establishment, ve spiknutí se svými kamarády v médiích, kteří dělají všechno, co je v jejich silách, aby zabránili ofenzívě naší strany UKIP. Jen proto, že máme v naší straně pár idiotů, stejně jako je mimochodem mají všechny strany, někdo někde v Anglii napíše něco blbého nebo urážlivého o půlnoci na Twitter a to se pak cituje jako reprezentativní názory naší strany."

James O'Brien: Nigel Farage je se mnou ve studiu teď. Začněme dnešními idioty, ano, a pak se přesuneme k tomu, co máte na mysli, když mluvíte o politickém establishmentu a jeho kamarádech v médiích. Přes noc se objevil John Lyndon Sullivan, to je člen komunálního úřadu za vaši stranu v Gloucestershiru:

"Říkám si, kdybychom zastřelili jednoho teplouše, jestlipak by se dalších devětadevadesát pak rychle rozhodlo, že vlastně teplouši nejsou. Došli by jistě k názoru, že to není věc genetiky, ale že je to věc vzdělání."

Musím přiznat, že pan Sullivan je ve straně UKIP docela malá ryba, ale mohli byste se věnovat svému mluvčímu pro podnikatelské záležitosti, o němž dnes dopoledne vyšlo najevo, že loni zaměstnával sedm ilegálních přistěhovalců...

"Farageovy odporné názory nemají v moderní Británii místo"

18. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Na páteční rozhovor předsedy euroskeptické strany UKIP Nigela Farage v rozhlase LBC zareagoval v neděli v televizi místopředseda britské vlády, liberální demokrati Nick Clegg. Vyjádřil se, že Farageova maska padá a "za jeho pivní žoviálností je opravdu odporný pohled na svět" a na dnešní Británii. Clegg reagoval na Farageovo tvrzení v rozhlasovém rozhovoru, že by nechtěl mít v Londýně za sousedy "Rumuny" (a tedy ani jiné občany z postkomunistických zemí), ale Němci, to je něco jiného.

Clegg zdůraznil, že předák strany UKIP prosazuje politiku konfliktů, jaká nemůže mít místo v moderní Británii. Na otázku v televizi BBC, zda si myslí, že je Farage rasista, řekl:

"Myslím že mu začíná padat maska a to, co se objevuje za tou jeho pivní žovialitou je opravdu odporný názor na svět. Každý, kdo vybere jednu komunitu nebo národnost a řekne 'Vedle nich nechci žít' - to je politika konfliktu, jaká nemá místo v moderní Británii."

Podrobnosti v angličtině ZDE

K nepříliš pozitivnímu výsledku indických voleb

17. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Výsledek voleb v druhé nejlidnatější zemi a největší demokratické zemi na světě není moc příznivý, zejména pro drtivou většinu samotných Indů. V některých západních sdělovacích prostředcích je vítězství opozičního politika a krajního nacionalisty Nanendra Modiho a jeho hinduistické strany Janata (BJP, Indická lidová strana) vítáno coby dobré znamení pro zástupce velkého byznysu.

Volby v Indii vyhrál drtivou většinou nacionalista Narendra Modi

17. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní nacionalistický politik Narendra Modi (63) přislíbil po svém volebním vítězství, že bude pracovat pro všechny Indy, jichž je dnes 1,25 miliardy. Jeho strana Janata (Lidová strana) podle provizorních výsledků získá nejméně 350 z 543 poslaneckých křesel v indické dolní sněmovně. Kongresová strana, která vládla od roku 2004, zřejmě nezíská o moc více než 60 křesel. Podle expertů došlo k zásadní změně v indické politice.

Modi chrání domácí trh a bojuje proti globalizaci

17. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Pan Daniel Veselý ve svém článku definoval jednu zásadní hypotézu, dle které v Indii pravděpodobně po nedávné výhře ve všeobecných volbách dojde snad k útokům na muslimské obyvatelstvo. Rád bych pana Veselého opravil v několika dalších nedostatcích, které jeho článek obsahuje, píše Vít Gilánik.

Americká soudkyně překvapivě zakázala nucené vyživování hladovkáře v Guantánamo

17. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Federální americká soudkyně Gladys Kesslerová v pátek překvapivě zakázala vojenským úřadům v táboře v zálivu Guantánamo násilně vyživovat syrského hladovkáře Abu Wa'el Dhiaba a násilně ho převézt z jeho cely za účelem nuceného vyživování.

Dosud toto soudce nikdy nenařídil, protože soudy v Americe neměly takovou pravomoc, avšak odvolací soud v únoru rozhodl, že vězni v zálivu Guantánamo mají právo soudně se bránit před nuceným vyživováním.

Světové křesťanství je nesmírně rozmanité

17. 5. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Vůbec nerozumím tomu, co mělo být smyslem textu pana Kužvarta o "roli křesťanství v dějinách Evropy", zabývá se v něm totiž tak širokým rozsahem témat bez odkazů a beze smyslu pro spletitost a paradoxnost dějin, že trochu vzdělanější čtenář musí cítit závrať z prázdna. Kdybych měl nějak fundovaně reagovat na to množství šmahem odbytých témat, musel bych napsat knihu. Mohu se však reálně pokusit pouze o pár obecných poznámek.

K polemice o kořenech, které hledáme

18. 5. 2014 / Jan Komrska

čas čtení 3 minuty

Smysl textu pana Kužvarta je zcela zjevný, byť ne zcela domyšlený a akademicky naservírovaný. Všechna témata, kterých se jeho črta dotýká, k této zjevnosti přímo či nepřímo přispívají. Dovolím si zkomprimovat jádro článku do tohoto postřehu: zploštění diverzity kořenů evropské kultury na její židovsko-křesťanský prvek, které se postupně stává mainstreamovou interpretací naší současnosti, je nejen zavádějící, ale nese v sobě účelový, ideologizující patos.

Jízdní kola v Kodani

17. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jiný způsob řešení dopravy v centru města naleznete v Amsterodamu, anebo třeba v Kodani, viz fotografie, které jsem tam pořídil v dubnu. Obyvatelé Kodaně jezdí doslova po tisících po městě jízdními koly. Ta jsou zaparkována všude. (V Amsterodamu mají pro jízdní kola i podzemní parkoviště.) Většina ulic v Kodani má vedle chodníku pro chodce dva až tři metry široké cyklotrasy, po nichž jezdí v každou denní či noční dobu obrovské množství cyklistů. Automobilové zácpy ve městě nejsou. Všimněte si na snímcích prázdné vozovky.

Mimochodem, v Kodani mají metro, které je v provozu čtyřiadvacet hodin denně a jeho vlaky jsou zcela automatické, jezdí bez řidiče. Je to prostě jiný svět. Dánové jsou nejspokojenější národ na světě a je jeden z nejbohatších. V minulých letech naprosto ovládli světovou televizní kulturu svými vynikajicími thrillery se sociálním podtextem, seriály, které jsou v ČR zcela neznámé, avšak po celém světě vyvolaly diskusi a snahu napodobovat. Dánů je něco málo přes pět milionů - nepotřebují být velmoc k tomu, aby si dokázali řídit vlastní věci inteligentně.

Určitě mi někdo ze čtenářů zase přesvědčivě vysvětlí, že "Čechům vůbec nerozumím", že nechápu "česká specifika", a že prostě něco takového se v Praze realizovat nedá.

Konzervativní Londýn vybírá poplatek od aut za vjezd do centra - proč ne Praha?

16. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Jak vidno z přiložené fotografie, kterou jsem v pátek pořídil v Londýně, britskými konzervativci spravovaný Londýn vybírá od automobilistů za vjezd do centra Londýna tzv. "congestion charge", tedy "poplatek proti zácpám", a to ve výši 10 liber (330 Kč) denně. Zamezuje se tak smradu z výfuků, znečišťování města (v centru Prahy je neuvěřitelné množství prachu, všechno to lidé dýchají) a auty zaplněným ulicím.

Proč se podobný poplatek dávno nevybírá také v Praze, která je díky automobilistům, kteří do Prahy v důsledku jeho vynikajícího systému hromadné dopravy vůbec jezdit nemusejí, zcela beznadějně poškozována ničivými zácpami od rána do noci?

Že by čeští konzervativci, spravující komunální úřad v Praze, byli lidé "trochu jiného ražení"? Nebo je pražská nečinnost jen důsledkem omezenosti?

Rozsáhlé záplavy v Srbsku a v Bosně donutily desetitisíce lidí opustit své domovy

17. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Během tří dní spadlo na Balkáně tolik srážek jako za tři měsíce. Stoletá voda usmrtila v Srbsku a v Bosně 20 osob. Desetitisíce osob byly nuceny opustit své příbytky. V městě Bijelina na východě Bosny bylo evakuováno v sobotu asi 10 000 lidí, když řeka Sáva rozbila povodňové zábrany. Na některých místech dosáhla voda druhého patra příbytků a osoby musely být zachráněny ze střechy budov vrtulníky. V Bosně zahynulo 12 lidí, v Srbsku 8.

Srbský premiér Aleksandar Vucic varoval, že další povodňová vlna na řece Sávě zasáhne Srbsko v neděli večer.

Podrobnosti v angličtině ZDE

K roli křesťanství v dějinách Evropy

16. 5. 2014 / Petr Kužvart

čas čtení 27 minut

Text věnuji Tomáši Halíkovi, nádhernému předobrazu mefistofelského ďábla!

Jsem nucen polemizovat s rozšířeným pohodlným establishmenťáckým, měšťáckým klišé: kořeny evropské společnosti a kultury jsou křesťanské. To je z velké míry pitomost. Evropská společnost a kultura se ve skutečnosti tvořila a emancipovala soustavně n a v z d o r y totalitní římskokatolické církevní organizaci a její konzervativní, intolerantní a egocentrické (theocentrické) dogmatice.

PŘEČETLI JSME:

Protest proti podvádění zákazníků v pojišťovnictví

16. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Dlouhodobě existuje znepokojující situace na trhu životního pojištění a tzv. "finančního poradenství". Současný zákon dovoluje formulovat poplatky v tomto druhu smlouvy tak složitě, že běžný zákazník nemá reálnou možnost zjistit jejich skutečnou výši. Jsou vyjádřeny nejasnými právními a pojistně-matematickými formulacemi a ukryty hluboko v pojistných podmínkách nebo podobných dokumentech, na které smlouvy odkazují. Také informování o zůstatcích na účtu je pro zákazníky nepřehledné a nedostatečné.

Ministerstvo financí připravuje novelu zákona 38/2004 ve spolupráci s asociacemi pojišťoven a pojišťovacích zprostředkovatelů, jako by byl kozel (pojištovny) zahradníkem. Na oficiálních neveřejných jednáních zástupci pojištoven lobbují za zákon v podobě, která nadále umožní nekalé obchodní praktiky.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Stačí se podívat na zákony, regulující tyto záležitosti v libovolné západoevropské zemi, kde tvorba zákonů nepodléhá lobbismu mafiánských soukromých firem. Že by tyto zákony v západoevropských zemích na ministerstvu financí ČR opravdu neznali?

Špatné vyhlídky na brzký konec -- Špatné vyhlídky pro Evropu

16. 5. 2014 / Jan Campbell

čas čtení 12 minut

Poměrně pravidelně čtu, co se týče českých novin, jenom Právo, Literární noviny a Britské listy. Nehledě na skutečnost, že se v českojazyčném tisku objevují jenom dvě nebo tři jména komentátorů, žijících v cizině, dovoluji si jako cizinec, nevolený ani nevyvolený odborník či specialista na geoplitiku, ale jako diletant nabídnout k zamyšlení odlišný pohled na komentování události posledních měsíců na Ukrajině a oslavy konce druhé světové války.

Mor na ty vaše rody!

16. 5. 2014 / Lenka Procházková

čas čtení 6 minut

Poslechni, Merkucio, vraťme se.
Horko je, všude samý Kapulet,
někoho potkat, dojde ke rvačce...

V prologu ke hře Romeo a Julie autor neobjasňuje, proč vznikla ve městě Veroně nenávist mezi Monteky a Kapulety. Divák je bez okolků vtažen do aktuální situace, kdy tyto dva rody zas dávná zášť popouzí k hněvu a nové rozbroje vodí je cestou úkladů a vražd. Nenávist pánů je závazná i pro jejich sluhy, kteří chodí ozbrojeni a trumfují se ve vyvolávání potyček.

Válka působí během desetitisíců let jako civilizační nástroj

16. 5. 2014

čas čtení 7 minut

Když Lenka Procházková cituje ve svém příspěvku ze Shakespeara o tom, jak hystericky násilně spolu jednali Montekové a Kapuleti ve hře Romeo a Julie, posuďte prosím tuto velmi zajímavou diskusi, která se vysílala ve středu pořadu Thinking Allowed v rozhlasu BBC ZDE asi od osmnácté minuty. Stejně jako Lenku Procházkovou mě na situaci na Ukrajině děsí, že ti lidé, ani z jedné ani z druhé strany, nejsou schopni kompromisu a prostě chtějí druhou stranu zadupat do země. Je to charakteristickým rysem zanedbaného vývoje? (JČ)

Historik Ian Morris: Historie válek je plná paradoxů. To vždycky říkají stratégové. Válka je obrovský paradox. V první řadě znamená zabíjení lidí a ničení věcí. Avšak já jsem zjistil, že když se přesunete z úrovně individuální zkušenosti a začnete válku zkoumat z hlediska historie, jak ovlivňuje celou planetu, zjistíte něco opravdu překvapivého. A snad nejpřekvapivější je jeden naprosto nečekaný vedlejší účinek. Začalo se to dít asi před deseti tisíci lety. Proto o tom hovořím svým podivným titulem "Produktivní válka".

Co by Ukrajinci opravdu potřebovali

16. 5. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Český zastupitelský úřad v Kyjevě, potažmo zřejmě sám pan ambasador, si myslí, že Ukrajina ze všeho nejvíce nyní potřebuje zavést lustrace. Chce v tom pomoci. Nápad opravdu originální. V situaci, kdy soused bojuje se sousedem, dělící čáry vedou i názorově rozdělenými rodinami, vojáci a policisté se rozhodují mezi vlastním svědomím a budoucí existencí, oligarchové vypisují odměny za hlavy Moskalů a obyčejný člověk se bojí, aby jeho starý Moskvič nebo byt nepotřebovali ozbrojenci, je podle velvyslanectví třeba přiložit z české strany další poleno, aby se oheň znovu rozhořel.

Nikdy se nikdo takový v českých dějinách nevyskytoval

14. 5. 2014 / Jan Lukavec

čas čtení 33 minut

"Zcela očividně se nikdy nikdo takový v českých dějinách nevyskytoval, ani se nikdy o někom takovém neučili ve škole". Tato slova pocházejí z částečně autobiografického románu Tomáše Zmeškala Životopis černobílého jehněte, ve kterém líčí vyrůstání dvojice černošských dětí, Lucie a Václava Čaislových v Čechách, přesněji řečeno dětí bílé matky a černého otce. Zmeškal mimo jiné popisuje, jak "čecho-africkým" dvojčatům učarovalo vlastenectví jejich pradědečka-Sokola, s čímž se ale špatně srovnávaly jejich tváře afrických rysů, jimž v české kulturní historii a tradici, jak si předkládala škola, k vlastnímu velkému zklamání nenacházeli žádnou obdobu.

Referendum má demokratizační efekt

16. 5. 2014 / Leopold Kyslinger

čas čtení 1 minuta

Článek Karla Dolejšího K některým motivům u Valacha mi nedá, aby neoponoval. Píše: ... Lidé si ve skutečnosti zřídka opravdu přejí rozhodovat o sobě sami, jak teorie přímé demokracie předpokládá...To je ovšem zásadní nepochopení úlohy prvků přímé demokracie. Ty základní tři prvky, právo na iniciativu, závazné obecné referendum a odvo­latelnost zástupců jsou legitimačním prvkem menšiny, jak je zcela zjevné z prahu, který platí pro vypsání referenda. Ve Švýcarsku to představuje 100000 protestních hlasů ze 6 milionů voličů! Jde o právo menšiny, která nemá jinak jak se ozvat. Často při slabé účasti na vlastním referendu. A je to v pořádku. Jestliže je většině lhostejné jak výsledek dopadne, pak není důvodu požadavku menšiny nevyhovět. Článek svědčí o tom, že si pisatel neuvědomil nebo si nepřipustil demokratizační efekt těchto nástrojů. Většina vládne, ale menšina má právo se ozvat. To není znakem svobody na politickém poli? Právě protože se těmito názory legitimují minority, jsou prahy účasti při referendu stupidním opatřením nedemokratických politiků. Připomeňme si, že to byla levicová vláda Stanislava Grosse, která požadovala u místního referenda minimálně 50% účast - teprve později sníženou na 35 %. Jistě myslel to s námi "upřímně!" Jakým způsobem to však zohledňovalo a nadále zohledňuje minoritu? Nejde o jasnou diskriminaci menšinových názorů? Článek nostalgicky pronáší nekrolog "za slepou cestou" bezpochyby za jásotu přívrženců vlády volené aristokracie. Ostatně - naši zastupitelé, úřadující správci z naší vůle, k tomu udělali řadu kroků. Rozhodují si sami o svých platech, sami sobě udělují imunitu, uzurpovali si moc rozhodovat o berních, ale občanům tuto možnost odepírají. Zuřím, když čtu tak necitlivě napsaný článek.

Kdo by měl zaplatit ukrajinský dluh?

16. 5. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Včera jsem se zájmem sledoval reakce na zprávu o údajném dluhu Ukrajiny za ruský plyn, který podle prezidenta Putina činí asi 3,5 miliardy dolarů. Slyšel jsem úvahy o tom, že dluh má za Ukrajinu zaplatit EU nebo že Ukrajina má tento dluh zpochybnit a vyjednat s Ruskem jiný stav. Ukrajina je jistě chudá, zplundrovaná země, má však zázračně bohaté oligarchy -- třeba takový Rinat Achmetov vlastní údajně majetek v hodnotě přes 11 miliard dolarů a Petro Porošenko, nejžhavější kandidát na budoucího prezidenta Ukrajiny, v jehož prospěch se kandidatury vzdal bývalý boxer Kličko, vlastní asi miliardu dolarů. Celkově 50 nejbohatších Ukrajinců má majetek ve výši asi 85% ukrajinského HDP, jenž v roce 2013 činil přes 330 miliard dolarů. Napadá vás taky, kdo by měl zaplatit ukrajinský dluh a kdo tu zemi vysál a ekonomicky zničil? Mne ano. Lidé na Majdanu protestovali proti bídě a korupci, tedy vlastně proti oligarchům, ti ale vesele vládnou dál, jeden z nich se dokonce stane asi prezidentem. Výsledkem bude ještě větší bída, možná válka, spousta mrtvých a ještě bohatší oligarchové.

K některým motivům u Valacha

16. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Milana Valacha jsem poznal v roce 1990 a v následujících přibližně dvou letech jsme se spolu s dalšími pokoušeli donkichotsky rozbíjet monopol Václava Klause na postkomunistickou transformaci. S ohledem na na tuto zkušenost a také s ohledem na události, které v dalších letech následovaly, předkládám některé závěry, které jsem pro sebe vyvodil. Mohu se samozřejmě mýlit a věci ve skutečnosti vypadají úplně jinak, než jak se jeví zrovna mě. K tomu, aby se případně hledala pravda, slouží diskuse; nebo by tomu tak alespoň mělo být, tam, kde se ještě nezměnila v zákopovou válku několika ideologicky zaťatých táborů vedenou těžkou denunciační artilérií.

Sociální služby: Asocialita ze zákona?

16. 5. 2014 / Jan Beer

čas čtení 3 minuty

Zdravotně handicapovaní. Ohrožení sociálním vyloučením. Díky věku omezeni. Jak fungují sociální služby pro potřebné? Někdo říká, že jde o efektivní systém, jiný v koutku tiše pláče. Neví, komu by se svěřil...

Europoslanec bez jazykového vybavení je europoslanec neexistující

16. 5. 2014 / Ivo Šebestík

čas čtení 10 minut

Před volbami do zastupitelských orgánů České republiky mají voliči jisté představy o kompetencích těchto sborů i jednotlivých zastupitelů. Také tak nějak, na základě poměrně dlouhé tradice, vědí, jak tyto instituce fungují a co mohou od nich očekávat. Ať už zůstávají věčnými optimisty, muži i ženami v naději, že jednou ony instituce začnou konečně pracovat ve prospěch jejich, nebo setrvávají na informovaném realismu, že toho se patrně už nedožijí, přesto jakési hlubinné idealistické propojení s domovem, státem, regionem, městem či obcí voliče ve stanovený den a v jistém počtu dovede k volebním urnám.

Hledání spravedlivé společnosti

16. 5. 2014 / Leopold Kyslinger

čas čtení 26 minut

18. května 2013 nečekaně zemřel PhDr. Milan Valach, Ph.D. Byl výrazným představitelem české interpretace přímé demokracie a zaměstnaneckého vlastnictví, jejich zastáncem a neúnavným propagátorem. Ve svých názorech vycházel z kritiky současného neoliberálního kapitalismu a jeho projevů zejména v České republice. Valnou část svých názorů pak zveřejnil ve studii o politické a morální krizi kapitalismu Svět na předělu, kde zveřejňuje i návrh na řešení. Řešení které je prohloubením demokracie. Řešení, které do procesu demokratizace zahrnuje i nájemnou práci a konečně řešení, které odhaluje vizi. Sen o nové společnosti, vizi, pro kterou stojí zato žít. Tento článek by měl připomenout práci, kterou Milan Valach vykonal a odevzdal svým následníkům.

Výročí, jež mainstream neregistruje...

16. 5. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 16 minut

O některých lidech a událostech slyšíme v jednom kuse, jiní lidé a jiné události jako by nebyli. Dne 18. května si můžeme připomenout různá výročí, ať již otevření budovy Národního muzea, založení Českého výboru pro hry olympijské, zahájení pravidelného vysílání Českého rozhlasu, vznik kladenské "Poldovky", soustředění německých jednotek u československých hranic, přijetí zákona omezujícího akademické svobody či spuštění prvního kola kupónové privatizace.

Rusko: Saúdská Arábie s raketami, nebo přece jen Horní Volta s raketami?

15. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Ředitel Institutu strategické analýzy FBK Igor Nikolajev poblikoval v Gazetě mimořádně zajímavý text. Článek nazvaný Сила в обмен на деньги (Síla výměnou za peníze) mapuje proměny představ Rusů o tom, co musí jejich země splňovat, aby byla velmocí, za posledních dvanáct let. Ukazuje se, že Rusové postupně upouštějí od představy, že by velmoc měla obyvatelům zajistit vysokou životní úroveň, a klesá i počet těch, kdo kladou důraz na vyspělou kulturu. Zato stále více lidí považuje za nejdůležitější silnou armádu, která zajistí, aby bylo Rusko ve světě obávané.

"Na pronajmutí pana Teličky není nic špatného"

15. 5. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Případ pana Teličky a jeho firmy, který shrnují Novinky.cz následujícími slovy, mi připomíná zajímavou logiku fungování současného kapitalismu:

"Smlouvy lídra eurokandidátky ANO Pavla Teličky s NWR miliardáře Zdeňka Bakaly, na které upozornilo středeční Právo a díky nimž Telička a jeho firma BXL Consulting získali skoro 60 miliónů, vzbudily podezření u poslanců napříč spektrem. Podle nich by měl Telička objasnit, za co peníze dostával."

Zdroj: ZDE

V tomtéž článku poslanec Komárek za hnutí ANO označuje pana Teličku za "profesionála":

"Potíže s tím, že Telička na NWR významně profitoval v době, kdy se vedl spor s nájemníky bytů OKD, nemají ani poslanci hnutí. "Pan Telička je profesionál. Vůbec mě nepřekvapuje, že protřelý člověk, jako je pan Bakala, si pana Teličku najal na čistě komerční bázi. Já na tom nevidím nic špatného," řekl Právu poslanec Martin Komárek."

Ta logika fungování tohoto typu kapitalismu spočívá v tomto principu: velké peníze si mezi sebou rozdělí "profesionálové", náklady na zabezpečení dělníků a široké veřejnosti po krachu "profesionály" obsluhovaných firem ponese stát. Šéf hnutí ANO, za které pan Telička kandiduje do evropského parlamentu, nedávno domluvil státní podporu pro Bakalovu firmu NWR, aby horníci nemuseli na dlažbu. Až NWR vedené a spravované různými mimořádně schopnými "profesionály" případně zkrachuje, ponese náklady opět stát. Co na tom, že horníci dělají za směšné peníze svou práci dobře. Oni přece nejsou "profesionálové" dnešního kapitalismu. Zdá se ovšem, že v Česku tihle "profesionálové" vsadili na to, že jim lid jejich "profesionalitu" uvěří a vyšle je do politiky hájit veřejný zájem, a zatím jim to vychází výtečně. Jiný příklad zcela "profesionálního" přístupu dnešních "profesionálů" může čtenář najít výborně rozkrytý ZDE

Obamův mouřenín

15. 5. 2014 / Pavel Kopecký

čas čtení 2 minuty

Konflikt o Ukrajinu se stále prodlužuje a logicky se tak přenáší do dalších a dalších dimenzí. Když necháme na moment stranou samotnou Ukrajinskou republiku, lze s ironickým úsměvem uvést, že dobře patrné jsou jeho účinky v širokém regionu, ba co víc: pronikl až k nadoblačným výšinám, na palubu kosmické stanice.

Neodolatelná tenata úspěchu

15. 5. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Přetvářka na východě, útok na západě: O svých záměrech rozšiřuj scestné nebo nepravdivé informace. Protivník se pak soustředí na obranu jedné bitevní linie a ty můžeš zaútočit na tu, kterou nechal oslabenou.

Japonské umění války

Ke komu dnes promluvím? Chamtivá jsou srdce. Každý se sápe po majetku souseda. Mírnost je svržena a všude vládne násilí.

Anonym (2000 let př.n.l.)

Situace na Ukrajině je napjatá k prasknutí a atmosféra houstne. Čím více se země na prahu bankrotu přibližuje k občanské válce, tím zmatenější a neuvěřitelnější jsou informace zainteresovaných stran. "Nevyvratitelných" protichůdných pravd je tolik, že by se z nich dala postavit docela solidní babylonská věž lži.

Dokonce není ani tak úplně jisté, kdo všechno se téhle vabank partie reálně účastní a jaká jsou její pravidla. Není ostatně vyloučeno, že hra pravidla nemá. Někdo hraje šachy, někdo poker, někdo ruskou ruletu a někdo (abych neopomněl své pappenheimské) prostě jenom kibicuje. Jediné, co všechny spojuje, je ukrajinský Černý Petr, o nějž všichni hrají jako o život, ale ve skutečnosti ho nikdo nechce ani pustit, ani si ponechat.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2014

18. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

V březnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 46 819 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2014 částkou 3088,22 Kč.

Zůstatek byl koncem března 2014 325 206,53 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

39125