29192

Volyňský román -- IV. část

20. 5. 2014 / Josef Brož

čas čtení 10 minut

Mám už za sebou jednu cestu a chystám se na druhou. Z jedné polemiky nad stavem Ukrajiny a osudu několika generací Čechů na Volyni, jak už jsem o ní psal v předchozích částech, jež jsem trochu neskromně nazval Volyňský román, se najednou vynořila perspektiva, která mne samotného překvapila.

Měla to být původně jen jedna cesta, a najednou to vypadá, že jich bude více. Spojují se ale v jeden tok v mých úvahách, které se točí doslova v soustředném kruhu.

Házení hrachu na zeď babylonské věže

20. 5. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

A toto je teprve začátek jejich díla. Pak nebudou chtít ustoupit od ničeho, co si usmyslí provést. Nuže, sestoupíme a zmateme jim tam řeč, aby si navzájem nerozuměli.

Genesis

PEN trvá na principu neomezeného šíření názorů uvnitř každého národa i mezi národy, a jeho členové se zavazují bránit všem formám potlačování svobody slova jak v zemi a společnosti, do nichž náležejí, tak i jinde na světě.

Charta PEN klubu

Obec spisovatelů prosazuje a chrání svobodu slova a tvorby.

Stanovy Obce spisovatelů ČR

Dne 7. května 2014 PEN rezignoval. A nebyl sám. Těsně před Dnem vítězství se stalo cosi, co znevážilo nejenom svobodu slova a projevu, ale fakticky téměř celou naši již tak dost zdecimovanou kulturní a intelektuální formaci. Včetně některých renomovaných institucí, které mají tyto svobody přímo vetknuty ve svých základních dokumentech. Den vítězství se tak zároveň v jistém slova smyslu stal jejich dnem prohry.

Dlouho jsem čekal, že se zvedne vlna alespoň o poznání vyšší než bouře ve sklenici vody, že se někdo, ano, například český PEN, ozve. Když soukromá ochranka vyvedla z veřejných prostor Hlavního nádraží spisovatelku Lenku Procházkovou, nikdo z této ctihodné instituce (ba ani její proslulá pěvecká sekce) nevydal dodnes ani hlásku.

S přívlastky na mě nechoďte!

20. 5. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení < 1 minuta

S těmi stručnými informacemi při spodním okraji televizního zpravodajství bývají občas trampoty. Asi se taky trochu spěchá, aby to aktuální sdělení divák synchronně viděl, i když zrovna sleduje něco odlišného. (Někdy se v takovém textu objeví i hrubá pravopisná chyba.) Ale co říkáte třeba na větu "Terezínská tryzna připomněla památku nacistických vězňů"? (TV24, 18/5, zhruba kolem poledne.)

RECENZE S ODBOČKOU K CENZUŘE

Kurva velký Sin City: kultovní dílo Franka Millera vychází poprvé v jedné obrovské knize

20. 5. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 10 minut

Vydavatelství Comics Centrum přišlo s naprosto unikátním projektem. Plánuje vydat všechny díly kultovního komiksu Sin City v jedné knize. Ta bude unikátní svým rozsahem, velikostí i váhou. Bude mít 1360 stran ve dvojnásobné velikosti původních vydání. Váha? Šest kilogramů. V dnešním, primitivní komercí poznamenaném knižním trhu je to vpravdě fandovský počin, za kterým je obrovský kus poctivé grafické i vydavatelské práce. Pro prachy se to dělat nedá...

Incident

20. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

"Na metru Dejvická jsem chtěl pomoc staršímu páru s kufrem, paní měla velký kufr. Jen, co jsem jí nabídl pomoc, začala křičet Pomoc!!, že ji chci ten kufr ukrást. Křičela to nahlas, všichni kolem to slyšeli a zavolala policii. Počkal jsem na ně, zkontrolovali mi doklady. Paní se omluvila, že si myslela, že jsem cikán a chci ji ten kufr ukrást. Znechutilo mě to. Nechci tu zůstat, přesouvám se jinam a za zásady se nechci ani učit češtinu."

(Z rozhovoru s migrantem z Afghánistánu, v ČR 4 roky, 30 let) - citace z výzkumu

Na Facebooku zveřejnila Linda Sokačová.

Eurovolby jsou důležitější než volby národní

19. 5. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Fungování Evropské unie a tedy evropský parlament a volby do něj jsou pro budoucnost národů Evropy mnohem důležitější než národní parlamentní volby. Evropu nezávislých států a jejich parlamentů jsme tu již měli a vedla ke dvěma světovým válkám. Zejména pro malé postkomunistické Česko s jeho historickou zkušeností bezvýznamné hračky v rukou velmocí je EU jak zárukou stability, tak možností "pozápadnění" čili vývoje k civilizovanějšímu stavu společnosti, co se týká míry korupce, prosperity, sociálních standardů atd.

Předvolební dotaz

19. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Mí milí, chytří, moudří a vzdělaní FB přátelé, ptá se Eleni Akriditu z Jeseníku na Facebooku. Já nevím, koho mám volit. Poradíte mi prosím? Berte prosím v potaz, že: Už čtyři roky podnikám v regionu s vysokou nezaměstnaností, na který každý politik zvysoka kašle. Zaměstnávám čtyři lidi a další pracovní místo v současnosti vytvářím. Jsem velmi znepokojená úřednickými obstrukcemi, které z nás podnikatelů už předem dělají ksindly a vytvářejí umělou pracovní morálku pro (tedy z velké většiny) lidi, kteří by si v konkurenčním prostředí ztěží vydělali na slanou vodu. Podnikám, to ano, ale přesto jsem ráda, že náš stát (prozatím) se dokáže postarat o slabší a o ty, kteří neměli tolik štěstí a ráda na to ze svých daní přispěju (raději než na teplá místa úřednická)..kdo tedy v tom EU bude za mě bojovat?

Heptyl

20. 5. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 14 minut

Ve vzduchu voněl máj a u hluchyňského rybníka se navečer scházely páry, které si tu po dlouhé zimě navykaly na venkovní lásku. Zdálo se, že léto už je docela blízko. A byl také pátek po patnáctém a v hospodě U Vitoucha se potkávali ti, kdo nechodili k rybníku.


Hodiny právě ukazovaly tři minuty před sedmou a stalo se to zas.

"Já mám tady ty svíčky dopředu připravený. Ale jestli to není zbytečný, venku je ještě světlo!" volala paní Vitouchová od výčepu. V hospodě se totiž neudělala opravdová tma, jen takové skromné příšeří.

"Tak zatáhněte závěsy," prosil Macoun.

Nevyřešené exekuce, aneb jak dlouho nám budou politici kálet na hlavu?

20. 5. 2014 / Petr Novák

čas čtení 1 minuta

Přečetl jsem si článek na Novinkách "Veřejným dopisem vyhrožoval exekutorce, že jí odřeže kousky těla".

Měl jsem z toho poněkud smíšené pocity, ale na druhé staně chápu i ten pocit bezmoci lidí, kteří se dostanou do dluhové pasti a nevědí kudy kam.

Lidé dělají ze zoufalství zoufalé věci.

Pokud si dobře pamatuji, tak většina politických stran, které se nyní účastní vládní koalice, nám slibovala, jak zatočí s exekutory.

A jak jim dají mantinely a budou sledovat, aby lidé mohli v klidu žít, ale současně i platit dluhy.

Válka bloků? TTIP a TPP aneb Pokus o udržení hegemonie

19. 5. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 16 minut

Dohoda TTIP, neboli v originále Transatlantic Trade and Investment Partnership (Transatlantické obchodní a investiční partnerství) vzbuzuje především na levici velké vášně a rozeznívá velkou vlnu kritiky. Účel tohoto článku je podívat se na některé obecnější otázky, které návrh této dohody (a také dohody TPP) otevírá. Především, a to je v českém prostoru prozatím dosti nepovšimnuto, se ovšem jedná o dosti podstatnou geopolitickou změnu, posun, který nezůstal bez odezvy ani u dalších aktérů mezinárodních vztahů, kterým se budu věnovat v dalších částech.

"Voliči a politikové, kteří budou hlasovat pro EU, jsou zrádci a měli by být oběšeni"

18. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Politikové ze tří hlavních britských stran by měli být oběšeni a voliči, kteří pro ně hlasují, by měli být postaveni před soud za zradu, konstatoval kandidát strany UKIP.

Labourističtí, konzervativní a liberálně-demokratičtí politikové způsobili, že je Británie "zotročena uvnitř diktatury Evropské unie" a musejí být popraveni, napsal Gordon Ferguson, kandidát strany UKIP pro nadcházející eurovolby, ve svém oficiálním dopise, adresovaném voličům ve svém volebním okrsku.

"Farageovy odporné názory nemají v moderní Británii místo"

18. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Na páteční rozhovor předsedy euroskeptické strany UKIP Nigela Farage v rozhlase LBC zareagoval v neděli v televizi místopředseda britské vlády, liberální demokrati Nick Clegg. Vyjádřil se, že Farageova maska padá a "za jeho pivní žoviálností je opravdu odporný pohled na svět" a na dnešní Británii. Clegg reagoval na Farageovo tvrzení v rozhlasovém rozhovoru, že by nechtěl mít v Londýně za sousedy "Rumuny" (a tedy ani jiné občany z postkomunistických zemí), ale Němci, to je něco jiného.

Clegg zdůraznil, že předák strany UKIP prosazuje politiku konfliktů, jaká nemůže mít místo v moderní Británii. Na otázku v televizi BBC, zda si myslí, že je Farage rasista, řekl:

"Myslím že mu začíná padat maska a to, co se objevuje za tou jeho pivní žovialitou je opravdu odporný názor na svět. Každý, kdo vybere jednu komunitu nebo národnost a řekne 'Vedle nich nechci žít' - to je politika konfliktu, jaká nemá místo v moderní Británii."

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE:

Independent on Sunday: Nigel Farage drtivě zvítězí v nacházejících eurovolbách

18. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Podle průzkumu týdeníku Independent on Sunday zvítězí strana Nigela Farage UKIP v nadcházejících eurovolbách drtivou většinou, přestože ji i pravicový bulvární deník Ruperta Murdocha The Sun na základě Faragova rozhovoru v rozhlasu LBC označil za stranu rasistickou. Murdochův The Sun zastává ostře kritické stanovisko proti přistěhovalectví do Británie, abšak po pátečním rozhovoru Nigela Farage v rozhlase LBC otiskl The Sun redakční komentář, v němž zdůrazňuje, že je rasistické tvrdit, že jsou rozdíly mezi přistěhovalci z Německa a z Rumunska. ("Rumuni" jsou pro Farage synekdochou pro všechny Středo-a Východoevropany, tedy i Čechy a Poláky...)

Průzkumná společnost ComRes zjistila, že z těch občanů, kteří v eurovolbách budou určitě hlasovat, tedy z asi 49 procent jejich vzorku dotazovaných respondentů, UKIP získá 35 procent. Na druhém místě je Labouristická strana s 24 procenty, konzervativci jsou na třetím místě s 20 procenty. Strana zelených dostane 7 procent a liberální demokraté 6 procent. Problémem - stejně jako v celé Evropě - bude malá účast, která umožní vítězství extremistům. Účast v posledních eurovolbách před pěti lety byla však jen 34 procent!

Jedním z důvodů podpory anglických voličů pro UKIP (ve Skotsku si strana ani neškrtne, ovšem Skotů je v Británii méně než 10 procent) je odpor Angličanů proti principu volného pohybu v Evropské unii. Jen 25 procent voličů souhlasí, že "všichni občané jiných zemí EU by měli mít právo žít a pracovat ve Spojeném království". 54 procent Angličanů s tím nesouhlasí.

Potíž myslím je,dodává Jan Čulík, že Angličané nemohou příliš konkurovat ostatním Evropanům na pracovních trhu v jiných evropských zemích, protože na rozdíl od Evropanů neumějí žádné jazyky.

Nigel Farage mj. systematicky podporuje Vladimíra Putina.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Věnováno Adéle Dražanové z IDnes

Jak se dělá interview

18. 5. 2014

čas čtení 27 minut



Adéla Dražanová z IDnes publikovala "rozhovor" s novinářem z ruské Nové gazety, v němž porušila naprosto základní princip novinářské práce - že totiž interviewující s interviewovaným NEMŮŽE SOUHLASIT, ale musí mu vždy dávat otázky z OPAČNÉ ČÁSTI POLITICKÉHO SPEKTRA. Adélin "rozhovor" je strašný. Jí to zřejmě nikdo nikdy nevysvětlil. Adéla ve svém produktu interviewovanému PŘITAKÁVÁ! Britské listy - jen pro ni - uvádějí rozhovor, který právě uskutečnil reportér londýnské rozhlasové stanice LBC s šéfem euroskeptické strany UKIP Nigelem Faragem, aby Adéla viděla, co to je novinářská práce. Jak uvidíte, kulturní rozdíl mezi novináři v Česku a v Británii bývá obrovský, přitom je odděluje sotva vzdálenost dvou hodin cesty letadlem... Je to jak cestovat z Prahy do Brna. Jenže...

Rozhovor Jamese O'Briena s Nigelem Faragem do soboty večer zhlédlo na YouTube 200 000 lidí....(JČ)

James O'Brien: Máme dnes dopoledne ve studiu velmi vítaného, avšak neočekávaného hosta. Nevím, jestli jste poslouchali rozhovor Nigela Farage s posluchači s Nickem Ferrarim minulý týden, ale pokud ano, tak byste bývali slyšeli tohle:

Nigel Farage: "Ano. To je zdejší politický establishment, ve spiknutí se svými kamarády v médiích, kteří dělají všechno, co je v jejich silách, aby zabránili ofenzívě naší strany UKIP. Jen proto, že máme v naší straně pár idiotů, stejně jako je mimochodem mají všechny strany, někdo někde v Anglii napíše něco blbého nebo urážlivého o půlnoci na Twitter a to se pak cituje jako reprezentativní názory naší strany."

James O'Brien: Nigel Farage je se mnou ve studiu teď. Začněme dnešními idioty, ano, a pak se přesuneme k tomu, co máte na mysli, když mluvíte o politickém establishmentu a jeho kamarádech v médiích. Přes noc se objevil John Lyndon Sullivan, to je člen komunálního úřadu za vaši stranu v Gloucestershiru:

"Říkám si, kdybychom zastřelili jednoho teplouše, jestlipak by se dalších devětadevadesát pak rychle rozhodlo, že vlastně teplouši nejsou. Došli by jistě k názoru, že to není věc genetiky, ale že je to věc vzdělání."

Musím přiznat, že pan Sullivan je ve straně UKIP docela malá ryba, ale mohli byste se věnovat svému mluvčímu pro podnikatelské záležitosti, o němž dnes dopoledne vyšlo najevo, že loni zaměstnával sedm ilegálních přistěhovalců...

Ledová pokrývka Antarktidy taje dvakrát tak rychle, než se předpovídalo

20. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ledová pokrývka Antarktidy přichází každoročně o 159 miliard tun ledu, který roztává do oceánu. Tři roky pozorování Evropské vesmírné agentury prostřednictvím satelitu CryoSat překonala nejhorší obavy vědců. Tání ledu v Antarktidě přispěje k zvýšení hladiny moří a každoročně stoupá hladina o cca půl milimetru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dopis Miloši Zemanovi

20. 5. 2014

čas čtení 4 minuty


Miloš Zeman
Prezident republiky

Vážený pane prezidente republiky,

obracím se na Vás, i za občany Prahy 10 resp. obyvatelé Novorossijské ulice, ve věci prodeje pozemku za účelem výstavby, kde pozemek byl v územním řízení převeden na stavební pozemek a má zde vyrůst obří bytový dům. Dům má vyrůst na rohu Novorossijské ulice a ulice U roháčových kasáren. Široko, daleko není žádný park, hřiště pro děti. Tento pozemek zhruba měří 15x15m a přímo se nabízel k vybudování parku a odpočinkové zóny, která v okolí nikde není. Přesto pozemek získala soukromá firma Akro-living.

Občané zde již vše vyzkoušeli vše včetně žalob, ale jako by člověk v této společnosti nebyl ničím a na jeho potřeby politici a developeři neberou ohled. Jen v Praze je dle statistiky kolem 3000 volných bytů a v této lokalitě jen o ulici dál se prodávají byty a celé domy.

Samozřejmě není to jen v této lokalitě, ale v celé Praze. Občané brání zbytky zeleně před svými domy, ale zřejmě marně. Tendence je zastavit každou zeleň, každou proluku. V krásné starobylé Praze vyrůstají obří skleněné hrůzy, které celý ráz Prahy hyzdí.

Muslimové ve Skotsku organizují běh pro dobročinné účely

19. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Muslimská komunita ve Skotsku zve veřejnost k účasti na běhu či procházce pro dobročinné účely. Koná se od 10 hodin dopoledne v neděli 1. června v glasgowské čtvrti Kelvinside, u univerzity. Účelem je shromáždit finanční prostředky pro dětskou nemocnici v glasgowské čtvrti Yorkhill. Akci organizuje muslimská asociace www.mercy4mankind.org (Milosrdenství pro lidstvo). Členové této muslimské organizace darují krev, navštěvují nemocné v nemocnicích, připravují jídlo pro bezdomovce, navštěvují přestárlé občany a vysazují stromy.

"Cikánská rakovina zasahuje i Česko a hned za ní se šíří ta židovská"

19. 5. 2014 / Jiří Kalát

čas čtení 4 minuty

Titulek hezký, že? Řekl bych tak nějak rasisticko-antisemitiský. Nebo ne? Pokud bych ho myslel vážně, tak by v žádném soudném médiu nebyl publikován. Kdybych ho dal na blog (tedy kdyby ho nesmazal admin), tak bych měl brzy na krku mnoho lidskoprávních aktivistů a případně i trestní stíhání. Přesto podobně laděné články vycházejí a jsou publikovány i médii, která jsou některými lidmi považována za relativně seriozní. Jeden z nich byl napsal Petr Adler a publikoval ho server Neviditelný pes, odkazují na něj i webové stránky Lidových novin a nese název "Muslimská rakovina zasahuje i Česko"

Čína hromadí jednotky na hranici s Vietnamem

19. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Vojáci, tanky, kamiony, dělostřelectvo a obrněné transportéry čínské armády 16. - 17. května směřovali na hranici s Vietnamem. Svědčí o tom fotografie pořízené obyvateli jihočínských měst poblíž hranice.

Někteří Britové se znovu objevili na retro festivalu v nacistických uniformách

19. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Pro nadšence zabývající se druhou světovou válkou se koná každoročně v yorkshirském městě Haworth festival o čtyřicátých letech dvacátého století. I letos, už napotřetí, se octl v ohnisku kontroverze, protože i letos na něj přišla skupina místních lidí oblečená do nacistických uniforem. Občané oslavující hrdinství britských vojáků za druhé světové války byli zděšeni, když se mezi nimi objevili někteří vesničané s hákovými kříži na rukou a v nacistických uniformách.

Celá řada obchodů v městě vyvěsila varování, že osoby v nacistických uniformách nebudou obsluhovat. Stephen King z Asociace britských válečných veteránů vysvětlil, že vystupování v nacistických uniformách z druhé světové války je urážlivé pro oběti nacistů. Dodal: "Nemůžeme lidem zakázat, aby si oblékli nacistickou uniformu, ale snažíme se je vždycky přesvědčovat, aby to nedělali. Někteří lidé však mají pocit, že si prostě musejí nacistické uniformy obléci." Organizátoři akce, kteří letos oslavují 70. výročí dne D, vylodění se Spojenců na francouzském pobřeží, přiznávají, že v Británii neexistuje zákon proti nošení nacistických uniforem, takže je nemožné to zakázat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co víme o unitářích?

20. 5. 2014 / Bohumil Sláma

čas čtení 4 minuty

Před několika lety jsem se jednoho pochmurného podzimního dne ocitl před brněnskou lékařskou fakultou, při kladení věnců Tomáši G. Masarykovi. Bylo tam málo lidí, snad dvacet, a jako poslední šli k Masarykově soše zástupci brněnských unitářů, tři velmi staří lidé, položili k ní kytici, zasalutovali - a mne to dojalo.

Dánové svou spokojenost "jen předstírají"

20. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

K poznámce o cyklistech v Kodani se ozval Pavel Mašek, který tam žije mnoho let. Namítá, že Dánové sice v průzkumech veřejného mínění o sobě tvrdí, že jsou šťastní, ale že je to prý přetvářka:

" Dánové jsou nejspokojenější národ na světě - to skutečně vychází podle světových průzkumů. Jenže Dánové jsou nejméně upřímní a otevření lidé, co znám, takže nikdy, nikde a nikomu, ani příbuzným, nepřiznají, že mají problémy, protože to se prostě nedělá. Proto mají tolik sebevražd a neuvěřitelně velké množství alkoholiků. A žádný dotazník nevyplní podle pravdy, ale podle očekávání.

Dánové mají skutečně téměř všechno, kromě pořádných aut, protože mají nejvyšší daň na osobní auta na světě. Ale úplně všechno na úvěr, na hypotéku, průměrný Dán nevlastní nic, co by měl splaceného. To fungovalo docela dobře do ekonomické krize, ale momentálně s tím neskutečně zápolí, protože prakticky neznali nezaměstnanost, a tudíž nemožnost splácet hypotéky."

Pan Mašek dále upozorňuje, že na fotografiích z bulváru Nørrebrogade nejsou vidět automobily, protože je ulice od loňska uzavřena pro provoz automobilů osob, které v oblasti nebydlí nebo nepracují. Kriticky se vyjadřuje i k dánskému školství a zdravotnictví, podle něho je nebo bylo české školství a zdravotnictví daleko lepší, i když se česká vláda snaží, co může, aby ho také zlikvidovala.

Jízdní kola v Kodani

17. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jiný způsob řešení dopravy v centru města naleznete v Amsterodamu, anebo třeba v Kodani, viz fotografie, které jsem tam pořídil v dubnu. Obyvatelé Kodaně jezdí doslova po tisících po městě jízdními koly. Ta jsou zaparkována všude. (V Amsterodamu mají pro jízdní kola i podzemní parkoviště.) Většina ulic v Kodani má vedle chodníku pro chodce dva až tři metry široké cyklotrasy, po nichž jezdí v každou denní či noční dobu obrovské množství cyklistů. Automobilové zácpy ve městě nejsou. Všimněte si na snímcích prázdné vozovky.

Mimochodem, v Kodani mají metro, které je v provozu čtyřiadvacet hodin denně a jeho vlaky jsou zcela automatické, jezdí bez řidiče. Je to prostě jiný svět. Dánové jsou nejspokojenější národ na světě a je jeden z nejbohatších. V minulých letech naprosto ovládli světovou televizní kulturu svými vynikajicími thrillery se sociálním podtextem, seriály, které jsou v ČR zcela neznámé, avšak po celém světě vyvolaly diskusi a snahu napodobovat. Dánů je něco málo přes pět milionů - nepotřebují být velmoc k tomu, aby si dokázali řídit vlastní věci inteligentně.

Určitě mi někdo ze čtenářů zase přesvědčivě vysvětlí, že "Čechům vůbec nerozumím", že nechápu "česká specifika", a že prostě něco takového se v Praze realizovat nedá.

O "vytěžování" tématu pravicového extrémismu na Ukrajině (studeno)válečnou propagandou

19. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Když měla jedna z evropských zemí, Rakousko, naposledy podobnou vládu s účastí pravicových extrémistů, jakou má dnes Ukrajina, stala se terčem mezinárodních diplomatických sankcí. Ačkoliv volební potenciál ukrajinské strany Svoboda a tím spíše Pravého sektoru činí jen několik málo procent a Češi s otevřeně rasistickým Okamurou v parlamentu se nemají na Ukrajince co vytahovat, jeden rozdíl tu je. V Evropě můžete najít extrémisty v parlamentu, ale až dosud nesměli do vlád. V Kyjevě tedy nesedí žádná evropská vláda a podepisovat s ní byť jen preambuli asociační smlouvy je ze strany Bruselu přinejmenším na hraně.

Helmut Schmidt: Evropa ukrajinskou krizí náměsíčně směřuje k situaci před 1. světovou válkou

18. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinská krize připomíná rok 1914 těsně před vypuknutím první světové války, varoval bývalý německý kancléř Helmut Schmidt (95) v rozhovoru s deníkem Bild. Evropské vlády a Amerika riskují, že náměsičně vstoupí do vojenského konfliktu. "Nechci podporovat třetí světovou válku a zejména nechci podporovat apely na větší investice do zbraní pro NATO," řekl Helmut Schmidt. "Avšak nebezpečí, že situace eskaluje jako v roce 1914, každodenně roste. Evropa, Američané a také Rusko se chovají jak náměsíčníci, způsobem, jakým začala první světová válka, jak to popisuje Christopher Clark ve své velmi zajímavé knize, kterou by si měl každý přečíst," řekl Schmidt.

Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu dodává František Řezáč: Kniha Charlese Clarka Náměsíčníci (Sleepwalkers) je k dostání v českém překladu. ZDE. V této souvislosti bych chtěl poukázat na román Rogera Martina du Gard Thibaultové (Les Thibault), na který mě ve svých pamětech upozornil Václav Černý. Podle ní byl vytvořen i výpravný televizní seriál.

Kromě rodinné ságy je v románě popsána i role hloupých žurnalistů, kteří štvali národy Evropy do války bez jakékoli odpovědnosti. Jako dneska v českém prostředí. Proč se francouzský seriál u nás nedává. Právě nyní by to bylo třeba.

Škoda "dobrých" zvyků?

19. 5. 2014 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

Pan ministr Babiš se v nedělní Partii negativně vyjadřoval o zrušení poplatků za pobyt v nemocnici. To už ostatně sdělil dříve i tisku, který nelenil aby národu zopakoval to, co pravili zastupitelé pravice již dříve.

Blokáda byla úspěšná: Komunikujeme!

19. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Celkem 5 dní, počínaje 13. květnem 2014 aktivisté protestovali před vstupní branou do velkovýkrmny prasat v Letech u Písku. Podle katastrálních map haly ve kterých jsou chována prasata stojí z části přímo v místě, kde docházelo během druhé světové války ke genocidě. Protest si kladl vysoké cíle, nakonec se podařilo dosáhnout posunu. V sobotu 17. května došlo k prvnímu jednání mezi aktivisty a představenstvem akcionářům farmy. Akcionáři jsou ochotni se finančně spolupodílet na přesunu farmy.

Ukrajinská krize v kosmu

19. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Dokonce i během období paranoie a antagonismů studené války se USA a SSSR podařilo najít v kosmu společnou řeč. V červnu 1975 obě země oslavovaly společný let orbitálních modulů Sojuz-Apollo, astronauti a kosmonauti se usmívali na kamery, když si potřásali rukama.

Avšak zdá se, že duch spolupráce zahynul. Mezinárodní kosmická stanice ISS, výzkumná laboratoř v ceně 150 miliard dolarů, je nyní fyzicky rozdělena podle linií studené války. Stává se lanem, o něž se přetahují američtí a ruští politici.

Švýcaři odmítli schválit nejvyšší minimální mzdu na světě

19. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

75 procent švýcarských voličů odmítlo návrh Švýcarské odborové federace, podporovaný Socialistickou stranou a Stranou zelených, na vytvoření minimální mzdy ve výši 22 švýcarských franků, tedy asi 483 Kč za hodinu, za pětatřicetihodinový pracovní týden. Vláda návrh kritizovala a poukazovala, že by vedl k bankrotu menších podniků.

Při přepočtení na dvaačtyřicetihodinový týden by to bylo podle OECD přibližně 275 Kč na hodinu. Stejným způsobem vypočítaná minimální mzda je podle OECD nejvyšší v Lucembursku (209 Kč/hod), ve Francii (208 Kč/hod), v Austrálii (200 Kč/hod), v Belgii (195 Kč/hod) a v Holandsku (186 Kč/hod).

Volby v Indii vyhrál drtivou většinou nacionalista Narendra Modi

17. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní nacionalistický politik Narendra Modi (63) přislíbil po svém volebním vítězství, že bude pracovat pro všechny Indy, jichž je dnes 1,25 miliardy. Jeho strana Janata (Lidová strana) podle provizorních výsledků získá nejméně 350 z 543 poslaneckých křesel v indické dolní sněmovně. Kongresová strana, která vládla od roku 2004, zřejmě nezíská o moc více než 60 křesel. Podle expertů došlo k zásadní změně v indické politice.

Modi chrání domácí trh a bojuje proti globalizaci

17. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Pan Daniel Veselý ve svém článku definoval jednu zásadní hypotézu, dle které v Indii pravděpodobně po nedávné výhře ve všeobecných volbách dojde snad k útokům na muslimské obyvatelstvo. Rád bych pana Veselého opravil v několika dalších nedostatcích, které jeho článek obsahuje, píše Vít Gilánik.

K nepříliš pozitivnímu výsledku indických voleb

17. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Výsledek voleb v druhé nejlidnatější zemi a největší demokratické zemi na světě není moc příznivý, zejména pro drtivou většinu samotných Indů. V některých západních sdělovacích prostředcích je vítězství opozičního politika a krajního nacionalisty Nanendra Modiho a jeho hinduistické strany Janata (BJP, Indická lidová strana) vítáno coby dobré znamení pro zástupce velkého byznysu.

Světové křesťanství je nesmírně rozmanité

17. 5. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Vůbec nerozumím tomu, co mělo být smyslem textu pana Kužvarta o "roli křesťanství v dějinách Evropy", zabývá se v něm totiž tak širokým rozsahem témat bez odkazů a beze smyslu pro spletitost a paradoxnost dějin, že trochu vzdělanější čtenář musí cítit závrať z prázdna. Kdybych měl nějak fundovaně reagovat na to množství šmahem odbytých témat, musel bych napsat knihu. Mohu se však reálně pokusit pouze o pár obecných poznámek.

K polemice o kořenech, které hledáme

18. 5. 2014 / Jan Komrska

čas čtení 3 minuty

Smysl textu pana Kužvarta je zcela zjevný, byť ne zcela domyšlený a akademicky naservírovaný. Všechna témata, kterých se jeho črta dotýká, k této zjevnosti přímo či nepřímo přispívají. Dovolím si zkomprimovat jádro článku do tohoto postřehu: zploštění diverzity kořenů evropské kultury na její židovsko-křesťanský prvek, které se postupně stává mainstreamovou interpretací naší současnosti, je nejen zavádějící, ale nese v sobě účelový, ideologizující patos.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2014

18. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

V březnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 46 819 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2014 částkou 3088,22 Kč.

Zůstatek byl koncem března 2014 325 206,53 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

33419