V pasti likvidity

23. 3. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 7 minut

Past likvidity je speciální ekonomická situace, ve které monetární politika je naprosto neúčinná, tj. úrokové sazby jsou velmi nízké a subjekty preferují držbu hotových peněz. V takovém případě ekonomiku ze stagnace vytáhne jen fiskální politika, tedy např. stimulace vládními výdaji.

CVVM: Nejhůře hodnotí informovaná česká veřejnost v ukrajinském konfliktu roli Ruska a separatistů

23. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ta část české veřejnosti, která se o dění na Ukrajině zajímá, hodnotí ze všech účastníků konfliktu nejhůře působení Ruska (76 %) a východoukrajinských separatistů (80 %). V celém souboru dotázaných hodnotí působení těchto dvou aktérů pozitivně méně než desetina dotázaných.

Jasný názor na události na Ukrajině má jen 45 procent dotázaných. 61 % veřejnosti vnímá konflikt na Ukrajině jako potenciální hrozbu pro bezpečnost ČR, 67 % pro světovou a 74 % pro evropskou bezpečnost.

43 % českých občanů v lednu nevědělo, jaký postoj zaujmout k otázce zachování územní celistvosti Ukrajiny. 35% respondentů podporuje zachování územní celistvosti Ukrajiny, 21% její rozdělení. Mezi občany, kteří se o události na Ukrajině aktivně zajímají, je procento podpory pro zachování její územní celistvosti vyšší (48 procent podporuje územní celistvost Ukrajiny, 23 procent je pro její rozdělení)."

Zdroj: CVVM

V ničem ČR nezaostává tak hluboce, jako ve vzdělávání

23. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Nejde zde o výsledky PISA nebo podobných měření, na která poukazují povrchní média (včetně těch západních). Ostatně Singapur, vůbec nejúspěšnější stát, uvažuje, že se z této dost zpochybňované a drahé „legrace“ napříště odhlásí. I když je Finsko v těchto soutěžích pravidelně mezi nejlepšími, neměli bychom se snažit „dohnat a předehnat“, to nemá smysl. Způsob, jakým finská společnost funguje, usnadňuje jakékoliv sociální procesy, vzdělávání nevyjímaje. Ta česká toho prostě není schopna a ještě desítky let nebude. Nejhorší je, že současný kurz vzdělávání směřuje přesně opačným směrem než ten finský. Měřeno tímto prizmatem, vzdělávání je skutečně nejzaostalejším odvětvím lidské činnosti, srovnáme-li ČR a Finsko či další skandinávské země.

Nejasnosti okolo ředitele Národního ústavu vzdělávání

23. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Před několika týdny se bez jakéhokoliv oznámení stal ředitelem Národního ústavu pro vzdělávání člen ČSSD a odborář Václav Pícl. Poté, kdy EDUin upozornil na netransparentní jmenování bez výběrového řízení, MŠMT žádalo o dementi. Ředitel prý byl pouze pověřen. Odmítá tuto informaci oficiálně zveřejnit, nesdělilo termín výběrového řízení. Pícl je navíc člověk, který jako dočasný ředitel přichází zvenčí, což je velmi nestandardní. Z dalších událostí: Finsko nahrazuje předměty tématickými celky a orientuje se na kolaborativní učení,
nově vznikající školy často ustupují od známkování, zapojení digitálních prostředků do výuky je zcela mizivé. Přijďte v úterý do EDUpointu (Staroměstské nám. 4) od 17.00 na debatu s oponenty EDUin. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném spolkem EDUin.

Kolona jako spektákl

23. 3. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Ministr obrany psal (18.tm. v Právu) o koloně vojenských (amerických) vozidel, o jejímž pohybu nás denně nezapomínají informovat média (jakoby šlo vojenské cvičení nejméně invazního rozsahu), jako o „investici“ i „symbolu“: investici „do naší vlastní bezpečnosti“ a symbolu, proto „přesun přes naše území nemá jen aspekt technický, ale také signální. Má demonstrovat připravenost Aliance, její jednotu i vojenskou sílu.“

PŘEČETLI JSME:

Umělec

23. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dlouho jsem se nechal vytáčet jako každý normální chytrák z pražské kavárny. Pak mi došlo, že si mě vodí jako loutku na provázku. Dělá to záměrně, s kreativitou prozrazující suverénní tvůrčí osobnost. Ano, podobně jako ISIS dokáže rozvibrovat Západ každou další přesně mířenou brutalitou, Miloš Zeman umí týden co týden zasáhnout nový cíl novým happeningem.

Štefan Švec, "Umělec" ZDE

Pár poznámek k průběhu vyšetřování katastrofy letu MH17

Dementi, které neexistuje

23. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Společnost IHS Jane´s ZDE podobně jako nizozemská RTL ve zprávě ZDE, o níž informovaly Britské listy, v týž den publikovala vlastní vyjádření ke stavu vyšetřování katastrofy letu MH17. Stejně jako nizozemská televize a ukrajinská média se odvolává na nizozemskou prokuraturu. Ta komunikovala informace o stavu vyšetřování novinářům během exkurze na letecké základně Gilze-Rijen, kde jsou shromážděny všechny dostupné trosky letounu a kde probíhá vyšetřování.

Britští konzervativci byli nuceni suspendovat svého volebního kandidáta

23. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Suspendovaný poslanecký kandidát za Konzervativní stranu pro květnové všeobecné volby Afzal Amin bude zřejmě během několika dní ze strany vyloučen, sdělil společnosti BBC nejmenovaný vysoký činitel této strany.

Afzal Amin byl obviněn, že uzavřel předvolební spiknutí s britskou ultrapravicovou organizací English Defence League. Domluvil si s nimi, že budou vyhrožovat přípravou neonacistické demonstrace v jeho volebním okrsku Dudley North a jeho zásluhou mělo být, že je přesvědčil, aby demonstraci neuspořádali.

Konzervativci zdůrazňuji, že je pro ně naprosto nepřijatelné, aby jejich volební kandidáti měli styky s ultrapravicovými organizacemi, jako je English Defence League. Afzal Amin poškodil pověst Konzervativní strany, protože vytvořil dojem, že mezi jejími kandidáti mohou být osoby sympatizující s ultrapravicí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zahraničněpolitická slepá skvrna EU

23. 3. 2015

čas čtení 5 minut

Zahraniční a bezpečnostní politika v EU často přichází zkrátka. Když Evropa čelí vznikající krizi, přehlíží ji, dokud není pozdě - a to vede k důsledkům ovlivňujícím všechny členské země, píše Barbara Weselová.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Nežijeme už v 19. století, říkají finští reformátoři

Finsko radikálním způsobem reformuje vzdělávání

22. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

Finsko je dlouhé roky považováno za synonymum pro úspěšný vzdělávací systém, kam se ostatní jezdí učit. Reforma, která je už v běhu, je z hlediska tak „zaostalých“ zemí, jako je ČR, těžko uvěřitelná: Středoškoláci se už nebudou učit předměty, nýbrž témata, v nichž se budou promítat jednotlivé znalosti a dovednosti. Mnohem více bude posíleno kolaborativní učení, tedy spolupráce ve skupinách na řešení zadaného problému. „Skutečně musíme přemýšlet o vzdělávání jinak a vzdělávací systém podle toho přetvořit tak, abychom připravovali naše děti na budoucnost, abychom je vybavili dovednostmi potřebnými dnes a zítra. Školy učí způsobem, který byl přínosný v roce 1900, jenže potřeby nejsou stejné a my potřebujeme systém adaptovaný na 21. století,“ říká Marja Kyllonenová, manažerka vzdělávání v Helsinkách. Zprávu přinesl The Independent.

Francouzští socialisté "opustili dělnickou třídu"

22. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Z průzkumů veřejného mínění těsně před nedělními regionálními volbami ve Francii vyplývá, že podpora ultrapravicové Front National Marine Le Penové získá až 30 procent voličských hlasů. Voliči opouštějí francouzské socialisty. Francouzský analytik Laurent Bouvet vyvolal bouři v pařížských salónech svou knihou L’Insécurité culturelle (Kulturní nejistota). V ní argumentuje, že dělnická třída ve Francii bude houfně hlasovat pro Marine Le Penovou, protože ji levice opustila a francouzská socialistická vláda ji podvedla.

"Doněcký patriarcha" ze Slušovic

22. 3. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

O „doněckém patriarchovi Eliášovi“ jsem dozvěděl dnes z tiskové zprávy, zveřejněné v Britských listech. Ta zpráva mi přišla na dnešní dobu tak bizarní stejně jako představa nějakého „doněckého patriarchátu“, že jsem se snažil zjistit více – kupodivu nic se mi nepodařilo najít v angličtině, ale hodně v češtině.

Ruské řinčení šavlemi je součástí širšího plánu a je zcela reálné

22. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Jan Čulík ZDE si tentokrát všímá více mediálních prohlášení než faktů. A důležitá fakta jsou tato: 1. Rusko nedodržuje smlouvu a o raketách středního a kratšího doletu podepsanou ještě za Gorbačova a vyvíjí nové prostředky středního doletu ZDE ; 2. Rusko již má v Evropě v taktických jaderných zbraních nad NATO převahu nejméně 10:1 ZDE ; 3. Rusko v rámci manévrů vyhlášených tento týden přesunulo do Kaliningradské oblasti střely Iskander schopné odsud jadernou hlavicí zasáhnout Varšavu, Berlín nebo Stockholm ZDE ; 4. ruská vojenská doktrína před několika lety zrušila zásadu nepoužít jaderné zbraně jako první ZDE. Výsledkem "dění na zemi", ne nějakých informačních operací Moskvy, je specifická jaderná hrozba vůči evropským zemím, která se netýká USA - a tato hrozba bude s nově vyvíjenými ruskými jadernými nosiči jedině eskalovat. Výhrůžka Dánsku je tak pouze malou součástí širšího úsilí téhož charakteru. Vladimir Putin proměnil Ruskou federaci v Severní Koreu na steroidech.

Protestujeme proti přejezdu amerických vojenských vozidel přes české území

22. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Vyjádření Humanistického hnutí k plánovanému přejezdu armády USA přes území ČR

tisková zpráva

Praha 22. 3. 2015

Za několik málo dní se chystá průjezd velkého vojenského konvoje armády USA Českou republikou. Přes sto vojenských obrněných transportérů a v nich několik stovek amerických vojáků má projet napříč celou naší zemí od Bohumína, Náchoda a Harrachova přes Prahu až po Rozvadov. Tato demonstrace síly ze strany USA nemá na území ČR obdoby.

Devět britských mediků odešlo pracovat do nemocnic na území Islámského státu

22. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Devět britských studentů lékařství tajně odcestovalo do Sýrie a pracují tam v nemocnicích v oblastech, které ovládá Islámský stát. Jejich rodiče se od soboty zoufale snaží na syrsko-turecké hranici je přesvědčit, aby se vrátili.

Skupina čtyř žen a pěti mužů přešla na území ovládané Islámským státem minulý týden. Své příbuzné v Británii o tom neinformovali, dokud nedorazili do Sýrie, kdy jedna z mladých žen poslala své sestře selfie a krátkou textovou zprávu. snaží na syrsko-turecké hranici je přesvědčit, aby se vrátili.

Snášenlivost z Novoruska:

Patriarcha Eliáš: Zakažte divadelní představení a odvrhněte dotace ze Západu!

21. 3. 2015

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva

První biskupové, apoštolé – kromě Jidáše – byli pravdivými svědky. Své svědectví světu, který se proti nim postavil, zpečetili mučednickou smrtí. Po vzoru Pána Ježíše, Dobrého Pastýře, máte nasadit i vy svůj život za vám svěřené stádo v boji s dravými vlky a šelmami. Bůh vás povolal, abyste konkrétně vy, na začátku 3. tisíciletí, bojovali s apokalyptickou šelmou. Vy jste byli postaveni do doby temna a zmatků. Mnozí jste vyčerpáni nepodstatnými starostmi, které vám berou sílu potřebnou v boji za pravověrnost a ochranu morálních hodnot evangelia.

Je doba svatého postu a křesťané Ruska se postem a modlitbou připravují na Kristovo vzkříšení, kterému předchází Kristova spasitelná smrt na kříži.

V Novosibirsku ale sexuální zvrhlík, který si říká umělec, režíroval divadelní představení, v němž je náš Božský Spasitel velmi hrubě morálně očerněn.

Smrt šíitů a konec narativu

21. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Páteční masakr šíitů v Jemenu poukázal brutálním způsobem na povahu konfliktu, který se dnes odehrává v prostoru Perského zálivu a jeho okolí. Jde na prvním místě o sektářský střet, který slouží zájmům klíčových regionálních mocností, Saúdské Arábie a Íránu, přičemž část extrémních sunnitů mnoho let cíleně podporovaných Rijádem se "udělala pro sebe" a stala se třetí (al-Kajdá) či čtvrtou ("Islámský stát") stranou. Výhrady vůči Západu na všech stranách přitom mají teprve druhotný charakter a rozhodně v tomto boji nejde primárně o "válku se Západem".

Zejména pro mnohé mladé Židy v USA je současné vedení Izraele nepřijatelné

Netanyahu rozděluje americké Židy

21. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Benjamin Netanyahu rozděluje americké Židy už dlouho, ale jeho výroky v závěru předvolební kampaně, kdy mobilizoval voliče tvrzeními, že arabští voliči se chystají volit ve velkém počtu a že odmítá samostatný palestinský stát, konsternují dokonce i ty, kteří patří mezi jeho příznivce, píše deník NY Times. Zejména mnoha mladým americkým Židům se současný stát Izrael, i přičiněním jeho premiéra, odcizuje.

Pokračuje ruský velvyslanec v Dánsku v Putinově manipulaci médií?

21. 3. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Když dnes varoval ruský velvyslanec v Dánsku Michail Danin Dány, že pokud se připojí k protiraketovému systému NATO, učiní se potenciálním terčem ruského jaderného útoku, lze v tom vidět pokračování manipulace Vladimíra Putina, který v nedávném dokumentárním filmu, vysílaném v ruské televizi, tvrdil, že při loňské protizákonné anexi Krymu uvažoval o aktivaci ruských jaderných zbraní. Ruský velvyslanec v Dánsku se zcela zjevně snaží nepřípustným verbálním strašením ovlivnit domácí dánské politické rozhodování a je velmi nepravděpodobné, že by to uspělo, i že je hrozba ruského jaderného útoku proti Dánsku reálná, míní Jan Čulík.

Potíž ovšem je, že lidi by si měli dávat pozor na neodpovědné používání slov. Vedou totiž nakonec často ke krveprolévání. Jasně to dokazuje například "občanské" pronásledování homosexuálů v dnešním Rusku, a nebo třeba značně netolerantní prohlášení Eliáše, patriarchy Ukrajinské pravověrné řeckokatolické církve, o němž musíme doufat, že jeho paranoidní a totalitní postoje nejsou - doufejme - sdíleny širší ruskou společností.

Podkuřování establishmentu ze strany pop music je celkem obvyklé

21. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Zaujala mě zuřivá reakce pana Novotného na (podle mého mínění poněkud přehánějící) článek B. Kartouse, kterým se strefuje do současné pop music. Svou rozhořčenou odpověď začíná vysvětlováním, jak se to má s dělením hudby na "populární, klasickou a folkovou" a v tom je asi právě kámen úrazu, píše čtenář Petr Stratil.

Rusko chce zabránit tomu, aby homosexuální manželé mezi zaměstnanci OSN dostávali tytéž benefity jako heterosexuální manželé

21. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Generální tajemník OSN Pan Ki moon oznámil v červenci 2014, že OSN uzná homosexuální a lesbická manželství mezi všemi svými 43 000 zaměstnanci, co jich má OSN po celém světě, a že homosexuální a lesbičtí manželé budou mít právo na stejné sociální benefity jako jejich heterosexuální protějšky.

Rusko nyní požaduje, aby pátý výbor Valného shromáždění OSN, který spravuje rozpočet OSN, toto rozhodnutí generálního tajemníka OSN zrušil. Rusko chce, aby se o tom hlasovalo v úterý.

Ruský prezident Vladimír Putin v minulosti tvrdil, že v Rusku nejsou homosexuálové diskriminováni. Rusko dekriminalizovalo homosexualitu r. 1993. Od roku 2013 je v Rusku "zakázána propaganda ve prospěch homosexuálních svazků zaměřená na osoby mladší 18 let". Vedlo to k rozsáhlému růstu občanského násilí vůči homosexuálům (včetně jejich vražd) v ruské společnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americká vláda musí zveřejnit fotografie týrání vězňů z Abu Ghraib, rozhodl soud

21. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Spojené státy musejí zveřejnit fotografie týrání vězňů v Iráku a v Afghánistánu, rozhodl americký federální soud po dlouholetých tahanicích, kdy americká vláda odmítala zpřístupnit světu potenciálně znepokojující fotografie, na nichž američtí vojáci týrají vězně.

Americký soudce Alvin Hellerstein rozhodl, že americká vláda bude mít ještě dva měsíce na rozmyšlenou, zda se odvolá proti jeho rozhodnutí, jinak fotografie budou muset být zveřejněny. O jejich zveřejnění usiluje už léta lidskoprávní organizace The American Civil Liberties Union. Jejím cílem je donutit osoby, které týrání páchaly, k tomu, aby se z toho musely zodpovídat.

ACLU konstatovala, že fotografie "jsou důležité pro pokračující celonárodní debatu o odpovědnosti vlády za týrání vězňů".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Strelkov: "Sním o Rusku v hranicích z roku 1939"

20. 3. 2015

čas čtení 5 minut

Moskevský velitel nepravidelných jednotek Igor Strelkov vyvolal se svými bojovníky válku na Ukrajině. Putin podle něj jedná příliš laxně, Strelkov si přeje, aby Rusko "udělalo pořádek na celé Ukrajině".

Ošklivé vítězství Benjamina Netanjahua

20. 3. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Volební vítězství pravicového Likudu v takřka biblickém zápasu o bytí a nebytí Izraele (jak jej též s pomocí rasistických výlevů pojal stávající a pravděpodobně i příští izraelský premiér Benjamin Netanjahu) v izraelských volbách signalizuje jen další setrvání okupační mašinérie s periodickými masakry v „odloučené“ Gaze v chodu, neutuchající výstavbou ilegálních izraelských osad (jak Netanjahu rovněž slíbil v případě východního Jeruzaléma) a krádeží palestinské půdy za bílého dne. Izraelci nešlápli na brzdy sebevražedného kurzu, a v současné situaci vlastně ani neměli příliš na výběr.

                   

Co má Vladimír Putin společného s Islámským státem?

20. 3. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Jak Putin, tak Islámský stát velmi efektivně manipulují globálními sdělovacími prostředky a ty jejich manipulaci nekriticky přijímají. Islámský stát je relativně nevýznamná extremistická organizace, s relativně nevýznamným počtem bojovníků. V Sýrii vraždí prezident Assad barelovými bombami desetitisíce civilních občanů, ale do zpráv se to vůbec nedostane. Islámský stát natočí na video popravu jednoho nebo dvou osob unesených ze Západu, profesionálně to video zprodukuje a Západ se z toho může zbláznit. Přitom mediální dopad těchto videí je naprosto disproporční ve srovnání se skutečnou mocí Islámského státu. Islámský stát Západ prostě provokuje a snaží se vytvořit dojem, že je mocným hráčem na mezinárodní scéně.

Velmi podobné je to s Vladimírem Putinem.

Lokální hudebníci jsou pseudoelita

20. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Novotný, reaguji na Váš příspěvek, kde se poměrně nevybíravým způsobem, strefujete do pana Kartouse. On jistě moji obhajobu nepotřebuje, nicméně Váš článek mě přinutil reagovat, i když se mi to příliš často nestává, píše čtenář BL Robert Bajer. Nerozumím tomu, proč takto emotivně a manipulativním způsobem vyjadřujete k osobě pana Kartouse, který nic nepravdivého ani urážlivého nenapsal, pouze nazval věci pravým jménem.

EU připravuje opatření k boji s ruskou propagandou

20. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Představitelé EU sdělili Reuters, že desítky expertů na public relations a komunikaci začnou koncem března v Bruselu pracovat na protiopatřeních proti tomu, co EU označuje za záměrnou dezinformační kampaň ohledně role a cílů Moskvy na Ukrajině a jinde v Evropě koordinovanou Kremlem.

Řecko slíbilo předložit seznam reforem "v řádu dní"

20. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Po mnohahodinových jednáních německá kancléřka Angela Merkelová v pátek oznámila, že Řecko slíbilo urychlit zavedení dohody o prodloužení finanční pomoci a zaslat úplný seznam detailních reformních návrhů v průběhu příštích dní.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25619