USA: Rusko porušuje klíčovou dohodu o strategických jaderných zbraních

30. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

USA informovaly své partnery v NATO, že Rusko porušuje klíčovou smlouvu o zákazu strategických střel středního doletu (INF Treaty). Podle zpráv listu New York Times odvolávajících se na vládní zdroje ve Washingtonu Rusko od roku 2008 provádí letové testy střel s plochou dráhou letu odpalovaných ze země. Bílý dům se také v této věci vloni několikrát obrátil na Moskvu, ale bylo mu sděleno, že není třeba nic řešit.

Představitel NATO kontaktovaný BBC označil dodržování smluv o kontrole zbrojení za "vážnou záležitost".

Smlouva o jaderných silách středního doletu (INF) z roku 1987 je "klíčovým prvkem euroatlantické bezpečnosti a plnění smluv o kontrole zbrojení má zásadní význam pro budování vzájemné důvěry a jistoty, stejně jako zvýšená transparence v našem dialogu s Ruskem", prohlásil zástupce NATO.

INF, jeden z největších úspěchů odzbrojovacích jednání na konci studené války, eliminovala celou jednu kategorii jaderných zbraní, střely s plochu drahou letu odpalované ze země a balistické rakety s doletem v rozmezí 500-5500 km. Jednalo se o americké systémy Pershing 2, pozemní střely Tomahawk umístěné v Evropě a sovětské rakety SS-20.

Rusko má dnes ve výzbroji velmi pestrý arsenál řízených střel a pozemní, námořní a letecké systémy jsou si navzájem velmi podobné.

Někteří experti se domnívají, že sporným systémem je řízená střela s plochou dráhou letu R-500 odpalovaná ze systému Iskander-K.

Douglas Barrie, analytik Mezinárodního institutu pro strategická studia v Londýně, tvrdí, že "pokud ta zbraň je schopna nést jadernou hlavici, pak její dolet patrně převálcuje omezení smlouvy INF". A dodává, že Rusko je nepochybně schopno střelu těchto parametrů vybavit jadernou hlavicí, tak jako to udělalo již dříve. Zároveň ovšem dodal, že otevřené zdroje spojují zmíněný systém obecně s nejadernou hlavicí.

Na rozdíl od předchozích stížností na Rusko se spor tentokrát netýká strategických mezikontinentálních raket, ale střel s plochou drahou letu. (Tato zbraň je mimochodem řečeno mnohem levnější, než mezikontinentální balistické rakety - pozn. KD.)

Moskva považuje INF za zastaralou smlouvu a poukazuje na to, že jde o dvoustranný dokument nezavazující jiné jaderné mocnosti, ale nevypověděla ji.

USA považují další pokrok v oblasti kontroly zbrojení ve vztahu k Rusku za nepravděpodobný, ale nepřejí si také Kreml veřejně obvinit z podvodu. Téma však na domácí scéně prosazují konzervativní elementy v Kongresu, které chtějí přijmout zákon, jenž by administrativu zavázal předkládat zprávy o jednání Moskvy ve vztahu k INF.

Zdroj v angličtině: ZDE

Štěpán Kotrba: Iskander -- mobilní raketový systém odstrašování v místních konfliktech ZDE

0
Vytisknout
10168

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2014