Francouzští socialisté "opustili dělnickou třídu"

22. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Z průzkumů veřejného mínění těsně před nedělními regionálními volbami ve Francii vyplývá, že podpora ultrapravicové Front National Marine Le Penové získá až 30 procent voličských hlasů. Voliči opouštějí francouzské socialisty. Francouzský analytik Laurent Bouvet vyvolal bouři v pařížských salónech svou knihou L’Insécurité culturelle (Kulturní nejistota). V ní argumentuje, že dělnická třída ve Francii bude houfně hlasovat pro Marine Le Penovou, protože ji levice opustila a francouzská socialistická vláda ji podvedla.

Bouvet obviňuje levici z toho, že vyvolala ve Francii v dělnické třídě "krizi totožnosti", protože se téměř výlučně zaměřuje na problémy společenských menšin a nikoliv na francouzskou společnost jako celek. V důsledku toho mají francouzští manuální zaměstnanci pocit, že se na ně socialisté vykašlali.

"Hospodářská krize, nezaměstnanost, sociální problémy, globalizace - to všechno vede k tomu, že se lidé bojí, ale kdyby to bylo jen o ekonomice, lidi by hlasovali pro radikální levici, což nedělají," konstatuje Bouvet.

Poukazuje na to, že politická korektnost zabránila francouzským socialistům, aby se zabývali obavami francouzské dělnické třídy z imigrace a ze vzestupu islámu, a to i v jeho umírněné formě. Rodilí Francouzi mají pocit, že podléhají početní převaze lidí s odlišným náboženstvím a odlišnými kulturními návyky. Socialisté tyto lidi označují za "bělošské rasisty" a dívají se na ně spatra, když vyjadřují své obavy. Proto se francouzští manuální pracovníci houfně přidali ke straně Front National.

"Levice těmto lidem nenabízí nic, a tak má dělnická třída ve Francii pocit, že se na ni politikové vykašlali, ekonomicky, kulturně i sociálně. Do tohoto vakua vstoupila Front National. Říká těmto lidem: Jste nejdůležitější a my za vás budeme bojovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10351

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2015