Vnitřní potíže ČSSD a čekání na preference po tzv. vládní krizi

22. 5. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Podle České televize místopředseda a volební manažer ČSSD Jan Birke vyjádřil naději, že sociální demokraté nakonec společně naleznou nejlepší řešení předvolební vnitrostranické třenice na jihu Čech, neboť „máme stejný cíl, a to vyhrát volby“. Zdá se však, že ten stejný cíl je jiný a vzájemně rozdělující: každý, kdo jen trochu může, se chce dostat do Sněmovny.

Je pravda, že Jiří Zimola, čerstvě bývalý hejtman Jihočeského kraje, se sám v důsledku své „kauzy“ nechal napsat až na poslední místo kandidátky. Měl to být test u voličů, zda jej podpoří a vytáhnou preferenčními hlasy nahoru. A vzhledem k jeho výbornému výsledku v krajských volbách, který tak kontrastoval s osudem ČSSD v jiných krajích (vzpomeňme na pana Haška), je to zřejmě i pravděpodobné. Vedení strany ovšem zasáhlo a Zimolu prostě z kandidátky odstranilo.

Jak se komunikuje s ministrem Zaorálkem? Neodpovídá

22. 5. 2017

čas čtení 6 minut

Moji milí přátelé a přítelky! píše spisovatelka Iva Pekárková na Facebooku:

Po víc než dvou letech, co se marně snažím pomoct vyřešit prekérní situaci, ve které se nachází moje kamarádka Zdenka Zeni Karim a její manžel Tabish Saj Karim, jsem si začala dopisovat s panem Zaorálkem, ministrem zahraničních věcí.

Po třech doporučených dopisech, které jsem mu poslala na ministerstvo (a v kopii na nejspolehlivější email, který jsem na něj našla, tj. zaoralek@psp.cz), je naše konverzace stále jednostranná, pan Zaorálek nereaguje.

Napadlo nás, že bychom ho mohli zkusit zahltit dopisy na toto téma: pokud mu jich v jednom týdnu přijde padesát nebo sto, snad přece nemůže zachovat mlčení (???).

Zároveň Zdenčin právník podává na ministerstvo stížnost na nečinnost (po čtyřech měsících Tabish dosud nedostal důvody, proč jeho odvolání proti zamítnutí žádosti bylo zamítnuto, přestože by je měl obdržet do 30 dnů). Všechny, kdo Zdence a Tabishovi chtějí pomoct, prosím, aby tenhle post sdíleli, aby okopírovali dopis vespod a poslali ho panu Zaorálkovi mailem, anebo, což by samozřejmě bylo ideální, obětovali trochu času i peněz, dopis vytiskli, podepsali, šli s ním na poštu a poslali ho doporučeně. Jediné, co vám za to můžeme slíbit, je skvělý pocit, že jste se nešťastnému páru pokusili pomoct.

Dopis, který sem lepím, stručně a domnívám se, že srozumitelně shrnuje, o co jde. Doufám, že mi jako mí přátelé důvěřujete a věříte, že si situaci vykládám správně. "Studuju" ji už třetím rokem. Nalepený text dopisu je samozřejmě jen orientační, pokud ho při zachování faktů toužíte zformulovat jinak, bude to jistě ještě lepší, než kdyby panu Zaorálkovi chodily jen jeho kopie. Ještě jednou moc a moc díky!!!

Rozhovor Britských listů 110:

Komunální politika není ideologická

19. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Janem Čižinským, starostou Prahy 7 a představitelem hnutí Praha 7 sobě, které se dostalo k moci prostřednictvím lidového referenda proti předražené radnici a v důsledku systematické interakce s místními voliči. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Mayová udělala (zase) pod tlakem voličů obrat o 180 stupňů

22. 5. 2017

čas čtení 2 minuty



Britská premiérka Theresa Mayová se stala terčem obvinění, že se jí volební program "rozpadl", když v pondělí pod tlakem vlny zuřivosti od především starších voličů nad návrhem, že si budou muset občané sami hradit sociální péči pro přestárlé příbuzné trpící demencí, do určité míry  ustoupila a oznámila, že její vláda po volbách zavede určitý limit částky, nad níž občané tuto sociální péči nebudou muset sami hradit.

Předtím konzervativci navrhli, aby občané sami hradili pečovatelství pro přestárlé příbuzné s demencí s tím, že jim smí zůstat jen částka 100 000 liber. Vzhledem k tomu, že většina britských domů a bytů má větší hodnotu než 100 000 liber, bude to znamenat, že až 90 procent těchto lidí se bude muset ze svého domu či bytu vystěhovat a nemovitost bude prodána. 

Po oznámení Mayové, že její vláda zavede pro výdaje na individuální pečovatelství, za něž bude odpovědný sám občan, určitý limit (odmítla uvést, jaký), stala se terčem kritických otázek od novinářů, kteří označili její předvolební manifest za "chaos". 

Labouristé Mayovou kritizovali s tím, že její oznámení vyvolalo "chaos, zmatek a nerozhodnost". Podle liberálních demokratů to znamená "rozklad předvolebního manifestu Konzervativní strany".

Je zajímavé, že Mayová se zřejmě obává zuřivosti voličů a hlavně ultrapravicového tisku. Charakteristické pro ni je, že činí zbrklá, nikým nekonzultovaná rozhodnutí, a když proti nim vznikne vlna zuřivosti ve veřejnosti, Mayová rozhodnutí odvolá.

 Před několika týdny obdobným způsobem Mayová zrušila rozhodnutí pro státní rozpočet na příští rok, jímž měly být platby národního pojištění osob pracujících na volné noze zvýšeny na stejnou úroveň jako u zaměstnanců.

Podle volebního poradce Konzervativní strany Lyntona Crosbyho měla Mayová opakovat voličům před volbami pořád totéž heslo, že její vláda je "strong and stable" - "silná a stabilní". Opakovala to mechanicky tak často, že to vyvolalo obviňování, že se chová jako robot. Labouristé nyní Mayovou obviňují, že její vláda je "slabá a nestabilní".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Muž zatčen za to, že pozvedl hlas proti Mayové

22. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Britská policie brutálně zatkla muže protestujícího před příjezdem Theresy Mayové do Wrexhamu proti jejímu rozhodnutí obnovit hony na lišku. Posléze ho propustila, aniž byl z čehokoliv obviněn.

 

This just happened. Everyone. Please stop for a moment to watch this. Then share. pic.twitter.com/xj2hCU2AF0 #ImWithConnor #ToriesOut

 


Britští konzervativci platí tisíce liber Googlu ve snaze odvést pozornost veřejnosti od svého skandálu s "daní z demence"

22. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Konzervativci, jak se zdá, po upozornění médií na jejich manipulaci, svou reklamu z Google Search stáhli, a byla nahrazena reklamou Labouristické strany. No, je to fraška.

Podpora pro britské konzervativce před nadcházejícími předčasnými volbami, které se budou konat 8. června, začala silně klesat, jakmile konzervativci zveřejnili jako součást svého předvolebního programu návrh, že občané si budou muset sami platit sociální péči pro lidi trpící ve stáří demencí a že jim z hodnoty jejich domu či bytu stát ponechá jen 100 000 liber. V Británii se zvedla vlna zuřivého odporu proti této "dani z demence" především u starších voličů, kteří hlavně chodí k volbám.

Konzervativní strana si začala nyní rychle kupovat u firmy Google internetovou reklamu s cílem zabránit voličům, aby se dostali ke kritickým informacím týkajícím se této kontroverze. Konzervativci vydávají tisíce liber za  reklamy Google, jejichž cílem je, aby se ve vyhledávačích Google pod heslem "dementia tax" neobjevily kritické články, ale aby byli voliči přesměrováni přímo na propagandu na stránkách Konzervativní strany.

(Jenže, paradoxně, těsně pod touto reklamou se nyní objevují odkazy na články o této manipulaci!)

Na stránkách Google se nejprve objevují reklamy konzervativců, a teprve pak odkazy na nejčtenější články z Guardianu, že Theresa May je "pod tlakem" kvůli tomuto plánu,  z Financial Times, že Mayová své kolegy ve vládě o tomto návrhu vůbec předem neinformovala, a z Independentu, že podle liberálních demokratů budou nuceny v 90 procentech případů rodiny s důchodcem postiženým demenci nuceny prodat dům či byt, v němž důchodce bydlí.

Zajímavé je, že konzervativci v tomto pokusu placenou reklamou se bránit proti vlně zuřivosti přijali záporný termín jejich navrhovaného opatření "daň z demence", který rozšířila Labouristická strana.

Podrobnosti v angličtině ZDE



29704

Monitor Jana Paula: Má Panský Dvůr v Dolních Počernicích zapotřebí vyžadovat od hostů 65 Kč za litr vody?

22. 5. 2017 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

 

 Pokud nemusím, tak do snobského komplexu Panský Dvůr v Dolních Počernicích nechodím, pouze výjimečně, a jen na přání některé z mých návštěv, kterým se líbí počernický park s přilehlým rybníkem a posezením u kávy. Panský Dvůr s restaurací Léta páně, pizzerií Al Mulino, Počernickým pivovarem s restaurací, a penzionem s lázněmi u Hastrmana je totiž situován právě v tzv. exklusivní lokalitě, klidové zóně, a exklusivní jsou i ceny. Však oni si to návštěvníci z přilehlých sídlišť rádi zaplatí.

Rámec Trumpových kontaktů s Izraelem

22. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 Donald Trump becomes first serving US president to visit the Western Wall in Jerusalem https://t.co/GfXJsbrGtO pic.twitter.com/ly5O7QXC5v


Prezident Trump nechal tyto dny daleko za sebou své případné domácí problémy, třeba zrovna kolem FBI (a snad taky kolem nějakých těch údajných vazeb na Rusko). Včera, když hovořil v Rijádu před padesátkou vůdčích představitelů z muslimského světa (21. 5.), měl na mysli jakoby pouze globálně nastíněnýobraz boje světa proti terorismu. A jako kdyby v tomto ohledu islám mohl být kompaktně spojencem sil, které by se terorismu rády zbavily. Jako kdyby nebyl zcela nedávno na území dvou arabských států proti tamním vládám (v Sýrii a v Iráku) svémocně vyhlášen tzv. Islámský stát, vyznávající navenek sunnitskouverzi islámu zrovna tak, jako ji – což budiž ne jen mimochodem řečeno – vyznává třeba zrovna Saúdská Arábie. (Přičemž sunnitská verze islámu je počtem států a vyznavačů většinovým proudem islámu; šíitských států a vyznavačů je nesrovnatelně míň).

Saúdská Arábie blokovala u Američanů zařazení saúdské pobočky Islámského státu mezi teroristické organizace

22. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta




Saúdská Arábie, kterou Donald Trump chválí jako klíčového spojence v boji proti Islámskému státu, zablokovala pokus Trumpovy vlády zavést sankce proti saúdské pobočce Islámského státu, píše Washington Post.

Plán přidat saúdskou pobočku Islámského státu na seznam teroristických organizací OSN byl před čtrnácti dny v Radě bezpečnosti OSN zlikvidován. Saúdská Arábie protestovala proti veřejnému přiznání, že v tomto království existuje saúdská pobočka Islámského státu.

"Nechtějí přiznat, že mají na svém vlastním území problém," konstatoval nejmenovaný americký činitel.

Zdroj v angličtině ZDE

 

Trump na straně saúdských mučitelů

22. 5. 2017

čas čtení 3 minuty

Donald Trump se v pátek vydává vytvořit fantazii arabského NATO. V Rijádu ho přivítá množství diktátorů, zkorumpovaných autokratů, zločinců, mučitelů a popravčích, píše Robert Fisk. Přítomen bude nejméně jeden prezident-zombie: Abdelaziz Bouteflika z Alžírska, který jer v komatu a už ani nemluví ani neslyší - a samozřejmě, i jeden naprosto šílený prezident, Donald Trump. Cíl je jasný: připravit sunnitské muslimy na Blízkém východě na válku proti šiitským muslimům. Za pomoci Izraele, samozřejmě.

Trump: "Toto není válka mezi náboženstvími ani civilizacemi"

21. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Trump pronesl v Saúdské Arábii projev, v němž apeloval na desítky představitelů muslimských zemí, aby bojovali proti extremistickému terorismu:

"Dnes zahajujeme novou kapitolu, která přinese trvalý prospěch všem našim občanům. Stojím před vámi jako představitel amerického lidu a chci vám předat poselství přátelství, naděje a lásky. Proto jsem se rozhodl uskutečnit svou první zahraniční cestu to srdce muslimského světa. Naše vize je vizí míru, bezpečnosti a prosperity. V tomto regionu a po celém světě.

Naším cílem je koalice národů, kteří sdílejí cíl vykořenit extremismus a poskytnout našim dětem nadějnou budoucnost, která ctí Boha. Součástí této přelomové dohody je oznámení o uzavření zbrojního obchodu v hodnotě 110 miliard dolarů, který financuje Saúdská Arábie a my zajistíme, aby naši saudští přátelé získali dobré podmínky od vynikajících amerických zbrojních firem, nejvíce vynikajících na celém světě. Dnes budeme znovu tvořit historii otevřením nového globálního střediska pro boj proti extremistické ideologii. Bude umístěno přímo tady v této ústřední části islámského světa. Amerika je suverénní stát. A naší první prioritou je vždycky bezpečnost našich občanů.

Nejsme tady, abychom vás poučovali. Nejsme tady, abychom říkali jiným lidem, jak mají žít, co mají dělat a kým mají být, anebo jak uctívat boha. Namísto toho jsme tady, abychom nabídli partnerství založené na sdílených zájmech a hodnotách. Mladí muslimští chlapci a dívky by měli mít možnost vyrůstat bez strachu, v bezpečí před násilím a v nevinnosti od nenávisti. Pokud jde o počty, největší počet smrtícího násilí postihuje arabské, muslimské a středovýchodní země. Ty nesou břemeno zabíjení a nejhorší zkázu v této vlně fanatického násilí.

Toto není válka mezi různými náboženstvími, různými sektami, nebo různými civilizacemi. Je to boj mezi barbarskými zločinci, jejichž cílem je likvidovat lidské životy, a slušnými lidmi, a to všechno jménem náboženství. Lidé, kteří chtějí chránit život a chtějí chránit své náboženství. Toto je válka mezi dobrem a zlem."

Nicméně zde je fotografie Trumpova poradce z Breitbart News, Steva Bannona, jak sedí vedle vnuka Mohameda bin Abdul Wahhaba, zakladatele wahabbismu, extremistické islamistické sekty, která nese vinu za většinu extremistického islamistického násilí:


USA signalizují Íránu návrat k politice zadržování

22. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Američany vedená koalice proti IS provedla sérii náletů proti vojenskému konvoji režimních loajalistů v Sýrii. Je to teprve podruhé v historii šestiletého konfliktu, co americká letadla útočila na íránské klienty. Konvoj zřejmě sestával nikoliv z pravidelných jednotek syrské armády, ale z mezinárodních šíitských milic.

Tajné předpisy Facebooku (ne)regulující násilí a sex odhaleny

22. 5. 2017

čas čtení 3 minuty



Deník Guardian konstatuje, že Facebook nestačí regulovat výroky a videomateriál zveřejňovaný dvěma miliardami uživatelů na Facebooku. Podle jednoho dokumentu Facebook každý týden zkoumá 6,5 milionů udání ohledně možných falešných účtů.

Složité a kontroverzní jsou zejména instrukce jak cenzurovat sexuálně explicitní materiál.

Cenzurní zásady Facebooku jsou nejasné a měla by o nich proběhnout veřejná diskuse, neměly by se utajovat.

Toto jsou některé instrukce Facebooku pro jeho moderátory:

Which groups of the Czech population support regressive and xenophobic policies and why?

21. 5. 2017

čas čtení 4 minuty



Czech social democratic Prime Minister Bohuslav Sobotka recently brought about a political crisis in the Czech Republic when he demanded the resignation of his government coalition partner, Finance Secretary and powerful populist oligarch Andrej Babiš, allegedly for his unethical financial transactions. Critics pointed out that the main reason why Sobotka did this may have been his fear that Babiš and his semi-authoritarian ANO movement could win the Czech general election in the autumn of 2017 - the electoral support for Sobotka's Social Democrats is decreasing and the support for Babiš's ANO had been rising. The extreme right-wing, xenophobic Czech President Miloš Zeman has refused to dismiss Babiš from his government post, in spite of the fact that the Prime Minister has instructed him to do so, thus infringing the constitution. In the meantime, Sobotka and Babiš made an informal compromise agreement, Babiš has resigned and has had himself replaced by another person from his ANO movement in the post of Czech Finance Secretary.

It is evident that there is an informal alliance between Zeman and Babiš, but who in the Czech Republic supports it and what will happen in the future?

USA po Trumpovi

22. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Za posledních několik dní spadla na amerického prezidenta Donalda Trumpa lavina krizí, napsal Oleg Nikiforov. Především se hovoří o odvolání šéfa FBI Jamese Comeyho a setkání s ruským ministrem zahraničních věcí Sergejem Lavrovem a ruským velvyslancem ve Washingtonu Sergejem Kisljakem v Bílém domě. Kisljak je podle tvrzení amerického tisku nejvýše postaveným představitelem ruské rozvědky v USA. Jim údajně Tramp vyžvanil nějaká americká tajemství.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Má Trumpova nynější zahraniční cesta svůj náboženský osvit?

21. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut


Prezident Trump před dvěma dny (19. 5.) dorazil při svém prvním zahraničním turné do Saúdské Arábie. Titulky v médiích si nemohly nevšimnout, jaké významné obchodní objednávky USA takto obratem ruky získaly. (Též následná účast prezidenta Trumpa na summitu padesátky muslimských států by toho mohla být příkladem.) Přičemž může být diskutabilní, zda zrovna dodávky zbraní Saúdské Arábii mohou mít automaticky jen „mírové“ a „demokratické“ motivy a předpoklady. Ta – také diplomaticky interpretovaná – cesta měla navíc mít své specificky deklarované poslání také v náboženské oblasti. Pokud neměla být přednostně (ne-li zcela výjimečně) prezentovaná především jako jedinečné poselství vyjadřující jednotu muslimů, židů a křesťanů. (Následně si poněkud všimneme té náboženské stránky Trumpovy cesty.)

Po zveřejnění svého volebního programu přišli britští konzervativci o více než polovinu svého volebního náskoku

21. 5. 2017

čas čtení 3 minuty



Z nejnovějších průzkumů veřejného mínění v Británii vyplývá, že konzervativci Theresy Mayové přišli po zveřejnění svého volebního programu tento týden o polovinu svého náskoku nad labouristy. Podle průzkumu organizace YouGov z 18. a 19. května mají nyní konzervativci podporu 44 procent a labouristé 35 procent, rozdíl je tedy jen 9 procent (v jiných průzkumech je větší, v průzkumu firmy Opinion je 13 procent):
 



Podle průměru všech nejnovějších průzkumů mají konzervativci před labouristy náskok 11,5 procenta:

Je obscénní, že Trump, Tillerson a další Američané tančili v Saúdské Arábii s meči

21. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Je to země, která dosud lidi mečem stíná:



 


https://twitter.com/washingtonpost/status/866045756108615680

Potíž s Trumpem: "Nelze mu říct, co má utajovat, protože to bude první věc, kterou vyhrkne"

21. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Trumpův poradce pro státní bezpečnost, generál McMaster, zažívá v těchto dnech tvrdé chvíle, informuje CNN:  Potíž je, že Donaldu Trumpovi je velmi obtížné vysvětlit jakoukoliv politickou strategii, protože Trump udrží pozornost podle generálního tajemníka NATO jen 12 vteřin. Druhou vážnou potíží je, že Trumpovi nemůžete říct, co nemá říkat, protože to je pak tou první věcí, kterou okamžitě vyhrkne.

 




Trump prodá Saúdské Arábii zbraně za 110 miliard dolarů. Je to zřejmě trestný čin

20. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Donald Trump na návštěvě v Saúdské Arábii podepsal smlouvy o prodeji zbraní této zemi za téměř 110 miliard dolarů. USA prodá Saúdské Arábii vojenské lodě, tanky a další vozidla a také sofistikované systémy protiraketové obrany typu THAAD. Další vojenská technologie má umožnit Saúdské Arábii bránit se proti kybernetickým útokům a zabezpečit své hranice: 



Saúdské letectvo se opakovaně podílí na válečných zločinech v Jemenu, kde mj. útočí na školy, nemocnice a krematorium, často americkými zbraněmi. Výše uvedený americký prodej zbraní Saúdské Arábii vyjednal Trumpův zeť Jared Kushner. Ryan Goodman varuje, že tím přímo vstoupil do zóny, kde američtí činitelé nesou odpovědnost za podílení se na saúdských válečných zločinech. 


 US sales of arms to Saudi can make officials criminally liable for aiding and abetting Saudi war crimes in Yemen https://t.co/mzqFHpcLPV pic.twitter.com/D5F7Y4zblQ


Kenneth Roth, Human Rights Watch: Důkaz spoluodpovědnosti za saúdské vraždění civilistů v Jemenu: Trump podepisuje dohodu o prodeji zbraní Saúdské Arábii za 110 miliard dolarů 


Vládní krize jako tři zcela odlišné, byť propojené výzvy času

20. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut


Skutečně tu máme špičkové „trio“, v němž každý hraje podle vzájemně zcela odlišných not (a zájmů)

 

Stěží bylo možné nevidět (a samozřejmě zároveň neslyšet), že ještě než začala ta česká vládní krize, byly tu trojí již nastavené ukazatele „cest“ směrem do příštích vyhlídek; jedna –nějakou dobu už ne valně optimistická – pro ČSSD (a pro jejího předsedu, B. Sobotku), druhá – ta ještě koncem dubna 2017 jedinečně pozitivní – pro hnutí ANO (a pro jejího „podnikatele“ A. Babiše), a třetí v jiném žánru – jaksi se standardně zcela odlišně nastavenými předpoklady – přímo už také pro prezidenta republiky, neboť pro všechny tři zrovna teď naznačené subjekty se začalo blížit příští volební období, pro B. Sobotku a A. Babiše parlamentní, pro M. Zemana prezidentské. Ještě před začátkem května různé průzkumy veřejného mínění naznačovaly, že v parlamentních volbách má nakročeno ke svému vítězství hnutí ANO, s čímž se stěží mohla smířit ČSSD jako z předchozích voleb vítězná politická strana. Čili málem pro ČSSD bylo – teď půl roku před příštími parlamentními volbami – „poslední zvonění“ ke změně tohoto trendu. Což bylo zároveň „na pováženou“. Prezident Zeman ovšem hrál svou vlastní – a na politických stranách a hnutích nezávislou a velmi výraznou – „hru“; se svým svérázným pojetím nadstranickosti (i když mj. sám také stál mezi lety 1993-2001 v čele ČSSD; už jsme na to zapomněli?).

"Šílenec a maniak" James Comey bude svědčit v americkém Senátu o ruských vazbách Trumpova týmu

20. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Vyhozený šéf FBI James Comey, jehož Trump opakovaně charakterizoval ve svém rozhovoru s ruským ministrem zahraničí Lavrovem a velvyslancem Kisljakem jako "šílence a maniaka", bude veřejně svědčit v senátním výboru pro výzvědné záležitosti někdy po 29. květnu.

Comey ale odmítl pozvání od senátního výboru pro soudnictví, který ho požádal, aby svědčil o okolnostech svého vyhození a o své interakci s činiteli Trumpovy i Obamovy vlády v souvislosti s vyšetřováním vazeb na Rusko a problémů Hillary Clintové.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Umírněný kandidát Hassan Rouhani vyhrál velkou většinou prezidentské volby v Íránu

20. 5. 2017

čas čtení 3 minuty






V důsledku silné podpory od íránských středních vrstev, žijících většinou ve městech, zvítězil umírněný prezident Hassan Rouhani v sobotních prezidentských volbách velkou většinou nad fundamentalistickým kandidátem Ebrahimem Raisim. Poskytuje mu to mandát dál usilovat o rozšiřování osobní svobody v Íránu a k otevírání íránské ekonomiky světovým investorům.

Důležité je také, že jeho vítězství mu zřejmě pomůže posílit postavení  frakce jeho umírněných a reformistických stoupenců v době, kdy se Írán připravuje na ukončení vlády osmasedmdesátiletého "nejvyššího vůdce" ajatolláha Aliho Chameneího.

Doprovodnou součástí scénáře nejen vládní krize je ovšem též Kajínkova cesta na svobodu, že?

20. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty


Letos, 6. dubna, a to na shromáždění občanů v Čáslavi, prezident Zeman jaksi předběžně a takto zprostředkovaně sdělil naší veřejnosti, že zvažuje udělit milost na doživotí odsouzenému Jiřímu Kajínkovi, kterému byl tento trest udělen za dvojnásobnou vraždu. Následně hned v Benešově se pan prezident znovu k té kauze vrátil, aby jenom podtrhl, že pouze zvažuje tuto alternativu pro J. Kajínka. Přičemž již roku 2013 opakovaně prezident Zeman se o tento kriminální případ zajímal a jedním dechem tehdy tvrdil, že Kajínkovi milost dát nehodlá. Jiří Kajínek prostřednictvím svého advokáta marně již předtím žádal o obnovení svého procesu. Údajně je tu jediný žijící svědek vražedného útoku na auto z roku 1993, který u soudu tvrdil, že útočící vrah neměl rukavice, takže klika od toho auta měla sloužit jako „předmět doličný“; což zřejmě s ohledem na celý průběh procesu ani Vrchní soud neuznal za důvod k jeho obnovení.

FBI identifikovala při vyšetřování ruských vazeb "osobu blízkou prezidentu Trumpovi"

19. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace:   Blízkou osobou v Bílém domě, o niž má FBI zájem, je Trumpův zeť Jared Kushner:



Vyšetřování možných vazeb a koordinace mezi Ruskem a Trumpovou předvolební kampaní identifikovalo jednoho současného činitele Trumpova Bílého domu jako "osobu, o niž má policejní vyšetřování velký zájem". Podle deníku Washington Post to dokazuje, že vyšetřování začíná dosahovat do nejvyšších kruhů v Bílém domě. Má jít o osobu blízkou prezidentu Trumpovi, avšak policisté ji odmítli identifikovat.

Některé souvislosti a důsledky měnícího se klimatu

19. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 11 minut

K předchozí své úvaze kolem měnícího se klimatu (16. 5., v BL, Nedá si říct klima, anebo spíš lidstvo? Či jen někteří politikové?  chci přidat pár doprovodných poznámek. Bude to užitečné už proto, že běžně si moc nepřipouštíme, že se to naše klima opravdu – byť ne vždy zcela „okatě“ – mění. Dokonce docela jednoznačně k zatím setrvalému oteplování. A to v míře, která předznamenává příští nemalé krize pro lidský život na této planetě. Míváme vesměs takový zvláštní pocit, dokonce podvědomě uchovaný ještě z raného dětství, jako kdyby všechno kolem nás zůstávalo jaksi běžně bodově stejné; a tedy povšechně neměnné, včetně celého našeho námi vnímaného okolí, a potom pochopitelně také nás samých. (I když – především pubertou počínaje – jako kdybychom přece jen začali spontánně připouštět, že to „bodové“ vnímání reality se „jaksi“ zničehonic začalo bezděky protahovat do jakési roztřesené „čáry“, mající najednou nějaké včerejšky a kéž by kýžené zítřky. I když mohou potom znovu přijít časy, kdy jakoby dny se zase začnou podobat navzájem jako „vejce vejci“, jak se říká. Takže model jakési setrvačnosti – kulis i hereckých rolí – v nás může opět vzniknout, jsa podoben času dětství.)

Donald Trump řekl Rusům, že James Comey byl "maniak, opravdový šílenec"

19. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta






Donald Trump řekl ruským činitelům, ministru zahraničí Lavrovovi a velvyslanci Kisljakovi, že šéf FBI James Comey byl "maniak, opravdový šílenec", a že jeho propuštění odstranilo "velký nátlak" vyvíjený na Trumpa.

"Právě jsem vyhodil ředitele FBI. Byl to maniak, opravdový šílenec," řekl Trump. "Čelil jsem kvůli Rusku obrovskému tlaku. Teď už to skončilo. Nevyšetřují mě."

Británie a její cesta k totalitě

19. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Sky News si stěžuje, že jim Konzervativní strana brání v informování o předvolební kampani

Ústředí Konzervativní strany blokuje přístup novinářů ze Sky News k politikům z Konzervativní strany, protože jsou její reportéři vůči těmto politikům "neuctiví":



Na totéž si stěžuje belgický novinář Steven De Foer:



Podílel se Erdogan na mlácení demonstrantů svými bodyguardy ve Washingtonu?

19. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Z nově zveřejněného videa to zřejmě vyplývá, upozorňuje Washington Post:




Švédští prokurátoři ruší vyšetřování Juliana Assangeho

19. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Švédští prokurátoři se po sedmi letech rozhodli zrušit vyšetřování obvinění proti zakladateli WikiLeaks Julianu Assangemu ze znásilnění. Assange, 45, žije od roku 2012 na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, kde se skrývá, aby se vyhnul deportaci do Švédska.

Krátce po tomto oznámení byl na jeho twitterovém účtu zveřejněn tento obrázek:

Assangeovo vyjádření: zatím zůstane na ekvádorském velvyslanectví:

 


Londýnská Metropolitní policie však konstatuje, že po opuštění ekvádorského velvyslanectví Assangeho stejně zatkne, protože  r. 2012 spáchal trestný čin "nepodrobení se rozhodnutí soudu", který rozhodl o jeho deportaci.

Není známo, zda Spojené státy žádají o vydání Juliana Assangeho. Je možné, že existuje tajná žádost o jeho deportaci. Wikileaks napsaly: Británie nechce potvrdit, zda dostala americký trestní příkaz žádající o deportaci Juliana Assangeho..

Podrobnosti v angličtině ZDE

Američtí prokurátoři možná obžalují Wikileaks a Juliana Assangeho za zveřejnění tajných informací:

Kenneth Roth, ředitel Human Rights Watch:

Z veřejných důkazů vyplývá, že Assange publikoval prozrazené informace tak, jak to dělají novináři. Proto přestaňte s výhrůžkami deportace do USA:



Konec cesty: Brazilský prezident je pod obrovským tlakem, aby odstoupil

19. 5. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut


Brazilský prezident Michel Temer zřejmě téměř určitě přijde o svou funkci poté, co ve středu večer byla zveřejněna nahrávka, v jejímž důsledku je nemožné, aby dál pokračoval u moci.

Politikové, kteří ho podporovali, ho nyní houfně opouštějí, v důsledku obrovsky záporné reakce od obyvatelstva, jehož 96 procent, podle průzkumů veřejného mínění, požaduje, aby Temer odstoupil.

Proč má Kreml v České republice tolik špionů?

19. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

České hlavní město je nepochybně jedním z nejkrásnějších v regionu. V 2. světové válce se vyhnulo většímu bombardování či bojům a na rozdíl od většiny ostatních zůstává barokním klenotem - příkladem účinného a působivého plánování bývalého Habsburského impéria, napsal John Schindler. Není tedy divu, že přitahuje hejna turistů z celého světa. A také špiony, z nichž mnozí jsou Rusové.

Ruský program přezbrojování upřednostní pozemní a výsadková vojska

19. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Prezident Vladimir Putin spolu s vedením ministerstva obrany a řediteli podniků obranného průmyslu vyhodnotil perspektivy rozvoje pozemních a výsadkových vojsk při formulaci nového státního výzbrojního programu (GNV) na léta 2018-2025. Na přezbrojení zmíněných složek může být vynaložena až čtvrtina veškerých výdajů ve zmíněném období. V současném programu nákup zbraní pro pozemní vojsko prioritu neměl. 

 

Podle vysoce postaveného zdroje na ministerstvu obrany bude na síly všeobecného určení v letech 2018-2025 vynaložena až čtvrtina všech prostředků z celkové částky 17 bilionů rublů. Tyto peníze budou v prvé řadě směřovat do nákupu vojskových systémů protivzdušné obrany, tanků T-90 a T-14 Armata, bojových vozidel pěchoty Kurganěc-25 a obrněných transportérů Bumerang. Důraz bude také položen na adaptaci zbraní pro arktické podmínky.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

EU hledá náhradu za Londýn v oblasti kapitálových trhů

19. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Brexit přinutil Evropskou unii znova promyslet klíčový projekt unie kapitálových trhů (CMU) a integrační uskupení naléhavě hledá způsob, jak vytvořit alternativní finanční trh namísto Londýna. Ukazuje to návrh dokumentu, který ve středu získala agentura Reuters.

Macronova nová strana zvyšuje náskok v průzkumech

19. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Nová centristická strana francouzského prezidenta Emmanuela Macrona před červnovými parlamentními volbami zvyšuje náskok v průzkumech volebních preferencí. Průzkum společnosti Harris Interactive Group ukázal, že 32 % dotázaných plánuje v prvním kole 11. června hlasovat pro stranu Republiko vpřed.

Trumpovi se splnila nejhorší noční můra

19. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Ve středu došlo zřejmě k nejdůležitějšímu jmenování v kariéře Roberta Muellera, když se stal zvláštním vyšetřovatelem v kauze ruského vměšování do prezidentských voleb v roce 2016, která zahrnuje i možné spiknutí mezi Moskvou a Trumpovou kampaní, napsal Philip Shenon.

Trump reagoval hystericky na jmenování mimořádného vyšetřovatele

18. 5. 2017

čas čtení 1 minuta





Donald Trump si ve čtvrtek ráno na Twitteru stěžoval, že je proti němu veden "hon na čarodějnice".

"Je to největší hon na čarodějnice v americké historii!"
 



"Co všechny ty ilegální činy, které spáchali Clintonová a Obama - a žádný mimořádný vyšetřovatel nebyl nikdy jmenován!"

 

New York Tímes upozorňuje, že americký Kongres mnohokrát vyšetřoval útoky v Bengází v Libyii a roli Hillary Clintonové při tom, i prezidenta Obamu.

Ve středu večer Bílý dům reagoval na jmenování mimořádného vyšetřovatele Muellera uměřeně, jenže je známo, že Trump to nemůže vydržet a vždycky reaguje hystericky druhý den ráno.

Theresa Mayová: My konzervativci nevěříme v neomezený volný trh

18. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Britská Konzervativní strana ve čtvrtek zveřejnila svůj předvolební program pro předčasné volby, které se v Británii budou konat 8. června. Očekává se, že konzervativci zvítězí velkou většinou a - jak poznamenávají komentátoři - předvolební program Konzervativní strany je drsný - je důkazem, jak sebevědomí jsou britští konzervativci, že volby vyhrají, a tak do programu mohou začlenit četná drastická opatření:


Nicméně program obsahuje tuto pozoruhodnou pasáž:

"Konzervatismus není a nikdy nebyl filozofií, jakou popisují karikaturisté. Nevěříme v neomezený volný trh. Odmítáme kult sobeckého individualismu. S hrůzou odmítáme třídní rozdělování lidí, nespravedlnost a nerovnost. Považujeme tvrdé dogma a ideologii nejen za zbytečné, ale i za nebezpečné."

 


Bývalý ředitel FBI Robert Mueller (72) bude řídit vyšetřování vazeb Trumpovy prezidentské kampaně na Rusko

18. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Americké ministerstvo spravedlnosti jmenovalo bývalého ředitele FBI Roberta Muellera mimořádným vyšetřovatelem vazeb předvolební kampaně Donalda Trumpa na ruské operativce. Mueller bude také vyšetřovat všechny ostatní zásahy Ruska do amerických prezidentských voleb.

Muellera jmenoval ředitelem FBI George W. Bush a byl jím 12 let.

Dali ho na samotku a vypnuli vodu. O osm dní později byl nalezen mrtvý

18. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Dali ho na samotku a vypnuli vodu. O osm dní později byl nalezen mrtvý, v důsledku "silné dehydratace".

 



Čtyři lidé zemřeli v jeho vězení, jeden, protože mu byla odepřena voda. Trump si ho vybral pro svůj tým:

 



Šerif, který přirovnal hnutí Black Lives Matter ke Ku Klux Klanu, byl jmenován do Trumpova vládního týmu.

Trumpův návrh na věznění novinářů kritizován jako zastrašování

18. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


 


Během soukromé schůzky s bývalým ředitelem FBI Jamesem Comeym navrhl Donald Trump, aby novináři, kteří publikují tajné informace, byli odsouzeni do vězení. Novináři a organizace na obranu tiskové svobody ve středu konstatovali, že jsou silně znepokojeni tím, že Trump navrhoval, aby se ministerstvo spravedlnosti podílelo na potlačování novinářské práce, která se mu nelíbí.

Předchozí americké vlády z obou amerických politických stran často zneužívaly amerického Zákona proti špionáži z roku 1917, který kriminalizuje zveřejňování tajných informací, které by mohly záporně ovlivnit bezpečnost státu. Tím se však dostávají americké úřady do konfliktu s prvním dodatkem americké ústavy, který zaručuje svobodu slova. Žádný novinář dosud nebyl podle tohoto zákona postaven před soud a právníci většinou argumentují, že se zákon týká osob, které novinářům předají tajné informace, nikoliv novinářů samotných.

V liberální bublině ve Spojených státech

18. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Přináším ještě jeden soubor fotografií z Los Angeles, poznamenává Jan Čulík. Navzdory mediálním jobovkám jsem měl z týdenní návštěvy Spojených států velmi pozitivní dojem - ta země mi tentokrát připadala daleko tolerantnější a daleko a dlouhodoběji uvyklejší na základní principy demokratické férovosti a rovnosti, které mi připadaly daleko zakořeněnější než ve středoevropských postkomunistických zemích.

Samozřejmě, že i v USA jistě existuje rasismus, nespravedlnost a ultrapravice, vidíme to v médiích. Nepodařilo se mi ale vykročit z férové a bohaté liberální bubliny a nic takového jsem tam neviděl. Uvědomil jsem si, že demokratická kultura a kultura občanského aktivismu za základní demokratická práva je v USA daleko zakořeněnější, než to vypadá z šokujících zpráv v médiích.

Proto je tak zajímavé - a pro nás všechny na celé planetě tak důležité - zda se tradiční demokratické, multikulturní a férové principy proti útokům podvodnosti a manipulace dokáží v USA ubránit.

Celkově jsem měl dojem, že jsou USA země docela paternalistická, plná nejrůznějších - logických příkazů a zákazů a občané si jsou vědomi toho, že příkazy a normy se musejí plnit - zákon je neporušitelný. Všude máte nejrůznější předpisy, jak se máte chovat, a všude jsou různí zřízenci, kteří na to dohlížejí.

Možná docela výmluvný, až extremní případ - v českém kontextu nepředstavitelný. Po nočním pětihodinovém přeletu z Los Angeles do Filadelfie jsme se zastavili v centru města v parku z rozsáhlou mechanickou fontánou. Sedli jsme si u fontány na kamenná sedátka a jeden člen naší skupiny - unavený po probdělé noci - si na kamenném sedátku pololehl - opřel se na lokty. Okamžitě tu byl zřízenec a nakázal, že v parku se na lavičce musí sedět zpříma!

V letadle z Filadelfie do Glasgow rozdávali Američanům stewardi na vyplnění britské boarding cards, imigrační formuláře. Řekl jsem, "Nepotřebujeme, jsme britští občané." Steward: "Jak vám závidím. Vidíte přece, co se v téhle zemi děje." Já: "No jo, ale vidíte, co se děje v Británii?" Steward: "No, to máte vlastně pravdu."

No, tak se podívejte na ty fotky. První z nich ukazuje, že na dveřích losangeleské kavárny/knihkupectví je nejen nápis "Nekraďte", ale i "Americkému prezidentu vstup zakázán":

Mezitím v Absurdistánu 26:

Kritikové, děste se: Poláci mají neporazitelnou DNA

18. 5. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Během každoměsíčních ceremonií připomínajících katastrofu letadla ve Smolensku pronáší Jarosław Kaczyński znovu a znovu tentýž projev. Krátce řečeno: "Musíme bojovat proti našim nepřátelům, oněm 'jistým' silám, všichni víme, kdo to je, takže vám to nemusím vysvětlovat. Jsou stále ještě mocné, ale my zvítězíme a odhalíme, co se opravdu stalo ve Smolensku. Jsme přímo na hranici odhalení pravdy!"

O opoziční demonstranty je třeba se postarat

Vrtulník nad Prahou

18. 5. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Byl jsem náhodou ve správný čas na správném místě. Procházel jsem ve středu přes Václavské náměstí zhruba v 19:00, zrovna tam probíhala demonstrace proti politice prezidenta Zemana a ministra financí Babiše. Podle střízlivé informace Babišova internetového deníku iDNES.cz, která mimo jiné připomíná kontroverzní kauzy svého majitele, se na Václavském náměstí sešlo několik tisíc lidí, kteří zaplnili prostor od koně k Opletalce. Ano, tak nějak to vypadalo v 19:00. Pak se průvod vydal na Hrad. Nad hlavami vcelku nerušeně korzujících turistů v centru Prahy, kteří si až na výjimky nestačili povšimnout něčeho nestandardního, poletoval policejní vrtulník a dodával celé situaci zvláštní rozměr. Odhad bezpečnostního rizika asi tentokrát trochu selhal, nicméně demonstranti mohli mít dojem, že skutečně vyvolali ve společenské peristaltice nějaký pohyb. Podle TOP09, která si pravděpodobně shodou okolností osvojila heslo demonstrantů "Proč? Proto" v politické kampani, jde nepochybně o převratnou událost a přítomní politici strany s nadějí očekávají, copak že to peristaltika vyvrhne. Andrej Babiš se musí tetelit radostí nad tím, jak jdou věci ruku v ruce. Nově navržený ministr financí Pilný se pilně začleňuje, o bezpečí opozičních demonstrantů se stará vrtulník a je vlahý májový večer...

Chaos ve Washingtonu: Pod Trumpem se houpe židle

18. 5. 2017

čas čtení 2 minuty


Odhalení z úterního večera, že Donald Trump požádal Jamese Comeyho, ředitele FBI, kterého minulý týden vyhodil, aby zastavil vyšetřování Trupova bývalého poradce pro státní bezpečnost Michaela Flynna, bylo druhým šokem za méně než čtyřiadvacet hodin. Vyšlo také najevo, že Trump chtěl, aby FBI uvěznila novináře, kteří zveřejní informace prozrazené z Bílého domu. To vyplývá z Comeyho záznamů jeho rozhovorů s Donaldem Trumpem. Americké soudnictví považuje svědectví i toho nejposlednějšího pracovníka FBI za nezvratný důkaz, použitelný u soudu.
 

Co vše je ukryto pod ruskou stopou

18. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Americký prezident Donald Trump čím dál tím častěji demonstruje neschopnost řídit nejmocnější zemi světa. Události posledních dní ukazují, že se suverénně dokáže zkompromitovat sám a šance na jeho impeachment se každým dnem jeví reálněji. Navzdory neobvyklým vztahům Donalda Trumpa s ruskými byznysmeny nemáme tu čest se záludným ruským špiónem, ale egomaniakálním chvástalem, jenž není s to rozeznat, jaké informace mají zůstat pod pokličkou. Bylo by to totiž příliš okaté a koneckonců naprosto kontraproduktivní pro samotný Kreml.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2017

6. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 606.77.  Výdaje na provoz Britských listů byly 68 363.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem dubna 2017 146 373.43 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21859