Jak se komunikuje s ministrem Zaorálkem? Neodpovídá

22. 5. 2017

čas čtení 6 minut

Moji milí přátelé a přítelky! píše spisovatelka Iva Pekárková na Facebooku:

Po víc než dvou letech, co se marně snažím pomoct vyřešit prekérní situaci, ve které se nachází moje kamarádka Zdenka Zeni Karim a její manžel Tabish Saj Karim, jsem si začala dopisovat s panem Zaorálkem, ministrem zahraničních věcí.

Po třech doporučených dopisech, které jsem mu poslala na ministerstvo (a v kopii na nejspolehlivější email, který jsem na něj našla, tj. zaoralek@psp.cz), je naše konverzace stále jednostranná, pan Zaorálek nereaguje.

Napadlo nás, že bychom ho mohli zkusit zahltit dopisy na toto téma: pokud mu jich v jednom týdnu přijde padesát nebo sto, snad přece nemůže zachovat mlčení (???).

Zároveň Zdenčin právník podává na ministerstvo stížnost na nečinnost (po čtyřech měsících Tabish dosud nedostal důvody, proč jeho odvolání proti zamítnutí žádosti bylo zamítnuto, přestože by je měl obdržet do 30 dnů). Všechny, kdo Zdence a Tabishovi chtějí pomoct, prosím, aby tenhle post sdíleli, aby okopírovali dopis vespod a poslali ho panu Zaorálkovi mailem, anebo, což by samozřejmě bylo ideální, obětovali trochu času i peněz, dopis vytiskli, podepsali, šli s ním na poštu a poslali ho doporučeně. Jediné, co vám za to můžeme slíbit, je skvělý pocit, že jste se nešťastnému páru pokusili pomoct.

Dopis, který sem lepím, stručně a domnívám se, že srozumitelně shrnuje, o co jde. Doufám, že mi jako mí přátelé důvěřujete a věříte, že si situaci vykládám správně. "Studuju" ji už třetím rokem. Nalepený text dopisu je samozřejmě jen orientační, pokud ho při zachování faktů toužíte zformulovat jinak, bude to jistě ještě lepší, než kdyby panu Zaorálkovi chodily jen jeho kopie. Ještě jednou moc a moc díky!!!


Pan Lubomír Zaorálek
Ministerstvo zahraničních věcí
Loretánské náměstí 5
Praha 1 - Hradčany

Vážený pane Zaorálku,


obracím se na vás s upozorněním na nespravedlnost, které se dopouští vaše ministerstvo, a s prosbou o nápravu.

Zdenka Karim, česká občanka, a její manžel Syed Tabish Karim, pákistánský občan, se už čtyři roky marně snaží získat pro Tabishe tříměsíční vízum k návštěvě České republiky, tři z toho jako manželé. Český konzulát v Islámábádu Tabishovy žádosti o vízum opakovaně zamítá, přestože jako manžel české občanky má na vízum právní nárok. Důvody k zamítnutí, které konzulát znovu a znovu uvádí, jsou už řadu let staré a všechny dávno vyvrácené. V lednu 2017 k nim přidal svévolné a ničím nepodložené prohlášení, že zcela platný Nikah Nama (pákistánský oddací list), který si od manželů vyžádal, je „neplatný.“ Nepomohly ani intervence ombudsmanky.

Manželé Zdenka a Tabish Karim se za osm let známosti měli šanci vidět jen dvakrát, pokaždé asi na měsíc, na Srí Lance. Zdenka je nechodící žena na vozíčku, a proto je pro ni cestování obtížné a představuje zdravotní riziko. Ze stejného důvodu je pro ni téměř nemožné vystěhovat se za manželem do ciziny.

Kromě dvou měsíců strávených společně se manželé „stýkají“ pouze po skypu, po internetu a telefonicky, zato mnohokrát denně. Už jen fakt, že je takové podmínky nepřinutily k rozchodu, by měl být dokladem o síle a hloubce jejich vztahu. Česká spisovatelka Iva Pekárková, od které tyhle informace mám, říká, že jejich vztahu zprvu také moc nevěřila, ale na rozdíl od konzulů či úředníků si dala práci s tím, aby manžele skutečně dobře poznala, a je teď, po dvou letech, přesvědčená, že jeden ve druhém našli opravdovou životní lásku a oporu.

Pane ministře, naprosto nechápu, jak je možné, že Zdenka s Tabishem přes veškeré snahy nedostali šanci být spolu. Jistě, vím, že existuje řada českých žen, které jejich partneři z Pákistánu oklamali a využili jich k tomu, aby se dostali na Západ. Vím i o rizicích, která s sebou může nést vpuštění pákistánských občanů do Evropy. Situace je složitá. To by ale v demokratické společnosti nemělo hrát sebemenší úlohu při rozhodování, jestli udělit vízum Tabishovi Karim! Způsob jednání českého konzulátu v Islámábádu s Tabishem i Zdenkou v sobě nese výrazné rysy totalitního systému: proti rozhodnutí jediného úředníka neexistuje účinné odvolání a veškeré povolané instituce zcela ignorují slova i potřeby obyčejných lidí.

Zdá se, že konzulát v Islámábádu (a pravděpodobně i některá oddělení ministerstva zahraničních věcí v České republice) považují Tabishe za potenciálního podvodníka, násilníka či teroristu jen proto, že je Pákistánec, a Zdenku za hloupou, naivní, méněcennou chudinku jen proto, že je postižená a odkázaná na invalidní vozík.

Také se čím dál tím víc zdá, že si snad konzulát i ministerstvo s manželi Karimovými pohrává po způsobu všemocné bytosti a s pobavením sleduje, jak dlouho jim za daných podmínek jejich vztah vydrží. Určitě si nepřejete, aby se takových věcí dopouštěli zaměstnanci vašeho ministerstva.

Vážený pane ministře, jakkoli jste zaneprázdněný, prosím, věnujte se téhle záležitosti co nejdříve a napravte křivdu, kterou ministerstvo zahraničních věcí už čtyři roky páchá.

Na požádání vám Zdenka Karim, jejíž email, adresu domů i do zaměstnání a telefonní čísla vaše ministerstvo velmi dobře zná, ráda pošle veškeré materiály týkající se případu, jaké si vyžádáte.

Děkuji vám předem za brzkou nápravu této záležitosti.


S pozdravem

0
Vytisknout
9899

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2017