Mayová udělala (zase) pod tlakem voličů obrat o 180 stupňů

22. 5. 2017

čas čtení 2 minuty



Britská premiérka Theresa Mayová se stala terčem obvinění, že se jí volební program "rozpadl", když v pondělí pod tlakem vlny zuřivosti od především starších voličů nad návrhem, že si budou muset občané sami hradit sociální péči pro přestárlé příbuzné trpící demencí, do určité míry  ustoupila a oznámila, že její vláda po volbách zavede určitý limit částky, nad níž občané tuto sociální péči nebudou muset sami hradit.

Předtím konzervativci navrhli, aby občané sami hradili pečovatelství pro přestárlé příbuzné s demencí s tím, že jim smí zůstat jen částka 100 000 liber. Vzhledem k tomu, že většina britských domů a bytů má větší hodnotu než 100 000 liber, bude to znamenat, že až 90 procent těchto lidí se bude muset ze svého domu či bytu vystěhovat a nemovitost bude prodána. 

Po oznámení Mayové, že její vláda zavede pro výdaje na individuální pečovatelství, za něž bude odpovědný sám občan, určitý limit (odmítla uvést, jaký), stala se terčem kritických otázek od novinářů, kteří označili její předvolební manifest za "chaos". 

Labouristé Mayovou kritizovali s tím, že její oznámení vyvolalo "chaos, zmatek a nerozhodnost". Podle liberálních demokratů to znamená "rozklad předvolebního manifestu Konzervativní strany".

Je zajímavé, že Mayová se zřejmě obává zuřivosti voličů a hlavně ultrapravicového tisku. Charakteristické pro ni je, že činí zbrklá, nikým nekonzultovaná rozhodnutí, a když proti nim vznikne vlna zuřivosti ve veřejnosti, Mayová rozhodnutí odvolá.

 Před několika týdny obdobným způsobem Mayová zrušila rozhodnutí pro státní rozpočet na příští rok, jímž měly být platby národního pojištění osob pracujících na volné noze zvýšeny na stejnou úroveň jako u zaměstnanců.

Podle volebního poradce Konzervativní strany Lyntona Crosbyho měla Mayová opakovat voličům před volbami pořád totéž heslo, že její vláda je "strong and stable" - "silná a stabilní". Opakovala to mechanicky tak často, že to vyvolalo obviňování, že se chová jako robot. Labouristé nyní Mayovou obviňují, že její vláda je "slabá a nestabilní".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7618

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2017