EU hledá náhradu za Londýn v oblasti kapitálových trhů

19. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Brexit přinutil Evropskou unii znova promyslet klíčový projekt unie kapitálových trhů (CMU) a integrační uskupení naléhavě hledá způsob, jak vytvořit alternativní finanční trh namísto Londýna. Ukazuje to návrh dokumentu, který ve středu získala agentura Reuters.


Londýn je zdaleka největším kapitálovým trhem unie, ale od roku 2019 bude za jejími hranicemi. To znamená problém pro projekt CMU, který byl spuštěn ještě před britským referendem o vystoupení.

"Reformní program CMU musí být doplněn tak, aby se vyrovnal s výzvou vytvořit autonomnější kapitálový trh pro ekonomiku unijní sedmadvacítky," uvádí se v dokumentu Evropské komise.

Britská premiérka Theresa May tvrdí, že si přeje obchodní dohodu s EU, která zahrne i finanční služby, ale dokument naznačuje, že blok si místo toho přeje replikovat finanční průmysl v Londýně, jak jen to bude možné.

Návrh, o němž má Evropská komise jednat 7. června, tvrdí, že brexit znamená nutnost zajistit, že obchody v EU budou mít přístup k silným kapitálovým trhům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9559

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2017