Rozhovor Britských listů 461. Co je špatného na českém daňovém systému?

20. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Fialova vláda je středopravicová, a tak bude chtít škrtat peníze ze státního rozpočtu. Které škrty jsou ale důvodné a jaké návrhy této vlády jsou rozumné a jaké nerozumné? Co je potřeba změnit v českém daňovém systému? A co by mělo být součástí Národního plánu obnovy? Bohumil Kartous hovoří o těchto skutečnostech se sociologem Danielem Prokopem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. ledna 2022.

Rozhovory Britských listů na tato témata:


 18237

ČR ruší zákon o povinném očkování pro lidi nad šedesát

20. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Ve středu 19. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  25 989 denních nákaz. Hospitalizováno je 1615 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 972 lidí, od včerejška nárůst o 35 mrtvých.  Počet nákaz za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 1086 (včera byl 950) , počet nákaz za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 1564 (včera byl 1390). Suspektní reinfekce je 48 588 případů. Nejpostiženější je Praha se 1926 nakaženými na 100 000 obyvatel, a také Praha-Západ (2201 nakažených na 100 000 obyvatel) a Praha-východ (2082 nakažených na 100 000 obyvatel).   ZDE       


- Rakouská vláda plánuje celonárodní očkovací loterii, aby se občané nechali očkovat. Každý desátý účastník loterie by vyhrál poukaz na 500 euro. Nárok by měli jen očkovaní. V Rakousku je plně očkováno jen asi 72 procent obyvatelstva, což je jedna z nejnižších úrovní v Evropě.  

- Německo ve středu zaznamenalo rekordnich 133 536 nákaz a 234 úmrtí.

- Jihoafrický miliardář Patrick Soon-Shiong otevřel ve středu v Kapském Městě novou továrnu na vakcíny. Má poskytovat vakcíny Africe, kde je v důsledku trestuhodného sobectví a hlouposti světa očkováno jen minimum lidí.


- Česká republika zrušila zákon o povinném očkování proti covidu pro lidi nad šedesát let, "aby se vyhnula konfliktům ve společnosti", přestože v úterý zaznamenala rekordní počet nákaz - 28 469. Fialova vláda také zkrátila karanténu, ale zavedla povinné testování zaměstnanců.

- Dánsko zaznamenalo rekordních 38 759 nákaz, je to nárůst o 37 procent od doby před čtrnácti dny.

- Alžírsko uzavírá na deset dní školy kvůli nárůstu nákaz.

- Německo registrovalo rekordních 112 323 nákaz.

Ezosféra a realita, lekce z filozofického pragmatismu

20. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Začnu citací iRozhlasu:

Jaroslav Dušek necítí odpovědnost za úmrtí Hany Horké. Komentovat to ale nechce. „Její duši nedělá dobře, že se kolem víří emocionální prapodivný kvas,“ řekl pro server iROZHLAS.cz. Zpěvačka opakovaně sdílela hercovy pořady o alternativním přístupu ke koronaviru. Podle jejího syna je tak lze považovat za jeden z důvodů, proč odmítala očkování. „Veřejně známí lidé by si měli uvědomovat důsledky názorů, které šíří,“ říká k tomu expert.“ ZDE

Nebudu psát přímo o Jaroslavu Duškovi, nechci posuzovat jeho přímou odpovědnost. Myslím, že ale nelze skončit tuto věc na výmluvě typu „její duše potřebuje klid“. Představte si, že jste někoho přesvědčili, aby si nezapínal bezpečnostní pás při velmi rizikové jízdě autem. Dojde pak tomu, že ten člověk při nehodě zemře právě proto, že neměl zapnutý onen pás. Když vám někdo připomene, že jste za jeho smrt zodpovědní, začnete ezotericky mluvit o duši zemřelého, která potřebuje po smrti klid.



 17432

Kterak smrtící americké sankce devastují Afghánistán

20. 1. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je to stále táž písnička: Když páchají nepravosti a zločiny ti druzí, na něž máme pifku a na něž nemáme žádné efektivní páky, sdělovací prostředky překypují nelíčeným pobouřením a požadují nápravu nehledě na možné důsledky. Poté, co v létě loňského roku opustily západní okupační jednotky Afghánistán, množily se zprávy o hrozícím tálibánském teroru či přímo občanské válce, která dozajista zemi pod Hindúkušem zachvátí. Přestože se tyto apokalyptické předpovědi nesplnily, v zemi se schyluje k ohromné humanitární pohromě, jestliže americké sankce proti Tálibánu zůstanou i nadále v platnosti. 

30842

Slovenský seriál Priznanie dráždí dogmatiky skutečností

Co všechno bychom si měli umět přiznat?

20. 1. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Imigrantská zkáza vyobrazena s lidským rozměrem, cikánská pakáž z děcáku jakbysmet a k tomu homosexuální ideologie ohrožující dospívající mládež. Některé z těchto zločinů seriálu Priznanie, jenž začala před nedávnem vysílat veřejnoprávní Slovenská televize, mohly vést ke znechucení řady těch diváků, kteří očekávali, že volné pokračování série Hniezdo přinese další dramatickou zápletku středostavovské slovenské rodiny. A ejhle, místo toho jsou nuceni překračovat kulturní i sociální hranice, což některým evidentně nedělá dobře. Například pomocného biskupa bratislavské arcidiecéze Jozefa Haľka se natolik dotkly scény z domácnosti homosexuálního páru v prvním dílu seriálu, že obvinil Rádio a televíziu Slovenska (RTVS) z morální devastace mládeže a šíření "homosexuální propagandy" ve stylu "marxisticko-leninských příruček". Nu, místo toho, aby ctnostní odvrátili zrak, druhý díl seriálu sledovalo více než 500 000 diváků, což je při populaci Slovenska srovnatelné zhruba s 1 000 000 diváků v ČR.

More Linefall

20. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Video prezentace, leden 2022


{Videoprezentace Linefall, prosinec 2021 ZDE)

 18286

"Visí na vlásku": co píší čtvrteční britské noviny o Johnsonově boji o udržení moci

20. 1. 2022

čas čtení 2 minuty


Británie je zcela posedlá rozbroji v Konzervativní straně a snahou řady poslanců odstranit Borise Johnsona z premiérské funkce


Plamenný požadavek bývalého konzervativního ministra pro brexit Davida Davise, aby Boris Johnson odstoupil, plní ve čtvrtek mnohé titulní strany britských deníků, zatímco jiné se zaměřují na premiérův vzdor tváří v tvář vzpouře konzervativců. David Davis ve středu v parlamentě citoval slavný výrok z roku 1938, jímž byl z premiérské funkce po Mnichovu vyhnán Neville Chamberlain. "Proboha, už vypadni!"

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

 18284

Smrt zpěvačky Hany Horké se dostala do Guardianu

20. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

Česká folková zpěvačka zemřela, poté, co se úmyslně nechala nakazit covidem, píše deník Guardian:




Článek, převzatý z tiskové kanceláře Agence France Press, shrnuje věcně celou historii: Manžel i syn byli očkovaní, Hana Horká podlehla dezinformacím antivaxerů. Nechala se záměrně nakazit, aby nemusela dodržovat omezení platná pro neočkované osoby. Dva dny před smrtí napsala na Facebooku.

"Přežila jsem. Bylo to intenzivní. Takže teď bude divadlo, sauna, koncert ... a naléhavý výlet k moři."

Guardian dodává, že syn Hany Horké Jan Rek obvinil české antivaxery, že zavinili smrt jeho maminky a že mají krev na rukou. "Velmi dobře vím, kdo ji ovlivnil. Jsem smutný, že věřila cizím lidem víc než své vlastní rodině."

Zdroj v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 460. Jsou lepší školy v ČR nebo v Německu?

18. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Veronika Jonášová je novinářka, která žije v Berlíně i v ČR Její děti chodí do školy v obou zemích. S Bohumilem Kartousem hovoří velmi zajímavě o tom, v čem jsou lepší školy v Německu a v čem v Česku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 18. ledna 2022.


30372

Společnost v troskách

20. 1. 2022 / David Marenčák

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Kdyby chtěl někdo pochybovat, že jsme „selhavší stát“, neboli že žijeme v setrvalém a dlouhodobém státním kolapsu, dávám do souvislosti pár šokujících zpráv, které už nikoho nešokují a v záplavě banalit už sotvakoho zvednou ze židle.

Omikron zahajuje kobercový nálet, výhled do blízké budoucnosti v podobě vývoje v ostatních státech západního okruhu, které jsou krapet napřed, jsou zcela mimo obzor kohokoli, kdo má moc a vliv o něčem rozhodovat.

A vláda demokratické a jedné možné nejlepší svobody řeší věci tak, že je outsorcuje na občany. Ano, je to tak, tento pokyn hygienických stanic znamená, že přestávají trasovat a lidi mají vyplňovat sebetrasovací formuláře, o čem všichni vědí, že budou dělat jen skutečně otrlí a vytrvalí lidé. Ostatní na to hodí bob z přesvědčení nebo z únavy, letargie a uondané apatie.

30689

Vakcinační apartheid aneb Konec pandemie je v nedohlednu

20. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO ) Tedros Adhanom Ghebreyesus v úterý vyzval země, aby nepolevovaly v ostražitosti, i když se zdá, že vlny omikronu v některých částech světa dosáhly svého vrcholu, což některé země označily za důvod ke zrušení bezpečnostních opatření. Generální ředitel WHO během svého týdenního brífinku pro média vyjádřil naději, že "nejhorší z této poslední vlny je již za námi", ale zdůraznil, že "žádná země ještě není z nejhoršího venku", protože míra infekce zůstává na celém světě rekordní, píše Jake Johnson na webu commondreams.org.

 18270

Čtyři scénáře pro evropský energetický systém budoucnosti

20. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 

Energetická politika, energetická transformace, energetický průmysl, sektorové propojení 

Podle studie společnosti Deloitte musí do roku 2050 do rozšíření obnovitelných zdrojů energie investovány čtyři biliony eur

V tomto odvětví panuje široká shoda, že trhy s elektřinou v Evropské unii budou stále silně růst. Protože poptávka po elektřině v tomto desetiletí výrazně vzroste s přibývajícím počtem elektromobilů a se zahájením výroby vodíku. Na pozadí Evropské zelené dohody je proto potřeba více elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pro pokrytí rostoucí poptávky je nutné masivní rozšíření výrobních kapacit a s tím spojené investice v řádu bilionů. Zdá se, že tomu tak také je. Na druhé straně není jisté, jak bude evropský energetický systém vypadat v budoucnu a zda EU dosáhne svého cíle pro rok 2050, který si sama stanovila. Poradenská společnost Deloitte k tomu vypracovala různé scénáře a výsledky zveřejnila v aktuální studii „Budoucnost energetiky spočívá v růstu“.

30843

Sníme průmyslovou chiméru, zatímco globální ekonomika pučí v digitálu

20. 1. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Částka za kterou Microsoft kupuje herního vývojáře Activision Blizzard, odpovídá skoro přesně tržní hodnotě automobilky BMW, je o kousek menší než je tržní hodnota Mercedesu (tj. Daimleru), je 3,5x větší než hodnota Nissanu, je tak velká jako hodnota drogistického gigantu Unilever nebo koncernu BASF (chemie, hnojiva atd), větší než hodnota Heinekenu, a tak dále.
Není to přestřelená hodnota. Na této úrovni firmy vědí co dělají a Microsoft kupuje, aby vydělal. Ukazuje se, jak obřím odvětvím jsou dnes kreativní průmysly (creative industries) - například v sousedním Německu jsou druhým největším tvůrcem HDP po automotive se zhruba pětiprocentním podílem.
Můžeme samozřejmě i nadále snít o tom, jak je super být "průmyslovou", tedy výrobní ekonomikou, postavenou na uhlí a oceli jako kdysi dávno. Vzpomínáním na zašlou slávu válcoven trub realitu nezměníme.

Co nám také ukazuje Djokovičův „terminál“

19. 1. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 8 minut

Jak se potkává sportovní a vakcinační národovectví v populismem zmítané střední a jihovýchodní Evropě


  • Sport je dnes (zase) nástrojem populistické politiky

  • Proč oligarchy dlouhodobě přitahuje kumulace mediálního vlastnictví

  • A jaké to může mít dopady na situaci ve střední a jihovýchodní Evropě




 18212

Ukrajina: Krize graduje

19. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

  • Z analytiky očekávaných indikátorů bezprostřední hrozby ruské invaze zbývá splnit fakticky už jen dva: Přísun ruských výsadkářů plus přísun personálu k ohromným kvantům bojové techniky uskladněným v ukrajinském pohraničí. 

 18186

USA a Rusko budou znovu jednat o Ukrajině

19. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 
Americký ministr zahraničí Tony Blinken se setká s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem


Ministři zahraničí USA a Ruska budou v pátek jednat v Ženevě, ve snaze odvrátit   ruský útok na Ukrajinu. Podle jednoho amerického představitele to prý  naznačuje, že "diplomacie možná není mrtvá".

Vzhledem k tomu, že Bílý dům varuje, že útok na Ukrajinu může přijít "kdykoli", odletí americký ministr zahraničí Tony Blinken ve středu do Kyjeva a ve čtvrtek do Berlína, aby se před setkáním s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem poradil s ukrajinskou vládou a evropskými spojenci. Přichází v době, kdy NATO rovněž nabídlo Rusku nové kolo rozhovorů.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16637

Koronavirus: Francie zaznamenala skoro půl milionu denních nákaz

19. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

V úterý 18. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  28 469  denních nákaz. Hospitalizováno je 1635 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 937 lidí, od včerejška nárůst o 27 mrtvých.  Počet nákaz za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 950 (včera byl 799) , počet nákaz za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 1390 (včera byl 1117). Suspektní reinfekce je 43 969  případů. Nejpostiženější je Praha se 1671 nakaženými na 100 000 obyvatel, a také Praha-Západ (1887 nakažených na 100 000 obyvatel) a Praha-východ (1774 nakažených na 100 000 obyvatel).   ZDE        

- Německo zaznamenalo rekordní nárůst infekcí: 112 323 denních nákaz a 239 denních úmrtí. Míra infekce dosáhla 584.4 nákaz na 100 000 obyvatel, v ČR je dvakrát vyšší.

- Peking oznámil další nakaženou zahraniční poštovní zásilku.

- Guardian upozorňuje, že Česko zaznamenalo rekordní nárůst denních nákaz, 28 469, zatímco před týdnem to bylo 12 371. Česko stále zvažuje zavedení povinného očkování pro lidi nad 60.

- Ve Skotsku počet nákaz omikronem klesá, avšak odborníci varují, aby si lidi nemysleli, že pandemie končí.

 18281

Záhada všech záhad

19. 1. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 22 minut

Ano. Je tomu přesně tak. Jako o záhadě všech záhad můžeme hovořit o mysteriózní 618 let staré ilustrované knize, napsané neznámým písmem v neznámém jazyce, jejíž rukopis nalezl v roce 1912 tehdejší sběratel a antikvář Wilfrid Voynich v italském jezuitském klášteře. V té době obsahoval 272 stran v sedmnácti pergamenových arších, z nichž se jich do současné doby dochovalo jen 240. Na nich je celkem obsaženo 35 000 slov, která jsou zcela odlišná od evropských jazyků. Současně je tento ojedinělý unikát rozdělen podle ilustrací do několika odborných částí pojednávajících o botanice, astronomii, biologii, kosmologii, farmakologii a jednotlivých receptech, které jsou uspořádány ve tvaru květu či hvězdy. Jeho originál je ve vlastnictví Yaleovy univerzity pod označením MS 408, a podle radiokarbonové datace (C14), spadá jeho sepsání do let 1404 – 1438. Díky nejstaršímu česko – slovenskému soukromému vydavatelství CAD PRESS se před devíti lety pod názvem Voynichův rukopis aneb Nejzáhadnější kniha světa, dostalo do rukou čtenářů a milovníku všech záhad její první faksimilní vydání, které je doplněné obsáhlou úvodní studií renomované české badatelky a záhadoložky Jitky Lenkové.

Paní Lenková, jak dlouho jste na této obsáhle studii pracovala?

 18274

Čí spojenec je vlastně současné Německo?

19. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

  • Nejenže Spolková republika Německo odmítá připsat na odvetný sankční seznam za novou invazi proti Ukrajině vyřazení Ruska ze systému SWIFT nebo uzavření plynovodu Nord Stream 2. 
  • Odmítá také povolit Ukrajině dodávky obranné výzbroje - a ty odjinud, které do Kyjeva opravdu směřují, se německému území zdaleka vyhýbají. 

 17282

Rusko už Evropu fakticky porazilo. I bez války

19. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Ať už Putin vyšle nebo nevyšle své vojáky na Ukrajinu, opět jednou konfrontoval Evropu s tou nejbolestnější skutečností: Zatímco je příliš slabá, aby se sama ubránila, nemůže už dál spoléhat na to, že ji zachrání Spojené státy, napsal Jonathan Holslag.

Rozhovor BL 459. Mladí lidé v Číně smějí od nynějška hrát digitální hry jen tři hodiny týdně

14. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Čína drasticky omezila právo mladých lidí hrát digitální hry na internetu. O tom hovoří Bohumil Kartous se sinologem Filipem Jiroušem z projektu Synopsis. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. ledna 2022.

Rozhovor Britských listů 458. Buďme v kontaktu s tím, co se nám děje. Nepopírejme realitu

10. 1. 2022

čas čtení 2 minuty



Co je příčinou toho, že se v ČR tak intenzivně šíří bludy a lži, ohrožující lidský život? Proč to lidé dělají? V tomto Rozhovoru Britských listů na toto téma hovoří Jan Čulík s  analytickou psycholožkou Janou Bryjovou a výtvarníkem Janem Paulem,  kteří se mimo jiné v připravované knize O narcismu a věcech lidských tímto tématem také zabývají. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 11. ledna 2022.




K tomuto rozhovoru nám napsal František Řezáč:

Hluboce se klaním a děkuju za ten rozhovor o psychologii. Byl jsem čtyři měsíce v ústavu kvůli alkoholu a využil toho času k jakýmsi počátkům studia psychologie. Ten dědek s pistolkama je prdlouš. Patrně profesní deformace, fascinace automatickou střelbou. Znám to z vojny.. Jinak si myslím, že motivace vrahů politiků, papežů, prezidentů atd. pramení z osobní touhy někoho zabít a pak se na to namontuje nějaká "vyšší" myšlenka, za jásotu médií. Psychologie, která se nedá úplně vymezit nebo ohraničit vůči psychiatrii (Vondráček, Úvahy psychiatricko-psychologické) je u nás velmi podceněna. Má to reálně velké ekonomické dopady. Různým těm průšvihům by se dalo zabránit, kdyby lidi s problémy (práce, manželství, zdraví vůbec atd.) šli napřed k psychologovi se poradit. A nezačali místo toho chlastat. Možná by se preventivně zabránilo smutným cestám do ústavů až tam na konečné u Apolináře. (Zdeněk Štěpánek v úžasné roli alkoholika). Můžeme se smát Američanům, že mají každý svého psychologa, jako to dělá velký Američan Woody Allen. Moje lékařka duše je chytrá a krásná, což mne silně motivuje k tomu, abych ji přesvědčil, že nemusím stoprocentně abstinovat. Na zdraví! Mně už je 77. Ale v léčebně byli i kluci a holky před maturitou. A k tomu drogy...V ČR je statisticky ohroženo alkoholismem asi půl milionu lidí. Po téhle divné době to může být mnohem víc. Říkejme si pravdu!

 16510

Británie: Zdá se, že se situace mění. Zbaví se nyní konečně toryové lháře a podvodníka Borise Johnsona?

19. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Poslanci z celé strany jsou přesvědčeni, že po zprávě státní úředníce Sue Grayové budou mít dostatek dopisů požadujících jmenování nového šéfa Konzervativní strany
 

Boris Johnson tvrdí, že ho "nikdo nevaroval", že mejdan, kam byli lidé pozváni slovy "přineste si vlastní chlast", byl v přísném lockdownu porušením zákona
 

Nálada konzervativních poslanců v úterý večer proti Borisi Johnsonovi přitvrdila a otevřeně se mluvilo o tom, jak premiéra sesadit a kdo by ho měl nahradit, poté, co Johnson  poskytl televizi Sky News katastrofální rozhovor, v němž lhal, že ohledně mejdanů v Downing Street v době lockdownu "nelhal".

Proč jsou Češi (nenásilní) rasisti?

10. 1. 2022

čas čtení 15 minut


Jan Čulík:

V minulých dnech převzala tuším z ČTK celá řada českých médií zprávu, že jakýsi mladík spáchal nějaké trestné činy, nebo nějaký trestný čin na Karlovarsku a v té zprávě ČTK potom ve všech médiích bylo, že to byl cizinec.

No, já jsem si dovolil napsat na Britských listech, vážení televizní diváci, že se to nedělá. Protože v té zprávě není důležité, jaký etnický původ má pachatel nějakého trestného činu, protože to samozřejmě vede k vytváření kolektivní viny, protože si potom čtenáři automaticky dovozují, že všichni cizinci jsou kriminálníci.

Nás nezajímá ani Německo

7. 1. 2022

čas čtení 17 minut



Albín Sybera:

Vážení diváci Britských listů, vítám vás u dnešního rozhovoru. hosta máme Vojtěcha Boháče, šéfredaktora zakladatele serveru Voxpot, který se věnuje zahraniční publicistice a budeme s ním hovořit právě o zahraniční publicistice a o tom, jak je zastoupená nebo nedostatečně zastoupena v českých médiích. Tím bych si dovolil předat slovo svému hostu. Vojtěchu jak to vidíte vy? Myslíte si, že zahraniční publicistika má své místo v českých médiích dostatečně zastoupeno, nebo si myslíte, že převažují domácí témata? Zkrátka, že ten český mediální diskurs, jak bych si třeba dovolil říct já, je velmi introspektivní, zaměřený především právě na domácí scénu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 17383

Český stát pomáhá dlužníkům jen naoko, učit efektivitě bychom se mohli na Islandu

19. 1. 2022

čas čtení 8 minut

Je po Vánocích, za které každý Čech v průměru utratil 15 tisíc korun. Kdo by nechtěl obdarovat nejbližší, udělat radost dětem a užít si o svátcích dostatek dobrého jídla a pití? Emoce hrají v takovém případě velkou roli. Dopřát si hojnosti alespoň o Vánocích však pro řadu lidí i tentokrát znamenalo vypůjčit si peníze. Není divu, žijeme v zemi, kde pětina domácností nemá vůbec žádné finanční rezervy. Ve skupině lidí s průměrným či podprůměrným příjmem nemá rezervy dokonce každý druhý, píše Ondřej Šmakal. 

 18237

Počty hospitalizací v ČR podle Novinek a Seznamu klesají, Skutečně?

18. 1. 2022

čas čtení 3 minuty


15.01.2022    1 589
16.01.2022    1 593
17.01.2022    1 660

(Počet hospitalizovaných klesal od začátku ledna, nyní se trend obrátil.)

V pondělí 17. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  20 270  denních nákaz. Hospitalizováno je 1660 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 910 lidí. Počet nákaz za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 799, počet nákaz za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 1117 (v pátek byl 914). Suspektní reinfekce je 40 282  případů. Nejpostiženější je Praha se 1477 nakaženými na 100 000 obyvatel, a také Praha-Západ (1652 nakažených na 100 000 obyvatel) a Praha-východ (1530 nakažených na 100 000 obyvatel).   ZDE       

- Britští ministři dále drze lžou veřejnosti, že prý Johnson "nelhal parlamentu" o pitkách v Downing Street během lockdownu. Vzbouřenečtí konzervativní poslanci se však Johnsona přesto snaží donutit k rezignaci. Mnozí poslanci dostali více než tisíc zuřivých emailů od svých voličů ohledně Johnsonova lhaní a pohrdání veřejnosti. Zkorumpovaná Johnsonova vláda ho však hájí. Může v Británii přežít Konzervativní strana? Nechají si Angličané  všechno líbit a prostě chtějí mít za premiéra zkorumpovaného arogantního, mstivého lháře? Uvidíme. ZDE 

- Čínská pošta dostala příkaz, aby dezinfikovala poštu ze zahraničí a veřejnost byla požádána, aby si ze zahraničí pokud možno nic neobjednávala. Čínské úřady tvrdí, že nedávná ohniska nákazy koronavirem v Číně přišly poštou.

 17996

Greenpeace odmítá ústupky Polsku ve smlouvě o dole Turów. Už nyní se obává, že text smlouvy je slabý

18. 1. 2022

čas čtení 3 minuty


Tisková zpráva Greenpeace ČR

 

Praha - 18. ledna 2022: Dnes mají ve Varšavě pokračovat jednání mezi českou ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou a její polskou kolegyní Annou Moskwovou o smlouvě kvůli dolu Turów. Jedná se o první takové jednání nové české vlády. Greenpeace i místní lidé předchozí jednání bývalé vlády v minulosti kritizovali kvůli netransparentnosti a také z obavy, že domluvený text smlouvy nezajistí dostatečnou ochranu životního prostředí a zásob vody pro místní lidi. Podle zpráv v médiích přitom polská strana hodlá z již vyjednaných podmínek vycouvat a chce například platit nižší finanční kompenzace. Organizace Greenpeace jakékoli ustupování Polsku v jednáních o smlouvě o dolu Turów rezolutně odmítá.

 18275

Chemické znečištění překročilo bezpečnou hranici pro lidstvo, tvrdí vědci

18. 1. 2022

čas čtení 4 minuty



Studie vyzývá k omezení výroby a vypouštění škodlivých látek do přírody, protože znečištění ohrožuje globální ekosystémy, na nichž závisí život

Koktejl chemického znečištění, který prostupuje celou planetou, nyní ohrožuje stabilitu globálních ekosystémů, na nichž je lidstvo závislé, uvedli vědci.

Zvláště velké obavy podle nich vzbuzují plasty a 350 000 syntetických chemických látek včetně pesticidů, průmyslových sloučenin a antibiotik. Znečištění plasty se nyní vyskytuje od vrcholu Mount Everestu až po nejhlubší oceány a některé toxické chemické látky, jako například PCB, jsou dlouhodobě a široce rozšířené.

Nechat se záměrně nakazit covidem je šílenství

18. 1. 2022

čas čtení 8 minut

 
Dokazuje to případ folkové zpěvačky Hany Horké, která podlehla lžím antivaxerů. Nebyla očkovaná a "chtěla se nakazit", aby mohla vyjít z karantény. V neděli na covid zemřela. Její syn - právem - obvinil české antivaxery, že mají na rukou krev. ZDE 
 

Vedoucí představitelé v USA v posledních týdnech v souvislosti s rychlým šířením pandemie covidu-19 nasadili pesimistický tón. Covid-19 je však stále velmi závažné onemocnění s neznámými následky, a to i v případě méně těžké varianty omikron. Je naprostým šílenstvím chtít se záměrně nechat nakazit. V níže citovaném materiálu rozbírají špičkoví odborníci,  proč by se lidé měli stále snažit vyhnout onemocnění covidem - zejména v příštích několika týdnech a měsících, kdy jsou nemocnice pod obrovským tlakem. Přitom do několika měsíců by měla být k dispozici účinná léčba.

Nakazíme se všichni covidem, navzdory tomu, jak usilovně se budeme chránit?

 18163

Oxfam: Miliardáři "měli úžasnou pandemii", zatímco nerovnost zabíjela miliony lidí

18. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Nejnovější zpráva organizace Oxfam International o globální nerovnosti uvádí, že zatímco deset nejbohatších lidí na světě od roku 2020, kdy udeřil covid-19, svůj společný majetek více než zdvojnásobilo, souvisejícím důsledkem tohoto miliardářského vzestupu byla pro zbytek světa smrtelnější a dlouhodobější pandemie, při níž klesly příjmy 99 procent lidstva: více než 160 milionů lidí se ocitlo v chudobě a miliardám nejchudších byl odepřen přístup k život zachraňujícím vakcínám, píše ne webu commondreams.org Jon Queally.

30720

Sněmovna bez hodnotné opozice

18. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Vláda dostala důvěru. Nic překvapivého ani zajímavého vzhledem k tomu, že má jasnou většinu ve Sněmovně. Ani „rozprava“, kterou si nenechala ujít opozice, nebyla něčím, co by stálo za pozornost. Trvalo to rekordně dlouho, to je pravda, ale fakticky je to jedno. Co ale vzbuzuje hrůzu, je fakt, že sněmovní opozicí je pouze Ano a SPD.

 17023

V Kyjevě teď tiká ekonomická bomba

18. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

  • Pondělí bylo pro Ukrajinu mimořádně rušným dnem. 
  • Přijela americká senátní a německá ministerská návštěva, do země se vrátil exprezident Porošenko čelící stíhání ve vykonstruovaném procesu - a do toho sousední Bělorusko oznámilo faktickou mobilizaci, za níž hned následoval příjezd prvních ruských jednotek ze Sibiře a Dálného východu. 

30689

Ezoteriko, div se, aneb o kauzalitě

18. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Tak jsem se v souvislosti se smrtí jedné paní na covid, paní, která odmítala očkování proti covidu, dozvěděl mnoho věcí. Například jsem se dozvěděl, že nějaký známý někoho dostal po očkování tinnitus, a tak lituje, že se nechal očkovat. Zajímavý komentář ke smrti někoho na covid, kdo by téměř jistě nákazu přežil, pokud by byl očkovaný. Prý „to je prostě osud“. Zřejmě vyšší řízení, nějaká ezoterika, přesvědčení o vyšší pravdě.

 18270

Dlouhé kabely a energetická bezpečnost

18. 1. 2022 / Marek Beneš

čas čtení 3 minuty

S velkým zájmem jsem zaznamenal na BL  Vaše nadšení z možné instalace podmořského proudového kabelu z Maroka do Velké Británie na konci dekády, kdy se bude produkovat levný proud z obnovitelných zdrojů ze Sahary a z Atlantiku. Zároveň s nadšením kvitujete fakt, jak Norsko podmořským kabelem posílá proud do UK.

Vše je to naprosto nádherné, ale má to jedno ale. Stále přehlížíte, že máte slona v místnosti.

Co bezpečnostní hledisko ? Takže se tedy navrhuje, aby naše energetická soběstačnost  byla závislá od produkci, jež bude 3000 km daleko, kterou plně nehlídáme? 


Antivaxeři v Plzni

18. 1. 2022 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta

Naprosto nechápu, co se děje dnes v hlavách lidí z města, odkud pocházím.

Když vidím nacpané plzeňské náměstí sebevražednými šílenci, bojujícími proti očkování, tak nevěřím svým očím.

Jediné vysvětlení, které mně napádá je ,že zkušenost z “posametově revolučních let”, kdy spousta lidí přišla o odbornou práci v obrovské  továrně Škoda a musela se nechat zaměstnat na podřadnou práci v halách nadnárodních korporací, dočasně postavených za Plzní, zřejmě zanechala následky na jejich mentálním zdraví.

Zde je video ze srocení těchto zoufalých bídníků:

 18271

Jak řešit ekologickou krizi a chudobu lidí

18. 1. 2022

čas čtení 7 minut


Tisková zpráva

Sociální a ekologické organizace vyzývají k diskuzi o tom, kam by měla směřovat naše společnost

Organizace vyzývají nejširší veřejnost ke spoluúčasti na dialogu o směřování naši společnosti. Výzva, kterou podpořily desítky organizací a osobností, otevírá debatu o příčinách současné krize a jejich řešeních. Spolu s Výzvou vychází také Nová dohoda, která navrhuje konkrétní politiky pro sociálně-ekologickou transformaci České republiky. Dohromady tak dláždí cestu ke společnosti, v níž by lidé prospívali společně s ostatními formami života.

 18207

Vládní praxe aplikovaného šetření: Památky u nás nechceme!

18. 1. 2022 / Martin Čechura

čas čtení 6 minut

Fialova vláda: Chceme kvalitní školství, ale platit učitele netřeba. Chceme efektivní státní správu, ale kvalitní a dobře zaplacené úředníky k tomu nechceme. A nejnovější vzkaz: Na památkách a podobě české krajiny nám nezáleží.


Šest nebo sedm set památek necháme zchátrat.


Vláda Petra Fialy a jeho pětikoalice se po získání důvěry v parlamentu vrhla v plné síle do vládnutí. Vládní prohlášení je plné líbivých, v podstatě správných, avšak nicneříkajících prohlášení, a ani mediální výstupy jednotlivých ministrů nenaznačují, že by hodlali vytáhnout na světlo stohy připravených řešení a postupů, na kterých jistě pilně pracovali v opozičních lavicích.


Velkou mantrou této vlády, přesně podle pravicové doktríny, je šetření, rozpočtová odpovědnost a šetření, a pak ještě šetření.


Ale kde a na kom?

 18270

Nejdelší kabel na světě má spojit Maroko a Velkou Británii

18. 1. 2022

čas čtení 6 minut


Komplexní energetická změna

Výroba elektřiny

Zabezpečení dodávek elektrické energie


Jistě bylo zajímavé, kdyby takové informace zveřejňoval ČEZ. Ovšem, svět se mění, Norsko dodává do Spojeného království již nyní podmořským kabelem, píše Milan Lelek.

Zdroj: https://www.en-former.com/laengstes-kabel-der-welt-soll-marokko-und-grossbritannien-verbinden/

Propojení vzdálených zemí by mohlo zvýšit zabezpečení dodávek obnovitelných energií

 18267

Jací lidé umírají na covid?

17. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Obr.: Procentuální rozdělení počtu mrtvých na covid v jednotlivých vlnách. V důsledku očkování klesá procento mrtvých ve starších věkových kategoriích a roste procento mrtvých mladých lidí. Zejména s omikronem.

Riziko úmrtí na covid-19 je 28krát vyšší mezi neočkovanými osobami než mezi očkovanou populací.

Podle oficiálního britského statistického úřadu má v Británii 175 000 lidí zemřelých od začátku pandemie na úmrtním listě zmíněný covid. Co je to za lidi, kteří umírají?

Pandemie si vybrala největší daň mezi staršími lidmi: od začátku pandemie zemřelo v Británii více než sedm z deseti osob ve věku 75 let a více. Úmrtí osob ve věku 44 let a mladších přitom tvořila méně než 2 % z celkového počtu.

Nicméně podíl úmrtí starších osob se v průběhu pandemie změnil. Během první vlny, která trvala po většinu roku 2020, připadaly tři čtvrtiny všech úmrtí na osoby starší 75 let. V následujících vlnách tento podíl klesl, částečně díky očkování, a snížil se na 59 % všech úmrtí v období, kdy dominovala delta.

30621

Jak to vypadá v nemocnicích za pandemie - zeptejte se lékařů a pacientů

17. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 
Ve čtvrtek bylo v Británii zaznamenáno dalších 335 úmrtí na covid, přestože mnozí členové vlády a médií pandemii v podstatě bagatelizují, "že prý už skončila". "Endemičnost" je novým virologickým heslem roku 2022, což znamená - alespoň když se jím ohánějí odpůrci karanténních opatření - mutaci viru Sars-CoV-2 v něco tak mírného, že to není o nic hrozivější než chřipečka, píše Rachel Clarke, britská lékařka paliativní péče.

Přesto 335 mrtvých představuje celé obrovské havarující letadlo. Opravdu stačily necelé dva roky, abychom si na takové závratné každodenní oběti zvykli? Možná, pokud jsme k sobě upřímní, znamená stádní imunita ve skutečnosti naši nově nabytou schopnost učinit se emocionálně nedotnutelnými - imunními vůči - masovým ztrátám na životech. Mrtví nejsou víc než jakýsí šum v pozadí.

 18207

Úřady práce jako zrcadlo naší polistopadové cesty mezi nejvyspělejší země světa

17. 1. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

(...Stál tam stařec, který se choulil jako slovo v dešti…"Já tady čekám na pána, kterej mi slíbil byt, a že prej je bez nábytku, což by mně vůbec nevadilo.” Pršelo. A důvěřivost toho starce byla tak slepá nebo tak velkomyslná, že viděla útulnou budoucnost a že jen okolostojící chápali, že si z něho někdo vystřelil při mezzo rillievo lůny... Vladimír Holan, Noc s Hamletem)

Když v roce 1990 dnes prakticky zapomenutý ekonom, novinář, tzv. osmašedesátník a hlavně mravný a slušný člověk ing. Milan Horálek během neuvěřitelně krátké doby vytvořil jasně specifikovaný, profesionální úřad na pomoc budoucím nezaměstnaným v tehdejším Československu (úřady práce v prvních letech transformace bez hlubších sociálních nepokojů dokázaly umístit na trhu práce a rekvalifikovat přes půl milionů občanů), jistě netušil, jak se tento kompetenčně jasně daný úřad stane časem místem korupce, bojem o vliv na penězovody sociálních dávek všelijakých politických šíbrů, soubojem o vliv na chod úřadu mezi i politickými stranami, ani že postupně dojde i k naprosté změně jeho primárního účelu, navzdory tomu, že jeho název zůstal nezměněn.

 18265

Nenechte se zmást: žádná krajní pravice neexistuje - ve skutečnosti jsou to vystresovaní anarchisté

17. 1. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 15 minut

 
Jan Čulík se v článku zamýšlel nad tím, co se to stalo, že se z tolika bývalých levičáků stali příznivci krajní pravice. Ukazuje to, jak se mnozí mýlí, když se snaží definovat voliče zmetků, politických oportunistů typu Donalda Trumpa, Jaira Bolsonara, Viktora Orbána, Tomia Okamury nebo Marine LePenové jako rasisty, homofoby a xenofoby bez empatie. Mnozí také považují  podporu krajně pravicových postojů za důsledek nižší inteligence. Nic z toho není pravda. Oběti současné globální vlny "nenávistného populismu" najdeme v každé sociální třídě, na každé úrovni vzdělání, u každého pohlaví (heterosexuální populace by se divila, kolik homosexuálů se hlásí k extremistickým ideologiím, stejně jako mnoho žen podporuje mužské šovinistické politiky) a u každého IQ. To, co vede člověka k podpoře tak zjednodušené a primitivní politiky hájené populistickými gaunery, je mozková lenost způsobená stresem.

 18264

Od 80. let 20. století se v anglických a španělských knihách snížila racionalita a zvýšila emocionalita

17. 1. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Vědci z americké univerzity v Indianě zjistili, že angličtina a španělština se za poslední čtyři desetiletí staly méně racionálními.

Došlo k jasnému posunu ve slovech s kořenem v racionalitě a k nárůstu používání emocionálních slov. Vědci prozkoumali miliony knih vydaných v angličtině a španělštině v letech 1850-2019 a hledali 5 tisíc nejpoužívanějších slov pro každý rok. Od roku 1850 až do 70. let 20. století kralovala slova jako uzavřít nebo určit, zatímco od 80. let 20. století se stala normou slova cítit a věřit. Slova týkající se emocí se od té doby používají častěji než slova spojená s argumenty založenými na faktech.

 16510

Británie: Jak Boris Johnson zničil všechno

17. 1. 2022

čas čtení 9 minut


Ten člověk škodí zemi a dělá ostudu své straně, míní týdeník Observer
 
Premiér svými lžemi a pokrytectvím z premiérského úřadu zničil svou politickou stranu


Před necelým měsícem Boris Johnson v Dolní sněmovně prohlásil, že sdílí hněv národa, když viděl video, na němž si jeho zaměstnanci z úřadu premiéra dělají legraci z lockdownových opatření a žertují o vánočních večírcích. Měli jsme věřit, že kultura beztrestnosti a porušování karanténních předpisů v samém ohnisku britské vlády nemá s Borisem Johnsonem absolutně nic společného; že je z toho pokrytectví stejně šokován jako my ostatní. Vždy bylo ale absurdní tvrzení, že premiér nemá ponětí, co se děje v jeho vlastní kanceláři, která je součástí stejného komplexu jako jeho vlastní rezidence. A v posledním týdnu se naplno ukázala naprostá drzost premiéra, který je připraven vyhodit své vlastní spolupracovníky, aby se vyhnul odpovědnosti za nejhorší druh politického pokrytectví.

KONZERVY (datum spotřeby 1929)

17. 1. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

… „Bylo nornální, že večer někdo zaťukal a zeptal se, zda nezbylo něco od večeře. Mohli se tak potkat staří dobří známí. „Bezdomovec, který ze tmy zaklepal na dveře“ - poznamenl tehdy New York Times - „mohl být týž muž, který vám před časem ochotně schválil úvěr v bance, psal komentáře do vašich novin nebo byl prezidentem velké realitní kanceláře“. … Toliko citace z úžasné knihy Milana Vodičky „Den kdy došly prachy“. Ukázalo se tehdy v USA, že konzervativní způsob vládnutí vede do pekelných pekel. Vlastně tento systém narazil na svoje limity a vypadalo to, že se společensky nadobro znemožnil. Zejména i díky následkům této velké hospodářské krize v podobě druhé světové války, nástupu normalizačních komunistů atp.

 16510

Británie: V zoufalé snaze zachránit svou premiérskou funkci se Boris Johnson rozhodl v podstatě zlikvidovat BBC

17. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 
Vládní insider tvrdí, že oznámení o zrušení koncesionářských poplatků se tento víkend neočekávalo

Boris Johnson byl obviněn z toho, že se v zoufalé snaze zachránit si premiérský post zaměřil na BBC. V neděli ho mezitím předseda labouristů Keir Starmer v televizi obvinil z porušení zákona tím, že se účastnil v Downing Street opakovaně v době lockdownu mejdanů a pak o tom v parlamentě i jinde lhal.

Řada konzervativních poslanců je prý připravena požadovat Johnsonovu rezignaci uprostřed hněvu voličů kvůli obvinění že se v Downing Street pravidelně konaly opilecké večírky v době, kdy kvůli pandemii platil zákaz mejdanů a shromažďování lidí na zábavních akcích.

Novak Djokovič bude vyhoštěn z Austrálie. Federální soud potvrdil zrušení jeho víza

16. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Novak Djojković byl nyní deportován. Mohl se samozřejmě tomuhle všemu vyhnout, kdyby se nechal očkovat. Jeho rozhodnutí nenechat se očkovat ho stálo možnost vyhrát po jednadvacáté. Za každé rozhodnutí, které učiníte, přicházejí důsledky.

Soud v neděli zamítl žalobu proti rozhodnutí australského ministra pro přistěhovalectví Alexe Hawkeho o zrušení víza s odůvodněním, že Djokovičova přítomnost v Austrálii by mohla představovat riziko "občanských nepokojů", neboť je "talismanem nálad proti očkování".

Předseda soudu James Allsop oznámil, že soud jednomyslně zamítl Djokovičovu žalobu a že tenisová hvězda zaplatí náklady řízení.

Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
24181