Greenpeace odmítá ústupky Polsku ve smlouvě o dole Turów. Už nyní se obává, že text smlouvy je slabý

18. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR

 

Praha - 18. ledna 2022: Dnes mají ve Varšavě pokračovat jednání mezi českou ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou a její polskou kolegyní Annou Moskwovou o smlouvě kvůli dolu Turów. Jedná se o první takové jednání nové české vlády. Greenpeace i místní lidé předchozí jednání bývalé vlády v minulosti kritizovali kvůli netransparentnosti a také z obavy, že domluvený text smlouvy nezajistí dostatečnou ochranu životního prostředí a zásob vody pro místní lidi. Podle zpráv v médiích přitom polská strana hodlá z již vyjednaných podmínek vycouvat a chce například platit nižší finanční kompenzace. Organizace Greenpeace jakékoli ustupování Polsku v jednáních o smlouvě o dolu Turów rezolutně odmítá.

 

Podle nových informací v polských médiích má mít Polsko v ruce nový argument, který přinutí českou stranu k podpisu smlouvu výhodné pro Polsko. Hlubinný černouhelný důl ČSM spadající pod státní společnost OKD, který se nachází na Karvinsku u hranic s Polskem, má nyní pokračovat v těžbě bez přeshraničních ekologických konzultací a bez zohlednění připomínek polské strany. Ovšem těžba na tomto dole je již v útlumu a má skončit v letošním roce, zatímco těžba v dole Turów má pokračovat až do roku 2044 a prokazatelně odvádí vodu z českého území.


V současné době stále probíhá soudní spor Česka s Polskem, které odmítá respektovat předchozí rozhodnutí evropského soudu, že má zastavit těžbu v dole Turów, a odmítá i platit pokuty za pokračování v ilegální těžbě. Za této situace je podle Greenpeace předčasné uzavírat s polskou stranou dohodu, když nejsou žádné záruky, že ji bude plnit. Polsko navíc nyní vyhrožuje žalobou na Česko k arbitrážnímu soudu ve Stockholmu.


Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace, říká: 

“Považujeme možnost uzavření smlouvy s Polskem o dole Turów za chybu. Polsko nejenomže nepřijímá odpovědnost za své chování, ale dokonce chce další a další ústupky z české strany, což je ve chvíli, kdy polský důl může způsobit ztrátu vody pro tisíce lidí, neuvěřitelné. Polsko nerespektuje rozhodnutí evropského soudu, neplatí pokuty, které mu za to byly vyměřeny, a dokonce nyní vyhrožuje Česku žalobou k arbitrážnímu soudu, která je založena na neexistujících českých pochybeních. Jediným správným řešením situace je co nejrychlejší uzavření dolu Turów a spravedlivá transformace regionu, která přinese pracovní místa pro místní obyvatele. Pokud Polsko neupustí od plánu těžit po roce 2030, nedostane peníze z Fondu spravedlivé transformace EU a celý region okolo Turówa včetně lidí, kteří pracují v dole a místní elektrárně, tím bude tratit.“


Text smlouvy, který obsahuje podmínky české strany sice unikl do médií, ale nikdy nebyl oficiálně zveřejněn. Proto organizace Greenpeace podala správní žalobu na Ministerstvo životního prostředí kvůli zatajování informací o smlouvě a doufá, že nová česká vláda zaujme opačný postoj a bude s veřejností komunikovat více a otevřeněji. 


 



1
Vytisknout
4621

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2022