Příčinou smrti George Floyda bylo udušení. CNN: Vzbuď se, Ameriko. Potácíme se na hraně diktatury

2. 6. 2020

čas čtení 5 minut


- Reportér televize CNN Don Lemon v pondělí o půlnoci středoevropského času: "Vzbuď se, Ameriko. Vzbuď se, Ameriko.  Potácíme se na hraně diktatury." Trump vyhrožuje, že použije proti americkým občanům armádu:

James O'Brien, LBC Radio, Londýn: Jako křesťan, když sleduju, že Trump pošpinil všechno, co kdy Ježíš učil, když s biblí v ruce tvrdí, že je stoupencem našeho náboženství, vnímám tak trochu, jaké to asi muselo být pro obyčejného muslima žít posledních dvacet let v této zemi.


Britský komik David Baddiel: Zdvořile musím říci, náboženství je politický nástroj. I když málokdy je to zdůrazňováno tím nástrojem takto drze.

James Martin, jezuita: Chci to říct jasně. Tohle je odporné. Bible není rekvizita. Kostel není materiál pro politickou propagandu. Náboženství není politický nástroj. Bůh není tvoje hříčka.





V noci z pondělí na úterý pokračovaly navzdory zákazu vycházejí demonstrace v mnoha amerických městech. Trump se pokusil před kostelem ve Washingtonu vystoupil jako pevný zastánce "zákona a pořádku". O brutalitě policie se nezmínil.

Bobby Rush, kongresman z Illinois a předák z éry občanských práv, který založil r. 1967 v Illinois pobočku Černých panterů, reagoval na Trumpův projev varováním: "Žijeme v policejním státě."
 


Episkopální biskupka z Washingtonu, je "rozhořčena, že bezpečnostní jednotky odstranily pokojné demonstranty slzným plynem a gumovými projektily, aby se mohl Donald Trump nechat nafilmovat, jak se prochází u kostela sv. Jana nedaleko Bílého domu." Udělal to, aby neutralizoval včerejší zprávy, že se ve strachu schoval do bunkru:

Při vyklízení prostoru policie zaútočila na australský televizní štáb:


- Na tiskové konferenci v pondělí konstatovali právníci zastupující rodinu George Floyda, že nezávislá pitva lékaři najatými rodinou dospěla k závěru, že Floyd zemřel na udušení v důsledku trvalého silného tlaku na krk a týl, který vedl k zastavení toku krve do mozku. Toto zjištění potvrdil i oficiální Hennepin County Medical Examiner:

- Bylo zaznamenáno více než 100 incidentů, kdy americká policie útočila na sdělovací prostředky:



- U Bílého domu v pondělí pokračovaly protesty. Zaměstnanci Bílého domu odešli z práce v pondělí předčasně. Primátor Washingtonu oznámil zákaz vycházení na pondělí a úterý od 19 hodin. Do Washingtonu se chystá prapor vojenské policie v aktivní službě.



- V New Yorku byl v pondělí zákaz vycházení od 23 hodin.

- Šéf policie v Louisvillu byl údajně odvolán poté, co tam policisté v pondělí ráno zastřelili Davida McAteea. Guvernér Kentucky uvedl, že muž zemřel poté, co policisté a příslušníci Národní gardy "opětovali střelbu", když se snažili rozehnat dav. Proti předpisům neměli na sobě policisté funkční kamery, když byl McAtee zastřelen.

- Trump naléhal na americké guvernéry, že musejí "dominovat" aktivistům, kteří protestují proti smrti George Floyda. Opakovaně jim zdůrazňoval, že musejí být proti demonstrantům tvrdší, čímž u amerických guvernérů vyvolal vážné znepokojení.

- Barack Obama odsoudil násilí na demonstracích a nabídl demonstrantům radu, jak "proměnit náš ospravedlnitelný hněv v pokojnou, systematickou a efektivní akci. Pak se tento okamžik může stát skutečným bodem obratu na dlouhé cestě našeho národa realizovat své nejvyšší ideály," napsal v článku na serveru Medium. 

USA
0
Vytisknout
9606

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2020