Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace už pět dní registruje 100 000 nových nákaz každý den

4. 6. 2020

čas čtení 4 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  4.6. bylo v ČR registrováno  9441   nakažených, v nemocnici bylo 124 osob a 324 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR stoupla na 1, což znamená, že se nákaza šíří exponenciálně. ZDE

- Pitva prokázala, že usmrcený George Floyd byl nakažen koronavirem. Neměl ale žádné příznaky a nákaza nijak nepřispěla k jeho smrti.

- Koronavirová krize by mohla vyvolat kolaps průmyslu fosilních paliv, který má hodnotu 25 bilionů dolarů. Hrozí, že hodnota rezerv fosilních paliv poklesne o dvě třetiny.

- Uzamčení Německa vedlo k vzniku množství žádostí o pomoc s alkoholismem. V prvních týdnech karantény v Německu výrazně stoupla spotřeba alkoholu.

- Financial Times upozorňuje, že španělská vláda má naprostý chaos v údajích ohledně toho, kolik lidí umírá na koronavirus, a počty podceňuje.

- Důvěra občanů zemí skupiny G7 v jejich vlády, že mají efektivní přístup ke koronavirové pandemii, klesá.

- Mexiko předstihlo Spojené státy v denním počtu úmrtí na koronavirus. Mexické ministerstvo zdravotnictví registrovalo ve čtvrtek 1092 úmrtí. Nárůst je prý důsledkem zlepšení registrace počtů úmrtí.

- Brazílie připravuje zrušení karantény přesto, že zaznamenává rekordní počet mrtvých. Ve středu bylo v Brazílii registrováno 1349 úmrtí a dalších 28 633 nákaz. Celkem v Brazílii je registrováno 32 548 úmrtí a 584 016 nákaz.

Zdroj v angličtině ZDE  


- V demonstracích v amerických městech protestujících proti vraždě George Floyda stojí Američané těsně vedle sebe. Mezitím roste počet případů v jižních amerických státech, včetně států Alabama, Mississippi, North Carolina, Jižní Karolína and Tennessee. Nárůst případů je zaznamenáván i jinde, na Aljašce, v Montaně a v Kalifornii. Odráží to nákazy, které zřejmě vznikly před mnoha týdny. Koronavirus má dlouhé inkubační období a lidé se nenechávají testovat, dokud neonemocní.

- Německá vláda schválila dotaci pro nastartování ekonomiky po uzamčení země v hodnotě 130 miliard euro.

- Celkový počet nákaz na koronavirus na světě přesáhl 6,4 miliony, registrováno je 382 093 úmrtí. Obě čísla jsou podhodnocená.

- Španělský parlament naposledy, po šesté, prodloužil uzamčení země o dalších 14 dnů, do 21. června.

- Britský ministr pro podnikání Alok Sharma se uchýlil do izolace poté, co mu začalo být při vystoupení v parlamentě špatně. Pak testoval pozitivně na koronavirus. "Poslanec pro 18. století" a šéf sněmovny, potrhlík Jacob Rees-Mogg požadoval, aby se parlament vrátil k normální funkci, a vytvořil komickou situaci, kdy poslanci stáli v dvoumetrových odstupech déle než kilometrovou frontu na hlasování - o tom, zda má být zrušeno elektronické hlasování a parlament se má vrátit k tradičnímu osobnímu hlasování, ovšem v těchto absurdních frontách. Ovce, tedy nynější Johnsonovi "konzervativní" poslanci, zrušení onlinového provozu a hlasování parlamentu schválili.  Po konfrontaci s šéfem labouristické opozice Keirem Starmerem ve středu Boris Johnson udělal obrat o 180 stupňů a svolil, aby staří či nemocní poslanci, nebo poslanci, kteří mají doma rizikové osoby, se osobně hlasování přece jen nemuseli účastnit, ale aby měli možnost hlasovat pomocí zástupce.

- Počet úmrtí na koronavirus  ve Švédsku na jednoho obyvatele nyní předstihl Francii. Švédsko má sedmou nejhorší úmrtnost na jednoho obyvatele na světě.

- Ve čtvrtek se v Rakousku přestanou kontrolovat hranice, s výjimkou hranice s Itálií.

- Britská vláda je kritizována, že nezveřejnila údaje, kolik nakažených lidí je v zemi testováno a kolik jejich kontaktů bylo vysledováno. Ve čtvrtek večer v pořadu televize Dispatches se vysílal ostře kritický dokumentární film o absolutní neschopnosti Johnsonovy vlády, která způsobila smrt mnoha tisíců lidí. Občané na Twitteru doufají, že tento materiál posléze povede k jejich trestnímu stíhání:


Podrobnosti v angličtině ZDE
Předchozí průběžné zpravodajství ZDE
 

0
Vytisknout
5643

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020