Evropská obrana doufá, že se dožije dalšího dne

3. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Vojenské ambice EU byly zasaženy rozpočtovými bitvami a koronavirem, ale dosud jsou na nohou, napsal Jacopo Barigazzi.


Představitelé a diplomaté EU považují posílení vojenských kapacit za klíčové pro úsilí hrát větší geopolitickou roli. Avšak nový plán Evropské komise na sedmiletý rozpočet unie přepracovaný s ohledem na koronavirovou pandemii přinesl seškrtání prostředků na dva klíčové projekty, oproti stavu přede dvěma lety.

Nicméně oba programy jsou dosud součástí rozpočtu - a plán jim poskytuje více peněz, než kolik by vyčleňovaly některé návrhy probírané během diskusí po zveřejnění původního návrhu v roce 2018.

Navíc návrh komise představuje pouze výchozí bod jednání mezi 27 členy, která se týkají rozpočtového plánu s objemem 1,1 bilionu eur a 750 miliard ekonomického stimulu. To znamená, že konečná čísla mohou být o dost odlišná. Například Francie signalizuje, že bude tvrdě bojovat za navýšení prostředků na obranu.

Podle plánu z dílny komise by nový Evropský obranný fond (EDF), který má posílit spolupráci ve vývoji vojenských technologií a vybavení, získal 8 miliard eur.

To představuje výrazné snížení proti návrhu komise z roku 2018, který předpokládal částku 11,5 miliardy. Ale nejde také o tak výrazné seškrtání, jaké se objevili v některých debatách.

Když Finsko zastávalo rotující předsednictví, navrhlo snížení alokace pro EDF takřka o polovinu (6 miliard). Kompromis předložený tehdejším předsedou komise Charlesem Michelem navrhl 7 miliard.

Projekt vojenské mobility, který má usnadnit pohyb vojsk a vybavení v Evropě, je současně i prioritou NATO. Také on byl v plánu EK seškrtán. Alokováno má být 1,5 miliardy eur, místo původně navržených 5,7 miliardy eur.

To je asi o miliardu méně, než předpokládali Finové, ačkoliv zhruba v rozsahu kompromisního návrhu Michelova.

Celkově vzato, někteří proponenti evropské obrany hodnotí návrh komise relativně příznivě. Jiní však situaci tak pozitivně nevnímají.

"Všichni bychom měli mít zájem, aby ani národní obranné rozpočty, ani výdaje spojené s obranou v příštím MFF - Evropský obranný fond a vojenská mobilita - nebyly zasaženy," prohlásil estonský ministr obrany Jüri Luik.

"Projekt vojenské mobility je vlajkovou lodí spolupráce NATO-EU a EU má klíčovou roli v investování do evropské strategické infrastruktury," dodal. "Jsme přesvědčeni, že existuje prostor pro obnovení unijních ambicí."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6383

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020