V růstu starých civilizací sehrály klíčovou roli informační technologie

3. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Pokud jde o velké civilizace lidské historie, pero bylo možná silnější než meč.


Podle článku v časopise Nature Communications schopnost skladovat a zpracovávat informace měla kritickou důležitost při růstu raných lidských společností, stejně jako dnes.

Tyto dovednosti rozhodovaly o tom, jak velká mohla dané společnost být. Rané informační inovace jako psaní a ražba mincí byly zřejmě stejně důležité pro vývoj společnosti, jako v naší době internet.

Autoři studie využili možností Seshat Global History Databank shromažďující historické a archeologické informace o více jak 400 společnostech, šesti kontinentech a 10 000 letech lidské historie.

Databanka umožnila kvantitativní analýzu velikosti civilizací, které vyvinuly písmo, ražbu mincí a další inovace ve zpracování informací a jaké to mělo dopady na růst státu.

Zjištění ukázala, že sociopolitický vývoj historicky probíhal ve třech fázích. Zpočátku byl dominantním hnacím motorem růstu komplexity růst počtu obyvatel.

Poté, jakmile civilizace dosáhla určité velikosti, musela vyvinout sofistikovanější způsoby zacházení s informacemi a ekonomickými transakcemi, a to prostřednictvím vynálezů jako psaní a měna. Jakmile byly objeveny tyto inovace, společnost mohla dál pokračovat v růstu.

Jedním z překvapujících zjištění týmu je možné vysvětlení technologické mezery, která existovala mezi civilizacemi Starého a Nového světa. Ukázalo se, že jen velmi málo civilizací předkolumbovské Ameriky vůbec překročilo velikostní hranici, což znamenalo nízký tlak na vývoj písma a dalších forem zpracování informací. V Evropě a Asii byla situace odlišná a růst společností si vyžádal inovace, které potom umožnily další růst. Jedním z důvodů omezené velikosti amerických civilizací byla absence efektivních dopravních zvířat - koní, volů nebo jiných velkých živočichů schopných nést lidi a větší náklady. Taková zvířata pomáhala vytvořit zemědělské přebytky, umožnila obchod a obecně rozšiřování impéria v Evropě a Asii.

Výzkumníci doufají, že s využitím databáze Seshat naleznou odpověď na další otázky, jako proč některé civilizace kolabují, aniž by existovala zřejmá vnější příčina jako přírodní pohroma, hladomor či válka.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8234

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2020