Průběžné zpravodajství:

Více než 6,2 milionů nákaz

2. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  2.6. bylo v ČR registrováno  9 302   nakažených, v nemocnici bylo 123 osob a 321 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR je 0,8. ZDE

- Počet nákaz na světě vzrostl na více než 6,2 milionů, zemřelo nejméně 372 752 osob. Oba počty jsou výrazně podceněné.

- Roušky a sociální distancování jsou schopny potlačit koronavirus, ale mytí rukou a další opatření jsou také zapotřebí, vyplývá z nové americké studie. Látkové roušky tvořené jednou vrstvou jsou méně efektivní než chirurgické masky, nejlepší jsou těsné masky N95. Vzdálenost 1 metru mezi lidmi snižuje pravděpodobnost nákazy, vzdálenost 2 metrů je ještě lepší. Napomáhají také brýle a potápěčské brýle. Žádná z těchto strategií nefunguje stoprocentně a je zapotřebí dalších studií. Americká Centra pro zvládání chorob (CNC) chtějí, aby lidé nosili roušky, když nakupují či všude, kde je obtížné dodržovat vzdálenost.

- Hrobníci v Brazílii nestačí pohřbívat mrtvé:



- Španělsko v pondělí poprvé od března nezaznamenalo žádné úmrtí na koronavirus.

- Vládnou obavy, že se infekce znovu šíří v Německu. Bylo tam zaznamenáno 333 nových infekcí a 11 nových úmrtí.

- Trump v pondělí odpoledne vyhrožoval, že použije proti americkým občanům armádu.

- Arménský premiér Nikol Pašinjan testoval pozitivně na koronavirus a členové jeho rodiny také. "Neměl jsem žádné příznaky, ale nechal jsem se otestovat, protože jsem plánoval návštěvu na frontové linii," uvedl. Arménie má 3 miliony obyvatel, regisgrovala 9492 nákaz a 139 úmrtí.

- V USA vládnou obavy, že demonstrace protestující proti zavraždění George Floyda povedou k dalšímu rozšíření nákazy koronavirem.

- Hlavní americký zdravotník a odborník na infekční choroby dr. Anthony Fauci sdělil médiím, že už není v těsném kontaktu s Donaldem Trumpem. Nemluvil s ním od 18. května. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7922

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2020