"Na vašich životech záleží". Obama pronesl v americké krizi optimistický projev

4. 6. 2020

čas čtení 4 minuty


Ve svém prvním veřejném vystoupení po vraždě George Floyda vzkázal bývalý americký prezident Barack Obama mladým americkým nebělochům, že "na vašich životech záleží". Stoupenci to přivítali jako kontrast proti Trumpovým rasistickým a konfliktním hrozbám, že potlačí občanskou neposlušnost.

První americký černošský prezident vyjádřil ve středu víru v mladé Američany a zdůraznil, že zůstává "optimistou" ohledně budoucnosti, navzdory tomu, že policie zavraždila George Floyda a navzdory rostoucí krizi v USA v důsledku Trumpovy neschopnosti.

"Chci vám sdělit, že vím, že jste důležití, že vaše sny jsou důležité a když jdu domů a podívám se do tváří svých dcer, Saši a Malie, a podívám se na své bratrance a sestřenice, vidím nekonečný potenciál, který si zaslouží rozkvést a být úspěšný," konstatoval Obama.


 

"A měli byste být schopni se učit a dělat chyby a žít radostným životem, aniž byste se museli bát, co se stane, pokud zajdete do obchodu nebo jdete běhat, anebo jedete autem po ulici, nebo se podíváte na nějaké ptactvo v parku.

Takže doufám, že máte také pocit naděje, i když nyní máte zlost, protože vy máte potenciál tuto zemi zlepšit a pomohli jste vyvolat v celé zemi atmosféru, kdy si lidi uvědomují, že se věci musejí změnit. Sdělili jste nám naléhavost, která je nesmírně mocná a transformativní."

Obama také vyjádřil poctu policistům, kteří projevili solidaritu s demonstranty. "Chci podpořit pracovníky bezpečnostních jednotek, kteří sdílení cílem změny policejní práce."

Obama ale naléhal na reformy policie, požadoval zákaz střílení na jedoucí vozidla a zákaz škrcení a násilného zacházení se zatýkanými. "Naléhám na všechny primátory v této zemi, aby revidovali používání síly policií a přislibili reformy."

Obama pokračoval: "Bez ohledu na to, jak tragických bylo těchto několik posledních týdnů, jak těžké a děsivé a nejsté byly, jsou také neuvěřitelnou příležitostí, aby si lidi uvědomili některé tyto spodní trendy a nabízí nám to příležitost, abychom všichni spolupracovali. I když občas cítím zoufalství, zároveň prostě vidím všechno, co se děje s mladými lidmi po celé zemi a jejich talent, jejich hlas, jejich inteligence, kterou projevují, způsobují, že jsem optimista. Mám pocit, že se věci v této zemi zlepší."

Obama zdůraznil, že doufá, že protesty se promění ve změnu politické strategie, že dojde k bezpečnější policejní práci a k zvýšené důvěře mezi komunitami a bezpečnostními jednotkami. "Tohle není volba mezi jednou a druhou věcí. Je to obojí zároveň. Má-li dojít ke skutečným změnám, musíme poukázat na problém a způsobit, že je lidem u moci nepříjemně. Ale také to musíme proměnit v praktická řešení a zákony.

Obama také poukázal na to, že mnozí nynější protesty srovnávají s chaosem, atentáty a protiválečnými protesty ze šedesátých let. Avšak nynější protesty, argumentoval Obama, pocházejí "z daleko reprezentativnějšího vzorku Ameriky, který nyní v ulicích pokojně protestuje a který získal pocit, že v důsledku nespravedlnosti musejí začít něco dělat. To v šedesátých letech neexistovalo, taková široká koalice."

Dodal: "Probíhá změna postojů, větší uznání, že můžeme být lepší. A není to jen důsledkem projevů politiků - je to přímým důsledkem aktivity a organiazce a mobilizace a angažmá tolika mladých lidí."

Podrobnosti v angličtině ZDE   

USA
0
Vytisknout
6306

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020