Producenti koronavirových vakcín slibují dodržet normální procedury

11. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Německý výrobce vakcín BioNTech a dalších osm biotechnologických společností slíbilo, že se budou řídit bezpečnostními opatřeními, než poskytnou vykcínu k očkování. Firma AstraZeneca jednu ze zkoušek přerušila kvůli "potenciálně nevysvětlenému onemocnění" jednoho z účastníků.


Několik firem vyvíjejících vakcíny proti koronaviru slíbilo "dodržet integritu vědeckého procesu" v rámci rostoucích obav, že by se mohly podřídit politickému tlaku.

"My, podepsané biofarmaceutické společnosti, chceme dát jasně najevo náš trvající závazek ohledně vývoje a testování potenciálních vakcín proti COVIDu-19 v souladu s vysokými etickými standardy a správnými vědeckými principy," uvedli mezi jinými členové vedení společností AstraZeneca, BioNTech a Moderna.

Úřady pro ochranu veřejného zdraví označují účinnou vakcínu za jedinou možnost nápravy pandemie smrtícího patogenu, který dosud infikoval 28 milionů lidí a takřka další milion usmrtil.

Společnosti uvedly, že budou usilovat o nouzová povolení pro své vakcíny pouze poté, co "vykážou bezpečnost a účinnost během Fáze 3 klinické studie, která je navržena a vedena tak, aby splnila požadavky expertních regulačních orgánů."

Počátkem roku americká agentura FDA schválila použití antimalarika hydroxychlorochinu a krevní plasmy vyléčených k léčbě pacientů, což vyvolalo negativní reakci expertů. Ti tvrdí, že neexistoval dostatek vědeckých důkazů ohledně bezpečné účinnosti. FDA krátce na to své rozhodnutí zrušila.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5332

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2020