Požár v řeckém táboře Moria: Co dál?

14. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva lidskoprávní organizace Human Rights Watch

Jak vypadá situace v táboře Moria - videoreportáž Channel 4 News ZDE 

Uprchlíci, kteří nyní přespávají na ulicích, potřebují ochranu a pomoc

Požár, který minulý týden zničil největší uprchlický tábor v Evropě, Moria, na řeckém ostrově Lesbos, způsobil, že téměř 13 000 mužů, žen a dětí zůstalo bez přístřeší a bez přístupu k základním službám.

Už před požárem se vážně zhoršila bezpečnost v táboře a napětí tam bylo vysoké. Uprchlíci byli nacpáni do přeplněných, nedostatečných stanů, s omezeným přístupem k potravinám, vodě, hygienickým zařízením a zdravotnictví, navzdory riziku Covidu-19.

Teď nemají nic.

 


Minulý týden úřady potvrdily první případ Covidu-19 v táboře a reagovaly uvalením přísného uzamčení, v jehož rámci byl zakázán příchod a odchod z tábora. Od prvního uzamčení tábora kvůli pandemii letos v březnu úřady neposkytly potřebný přístup ke zdravotnictví, k hygienickým výrobkům, tekoucí vodě a k testování.

Karanténní omezení kvůli Covidu-19 byla pro běžné obyvatelstva Řecka zrušena v květnu.

Po požáru v táboře Moria řecká vláda zpočátku obvinila z jeho založení migranty. Požadovala plán, aby byli migrantu uvězněni v uzavřených budovách na ostrově.

Příčina požáru se vyšetřuje.

Tisíce nyní nyní přespávají pod širým nebem v kopcích kolem tábora Moria nebo na silnicích, napětí mezi místními obyvateli, žadateli o azyl a policií se stupňuje. Podle mediálních zpráv se u tábora Moria shromažďují ultrapravicoví násilníci. Bezdomovečtí žadatelé o azyl sdělili organizaci Human Rights Watch, že pořádková policie používá násilí a slzného plynu proti těmto bezdomovcům.

Požár dokazuje selhání stratgie Evropské unie, jejímž cílem je vytvářet na ostrovech "hotspoty", které vedly k uvěznění tisíců lidí na řeckých ostrovech s cílem vrátit je do Turecka, odkud přišli. Některé členské země EU vyjádřily souhlas s přesunutím omezeného počtu žadatelů o azyl z ostrova Lesbos, ale reakce EU zdaleka není adekvátní či jednotná.

Vedoucí evropští politikové by měli sdílet odpovědnost za přijetí a podporu žadatelů o azyl. Také řecké úřady by měly zajistit, že respekt pro lidská práva je v ohnisku jejich reakce na tyto požáry. Měly by zabránit používání síly či jazyka, vyvolávajícího násilí, použít vhodné kroky k deeskalaci veškerého rizika násilí a poskytnout péči a ochranu , kterou osoby postižené požárem potřebují a mají na ni právo.

Zdroj v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9339

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2020