Rodina, která se utopila v kanálu La Manche, byli íránští Kurdové

28. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
Foto: Rodina íránských Kurdů, která se v úterý utopila v kanálu La Manche.
 

Čtyři íránští Kurdové, kteří v úterý  zemřeli při pokusu přeplavit se z Francie do Británie přes kanál La Manche, byli členové jedné rodiny, která zaplatila po dvou neúspěšných pokusech dostat se do Británie vlakem pašerákům desetitisíce euro.

Rasul Iran Nezhad a jeho manželka Shiva Mohammad Panahi, oba pětatřicetiletí, a dvě jejich děti, devítiletá Anita a šestiletý Armin se utopili, když se snažili dostat se do Británie na člunu. Třetí dítě z této rodiny, patnáctiměsíční Artin, je nezvěstný a francouzské úřady konstatují, že se zřejmě také utopil.

 

Íránští Kurdové, kteří tvoří asi 10 procent obyvatelstva Íránu, čelí podstatné míře diskriminace při získávání ubytování i zaměstnanosti a politickému útlaku. V roce 2017 byla téměř polovina všech vězněných osob v Íránu Kurdové.

Smrt této kurdské rodiny vedla k obnovené debatě v Británii ohledně kontroverzní imigrační politické Johnsonovy vlády. Humanitární organizace znovu požadují, aby byly vytvořeny bezpečné a legální způsoby, jak by lidé mohli v Británii žádat o azyl.

Do Británie malými čluny letos připlulo více nežt 7400 osob. Sedm migrantů při přeplavbě utonulo.

Británie přijímá ve srovnání s ostatními západoevropskými zeměmi v důsledku xenofobie londýnské vlády (nikoliv britského obyvatelstva!) rekordně malý počet uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7326

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020