Studie: Většina lidí si vytvoří protilátky proti koronaviru, jejichž koncentrace rychle neklesá

30. 10. 2020

čas čtení 2 minuty
Velká většina jednotlivců infikovaných malým až středním množstvím koronaviru vykazuje robustní tvorbu protilátek, která je relativně stabilní po dobu nejméně pěti měsíců, ukázal výzkum provedený na Icahn School of Medicine at Mount Sinai publikovaný v časopise Science. Výzkumný tým navíc zjistil, že tvorba protilátek koreluje se schopností těla neutralizovat virus SARS-CoV-2.


"Zatímco některé zprávy přišly s tvrzením, že protilátky vůči tomuto viru rychle mizí, zjistili jsme pravý opak - že více než 90 % lidí, kteří byli mírně a středně nemocní, produkovala protilátky dost silné na to, aby virus neutralizovaly a reakce je udržena po mnoho měsíců," říká profesor vakcinologie Florian Krammer a hlavní autor studie.

Zjištění studie jsou založena na datech od 30 082 jednotlivců sledovaných systému Mount Sinai mezi březnem a říjnem 2020. Test protilátek použitý při výzkumu byl vlastním produktem mezinárodního výzkumu zaštiťovaného Mount Sinai, typu ELISA. Detekuje přítomnost protilátek a je schopen také změřit i množství těchto protilátek. Velká citlivost a specificita testu umožnila jeho rychlé povolení ve státě New York a celostátně v rámci USA.

Počátkem října Mount Sinai testovala 72 401 jedinců s celkem 30 082 pozitivními výsledky definovanými jako detekovatelné protilátky vůči průnikovému proteinu na korunce koronaviru v poměru 1:80 nebo vyšším. Velká většina pozitivních si tedy vytvořila střední nebo vysoké množství protilátek.

Tým dále zjistil na 120 vzorcích, že zhruba 50 % sér s koncentrací protilátek 1:80 -1:160 vykazovalo vůči viru neutralizační aktivitu. 90 % koncentrací 1:320 vykazovalo neutralizační aktivitu a všechna séra s vyšší koncentrací než 1.960 měla neutralizační aktivitu.

Tým dále testoval 121 dárců plasmy po dobu 3-5 měsíců po nástupu symptomů. Během této doby zaznamenal mírný pokles koncentrace protilátek, který indikuje, že většina lidí se středně vysokou koncentrací protilátek si udrží tyto protilátky 5 měsíců po nástupu symptomů. U vyšších koncentrací zaznamenali pomalý pokles. Je zajímavé, že u lidí s mírnými až středními koncentracemi protilátek v plazmě zaznamenali vědci počáteční nárůst.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7004

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020