Ústní vody a další prostředky "mohou deaktivovat koronavirus"

30. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
Některá orální antiseptika a ústní vody mohou mít schopnost deaktivovat lidské koronaviry. Výsledky nové studie indikují, že některé z těchto produktů mohou být vhodné pro snižování virové zátěže v ústech po infikování a mohou pomoci omezit šíření viru SARS-CoV-2 způsobujícího chorobu COVID-19.


Studie Penn State College of Medicine vedená profesorem Craigem Meyersem laboratorně testovala některé z prostředků ústní a nosní hygieny se záměrem zjistit, zda dokážou deaktivovat lidské koronaviry podobné viru SARS-CoV-2.

Výzkum zjistil, že některé z těchto prostředků disponují silnou schopností neutralizovat lidský koronavirus, což naznačuje, že tyto produkty mohou mít potenciál omezit množství viru šířeného COVID pozitivními pacienty.

Meyers s kolegy použili test k napodobení interakce viru s testovanými látkami v nosní a ústní dutině. Umožnili interakci po dobu 30 sekund, jedné minuty a dvou minut. Podle Meyerse jsou testované lidské koronaviry geneticky podobné viru SARS-CoV-2, takže výzkumný tým formuloval hypotézu, že zkoumanými látkami lze deaktivovat i podobné množství nového koronaviru.

K měření množství deaktivovaného viru výzkumníci vyvolali kontakt rozředěné látky s vypěstovanými lidskými buňkami. Počítali, kolik buněk zůstalo naživu po několika dnech, a použili tato čísla k výpočtu množství lidského koronaviru deaktivovaného testovanými látkami. Výsledky byly publikovány v časopise Journal of Medical Virology.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7087

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020