Studie: Republikánská strana se v průběhu uplynulých 20 let posunula k extrémní pravici

29. 10. 2020

čas čtení 3 minuty

Směřuje Republikánská strana pod vedením Donalda Trumpa k autoritářství? Spousta pozorovatelů se domnívá, že ano, nicméně nově publikovaná studie potvrzuje domněnku, že „Velká stará strana“ tímto směrem kráčí už 20 let.

Studie švédského institutu V-Dem, která spatřila světlo světa tento týden, uvádí, že existuje alarmující globální trend, podle kterého se vládnoucí strany po celém světě stávají čím dál tím více „iliberální“. Ani Spojené státy nejsou vůči tomuto znepokojujícímu trendu imunní, píše na webu Truthout Chris Walker.

Podle zástupkyně ředitele institutu V-Dem Anny Luhrmann není za vzestupem iliberalismu pouhý nesouhlas ohledně různých témat, nýbrž i neochota pěstovat demokratické normy, což také signalizuje puzení tyto normy ještě více rozkládat, jakmile se populistické strany dostanou k moci.

Posun od demokratických k iliberálním principům je demonstrován na několika zřetelných změnách – včetně démonizace politických oponentů, povzbuzování k násilí vůči těm, kdo mají rozdílné politické postoje, neúcty vůči právům menšin v dané zemi a malé ochoty k realizaci politického pluralismu.

Studie institutu V-Dem poznamenává, že Demokratická strana ze svých demokratických principů za posledních dvacet let prakticky neuhnula. Naopak Republikánská strana se za téže období dramaticky změnila. I když její představitelé během 20 let nezměnili své názory na politiku a ekonomická témata, osvojili si nedemokratické postoje.

Podle analýzy je Republikánská strana srovnatelná s vládnoucími autoritářskými stranami, jako jsou Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) v Turecku a Fidesz v Maďarsku. GOP se tak odlišuje od středopravicových stran, jako jsou konzervativci ve Velké Británii nebo Křesťanskodemokratická unie (CDU) v Německu.

Trumpovo agresivní a autoritářské chování ve funkci amerického prezidenta je z velké části výsledkem tohoto posunu uvnitř Republikánské strany.

„Démonizace oponentů a povzbuzování k politickému násilí – to je názorná ukázka toho, jak se Republikánská strana posunula směrem k ultrapravici,“ říká Luhrmann a dodává, že Trumpova rétorika ukázala, jak prezident své podporovatele povzbuzuje k násilí – a to jak proti novinářům, tak proti svým politickým oponentům.

Politické změny analyzované institutem V-Dem se odehrály v letech 2000 až 2018. Je pravděpodobné, že Trumpovy aktivity posledních dvou let, kupříkladu podpora perzekuce bývalých představitelů ministerstva spravedlnosti nebo označování politických oponentů za zrádce a nepřátele Spojených států, domněnku, že GOP směřuje k autoritářství, potvrzují.

Avšak není to jen samotný americký prezident, kdo v Republikánské straně v minulých letech prohloubil autoritářské tendence. Například někteří republikánští zákonodárci v Kongresu představili návrh zákona, který by široké antifašistické hnutí známé jako Antifa označil za domácí teroristickou organizaci.

Ostatně sloupkař listu New York Magazine Jonathan Chait konstatoval, že trumpismus patrně v Republikánské straně přetrvá, i kdyby Donald Trump v prezidentských volbách nakonec prohrál.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5277

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020