Polsko: Ve středu se konaly dosud největší protesty

30. 10. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut
V úterý zveřejnil Jarosław Kaczyński svůj projev k národu.   Blábolil po dobu šesti minut stylem, který lze charakterizovat jen jako směsici oznámení Wojciecha Jaruzelského z  roku 1981, že se zavádí stanné právo, a projevů Władysława Gomułky během antisemitských čistek v roce 1968. V podstatě řekl toto: Je naše povinnost hájit Polsko před Poláky, protože jinak Polsko, jak jsme ho znali - země ovládaná církví - přestane existovat. No, alespoň teď víme, že chápe, o co jde. Ukončit tu část polské historie, kdy Polsku dominovala církev, je PŘESNĚ TO, co si Poláci přejí.


Ve středu Kaczyński pronesl další projev, tentokrát v parlamentě. V tomto projevu obvinil opozici, že ponouká k protestům: "Ničíte Polsko! Ohrožujete mnoho životů, jste zločinci, JSTE ZLOČINCI!" křičel Kaczyński od řečnického pultu. "Budete se z toho zodpovídat!" skončil po gramaticky zmatené pasáži, která nedávala smysl.

 
Jako by to nestačilo, Kaczyński později pronesl další projev, když se jednalo o zvýšení platů pro lékaře a zdravotníky, kteří pracují s pacienty nakaženými covidem. Tentokrát obvinil opozici, že to zvýšení platů navrhla, oni se úmyslně snaží zlikvidovat státní rozpočet, protože chtějí zničit polský stát. "Možná měl Janusz Korwin-Mikke pravdu," skončil. Pokud nevíte, kdo je Korwin-Mikke, je to ultrapravicový anarchokapitalista, který zrovna nedávno navrhl, aby se vyřešil problém potratů tím, že se na něj uplatní pravidla volného trhu. Podle něho jsou ženy pitomé, že chtějí potraty, protože by mohly nemluvňata prodávat za 25 000 dolarů za kus. Můžete se podívat, jak toto řešení navrhuje v tomto rozhovoru ZDE  (má to anglické titulky).

Reakce dalších politiků ze strany Právo a spravedlnost

Przemysław Czarnek, nově jmenovaný ministr školství, prostě řekl, že demonstranti jsou satanisti. Jiní poslanci strany Právo a spravedlnost tvrdí, že demonstrují výlučně extremní levičáci, protože jsou pod vlivem Netflixu a TikToku, jimž dominuje liberálně-levicový světový názor.

Premiér Morawiecki úplně zmizel z veřejné scény. Totéž prezident Duda. Uživatelé internetu se snažili zjistit, kde prezident je, nebo co dělá, ale jenom zjistili, že má sexuální fetiš nohou. Nakonec se Duda objevil na veřejnosti a řekl několik kulatých slov,  nabídl určitý mlhavý "kompromis" a ujišťoval, že "ženám rozumí". Ale zjevně nerozumí, neboť ani jeho vlastní žena a dcera si nemyslí, že ženy by měly být nuceny rodit poškozené plody a invalidní děti. Možná, že jejich signály byly pro něho příliš diplomatické, možná, že mu měly prostě otevřeně říci, "Jdi už konečně do prdele", tak jako v podstatě všechny ostatní ženy v Polsku?

Reakce církve, státní propagandistické televize TVP a pravice

Kaczyńského "volání do zbraně" nevyvolalo tak obrovskou reakci, v jakou doufal. Ano, neofašistická organizace ONR oznámila, že vytváří brigády "politických vojáků" , některé jiné pravicové bojůvky byly už viděny v ulicích, ale ani komunita fotbalových chuligánů nebyla Kaczyńského slovy inspirována.

Fotbaloví fanoušci po celé zemi od Białystoku po Vratislav dali najevo, že i když jsou ochotni chránit kostely, zrovna nadšeně hájit stranu Právo a spravedlnost nebudou. Vydali všeobecně signály, že "opravdový fotbalový chuligán ženy ochraňuje!" (možná s výjimkou těch, které jsou levicovými aktivistkami).

Žádná nová reakce od církve, kromě reakce jednoho kněze ve Vratislavi, který řval na demonstranty megafonem: "Jděte se omluvit svým matkám, že vás nevyškrabali ramínkem!" 

Reakce uniformovaných služeb

Hlasy přicházející od policie jsou drtivou většinou vůči demonstracím podpůrné. Mnoho policistů zuří, že jim byl dán úkol chránit kostely nebo úřadovny strany PiS, zatímco skuteční kriminálníci jim utíkají, protože proti nim policie už nemá čas zasahovat. Mnoho primátorů měst - včetně primátora Krakova - také zuří, protože městská policie, která je normálně pod velením komunálního úřadu, byla přesunuta pod velení státu, aby efektivněji bojovala proti pandemii, a teď dostala namísto toho příkaz chránit úřadovny strany PiS a kostely.

 
Protesty


Ve středu byl den dosud největších protestů. Stávka žen, kterou oznámily vedoucí hnutí za práva žen, nefungovala příliš dobře, protože mnoho žen se jí neúčastnilo. Avšak studenti se stávky účastnili a mnoho univerzit se rozhodlo ve středu zrušit všechny přednášky, anebo prostě navrhly studentům, co by měli dělat, jako to učinil děkan socio-ekonomické fakulty univerzity v Łódźi, který napsal:  "Dostal jsem mnoho dotazů ohledně zítřejších přednášek. Mou odpovědí je ϟ" (blesk je symbolem protestů).

Avšak ve středu večer se celá země vydala do ulic v bezprecedentních, obrovských počtech. ZDE   je mapa všech protestů v Polsku i v zahraničí:


Samozřejmě, největší demonstrace se konaly ve větších městech. Například v čtvrtém největším polském městě, ve Vratislavi, kde žije přibližně milion obyvatel, žádá až 65 000 demonstrantů, aby šla PiS do prdele - a to je velmi mírný odhad, protože se po celém městě konalo množství akcí: demonstrace, přehlídka transparentů, mimořádná jízda jízdních kol pod heslem Critical Mass, auta blokující ulice nebo konvoje aut jezdících po městě, a tak dále. Když se jednoho policisty ptali na účast, odpověděl: "Říkají, že 65 000 lidí, ale musí to být mnohem, mnohem víc. Nikdy jsem nic takového neviděl."


autor: Bartek Herman

Policie, kromě toho, že hlídala ústředí strany Právo a spravedlnost, nezasahovala a jen pomáhala s řízením dopravy, za což jí lidé tleskali. Bohužel někteří násilníci, kteří reagovali na Kaczyńského výzvu, aby ochraňovali kostely a začali tam hlídkovat, se nudili - protože nikdo neútočil na kostely, vzhledem k všeobecnému souhlasu, že je nejlepší je ignorovat, aby se lidé vyhnuli eskalaci násilí - a rozhodli se prostě náhodně útočit na demonstranty v ulicích:


Zprávy o potyčkách s pravicovými bojůvkami přicházely z několika míst po celém městě. 

Kromě toho byl ten večer pokojný, navzdory obrovskému rozsahu akcí.

Ale samozřejmě, velká města nebyla jedinými místy, kde se lidé vydali do ulic. A ve venkovských oblastech byl rozsah protestů také bezprecedentní. V Sanoku, ve městě, které má méně než 40 000 obyvatel a nachází se v jihovýchodní části Polska, která se obyčejně považuje za naprostou baštu strany Právo a spravedlnost a za polský ekvivalent amerického Bible Belt, demonstrovalo více než 2000 lidí.


Autorka: Judyta Piasta.


Podle místní novinářky Martyny Sokołowské byli tamější demonstranti také terčem agrese od pravicových  násilníků: skupina těchto násilníků se pokusila zaútočit na lidi se znaky či vlajkami LGBT. Vyhledaly jim je jejich ženy, které se vmísily do davu demonstrantů.

Avšak i v nejmenších vískách projevovali občané hněv. Ve vesnici Wetlina (počet obyvatel: 307), což je horská víska v pohoří Bieszczady, se vydala na silnici skupina odvážlivců.

Autorka: Julia Biernas



Jak znovu zdůraznila Martyna Sokołowska: je lehké protestovat ve velkoměstě, kde jste prostě součástí anonymního davu. Ale jít demonstrovat v malé vesnici, kde se všichni znají, to vyžaduje výjimečnou odvahu.

Další informace:

- Spolupracovníci protizákonně jmenovaného soudce Ústavního soudu Justyna Piskorského, který se podílel na tomto kontroverzním rozhodnutí a je také profesorem na univerzitě Adama Mickiewicze v Poznani, ho požádali, aby odoupil. Tuto žádost podporuje internetová petice s mnoha tisíci podpisů.

- Na Krystynu Pawłowiczovou, bývalou poslankyni PiS a nyní soudkyni Ústavního soudu, se obrátili reportéři Oko.press. Zavolala policii a stěžovala si, že ji šikanují "agresivní zoufalci", takže dostala vládní limuzínu a ochranu "v zájmu státu". První den, co měla tu limuzínu, způsobil její řidič nehodu tím, že vjel do tramvaje.  Musím říct, že chápu, že zájem státu někdy vyžaduje oběti, ale myslím, že hodit ji pod tramvaj, to bylo možná příliš...

- Ukázalo se, že muž, který vjel se svým BMW do davu demonstrantů, a způsobil jim zranění, je agent kontrarozvědky, jehož kariéra za vlády strany Právo a spravedlnost podstatně rozkvetla. Nebude za to stíhán, protože podle prokuratury "to byla prostě jen obyčejná pouliční nehoda". Mezitím jeho šéf Mariusz Kamiński vyhrožuje demonstrantům, že "útočí na modlitebny" a budou za to "potrestáni". 

- Z nového průzkumu veřejného mínění vyplývá, že kdyby se dnes konaly volby, strana Právo a spravedlnost a její satelity by dostaly jen 26 procent hlasů, takže ani s ultrapravicovou Konfederací (8 procent) by nebyla schopna utvořit vládu.

- a nakonec, avšak nikoliv v poslední řadě: Zdravotníci informují, že systém zdravotnictví už kolaguje. "Někdo zavolal sanitku v 9 ráno a my jsme se tam dostali až o půlnoci,"   sděluje paramedik z Legnice.Možná Kaczyński se už zbláznil a nebojí se, když vidí tyto obrovské protesty. Já jsem si ale jist, že lékaři a zdravotníci mají strach...




0
Vytisknout
9679

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2020