Francie kvůli nové verzi koronaviru v Británii s okamžitou platností zakázala vstup Britům - i britským kamionům - do země

21. 12. 2020

čas čtení 3 minuty
Británie se stala "morovým ostrovem", izolovaným od celého světa. Přitom v neděli minula poslední lhůta, kdy měla být Evropskému parlamentu předložena dohoda o brexitu

Přístav v Doveru byl uzavřen pro britské kamiony jedoucí do Evropy. Od 22 hodin v neděli byl zastaven provoz vlaků tunelem pod kanálem La Manche. Četné evropské země, včetně České republiky, zastavily letecký provoz s Británií.

Zatím má blokáda trvat jen 48 hodin, další vývoj však není jasný a také není jasné, jak se Británie obejde bez dodávky potravin. Eurotunnel oznámil, že vlaky dovážející vakcínu do Británie z EU budou dále jezdit. Přístavy v Doveru a ve Folkestone informovaly, že kontejnery bez řidičů budou i nadále přes kanál La Manche převáženy, pokud je na francouzské straně převezme bez kontaktu francouzský řidič.


 

Francouzské kamiony dosud smějí s potravinami do Británie. Jak dlouho budou francouzské firmy posílat potraviny, když se jejich řidiči nebudou smět z nakažené země vrátit?  Problém také je, že většina britských kamionů jede do Francie a do Belgie prázdných, přiváží odtamtud čerstvou  a mraženou zeleninu. Nebudou-li moci vyjet, nepřivezou potřebné zásoby.

Na berlínském letišti došlo v neděli večer k chaotickým scénám, Britové, kteří přicestovali z Británie bez negativního otestování, byli odděleni od ostatních cestujících a internováni - v pondělí ráno se podrobí koronavirovým testům.

Británie se v důsledku výskytu nové formy koronaviru stala morovým ostrovem, izolovaným od Evropy i mnoha zemí světa. Saúdská Arábie přerušila veškeré kontakty s Evropou, protože nový kmen koronaviru byl objeven i v Dánsku, v Holandsku a v Austrálii.

Není vyloučeno, že tento nový kmen koronaviru už koluje i v jiných zemích. Británie má údajně lepší schopnost provádět sekvenování variant koronaviru, tak je možné, že jej objevila dříve než jiné země a tam tento nový koronavirus koluje stejně, ale vlády to nevědí.




 

Patrick Kingsley, New York Times: Cizí občané přiletivší posledním letem do Berlína z Londýna byli odděleni od německých občanů a stráví noc na letišti, dokud nebude otevřenou v 6 ráno testovací středisko. Němcům bylo dovoleno projít bez testů.

Denis McShane: Tohle se blížilo celý týden, rozumná racionální vláda by na to připravila veřejné mínění, konzultovala by tři národní vlády, opozici, osobně by zatelefonovala vedoucím politikům zemí Evropské unie, atd. Ale máme Johnsonovu vládu a kabinet přikyvovačů. Bůh ví, co se stalo britské státní službě?

Maroko, El Salvador, Rumunsko, se připojily k Francii, k Německu, k Itálii a k dlouhému seznamu zemí zakazujících veškerou dopravu z Británie a do Británie.



0
Vytisknout
9148

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2020