Washington přihlíží, jak jsou jeho syrští kurdští spojenci vtahováni do boje s iráckými Kurdy

23. 12. 2020

čas čtení 4 minuty
Napětí mezi Demokratickou stranou Kurdistánu v Iráku (KDP) a Kurdskou stranou pracujících (PKK) ostře eskalovalo na pozadí tvrzení, že syrské milice napojené na PKK, které jsou podporovány Spojenými státy, zaútočily na irácké kurdské pešmergy. Nese to sebou potenciální důsledky pro Američany vedenou koalici v Sýrii, upozornila Amberin Zamanová.


Premiér Kurdské regionální vlády (KRG) Masrúr Barzání vydal prohlášení, v němž tvrdí, že velká skupina bojovníků Lidových ochranných jednotek (YPG) zaútočila na pešmergy s použitím těžkých zbraní. YPG je dominantní silou Američany podporovaných Syrských demokratických sil (SDF). "Vyzývám naše přátele a partnery v globální koalici, aby zajistili, že YPG tento akt agrese nezopakuje. YPG nemůže být dovoleno využít zahraniční pomoc k zahájení útoků na našem území."

Varoval: "Jakékoliv opakování bude pro regionální bezpečnost vážně poškozující."

Náměstek ministra pro záležitosti pešmergů v KRG Sarbast Lazgín na tiskové konferenci řekl, že se osm bojovníků PKK pokoušelo překročit hranice iráckého Kurdistánu jižně od hraničního přechodu Fiš Chábur a byli varováni. Poblíž řeky Chábur oddělující Irák od Sýrie byly rozmístěny síly pešmergů.

Podle Lazgína tři bojovníci PKK se stáhli, ale zbylých pět "pokračovalo, jako by se snažili odpoutat pozornost našich sil". Pak řeku překročila také skupina 50-60 ozbrojených mužů.

Svaz kurdistánských komunit napojený na PKK vydal prohlášení, v němž KDP obvinil z šíření "špinavé propagandy" v zájmu Turecka.

Kontaktovaný zdroj PKK v iráckém Kurdistánu prohlásil, že dva bojovníci byli při zmíněném střetu zraněni, ačkoliv odmítl upřesnit, zda šlo o bojovníky PKK nebo YPG. Dodal, že napětí pokračuje. Barzání tvrdí, že útok byl odražen.

Konfrontace z minulé středy přišla jen dva dny poté, co byl jeden bojovník iráckých pešmergů zabit při jiném střetu mezi PKK a KDP v hornaté oblasti Amedí v provincii Dahúk.

Napětí mezi KDP a PKK narůstá od letních měsíců, kdy síly KDP byly rozmístěny ve strategickém horském průsmyku Zine Warte oddělujícím hlavní základny PKK v Kandilských horách podél irácko-íránské hranice od údolí na severu a jihu. Došlo k tomu ve chvíli, kdy Turecko, které nasadilo v iráckém Kurdistánu tisíce vojáků, zahájilo rozsáhlou pozemní a leteckou ofenzívu proti PKK. Operace, které nyní zpomalilo nepříznivé zimní počasí, jsou součástí širšího tažení s cílem obklíčit a odříznout od sebe základny PKK v Amedí, Kandilu a Jezídy ovládaném Sindžáru nedaleko syrské hranice.

Mezikurdské spory poskytují Ankaře omluvu pro neustálé rozšiřování vojenské přítomnosti v Kurdy dominovaných oblastech za vlastními hranicemi.

KDP opakovaně vyzvala Turecko a PKK, aby svůj boj vedly jinde, když kurdští civilisté jsou zabíjeni nálety tureckých bezpilotních prostředků - ale nikam to nevedlo. Nicméně obvinění KRG na adresu YPG a SDF představuje nový obrat v celém sporu.

Dobře informované zdroje sdělily listu Al-Monitor, že KRG požádala Spojené státy, aby odsoudily SDF, svého předního spojence v boji proti "islámskému státu" v Sýrii, kvůli údajné podpoře PKK. Turecko dlouho činí podobná prohlášení a požadavky a opakovaně útočí a okupuje území řízená SDF, naposledy v říjnu 2019.

PKK je v USA a EU označena za teroristickou organizaci.

Hraniční přechod Fiš Chábur v severovýchodní Sýrii představuje hlavní zásobovací linii pro humanitární pomoc a vojenské a logistické zásobování koaličních sil na území kontrolovaném syrskými Kurdy. KDP je dominantní silou na irácké straně hranice.

Pokud se vztahy mezi KDP a SDF budou dále zhoršovat, zásobování 700 - 1 000 většinou amerických vojáků v Sýrii může být ohroženo. Představitelé SDF létají do Evropy a na Blízký východ většinou z iráckého Irbílu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5408

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2020