Falešná anglická královna s falešným vánočním projevem

25. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Měla by se vyrábět ironická falešná videa Babiše či Zemana v ČR? Asi těžko, protože nikdo nepřekoná ironii jejich autentických vystoupení. V ČR se nedá dělat satira, protože to příliš splývá s realitou. (JČ)


Britská televizní stanice Channel 4 vyvolala kontroverzi a debatu v důsledku toho, že se rozhodla odvysílat dne 25. prosince "alternativní královnin vánoční projev". Jde o pětiminutové video, na němž digitálně pozměněná verze anglické královny hovoří o minulém roce, a zmiňuje se o odchodu jejího vnuka prince Harryho a jeho manželky Meghan Markle z královské rodiny, i o vazbách jejího syna prince Andrewa na nedávno zemřelého, vězněného pedofila Jeffreyho Epsteina.


 

Královnin hlas ve videu napodobuje herečka Debra Stephenson.

Channel 4 konstatoval, že účelem videa je "vážně varovat", že v digitální éře nám hrozí fake news. Ředitel programu Ian Katz video charakterizoval jako "důležité připomenutí, že už nemůžeme věřit vlastním očím".

Někteří experti se ale vyjádřili, že tento program může vyvolat ve veřejnosti dojem, že deep fake videa se používají častěji, než tomu ve skutečnosti je.

"Zatím jsme ještě nezaznamenali široké užívání deep fakes, výjimkou jsou útoky na ženy," vysvětlil Sam Gregory, ředitel programu v organizaci Witness, která používá video a technologii k ochraně lidských práv.

Podrobnosti v angličtině ZDE  



Ve skutečném svém vánočním televizním projevu zdůraznila anglická královna v době pandemie potřebu celonárodní solidarity a vzájemnou pomoc bližním. Zdůraznila obrovskou roli všech náboženství a všech etnických skupin, které v současnosti žijí v Británii (k dispozici jsou titulky):

0
Vytisknout
8307

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2020