Trump: Jste-li republikáni, podporující mě, nevadí, že jste kriminálníci

24. 12. 2020

čas čtení 2 minuty


Na to poukázal list Washington Post v souvislosti s množstvím vysoce kontroverzních milostí, které Donald Trump udělil většímu množství nejrůznějších kriminálníků, kteří ho kdy v minulosti podporovali. Snad nejkontroverznější je milost pro čtyři zaměstnance soukromé bezpečnostní firmy Blackwater, kteří v roce 2007 zmasakrovali volným střílením do okolí v Iráku 14 civilistů, včetně devítiletého dítěte. Tato milost vyvolala v Iráku skutečnou zuřivost.

 

Trump omilostnil také tři bývalé kongresmany, odsouzené za různé velké finanční podvody, jen proto, že ho v minulosti podporovali. Nejnověji omilostnil řadu podvodníků, kteří byli odsouzeni v souvislosti s vyšetřováním Roberta Muellera týkajícím se ruských zásahů do voleb v roce 2016, Paula Manaforta, svého "poradce" Rogera Stone a Charlese Kushnera, otce svého zetě Jareda Kushnera.

V úterý Trump omilostnil George Papadopoulose, bývalého poradce, který přiznal vinu, že lhal federálním vyšetřovatelům běgem vyšetřování o Rosku a Alexe van der Zwaana, holandského právníka a zetě ruského miliardáře Germana Khana, který také lhal při témže vyšetřování. V listopadu Trump omilostnil Michaela Flynna,, který přiznal vinu, že lhal FBI o svých ruských kontaktech.

Podle americké ústavy má prezident široké pravomoci udělovat milost, avšak udělení milostí normálně kontroluje minsterstvo spravedlnosti. Mnoho Trumpových milostí je v konfliktu s normami ministerstva spravedlnosti - Trump milostí používá jen jako odměn pro spojence nebo jako nástroj pomsty. Jen 5 z 65 milostí, udělených Trumpem do středy, doporučil právník ministerstva spravedlnosti, specializující se na milosti, informoval harvardský profesor práva Jack Goldsmith

Manafort, 71, byl odsouzen za neregistrované lobbování, za daňové podvody, za bankovní podvody a za praní špinavých peněz. Stone, 68 byl odsouzen za lhaní Kongresu a za blokaci kongresového vyšetřování, zda se Trumpova kampaň spikla s Ruskem s cílem vyhrát volby v roce 2016. Charles Kushner, 66, přiznal vinu, že se vyhýbal placení daní a že lhal Federální volební komisi. Přiznal také ovlivňování svědků. Paradoxně Kushnera stíhal Christ Christie, bývalý americký prokurátor a guvernér New Jersey a stoupenec Donalda Trumpa.
 

Prezidentské milosti nejsou schopny zastavit trestní stíhání na úrovni států, a manhattanský prokurátor Cyrus Vance, Jr. stále ještě plánuje stíhat Manaforta za trestné činy spáchané ve státě New York.


Ředitel organizace Citizens for Responsibility and Ethics konstatoval: !Udělením milostí Paulu Manafortovi, Rogeru Stoneovi a Charlesi Kushnerovi dal Trump najevo, že podle jeho názoru je účelem milostí osvobodit bohaté bělochy s vazbami na něho. Trump proměnil nástroj slitování a spravedlnosti v další způsob korupce.

Trump zároveň nařídil obrovské množství poprav, než v lednu odejde z úřadu


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6525

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2020