Vakcína

29. 12. 2020

čas čtení 3 minuty
Vakcína. Musím o tom mluvit, píše europoslankyně Markéta Gregorová.

Nejen proto, že covid19 ukázal v plné polní, čeho jsou dezinformátoři schopni - jede dál i na poli vakcín a bude to mít vliv na život a zdraví nás všech. Nejčastější obavy, které kolem sebe slyším (a nejedná se o konspiraci typu vpravování čipů do těla), jsou: “Jak je možné, že je vakcína tak rychle hotová? Můžu tomu vůbec důvěřovat? A co dlouhodobé účinky?”


 

1️⃣ Vakcína byla hotová už cca v březnu. Je to proto, že vakcíny druhé a třetí generace fungují na nám již dobře známém principu a není tedy nutné “vymýšlet kolo” - vezme se zavedený postup a aplikuje se. [1]

2️⃣ Co nejvíc trvá je samozřejmě testování - proto se k nám dostává až po devíti měsících. Přijde vám devět měsíců málo? Běžně ano. Trik je v tom, že běžná testování probíhají kvůli finanční nákladnosti po jedné skupině testovaných (v nichž jsou dvě větve - s lékem a placebo). Pokud byste rozběhli najednou víc skupin a vakcína selhala či prokázala problémy, pravděpodobně zkrachujete, protože už nebudete mít na opakování procesu. Vlády i firmy ale nalily do těchto testů velké množství peněz, aby se této nevýhodě vyhnuly a vakcínu měly co nejdřív - a mohly tak otestovat respektovaný vzorek 100 000 osob. Tudíž nic nebylo urychleno na úkor kvality a standardů.

3️⃣ Testování přirozeně urychlila rozšířenost viru a tedy i množství možných dobrovolníků, ochotných do studií jít. Nejedná se o vzácnou chorobu, u níž byste museli dlouho čekat na výsledky, nebo někoho, kdo se nakazil.

4️⃣ Nyní k těm obáváným dlouhodobým účinkům. U všeho se mohou objevit po mnoha letech vzácné nežádoucí účinky. To si však s sebou nese každý lék. To, co lze standardně otestovat, ukazuje na naprosto normální, bezpečnou vakcínu - tedy ano, má nějaké nežádoucí účinky a nelze dřív jak za několik let určit některé další, ale s žádným novým lékem (z nichž všechny projdou schválením) nevíme více. Již jste také pravděpodobně měli léky, které byly z tohoto hlediska mnohem horší. (I když už antikoncepci několik let neberu, stále mě může stihnout trombóza; na záněty močových cest jsem již brala dryáky s takovými vedlejšími účinky, že se divím, že mi ještě fungují orgány). Tím nechci zlehčovat dopady této vakcíny. Budou. Ale pozitivní naprosto převažují - lidé se vrátí do normálních životů, práce, nebudou ohrožovat své příbuzné návštěvou, krachovat, či propadat depresím v domácí izolaci. Nehledě na to, že o množství dlouhodobých dopadů samotného koronaviru na lidské zdraví již víme - rovnice "covid19 nebo vakcína?" je tedy jasná.
Přátelé, sledující, kdokoli: Abychom se vrátili do normálních životů, nestačí očkování pouze rizikové populace, ale min. 60 % nás všech. Pokud se stále bojíte či nevěříte, napište e-mail svému praktikovi, nebo si najděte na internetu imunology a ptejte se jich. Ptejte se odborníků. Ne obchodníků se strachem. Děkuji.

[1] Mnohem delší a odbornější vysvětlení mRNA vakcín si můžete přečíst u vědce Martina Klímy: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10207569852481353&id=1741407360

0
Vytisknout
8487

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021