Studie: Předcházet včas šíření viru znamená zachraňovat životy

20. 1. 2021

čas čtení 1 minuta
Úmrtnost na koronavirus je nižší v oblastech, kde opatření na ochranu veřejného zdraví usilující předejít šíření choroby byla zavedena krátce po objevení infekce, uvádí studie výzkumníků z University of Hawai v časopise PLOS ONE.


Vědci prozkoumali údaje o úmrtnosti na COVID-19 během první vlny pandemie z 50 zemí v Evropě. Porovnali datum, kdy země ohlásily prvních sto potvrzených případů, s celkovým počtem zemřelých na chorobu.

Počet sto případů byl zvolen jako dobrý indikátor okamžiku, kdy se virus začíná šířit komunitně.

Výzkumný tým zjistil, že země, které dosáhly stovky případů dříve, také měly vyšší úmrtnost.

V Evropě většina zemí zavedla opatření omezující šíření viru jako uzavření škol a podniků, jejichž provoz nebyl nezbytně nutný, a dále zákazy zbytného cestování, v polovině března. Některá města zažila plný lockdown.

Světová zdravotnická organizace poprvé ohlásila přenos choroby z člověka na člověka k 22. lednu 2020. (Došlo k tomu pod vlivem zavádějících čínských zpráv, které dlouho přenos mezi lidmi popíraly - pozn. BL.) Vědecký tým pro účely své analýzy spočítal, jak dlouho každé zemi v Evropě trvalo, než dosáhla stovky případů onemocnění. Pak srovnával země, které stovky dosáhly za méně než 50 dní, s těmi, kterým to trvalo déle.

Kromě úmrtnosti byla celková incidence a naděje na dožití nižší v zemích, které dosáhly stovky případů za méně jako 50 dní. Zavedení preventivních opatření byť i jen o pár týdnů dříve by dramaticky snížilo šíření viru v komunitě.

Čím dříve jsou preventivní opatření zavedena, tím nižší je celková úmrtnost na chorobu COVID-19.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5288

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2021