Co všechno může být zveřejněno na Parlamentních listech

Detail hoaxu o vlastnickém spojení laboratoře ve Wuhanu a společnosti Pfizer

21. 1. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Zrovna včera mi na čerpací stanici mi prodavač, kterého znám jen od vidění, sdělil, že "laboratoř ve Wuhanu vlastní Pfizer" a dodal vševědoucí "že by náhoda?". Tento lživý obsah se šíří různých podobách českým kyberprostorem, často opentlen o další objevy a údajné důkazy, které mohou mn aha lidem připadat hodnověrné: vlastnické propojení dvou pro ně jinak neznámých západních farmaceutických firem, další finanční propojení s neznámými či částečně známými společnostmi a zejména další zneužití jména - Soros - které hraje v hlavách dezinformacemi ovlivněných jedinců skutečně zásadní roli. Je to kotvící prvek, který jinak těžko posuzovatelná tvrzení zasazuje do známého konspiračního rámce. Takový konstrukt byl zveřejněn na webových stránkách Parlamentní listy. Jakkoliv to působí směšně naivně či hloupě, koktejl podobných dezinformací, přicházejících z různých stran, může podle teorie sociální reality u některých lidí způsobit dojem, že jde o skutečnou investici, v tomto případě provedenou podle všeho penzistou žijícím v Bratislavě. Zde je fact checking dezinformace od Českých elfů.

Toto bylo zveřejněno na Parlamentních listech:

Karel Januška: Teorie náhody

Parlamentní listy, 26. 12. 2020 18:11

Čínská biologická laboratoř ve Wuhanu patří společnosti Glaxosmithkline, kterou (čistě náhodou) vlastní společnost Pfizer.

Tato společnost (čistě náhodou) vyrábí vakcínu proti virusu, který má počátek v biologické laboratoři ve Wuhanu. Tuto financuje dr. Fauci (čistě náhodou), který pro ni také dělá reklamu.

GlaxoSmithKline je (shodou okolností) spravována společností Black Rock Finances, která (čistě náhodou) spravuje finance Open Foundation Company (Sorosova nadace), která (shodou okolností) slouží francouzské AXA pojišťovně!

Shodou okolností SOROS vlastní německou společnost Winterthur, která (čistě náhodou) postavila čínskou laboratoř ve Wuhanu a byla koupena německou pojišťovnou Allianz, jejímž akcionářem je (shodou okolností) Vanguard, který (čistě náhodou) je i akcionářem Black Rock, který (shodou okolností) ovládá centrální banky a spravuje zhruba třetinu globálního investičního kapitálu. Black Rock je také (shodou okolností) hlavním akcionářem společnosti MICROSOFT, kterou vlastní Bill Gates, který (čistě náhodou) je akcionářem společnosti Pfizer (který - jak si pamatujete - prodává tuto zázračnou vakcínu) a je v současne době (shodou okolností) prvním sponzorem WHO!

Takže teď chápete, jak mrtvý netopýr prodaný na mokrém trhu v Číně infikoval CELOU PLANETU.

Jak jsem koupil, tak prodávám.

Fact check:

Autor zřejmě čerpal z některého zdroje, který se pak objevuje i na našich sociálních sítích. Svůj příspěvek zveřejnil 26. 12. 2020 a zjevně neměl zájem si zjistit, že byl už 17. 12. vyvrácen na stránkách Reuters.

Reuters k tomu uvádí:

Britská farmaceutická společnost GlaxoSmithKline (GSK) nevlastní ani Pfizer, ani Wuhan Institute of Virology. Ústav je součástí Čínské akademie věd, která je zase řízena Státní radou Čínské lidové republiky.

V roce 2019 napsal člen Čínské akademie věd otevřený dopis, v němž píše, že Institut není řízen ani financován nezávisle na čínské vládě. (Časopis Nature, 22. října 2019):

„Čínská akademie věd nikdy neusilovala o finanční autonomii ani jí nedosáhla‘, napsal zástupce ve vědeckém časopise Nature. (Míněna autonomie Institutu). „Za posledních 40 let pocházela polovina jejích příjmů přímo z investic centrální vlády; zbytek pocházel z konkurenčního financování nebo transferu technologií.“

Zatímco GSK (GlaxoSmithKline) se pustila do společných podniků se společností Pfizer, tyto dvě společnosti jsou samostatné.

Pfitzer ve skutečnosti nemá jednoho vlastníka, ale je vlastněn celou řadou subjektů, přičemž hlavním akcionářem je Vanguard Group.

Autor Karel Januška má dva profily na Facebooku, jeden má dva přátele, na druhém se uvádí jeden. Neuvádí o sobě jiné informace, než že žije v Bratislavě a v roce 1955 začal studovat na  ČVUT Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská.

https://www.facebook.com/karel.januska.39

https://www.facebook.com/karel.januska.3

Provozuje blog na iDnes.cz

https://kareljanuska.blog.idnes.cz/

Zde o sobě uvádí: Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU + ČVUT -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961). Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

0
Vytisknout
8096

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2021