Trump omilostnil podvodníka Steva Bannona

20. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Donald Trump omilostnil svého bývalého poradce Steva Bannona, vydavatele ultrapravicového serveru Breitbart, a korupčníka Elliota Broidyho.  Celkem omilostnil 73 osob. Zřejmě neomilostnil ani Juliana Assangeho ani Edwarda Snowdena, ale není to stoprocentně jasné, protože měl právo omilostnit některé osoby neveřejně.

Trump se nepokusil preventivě omilostnit sám sebe a neomilostnil členy své rodiny ani svého právníka Rudyho Giulianiho s nímž se pohádal a odmítl mu zaplatit honorář.


 

Bannon čelí soudnímu procesu v květnu poté, co byl loni v srpnu zatčen na své luxusní jachtě u pobřeží Connecticutu. Byl obviněn z vytunelování mnoha set tisíc dolarů z onlinové sbírky pro výstavbu zdi na mexické hranici. Sbírka dala dohromady více než 25 milionů dolarů. Bannona také nedávno zablokoval Twitter poté, co na Twitteru Bannon požadoval, aby usekli hlavu hlavnímu americkému vládnímu epidemiologovi dr. Anthonymu Faucimu a řediteli FBI Christopheru Wrayovi.

Omilostnění Bannona a Broidyho vyvolalo ostrou kritiku. "Ani Nixon neomilostnil při svém odchodu z funkce takovýmto způsobem své kumpány," upozorňují kritici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6080

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2021