Joe Biden zahájil své prezidentství podepsáním 17 exekutivních příkazů

21. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Týkají se covidu-19, životního prostředí, imigrace a etiky.

Biden okamžitě po inauguraci zrušil zásadní rozhodnutí Trumpovy administrativy. Zrušil zákaz cestování do USA z většinově muslimských zemí, anuloval prohlášení celostátní krizové situace, které bylo použito k ospravedlnění výstavby zdi na americko-mexické hranici, podepsal příkaz, v jehož rámci se USA vrátí k podpisu pařížské dohody o boji proti globálnímu oteplování, zrušil Trumpovo rozhodnutí, aby USA odešly ze Světové zdravotnické organizace a ukončil úsilí Trumpovy vlády zabránit nezdokumentovaným imigrantům, aby byli součástí sčítání lidu, které určuje, kolik poslaneckých křesel má který americký stát v Kongresu dostat.

Biden také podepsal příkaz nařizující nošení roušek a sociální distancování ve federálních budovách a na federálním území a vytvořil funkci koordinátora opatření proti covidu.

Mimo jiné Biden také zrušil povolení pro výstavbu kontroverzního ropovodu z Kanady Keystone XL a nařídil všech státním institucím, aby revidovaly exekutivní rozhodnutí, která "poškuzují životní prostředí nebo je nepodporuje nejlepší vědecký výzkum". Biden také nařídil všem výkonným úřadům, aby jejich zaměstnanci podepsali etický příslib a omezil jejich právo lobbovat vládu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

USA
0
Vytisknout
5466

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2021