„Neviditelný zabiják“: fosilní paliva v roce 2018 na celém světě způsobily 8,7 milionu úmrtí

11. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Znečištění z elektráren, vozidel a dalších zdrojů v roce 2018 způsobilo jedno z pěti veškerých úmrtí, jak ukazuje aktuální výzkum.

Znečištění ovzduší způsobené spalováním fosilních paliv v roce 2018 způsobilo 8,7 milionu úmrtí na celém světě. Země, které se vyznačují ohromnou spotřebou fosilních paliv, ať už se jedná o elektrárny, domovy nebo vozidla, utrpěly největší ztráty na lidských životech. Ve Spojených státech a Evropě bylo více než jedno úmrtí z deseti způsobeno znečištěním, zatímco ve východní Asii, třeba v Číně, to byla celá třetina všech úmrtí.

Tyto poznatky dokazují, že ztráty na životech jsou ještě vyšší, než ukazovaly předchozí odhady, což překvapilo i samotné výzkumníky. 8,7 milionu úmrtí v důsledku znečištění ovzduší představuje „klíčový přispěvatel ke globálnímu břemenu úmrtnosti a nemocí“, jak je uvedeno ve studii.

Badatelům se podařilo identifikovat spojitost mezi všudypřítomným znečištěním ovzduší způsobeným spalováním fosilních paliv a případy srdečních chorob, onemocnění dýchacích cest, a dokonce i ztráty zraku. Kdyby lidstvo nespalovalo fosilní paliva, naděje dožití globální populace by se zvýšila o více než jeden rok. Ekonomické ztráty a náklady na zdravotnictví by byly nižší o 2,9 bilionu dolarů.

Autoři aplikovali detailnější analýzu dopadu částic sazí přenášených vzduchem, které jsou asi 30krát menší než průměr lidského vlasu. Nevycházeli výhradně z odhadů satelitní a povrchové observace a ke své práci použili také globální 3D model atmosférické chemie používaný NASA, který má detailnější rozlišení a který dokáže rozeznat zdroje znečištění.

Nicméně ztráty na životech analyzované v aktuálním výzkumu mohou být ve skutečnosti ještě vyšší – alespoň podle experta na znečištění ovzduší a veřejné zdraví George Thurstona, který se na výzkumu nepodílel. Thurston však kvituje, že výsledky bádání ještě jasněji vytyčují spojitost mezi ztrátami na lidských životech, klimatickou změnou a spalováním fosilních paliv.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

0
Vytisknout
5778

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021