Mimo moc a politiku

12. 2. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty


Neziskové organizace v sociálních službách jsou v Rusku na okraji zájmu. Dnešní Rusko je zemí s možná nejdramatičtějšími sociálními rozdíly v rámci celého postsocialistického prostoru. Analytické centrum Levada dlouhodobě uvádí „extrémní rozdíl mezi bohatými a chudými a nerovnost příjmů“ jako jeden ze sledovaných nejvážnějších problémů ruské společnosti. V česky psaném dezinformačním kyberprostoru tuto tématiku ale nenajdeme.

 

Jedno z témat, kterému se podle monitoringu Českých elfů za poslední dva týdny nejčastěji věnuje naprostá většina dezinformačních webů pravidelně sledovaných Českými elfy, se týká demonstrací na podporu Alexeje Navalného a samotné osoby nejznámějšího ruského opozičníka.


V elfím monitoringu webů jako Pravý prostor, Parlamentní listy, Sputniknews či Aeronet se opakuje vykreslování Navalného jako člověka, který má skutečné problémy se zákonem, protože mj. nelegálně evidoval příjmy pro svou „neziskovku“. Objevuje se také argument, že Navalnyj stejně jako další neziskovky v Rusku nejsou nijak politicky šikanovány a naopak, že se jedná o výdělečný byznys financovaný západními vládami.


Ve snaze odpolitizovat rozměr Navalného a jeho protikorupčních aktivit tento narativ také odvádí pozornost od dobrovolnické práce v sociálních službách v Rusku. Namísto toho převládá vykreslování „neziskovek“ jako něčeho importovaného z EU či západu obecně za účelem ovlivňování domácí politiky. Úplně je tak přehlížena činnost ruských nevládních charitativní organizací v sociální oblasti, které trpí nedostatkem materiálních a lidských zdrojů a jsou státní administrativou v Rusku často zcela zapomenuty.


V listopadu loňského roku vyšel na YouTube dokument o ceněném ruskému foto-dokumentaristovi, novináři a dobrovolníkovi v sociálních zařízeních Dmitriji Markovovi („Марков – как живет русская провинция“), který se proslavil snímky ruského venkova, předměstí a běžného života v lokalitách nejenom mimo turistický ruch, ale také mimo zájem ruského státu. Markov publikuje na Instagramu a v r. 2017 vyšla jeho fotokniha #Черновик.


Dokument je z produkce vDud bývalého sportovního moderátora Jurije Duda, která za poslední rok na YouTube publikovala celou řadu dokumentů o Rusku a tématech stojících mimo pozornost velkých médií. Dokument se zabývá místy, kde se Markov pohybuje a interviewuje lidi, se kterými se v těch místech Markov setkal.


Jedním z nich je například pracovník a dobrovolník charitativní organizace Rostok Vladimir Kudrjavcev. Charita Rostok provozuje ve vesnici Turovo v Psovské oblasti v prostorách bývalé školy (škola byla uzavřena poté, co v Turově už není dostatek dětí, které by do školy chodily) zařízení pro mentálně hendikepované, kteří vyrostli v internátu pro sirotky, kde Kudrjavcev, sám bez rodičů, působil jako dobrovolník.


Rozhovor s Kudrjavcevem, který by z dvacetitisícové výplaty (asi 5,700,- Kč) v Moskvě neměl šanci vyžít (i v Turovu to je těžké), dobře zachycuje propastnou disparitu mezi bohatou Moskvou a strukturálně zasaženými venkovskými regiony. Markov sám pochází z nesnadných poměrů, otec byl těžký alkoholik, a úvodní rozhovor mezi Dudem a Markovem se odehrává v rehabilitačním centru pro drogově závislé v Nerechtě v Kostromskajské oblasti. Markov doplňuje, že někteří jeho moskevští fanoušci z Instagramu mu častokrát nevěří, že jeho snímky jsou z Ruska.


Texty uveřejněné na českých dezinformačních webech se často situují do role nezaujatých pozorovatelů, které netrpí předsudky a namísto toho přinášejí seriózní informace o Rusku. Ty se ale skládají především z politických témat, jako v případě demonstrací na podporu Navalného, a vytváření (údajně objektivního) proti-narativu. V reportech a monitoringu jejich textů zprávy o běžném životě v Rusku nenajdeme.


Text vyšel jako součást výstupů projektu 

#Strážci #Guardians #GuardiansCZ  



0
Vytisknout
8288

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2021