Pozitivní psychologie táhne do války

11. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
Žijeme ve zlatém věku pro institucionální lídry, kteří doufají, že aplikací psychologických poznatků svou organizaci zlepší. Výzkumná psychologie v posledních dekádách vyprodukovala vzrušující nové možnosti zásahu, často zprostředkované bestsellery, přednáškami v TED Talks a tak podobně, napsal Jesse Singal.

Problémem je, že bývá obtížné pro člověka neseznámeného s daným výzkumným polem vyhodnotit tvrzení v této oblasti, i když je jinak dost kompetentní. Tato myšlenka je občas označována jako "neškolená intuice" - mohu mít nepřekonatelný pocit, že člověk spravující mé auto se mě snaží ošidit, ale protože sotva chápu pojmy, které používá, opravdu jen tápu v tmách. Jsem profesionální spisovatel, ne mechanik.

Jen málo oblastí behaviorálních věd lépe demonstruje nebezpečí neškolené intuice než stále populárnější zájem o pozitivní psychologii, jednu z nejnověji založených oblastí psychologie, která úspěšně nabízí pochybné teorie mnoha institucím, z nichž zejména stojí za zmínku americká armáda - a to za značně velké sumy. A naprostou distorzi vědeckého přístupu lze sledovat například u aplikace pozitivní psychologie na problematiku posttraumatické stresové poruchy (PTSD) vyskytující se často u vojenských veteránů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6448

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2021