Jordánsko zasažené suchem postaví odsolovací zařízení

14. 6. 2021

čas čtení 2 minuty
Jordánsko v neděli oznámilo, že má v plánu do pěti let postavit u Rudého moře odsolovací zařízení, které by mělo území pokrytém většinou pouštěmi zajistit kriticky důležitou pitnou vodu.

Náklady jsou odhadovány přibližně na miliardu dolarů, uvedl mluvčí ministerstva pro vodu a zavlažování Omar Salamí. Dodal, že zařízení má stát v Akabském zálivu, na jihu Jordánska.

Produkce by měla dosahovat 250-300 milionů krychlových metrů pitné vody ročně a do provozu by mělo být zařízení uvedeno v roce 2025 nebo 2026.

"Pokryje potřebu pitné vody pro příští dvě století," uvedl mluvčí.

Jordánsko je jednou ze zemí trpících největším nedostatkem vody a experti tvrdí, že desetimilionová země je nyní postižena nejvážnějším suchem ve své historii.

Nabídky na stavbu odsolovacího zařízení předložilo třináct mezinárodních konsorcií a vláda v červenci vybere pět z nich do dalšího kola.

Odsolování vody je vysoce energeticky náročné a je třeba říci, jak by zařízení mělo být poháněno v Jordánsku, které nedisponuje většími ropnými zásobami.

(Jordánsko patří k několika zemím napříč Severní Afrikou a Blízkým východem, jejichž vlády už řadu let vzhledem k íránské hrozbě zvažují zahájení vlastního jaderného programu. Výstavba velkokapacitního odsolovacího zařízení by se mohla stát i vhodnou záminkou pro výstavbu jordánských jaderných reaktorů - pozn. KD.)

Minulý týden Salamí sdělil AFP, že Jordánsko potřebuje ročně zhruba 1,3 miliard krychlových metrů vody ročně.

Dostupných je však jen 850-900 milionů krychlových metrů, přičemž kvůli nízkým srážkám, globálnímu oteplování, růstu populace a opakovaným přílivům uprchlíků se nedostatek vody stupňuje.

Letos zásoby v klíčových přehradách dosáhly kriticky nízké úrovně a mnohé z nich nyní obsahují jen třetinu normální kapacity.

Podrobnosti v angličtině: ZDE ZDE

1
Vytisknout
6120

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2021