Summit G7: V Cornwallu jak v Rusku

14. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


https://twitter.com/RymMomtaz/status/1403994727305908228?s=20


Novinářka Rym Momtaz, Senior Correspondent, Politico Europe
: Strašlivá organizace summitu G7 v Cornwallu. Novináři byli zaparkováni hodinu autem od místa, kde se politikové setkávali. Téměř jako že všechno bylo záměrně zorganizováno tak, aby byli novináři co nejdále - což je opak demokratického počínání. Nebyla to pro setkání bohatých demokracií dobrá vizitka.

Při posledním summitu G7, který Francie uspořádala v Biarritzu, byli novináři umístěni přes ulici od politiků. Volali jsme na politiky otázky z balkonu, měli jsme mnoho příležitostí se s vedoucími politiky setkávat a konala se neformální, neplánovaná tisková setkání. To bylo demokratické.

 

V Cornwallu nebyla žádná mobilní jednotka pro PCR testy. Sice tu byla možnost se nechat testovat v nemocnici, ale jen prostřednictvím registračního systému, který blokoval nebritské mobilní telefony. PCR testování je základni logistická nutnost pro zahraniční novináře, aby se dostali domů. Portugalsko to v květnu v městě Porto na jednání Evropské komise zorganizovalo vynikajícím způsobem.

V centru pro média na summitu G7 nebylo žádné jídlo pro novináře v té čekárně, kde jsme čekali na politiky. Novináři se nechávají čekat dlouhé hodiny, opravdu politikové chcete iritované, hladové novináře? Ta čekárna pro média byla zjevně naprosto improvizována na poslední chvíli, někým, kdo vůbec netuší, jak novináři pracují.

V roce 2019 v Biarritzu poskytovala Francie plné občerstvení, snídani, svačiny, obědy. Bylo jasné, že si plně rozmysleli a připravili se na potřeby novinářů. A opravdu, mimo organizační věci, Francie uspořádala vynikající summit plný informací pro novináře. Británie ne.

1
Vytisknout
6547

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2021