Válečná loď mířící do Venezuely je íránskou hrozbou vůči USA

14. 6. 2021

čas čtení 2 minuty
Teherán po léta používá malé raketové čluny k narušování dopravy v Perském zálivu - a může se snažit o totéž i v Karibiku, napsal James Stavridis.

V posledních několika týdnech velká íránská dopravní loď Makran plula Atlantikem, údajně míříc do Karibiku. Veze velice smrtící náklad: Sedm rychlých útočných raketových člunů, které zřejmě veze do Venezuely.

Čluny patří do třídy Peykaap a typicky je provozují Revoluční gardy. Vezou dvě protilodní rakety s doletem kolem 36 km a pár torpéd. Některé zprávy indikují, že loď Makran doprovází íránská fregata.

Na současné situaci je unikátní to, že čluny jsou tentokrát spárovány s Makranem, plavidlem, které může fungovat jako "mateřská loď" hejna raketových člunů, poskytovat jim obecnou logistickou podporu, palivo, munici a zajišťovat pro ně komunikaci dlouhého dosahu. Po vyložení člunů může Makran operovat z paluby vrtulníky, které by účinně prodloužily bojový dosah hlídkových člunů.

Co chystají Írán a Venezuela tak blízko u amerických břehů a jak by Venezuelané mohli kooperovat s Íránci?

Venezuela s Íránem udržuje úzké vztahy iniciované bývalým diktátorem Hugem Chávezem po dvě dekády. Proto vojenská námořnictva obou zemí spolupracují od zlomu století.

Venezuelské námořnictvo má pro íránské raketové čluny několik možných využití. Nejvíce se nabízí obtěžování kolumbijských plavidel, která často operují ve vodách jižního Karibiku.

Další možností je ochrana a eskortování obchodních plavidel porušujících americké sankce nebo zapojených do pašování narkotik. Zdá se, že když v srpnu USA zabavily více jak milion barelů ropy z íránských tankerů mířících do Venezuely, Madurův režim dospěl k závěru, že potřebuje robustnější ochranu připlouvajících nebo odplouvajících plavidel.

Konečně Venezuelané mohou obecně obtěžovat v okolních vodách, podobně jako Íránci v Perském zálivu. Karibik je plný pasažérských lodí, obchodních lodí a větších plavidel mířících do Panamského průplavu. Mohli by se také spojit s kubánskými plavidly a vytvořit zónu obtěžování v celém východním Karibiku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
9585

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2021