Kromě toho, že usmrtilo více než 60 dětí, nedávné izraelské bombardování způsobilo v Gaze skutečnou spoušť

14. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Zničení Gazy během jedenácti dní izraelských leteckých úderů letos v květnu je hluboké a rozsáhlé. Zničeny či poškozeny byly stovky budov a desítky ulic a silnic, uvádí předběžná analýza OSN. Podtrhuje to varování od lidskoprávních organizací a nevládních institucí, že izraelské bombardování, o němž izraelská armáda tvrdila, že je zaměřené proti Hamasu, vážné poškodilo celou infrastrukturu Gazy a že bude trvat dlouhá léta, než bude znovu vystavena.

K devastaci Gazy došlo na severu, kolem Gaza City a na jihovýchodě. 



Organizace hájící lidská práva ostře kritizovaly bombardování Gazy, která je snad nejhustěji obydleným místem na světě. Přísná blokáda, uvalená Izraelem a Egyptem, udržuje Gazu ve stavu hospodářské krize. Během bombardování zemřelo více než 200 Palestinců, včetně zdravotníků v Gaze. Bylo usmrceno vice než 60 dětí. V Izraeli zemřelo v důsledku raketových útoků Hamasu 13 osob.

V Gaze, na území s ubohou a křehkou infrastrukturou, se nebylo možno před izraelskými leteckými údery nikde schovat.

Podle dat OSN bylo zničeno nebo poškozeno 459 budov, některé z nichž byly v blízkosti nemocnic, klinik a škol. 6 nemocnic, 11 klinik a 53 škol bylo poškozeno.

Na silnicích vzniklo v důsledku izraelského bombardování 40 kráterů, což znemožnilo sanitkám dovážet raněné do nemocnic.

Hamas odhaduje, že bombardování způsobilo v Gaze budovám a infrastruktuře škody v hodnotě asi 250 milionů dolarů. Škody způsobené elektrické rozvodné síti vyřadily z provozu čističky vody, takže 800 000 lidí nemá nyní lehký přístup k pitné vodě.

Lidé nyní pracují ve dne v noci, demolují nestabilní budovy a  mění trosky ve stavební materiál.

Podrobnosti v angličtině ZDE




1
Vytisknout
5756

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2021