Kardinál Duka odmítl setkání se signatáři otevřeného dopisu protestujícího proti spojování katolické církve s extremistickým stranami

13. 8. 2021

čas čtení 3 minuty
Rádi bychom Vás informovali, že k otevřenému dopisu, v němž 26 laiků i kněží vyzvalo kardinála Duku, aby se jasně distancoval od osob kandidujících za extremistické politické subjekty, se po jeho zveřejnění začaly spontánně přidávat stovky dalších signatářů z prostředí katolické církve i mimo ni. Mezi těmito signatáři je řada veřejně známých osobností, představitelů významných církevních institucí i katolických kněží. Dopis nově podepsali například Marek Orko Vácha, Tomáš Halík, bývalý Dukův sekretář Vojtěch Macek, teolog Karel Skalický, spisovatel Jáchym Topol, hudebník David Koller, zpěvačka Hana Ulrychová, režisér Jan Hřebejk, moderátorka Ester Janečková a další. K dnešnímu dni se k dopisu připojilo cca. 350 signatářů. Celý text dopisu i aktualizovaný seznam signatářů naleznete zde:


Kardinál Duka na dopis přímo neodpověděl.

Pouze poskytl rozhovor pro Konzervativní noviny, v němž se k tomuto dopisu vyjádřil:


https://www.konzervativninoviny.cz/dominik-duka-lide-nekdy-jednaji-nevypocitatelne/

Autoři a signatáři dopisu též požádali kardinála Duku o osobní schůzku. Jejich žádost o osobní schůzku však pražský arcibiskup tento týden odmítl s tím, že se k dopisu dostatečně vyjádřil právě v rozhovoru pro Konzervativní noviny. Signatáři se netají tím, že odmítnutí nabídky k osobnímu dialogu kardinálem Dukou je pro ně zklamáním:

"Pokládám za velice smutné, že se pan kardinál rozhodl odpovědět pouze přes média, nenapsal ani krátkou odpověď a osobní rozhovor odmítl. To nesvědčí o moc pěkném vztahu k lidem, pro něž je arcibiskupem. Zde jedině můžeme doufat, že jeho nástupce pojme arcibiskupský úřad jinak", říká k tomu jedna z autorek dopisu, filosofka a teoložka prof. Lenka Karfíková.

"Otevřený dopis kardinálu Dukovi je  příkladem významných změn v české katolické církvi: podařilo se ukončit dlouholeté "kulturní války" mezi konzervativním a proreformním proudem. Výrazné osobnosti na obou stranách se sjednotily v jasném postoji: podpora extrémistických politických seskupení typu SPD a Volný blok ze strany lidí, kteří se veřejně hlásí ke katolické církvi a dokonce byli církevními kruhy nominováni do mediálních rad, je věc naprosto nepřijatelná. Smutně působí nedostatečná odpověď kardinála Duky a zejména jeho neochota setkat se s iniciátory dopisu", dodává katolický kněz, teolog a sociolog prof. Tomáš Halík.  

Signatáři jsou zklamáni rovněž vyjádřeními pražského arcibiskupa pro Konzervativní noviny, v nichž se odmítl od osob kandidujících za SPD a Volný blok i od těchto politických uskupení jako takových jednoznačně distancovat.

"Mrzí mne, že se pan kardinál vůbec nezabýval meritem našeho dopisu, v němž jsme poukazovali na zásadní neslučitelnost postojů extremistických politických subjektů, jako je SPD, Volný blok nebo DSSS, s poselstvím evangelia a s vlastním jádrem křesťanství. Jeho relativizující vyjádření bohužel činí v očích mnoha lidí společensky přijatelnými síly z politického suterénu. Považuji za velmi nešťastné a nebezpečné, že právě hlava české katolické církve legitimizuje hluboce nekřesťanské postoje k lidství, které tato politická uskupení reprezentují", komentuje vyjádření kardinála Duky jeden z autorů dopisu, filosof doc. Václav Němec.    

K otevřenému dopisu kardinálu Dukovi se lze připojit zde:

https://sites.google.com/view/dopisdominikudukovi


-1
Vytisknout
9037

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2021